ΓΔ: 1430.47 0.71% Τζίρος: 8.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:56:13 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Η «ναυαρχίδα» των λιγνικών μονάδων μπαίνει στην ενεργειακή μάχη

Η Πτολεμαΐδα V είναι η πιο σύγχρονη λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ και τίθεται πολύ σύντομα σε λειτουργία ενόψει του δύσκολου χειμώνα. Το αρχικό σχέδιο γρήγορης απολιγνιτοποίησης προέβλεπε μετατροπή για λειτουργία με φυσικό αέριο.

Σε καθοριστικό παράγοντα για την ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια της χώρας αναδεικνύεται η μονάδα Πτολεμαΐδα V της ΔΕΗ που, ενώ θα αποτελούσε ένα ισχυρό σύμβολο της απολιγνιτοποίησης, φαίνεται πως θα επιστρατευθεί ακόμα νωρίτερα ως εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής με λιγνίτη προκειμένου να «σώσει την παρτίδα» της ενεργειακής ασφάλειας.

Όπως είναι γνωστό, η χώρα έχει ήδη κάνει ένα βήμα πίσω στο σχέδιο της απολιγνιτοποίησης προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή ανασφάλεια που προκαλεί η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η σκληρή γραμμή που κρατάει η Μόσχα αναφορικά με την επιστροφή σε κανονική ροή των προμηθειών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Η περίπτωση της λειτουργίας του Nord Stream 1 είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της αβεβαιότητας που έχει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη - και η Ελλάδα- τους επόμενους μήνες. Και μπορεί μετά την προγραμματισμένη συντήρησή του ο αγωγός να επέστρεψε σε λειτουργία, ωστόσο οι ροές παραμένουν περιορισμένες και η Ευρώπη προετοιμάζεται για τα χειρότερα. Αυτό απέδειξε και το σχέδιο για την ενεργειακή εξοικονόμηση που παρουσίασε πριν από δύο ημέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Το σχέδιο αυτό, όπως σημειώθηκε χτες από υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη το απορρίπτει η Ελλάδα -και όχι μόνο- ωστόσο, η χώρα προετοιμάζεται εκτιμώντας τα χείριστα σενάρια. Ειδικότερα, στην εκπόνηση και προέγκριση του «Σχεδίου Ετοιμότητας Αντιμετώπισης Κινδύνων στον τομέα του ηλεκτρισμού της Ελλάδας» προχώρησε ήδη η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας εξετάζοντας συνολικά 16 σενάρια κρίσης. Στα σενάρια που εντάσσει στην κατηγορία του μη ανεκτού κινδύνου είναι η διακοπή της τροφοδοσίας φυσικού αερίου από τη Ρωσία, με ή χωρίς τη λειτουργία της μονάδας  τον επόμενο χειμώνα, ένα κύμα ψύχους και ισχυρές χιονοπτώσεις, καύσωνας σε συνδυασμό με περιορισμένες ροές φυσικού αερίου και κυβερνοεπίθεση στο Χρηματιστήριο Ενέργειας ή σε βασικές υποδομές.

Ενδιαφέρον, ωστόσο, έχει το γεγονός πως στο σενάριο της ανεπάρκειας των ορυκτών καυσίμων και ειδικά σε εκείνο της διακοπής των ροών φυσικού αερίου από τη Μόσχα, κομβικό ρόλο παίζει η λειτουργία ή όχι της νέας μονάδας της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδας. 

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη και πλέον σύγχρονη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ που έχει αποτελέσει αντικείμενο πολλών συζητήσεων εδώ και σχεδόν μία δεκαετία. Η Πτολεμαΐδα V πρόκειται να ξεκινήσει τη λειτουργία της δοκιμαστικά το φθινόπωρο, με στόχο να τεθεί το συντομότερο σε κανονική λειτουργία, ενισχύοντας σημαντικά το σύστημα. Η μονάδα θα έχει ισχύ 660 MW, ενώ το κόστος του έργου έχει φτάσει το 1,5 δισ. ευρώ. Η μονάδα αυτή θα έχει το χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα συγκριτικά με τις υπόλοιπες μονάδες που λειτουργούν με λιγνίτη. Οι εκπομπές ρύπων θα είναι χαμηλότερες κατά 60% και των σωματιδίων κατά 90%.

