ΓΔ: 1376.07 -0.36% Τζίρος: 24.45 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:07:31 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Σύμη, Δωδεκάνησα
Φωτο: Σύμη, Δωδεκάνησα. Shutterstock

Πώς το success story του τουρισμού τροφοδοτεί τον… πληθωρισμό

Η σημαντική συμβολή του τουρισμού στην αύξηση των τιμών που περνά κάτω από τα ραντάρ. Ευρωπαϊκό ρεκόρ στις αυξήσεις τιμών των ξενοδοχείων στην Ελλάδα φέτος.

Σε σημαντική επιδείνωση της ακρίβειας οδηγεί η δυνατή χρονιά στον τουρισμό φέτος, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο την ανοδική δυναμική στις τιμές που δημιουργεί το ενεργειακό κόστος, καθώς η κυβέρνηση δείχνει να είναι ανέτοιμη να χειριστεί την φετινή καλοκαιρινή επιτυχία.

Κατά περίπου 1,5 ποσοστιαία μονάδα συνέβαλε ο τουρισμός στην αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή τον Ιούλιο, εκτιμούν οι οικονομολόγοι, επιβαρύνοντας το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών για μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες που έχουν «ξεφύγει» από τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Την ώρα που όλοι στρέφονται στα νέα ρεκόρ του φυσικού αερίου και στις εξωγενείς δυνάμεις που επιβαρύνουν την ανάπτυξη, οι εσωτερικοί παράγοντες της οικονομίας οι οποίοι δημιουργούν έντονες πληθωριστικές πιέσεις  περνούν σχεδόν απαρατήρητες.

Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός της ζήτησης (demand inflation) του Ιουλίου για υπηρεσίες και προϊόντα, που σχετίζεται (κατά προσέγγιση) με τον τουρισμό, εκτιμάται ότι συνέβαλε κατά 1,6% στον εναρμονισμένο δείκτη τιμών που διαμορφώθηκε στο 11.3%.

Σημειώνεται ότι ο αντίστοιχος δείκτης του Ιουνίου ανήλθε στο 11,6%. Τον Ιούνιο, επίσης, η συμβολή στον μηνιαίο πληθωρισμό από τον τουρισμό ανήλθε σε 1,9%, έναντι του 1,6% του Ιουλίου.

Με χαρακτηριστικό παράδειγμα την στέγαση, υπάρχουν διάφοροι τομείς της οικονομίας που προσαρμόζονται στα εισοδήματα των ξένων τουριστών αφήνοντας τους Έλληνες καταναλωτές «εκτός αγοράς» καθώς οι μισθοί στη Ελλάδα μένουν απελπιστικά χαμηλοί.

Υπενθυμίζεται ότι η ανεξέλεγκτη απορρόφηση των κατοικιών από τις βραχυχρόνιες πλατφόρμες ενοικίασης που απευθύνονται στους επισκέπτες έχει στερήσει έναν πολύ μεγάλο αριθμό διαμερισμάτων από την αγορά, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σπιτιών προς ενοικίαση.

Αυξήσεις έως και 130% στις τιμές των ξενοδοχείων

Πρόσφατα στοιχεία από τον χώρο της φιλοξενίας δείχνουν ότι οι αυξήσεις τιμών είναι εκτός ελέγχου.

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας ανάλυσης τουριστικών δεδομένων Mabrian, οι τιμές στα ελληνικά ξενοδοχεία 3, 4 και 5 αστέρων φέτος κατέγραψαν τις υψηλότερες αυξήσεις μεταξύ επτά ευρωπαϊκών προορισμών, σε σχέση με το 2019. Η αύξηση των τιμών για τα 5άστερα ξενοδοχεία τον Αύγουστο έφτασε ακόμα και το 130% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

Στη συνέχεια η Mabrian ανέλυσε τις τιμές ξενοδοχείων επτά ευρωπαϊκών χωρών και τις συνέκρινε με τους τοπικούς ρυθμούς πληθωρισμού, αντιπαραβάλλοντας τα στοιχεία του 2022 με εκείνα του 2019.

Στους περισσότερους ευρωπαϊκούς τουριστικούς προορισμούς, με εξαίρεση την Ελλάδα, οι τιμές των ξενοδοχείων το 2022 είναι επί της ουσίας χαμηλότερες συγκριτικά με το 2019, παρά τις αυξήσεις.

«Η πρόσφατη αύξηση των τιμών στην Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και την Πορτογαλία σε ξενοδοχεία 3 και 4 αστέρων και στην Ιταλία σε ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων είναι κάτω από τα επίπεδα πληθωρισμού και ως εκ τούτου δείχνουν μείωση στις πραγματικές τιμές των ξενοδοχείων,» προσθέτει σε ανακοίνωση της η εταιρεία.

Φταίνε οι… μέδουσες

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιούν ότι μια ανεξέλεγκτη επέκταση του τουρισμού θα προκαλέσει τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μακροπρόθεσμα, πληθωρισμό.

