ΓΔ: 1454.28 0.45% Τζίρος: 49.72 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:08:11 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Skylakakis-Skrekas
Φωτο: Υπουργείο Ενέργειας

Πώς θα μειώσει το Δημόσιο τη δαπάνη για ρεύμα που ξεπερνά τα 1,1 δισ.

Άμεση μείωση της κατανάλωσης κατά 10% το 2022, με στόχο 30% το 2030 προβλέπει το ειδικό σχέδιο της κυβέρνησης. Κίνητρα στους φορείς του Δημοσίου, εκσυγχρονισμός των κτιρίων με το πρόγραμμα «Ηλέκτρα» των 640 εκατ.

Το σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας με στόχο την άμεση μείωση της κατανάλωσης κατά 10%, που θα εφαρμοστεί στο Δημόσιο το 2022 παρουσίασαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο αναπληρωτής υπουργών Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης

Όπως σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας: «Από το περασμένο φθινόπωρο η παγκόσμια οικονομία κλυδωνίζεται από τη σφοδρότερη ενεργειακή κρίση των τελευταίων δεκαετιών. Μια κρίση που έχει λάβει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις από την αιματηρή εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η οποία απειλεί την οικονομία και την κοινωνική συνοχή της Ευρώπης.

Αντιμέτωπη με αυτήν την εκρηκτική κατάσταση, η Κυβέρνηση εφαρμόζει μια Εθνική Στρατηγική για την ενέργεια με τρεις βασικούς στόχους:

  • Την ενεργειακή ασφάλεια και την απεξάρτηση από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία.
  • Την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής με τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
  • Τη διασφάλιση προσιτού κόστους ενέργειας για τους καταναλωτές μέσα από άμεσες επιδοτήσεις στους λογαριασμούς, αλλά και την προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας».

Όπως τόνισε ο υπουργός Ενέργειας, τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στο Δημόσιο εδράζονται σε τρεις άξονες:

  • Πρώτον, δημιουργούμε ένα ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης της κατανάλωσης ενέργειας στις εγκαταστάσεις του Δημοσίου.
  • Δεύτερον, προωθούμε άμεσα μέτρα με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης κατά 10% το επόμενο διάστημα, αλλά και μέσο – μακροπρόθεσμα μέτρα, με στόχο τη μείωση της τελικής ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας στον δημόσιο τομέα σε ποσοστό τουλάχιστον 30% μέχρι το 2030.
  • Θεσπίζουμε κίνητρα, τέλος, στους φορείς του Δημοσίου για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων ενεργειακής εξοικονόμησης που θα εξειδικεύσει ο αρμόδιος Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης.

Τα μέτρα άμεσης απόδοσης έχουν σχεδιαστεί σε συνεργασία με τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη και το υπουργείο Οικονομικών.

«Προβλέπουν μεταξύ άλλων την ορθολογική διαχείριση και συντήρηση συστημάτων θέρμανσης, ψύξης, την εξοικονόμηση ενέργειας στον τομέα του φωτισμού όπως στον οδοφωτισμό, αλλά και στα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης μέσα από την τοποθέτηση κατάλληλου εξοπλισμού διαχείρισης ενέργειας όπως inverters σε αντλιοστάσια», υπογράμμισε ο Κ. Σκρέκας και συμπλήρωσε: «Το πρόγραμμα «Ηλέκτρα» ύψους 640 εκατ. ευρώ με το οποίο στοχεύουμε σε εξοικονόμηση ενέργειας κατά 30% σε 2,5 εκατ. m² κτιρίων που θα αναβαθμιστούν ενεργειακά. Ο οριστικός Οδηγός του προγράμματος αναρτάται σήμερα, στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και ενέργειας ενώ η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα τεθεί σε λειτουργία εντός Ιουλίου».