Η νέα αυτή μονάδα έχει αποτελέσει ορόσημο στις ανακοινώσεις για τα επόμενα βήματα της απολιγνιτοποίησης. Με την απόφαση για τη δημιουργία της να πηγαίνει πολλά χρόνια πίσω, η χρήση λιγνίτη τέθηκε νωρίς υπό αμφισβήτηση τόσο λόγο της ανόδου των ΑΠΕ όσο και των φθηνότερων τιμών του φυσικού αερίου που κρίθηκε ως το μεταβατικό καύσιμο στην πορεία προς το πρασίνισμα του ενεργειακού συστήματος. Ωστόσο, ήδη από το 2019 ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ως στόχο απολιγνιτοποίησης του ενεργειακού μείγματος το 2028 με την μονάδα αυτή να ορίζεται πως θα μετατραπεί σε μονάδα φυσικού αερίου από το 2025.

Ωστόσο, ο πόλεμος στην Ουκρανία άλλαξε τα δεδομένα με τον πρωθυπουργό να ανακοινώνει στις αρχές του Απριλίου πως για την επόμενη διετία θα αυξηθεί η λιγνιτική παραγωγή και η εξόρυξη κατά 50% ενώ η μονάδα Πτολεμαϊδα 5 θα λειτουργήσει ως λιγνιτική έως το 2028. Και αν χρειάζεται η Μελίτη και ο Άγιος Δημήτριος 5 θα συνεχίσουν να λειτουργούν. Από την πλευρά της η ΔΕΗ τονίζει ότι αυτή είναι μία παροδική καθυστέρηση που δεν αλλάζει το πρόγραμμα της απολιγνιτοποίησης που έχει ανακοινωθεί. Όπως έχει πρόσφατα σημειώσει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, ο μακροπρόθεσμος στόχος απόσυρσης του λιγνίτη τα επόμενα 3 - 4 χρόνια δεν αλλάζει, όμως για λόγους ασφάλειας εφοδιασμού (και όχι οικονομικούς) μπορεί να πάει λίγο αργότερα, 1-1,5 χρόνο η διακοπή λειτουργίας ορισμένων μονάδων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

apolignitopoisi-lignitis-ependyseis-dei
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η μεγάλη επιστροφή του λιγνίτη και ο αγώνας δρόμου στην εξόρυξη

Εκτός στόχων του σχεδίου της έμεινε τον Ιούνιο και Ιούλιο η ΔΕΗ στην εξόρυξη λιγνίτη, αισιοδοξία στην κυβέρνηση ότι η παραγωγή θα αυξηθεί όσο χρειάζεται τον χειμώνα. Λείπει προσωπικό, λένε οι εργαζόμενοι. Τι γίνεται στη Γερμανία.
revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα επίπεδα πριν από την κρίση γύρισαν οι λιανικές τιμές του ρεύματος

Κάτω από τα 16 λεπτά την κιλοβατώρα η βασική χρέωση της ΔΕΗ για τον Μάιο, με μείωση κατά 4%. Θα μειωθούν στο ελάχιστο οι επιδοτήσεις, που αναμένεται να ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα.
Revma, Times, Ilektriko, Electricity, Energeia, Energy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υποτονικός ο ανταγωνισμός στο ρεύμα, δεν απέδωσε το νέο μοντέλο

Μόνο 33.000 περισσότεροι καταναλωτές από το 2021 αποφάσισαν να αλλάξουν πάροχο το 2022, παρότι το ΥΠΕΝ έδωσε τη δυνατότητα σύγκρισης τιμών κάθε μήνα και ελεύθερης μετακίνησης. «Μπετόν αρμέ» το μερίδιο της ΔΕΗ, πάνω από το 60%.
Revma, Times, Ilektriko, Electricity, Energeia, Energy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγάλες αυξήσεις στο ρεύμα για Ιανουάριο, νέα βάρη για τον προϋπολογισμό

Περίπου 29% η αύξηση στη λιανική τιμή από τη ΔΕΗ, ενώ ανακοινώθηκαν αυξήσεις που ξεπερνούν και το 40%, λόγω του νέου ράλι των τιμών χονδρικής. Θα καλυφθούν από τις αντίστοιχα αυξημένες κρατικές επιδοτήσεις.
apolignitopoisi-lignitis-ependyseis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κυρίαρχες οι ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή, έμεινε στο περιθώριο ο λιγνίτης

Στο 10μηνο του 2022, για πρώτη φορά η παραγωγή ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές ήταν μεγαλύτερη από την παραγωγή από φυσικό αέριο και λιγνίτη. Καθυστερήσεις στο σχέδιο για αύξηση της παραγωγής λιγνίτη.