Σε ανάλυση του ΟΟΣΑ τονίζεται η ανάγκη να συνδέονται τα οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη με το κόστος του τουρισμού ώστε να καταστεί βιώσιμη η ανάπτυξη.

«Αν και δεν υπάρχει μία απάντηση, η αποτυχία να αντιμετωπιστούν επαρκώς οι επιπτώσεις που σχετίζονται με την αύξηση του αριθμού των τουριστών μπορεί να οδηγήσει σε μια αμφισβήτηση στην αξία του τουρισμού, ακόμη και δυσαρέσκεια προς τους επισκέπτες», τονίζει σε έκθεση της.

«Επίσης μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά η ανταγωνιστικότητα των προορισμών μακροπρόθεσμα, πράγμα που σημαίνει ότι ορισμένοι προορισμοί θα μπορούσαν να γίνουν θύματα της δικής τους επιτυχίας», υπογραμμίζει η ίδια.

Στην ΔΕΘ ίσως έχουμε μια πρώτη γεύση από την πολιτική της κυβέρνησης που θα στοχεύει στην επίλυση του προβλήματος, αν και μένει να φανεί αν θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός μια ολοκληρωμένη απάντηση με μεταρρυθμίσεις που θα ανοίγουν τον ανταγωνισμό ή λύσεις που θα στηρίζονται κυρίως σε νέα επιδόματα.

Σε άλλους τομείς, όπως οι καλοκαιρινές διακοπές, συνεχίζονται οι εύκολες ανώδυνες λύσεις, όπως η επέκταση του προγράμματος Τουρισμός για Όλους.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, κλήθηκε να απαντήσει για το υψηλό κόστος των διακοπών στην Ελλάδα το οποίο έχει γίνει πλέον απαγορευτικό για πολλούς συμπολίτες μας και τους αναγκάζει ουσιαστικά να περάσουν την άδειά τους στην πόλη.

Στην απάντηση του προτίμησε να σχολιάσει τις εισαγόμενες δυσκολίες, αφήνοντας στην άκρη τις δυσλειτουργίες της οικονομίας που οδηγούν στην ακρίβεια και βοηθούν κάποιους να θησαυρίζουν.

«Δεν κρυφτήκαμε ποτέ πίσω από το δάχτυλό μας. Έχουμε πόλεμο, ενεργειακή κρίση, πληθωρισμό, ακρίβεια, πανδημία, ελληνοτουρκικά, μέδουσες. Διαλέξτε και πάρτε. Δεν είναι μια φυσιολογική χρονιά», τόνισε ο υπουργός.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-Yposkafa-Xenodoxia-Hotel-Sheltered Villas
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βίλες και ξενοδοχεία κάτω από τη γη: Γιατί κερδίζουν έδαφος τα υπόσκαφα

Πώς οι δυνατότητες που προσφέρει πλέον η νομοθεσία για υπόσκαφες κατασκευές μπορούν να φέρουν εξαιρετικά αποτελέσματα, ποιοι είναι οι κίνδυνοι για το περιβάλλον από τις καταχρήσεις δόμησης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγάλος ασθενής η Μύκονος στον τουρισμό, αναζητούνται επειγόντως λύσεις

Οι προσπάθειες των μεγάλων ξενοδοχείων να δείξουν ένα πρόσωπο που συμβαδίζει με την αειφόρο ανάπτυξη είναι προφανείς, τη στιγμή που η πολυκοσμία και οι αυθαιρεσίες επιβαρύνουν το νησί κάθε καλοκαίρι.
Mykonos, Cyclades
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μύκονος και Κέρκυρα στους top προορισμούς για αγορά εξοχικής κατοικίας

Η Μύκονος κατατάσσεται 19η σε διεθνή έρευνα και η Κέρκυρα 35η. Η δυσκολία πρόσβασης μειώνει την ελκυστικότητα της Μυκόνου, ενώ αποτρεπτικά λειτουργεί και η μεγάλη αύξηση στις τιμές των κατοικιών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι σημαίνουν για την αγορά ακινήτων οι νέοι φόροι στη βραχυχρόνια μίσθωση

Περισσότερες κατοικίες αναμένεται να μετακινηθούν προς τη μακροχρόνια μίσθωση, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι το μέτρο θα είναι αρκετό για να λυθεί το πρόβλημα των εξαιρετικά υψηλών ενοικίων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λιγότερο ανταγωνιστικός ο τουρισμός, μόνο η Κρήτη μένει στην κορυφή

Τρεις ελληνικοί προορισμοί ήταν πέρυσι στο top-10 διεθνούς έρευνας για τις all inclusive διακοπές, ενώ φέτος έμεινε μόνο η Κρήτη. Στο 30% υπολογίζονται οι ανατιμήσεις στην Ελλάδα, έναντι 20% σε άλλους δημοφιλείς προορισμούς.