«Οι λόγοι που αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σ’ αυτήν την πρωτοβουλία για εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο είναι, σε μεγάλο βαθμό, αυτονόητοι. Κι αυτό, διότι όταν αυξάνεται η τιμή ενός αγαθού, είναι αυτονόητο ότι πρέπει να κάνουμε οικονομία στο συγκεκριμένο αγαθό, ιδίως όταν η αύξηση είναι πολύ μεγάλη. Γεγονός, βέβαια, που βοηθάει, πρωτίστως, το φορολογούμενο, διότι αυτός στο τέλος της ημέρας καλείται να πληρώσει κάθε δαπάνη του δημοσίου, αλλά βοηθάει και το ισοζύγιο της χώρας, το οποίο γίνεται λιγότερο ελλειμματικό.

Σκυλακάκης: Μεγάλη η δαπάνη ενέργειας για το Δημόσιο

Προχωρούμε σ’ αυτή την πρωτοβουλία, επίσης, διότι η δαπάνη του Δημοσίου για ηλεκτρική ενέργεια είναι πολύ σημαντική. Έφτασε το 2021, χωρίς φόρους και τέλη, τα 800 εκατ. ευρώ και πρέπει να κάνουμε οικονομία, διότι προτεραιότητά μας είναι η βοήθεια στα νοικοκυριά που πλήττονται από την ακρίβεια και πρέπει να εξοικονομήσουμε από όπου μπορούμε πόρους για να δώσουμε αυτή τη βοήθεια», επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης.

Παράλληλα σημείωσε ότι για την εφαρμογή των μέτρων, θα κατατεθεί σχετική τροπολογία, από τα Υπουργεία Οικονομικών, Ενέργειας και Εσωτερικών, με την οποία θα καθορίσουμε τους διοικητικούς και τους τεχνικούς υπευθύνους για τις άμεσες και έκτακτες δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας.

Για τα κίνητρα που θα δοθούν στους φορείς του Δημοσίου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είπε ότι «η τελική μας απόφαση για τα ποσά ενίσχυσης που θα λάβουν οι δημόσιοι φορείς θα προκύψει από το συνδυασμό του βαθμού εφαρμογής των μέτρων και του αποτελέσματος που θα επιτυγχάνεται. Είναι προφανές ότι κάποιος που επιτυγχάνει σημαντική μείωση αντιμετωπίζεται θετικά στο σύστημα των κινήτρων. Στην περίπτωση εκείνου που εφαρμόζει τα μέτρα, θα συνυπολογίζεται αυτό, μαζί με τη μείωση που πέτυχε, για να προκύψει το ποσό με το οποίο θα ενισχυθεί. Οι φορείς, οι οποίοι δεν πέτυχαν τους στόχους εξοικονόμησης ή αμέλησαν να εφαρμόσουν τα μέτρα θα πρέπει να κάνουν οικονομίες από αλλού, δηλαδή από τον προϋπολογισμό τους, για να καλύψουν τη διαφορά». 

«Γενικός στόχος της παρέμβασης είναι να επιτευχθεί εξοικονόμηση ενέργειας της τάξεως του 10%. Το ακριβές ποσοστό, όμως, εξαρτάται από τις ανάγκες και ιδιαιτερότητες κάθε φορέα. Αν υπάρχει κάποιος έκτακτος λόγος, π.χ. καιρικές συνθήκες, αυτά θα τα δούμε στην πορεία και θα συνυπολογιστούν. Γι’ αυτό δεν θα κάνουμε ένα ενιαίο σύστημα, με κάποιο δεσμευτικό αλγόριθμο, που εφαρμόζεται σε κάθε περίπτωση, διότι εκεί μπορεί να έχουμε αδικίες και αστοχίες», υπογράμμισε ο Θ. Σκυλακάκης και κατέληξε: «Σε σχέση, ειδικότερα, με τους ΟΤΑ θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι δεν είναι δουλειά του φορολογούμενου να καλύπτει τον οδοφωτισμό, καθώς εντάσσεται στα ανταποδοτικά τέλη. Θα βοηθήσουμε, παρόλα αυτά, με πόρους του φορολογούμενου, κατά ένα μέρος, στο θέμα του οδοφωτισμού στους Δήμους, αλλά αν δεν επιτυγχάνεται ο στόχος για εξοικονόμηση 10%, τότε οι Δήμοι θα πρέπει να βρουν τους επιπλέον πόρους μόνοι τους, με όποιο τρόπο επιλέξουν». 

Βορίδης:

O υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, δήλωσε: «Εμείς, λοιπόν, πρόκειται να συντονίσουμε ώστε να ενεργοποιηθούν οι υπεύθυνοι, να οριστούν, να κάνουν την δουλειά τους σε σχέση και με την συμπλήρωση των στοιχείων που θα πρέπει να καταχωρούνται στην πλατφόρμα, αλλά προφανώς και με την ουσία του πράγματος, η οποία είναι να κάνουν τις δράσεις που πρέπει, ο καθένας στον δικό του φορέα για να επιτύχουμε αυτό το αποτέλεσμα της εξοικονόμησης.

Οι δράσεις αυτές νομίζω περιγράφηκαν λίγο. Προφανώς αφορούν τη χρήση των κλιματιστικών, αφορούν τη συντήρηση. Αφορούν κατά το δυνατόν δράσεις που θα οδηγούν σε μείωση της θερμοκρασίας στα δημόσια κτίρια. Προφανώς την ενεργειακή δαπάνη για τον οδοφωτισμό. Είναι δηλαδή πράγματα που ούτως ή άλλως θα πρέπει να γίνονται, απλώς έρχονται μπροστά επιτακτικά λόγω της ενεργειακής κρίσης και της συνολικής προσπάθειας που κάνει η Κυβέρνηση και η χώρα για να μειώσει και τη χρήση και την κατανάλωση της ενέργειας και να οδηγηθεί σε ενεργειακή αυτονομία το ταχύτερο δυνατό».

Σδούκου:640 εκατ. στο πρόγραμμα «Ηλέκτρα»

Η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, αναφέρθηκε στην ενεργειακή δαπάνη των εγκαταστάσεων της κυβέρνησης. Όπως σημείωσε: «Η ενεργειακή δαπάνη για το σύνολο των 212.000 εγκαταστάσεων της Γενικής Κυβέρνησης, κτιρίων, οδοφωτισμού και αντλιοστασίων, ανήλθε το 2020 σε 596 εκατ. ευρώ με κατανάλωση 4.450 GWh

Το 2021 διαμορφώθηκε σε 5.346 GWh και σε 956 εκατ. ευρώ, ενώ η εκτίμηση για το 2022 είναι ότι η κατανάλωση θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα σε 5.300 GWh που αντιπροσωπεύει το 10,85% της συνολικής τελικής κατανάλωσης ενέργειας. Το 2022 όμως, το κόστος θα αυξηθεί σε 1,165 δισ. ευρώ – αύξηση 66% σε σχέση με το 2020».  

«Με την πρωτοβουλία που ανακοινώνουμε σήμερα, θα επιχειρήσουμε να πετύχουμε ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας 10%», σημείωσε και στη συνέχεια αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «ΗΛΕΚΤΡΑ» το οποίο ανέρχεται σε 640 εκ. ευρώ και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων μέσω επενδυτικού δανείου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ο Φορέας που θα τρέξει το πρόγραμμα είναι το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), το οποίο μάλιστα καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργείας του προγράμματος θα παρέχει υπηρεσίες εξυπηρέτησης των ενδιαφερόμενων φορέων. Ενώ ο Φορέας που θα χρηματοδοτεί τον δικαιούχο είναι το ΤΠΔ.

Ο στόχος είναι τα κτίρια αφενός μεν να ενταχθούν κατ’ ελάχιστον, κατόπιν παρεμβάσεων, στην κατηγορία ενεργειακής απόδοσης Β, αφετέρου δε να επιτύχουν εξοικονόμηση ενέργειας και μείωση των εκπομπών CO2, τουλάχιστον, κατά 30%.  

Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε έτσι ώστε να προωθεί επίσης,

  •    την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) για αυτοκατανάλωση,  
  •    τη χρήση νέων, καινοτόμων σχεδιαστικών προτύπων και ψηφιακών μοντέλων,
  •    αναδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο τον υποδειγματικό ρόλο του Δημοσίου τομέα. 

Επιλέξιμα είναι τα κτίρια: 

  • της Κεντρικής Δημόσιας Διοίκησης, 
  • των Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης και 
  • των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ)

 Έχουμε ξεχωριστούς Π/Υ για:

  • Κτίρια Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας όπως νοσοκομεία, κέντρα υγείας, γηροκομεία κλπ.
  • Κτίρια Εκπαίδευσης όπως σχολεία και Πανεπιστήμια.
  • Κτίρια Γραφείων όπως οι εγκαταστάσεις γραφείων, διοικητήρια κλπ. 
  • Κτίρια για Λοιπές Χρήσεις όπως κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις, χώροι μουσείων, εκκλησιαστικά ιδρύματα κλπ. 

Όσον αφορά τις επιλέξιμες επεμβάσεις, αυτές αφορούν εργασίες:

  • Θερμομόνωσης αδιάφανων στοιχείων (κουφώματα),
  • Αντικατάστασης διαφανών στοιχείων (κουφώματα και υαλώσεις),
  • Συστημάτων σκίασης, 
  • Συστημάτων ψύξης χώρων,
  • Συστημάτων θέρμανσης χώρων, 
  • Συστημάτων μηχανισμού αερισμού,
  • Παραγωγής ζεστού νερού χρήσης (ΖΝΧ),
  • Συστημάτων ηλεκτρικών εγκαταστάσεων και φωτισμού,
  • Συστημάτων επιτόπιας παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας (έως 10% του προϋπολογισμού),
  • Συστημάτων αυτοματισμού, καταγραφής και ελέγχου ενέργειας ή/και συστημάτων διαχείρισης ενέργειας,
  • Βοηθητικών τεχνικών συστημάτων και
  • Εγκατάστασης  σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δέσμη μέτρων για να σταματήσει η «αιμορραγία» του Δημοσίου από τη ΛΑΡΚΟ

Σε επτά παρεμβάσεις θα προχωρήσει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών όπου μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και μέτρα μεταβατικής κάλυψης των εργαζομένων όπως συνέβη στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έργο 2 εκατ. για την ενεργειακή αναβάθμιση του νοσοκομείου Καστοριάς

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Ν. Παπαθανάσης, θα βελτιωθεί το ενεργειακό αποτύπωμα του νοσοκομείου και κατ’ επέκταση στη βελτίωση της λειτουργίας και της οικονομικής του βιωσιμότητας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Χατζηδάκης: Το Δημόσιο βγήκε κερδισμένο από τη διάσωση των τραπεζών

Οι φορολογούμενοι επιβαρύνθηκαν με 30,9 δισ. ευρώ, αλλά το όφελος από τη διάσωση ήταν 33,5 δισ., τόνισε στη βουλή ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Τι απάντησε για τις προμήθειες του IRIS.
Paralia, Xaplostres
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυστηρές υποχρεώσεις και ποινές στο νέο πλαίσιο για τις παραλίες

Με ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς θα πραγματοποιούνται οι παραχωρήσεις των παραλιών με τους παραχωρησιούχους να έχουν αυστηρές υποχρεώσεις. Ποιες είναι οι νέες διατάξεις που θα ισχύσουν και οι ποινές που θα επιβάλλονται στους παραβάτες.
Kostis Chatzidakis, Kostis Xatzidakis, Kostis Hatzidakis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χατζηδάκης: Απαραίτητη μία κοινή ενεργειακή πολιτική σε επίπεδο ΕΕ

Ο υπ. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία, υπογράμμισε τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να συνεχίσει να ακολουθεί τον δρόμο της δημοσιονομικής υπευθυνότητας.