ΓΔ: 912.33 0.05% Τζίρος: 280.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Staikouras, Ypourgeio Oikonomikon, Kyvernisi
Πηγή: Υπ. Οικονομικών

Αποθεματικό ασφάλειας 600 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή κρίση

«Γραμμή άμυνας» στον νέο προϋπολογισμό για στήριξη των νοικοκυριών έναντι των ανατιμήσεων. Μειώνεται στο 0,5% ο στόχος για πλεόνασμα, ή ακόμη και στο μηδέν στο δυσμενές σενάριο. Ανθεκτική ανάπτυξη με ρυθμό άνω του 2%.

Με χρηματοδοτική «γραμμή άμυνας» απέναντι στην ενεργειακή κρίση, χαμήλωμα του πήχη για το πρωτογενές πλεόνασμα και δυσμενές σενάριο για τη ταχύτητα της ανάπτυξης, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης συντάσσει το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη Δευτέρα.  

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αβεβαιότητα για τις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα υποχρεώνει το υπουργείο Οικονομικών να εγγράψει στο προσχέδιο έξτρα αποθεματικό ύψους 600 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από το κύμα ανατιμήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα και να αναθεωρήσει προς τα κάτω τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 0,5% του ΑΕΠ από 1,1%, ενσωματώνοντας στο κείμενο και ένα αρνητικό σενάριο ακόμη και για μηδενικό πλεόνασμα σε περίπτωση που η ζημία στην οικονομία από την ενεργειακή ακρίβεια είναι μεγαλύτερη από τη βασική παραδοχή.

Ωστόσο, το βέβαιο είναι ότι στο προσχέδιο δεν θα υπάρχει αναφορά για πρόσθετα μέτρα στήριξης ή ελάφρυνσης, καθώς ο δημοσιονομικός χώρος έχει εξαντληθεί και η επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα αποτελεί επιτακτική ανάγκη για τη βιωσιμότητα του χρέους, με βάση και τη δέσμευση απέναντι στους Θεσμούς. Το μήνυμα από τον επικεφαλής του ESM για την Ελλάδα, Πάολο Φιορέτι, είναι καθαρό και σαφές, καθώς από το βήμα του Economist συνέστησε στην ελληνική κυβέρνηση να διασφαλίσει ακόμη μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο εφέτος, ώστε να είναι σε θέση να λάβει τυχόν πρόσθετα μέτρα στήριξης το 2023 σημειώνοντας ότι με πρωτογενές πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ το 2023 δεν υπάρχει περιθώριο για νέες παρεμβάσεις

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι με φορολογικές ελαφρύνσεις και την ενίσχυση και επέκταση του πακέτου για την απόσβεση των ενεργειακών επιβαρύνσεων καλύφθηκε ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος από την υψηλότερη των προβλέψεων ανάπτυξη, υπογραμμίζοντας ότι το πρωτογενές έλλειμμα φέτος θα είναι τελικά χαμηλότερο από το 2% του ΑΕΠ.

Το μέγα ζητούμενο για το 2023 είναι η τροχιά του πληθωρισμού και ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ και για αυτό το υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε συντηρητικές εκτιμήσεις για τα δημόσια οικονομικά και την πραγματική οικονομία.

Ο άγνωστος «Χ» που μπορεί να ανατρέψει τις προβλέψεις και να οδηγήσει σε ισχυρούς κραδασμούς αλλά και δημοσιονομικά αδιέξοδα έχει να κάνει με τη διάρκεια και την ένταση της ενεργειακής αναταραχής, που όπως όλα δείχνουν θα διαρκέσει για πολλούς μήνες ακόμα, πράγμα που προοιωνίζεται υψηλό κόστος για τα κρατικά ταμεία με τη συνέχιση του μοντέλου των επιδοτήσεων για το ρεύμα με θολό το τελικό ύψος του λογαριασμού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται η επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων του Προγράμματος Σταθερότητας για μέσο ετήσιο πληθωρισμό 5,6% το 2022. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού θα περιλαμβάνει νέο δυσμενές σενάριο για εκτίναξη του πληθωρισμού ακόμα και πάνω από το 8%, ενώ για το 2023 ο πήχης τοποθετείται στο 4% .  

Πάντως στο μέτωπο της ανάπτυξης εκφράζεται από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα αισιοδοξία ότι, παρά την ενεργειακή κρίση, η οικονομία θα πιάσει φέτος μεγαλύτερη από το 5% έναντι 3,1% που ήταν η αρχική πρόβλεψη κυρίως λόγω του ισχυρού τουριστικού ρεύματος, δημιουργώντας ένα καλό εφαλτήριο για το 2023, οπότε εκτιμάται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα υποχωρήσει στο 2,1% με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα να ανεβάζει στο 6% την ανάπτυξη για φέτος και να προβλέπει επιβράδυνση στο 2,8% για το 2023.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βέρτιγκο σε κυβέρνηση - προϋπολογισμό προκαλεί η εκτόξευση των τιμών ενέργειας

Έντονη ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο προκαλεί η ενεργειακή κρίση και η ξέφρενη άνοδος των τιμών φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος. Υπονομεύεται και ο στόχος για το έλλειμμα.
staikouras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κουμπαράς» 1 δισ. για μέτρα στήριξης, ελαφρύνσεις 2 δισ. στον προϋπολογισμό

Αναθεωρούνται προς το χειρότερο οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό. Πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% προβλέπεται για το 2023, καθώς και νέα μεγάλη μείωση του χρέους κατά 10% του ΑΕΠ. Τι προβλέπει το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού.
Xrimata, Money, Metrita, Cash, Metrita
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεκατρείς ελαφρύνσεις και μέτρα στήριξης στο προσχέδιο του προϋπολογισμού

Επιβράδυνση της ανάπτυξης, καθώς η ιδιωτική κατανάλωση θα συμπιεστεί από τον πληθωρισμό, προβλέπει το υπουργείο Οικονομικών. Στήριγμα η προβλεπόμενη αύξηση των φορολογικών εσόδων, απειλή οι τιμές του φυσικού αερίου.
staikouras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χωρίς νέα μέτρα στήριξης εισοδημάτων το προσχέδιο του προϋπολογισμού

Με σχετικά αισιόδοξες προβλέψεις για τα βασικά οικονομικά και δημοσιονομικά μεγέθη κατατίθεται το προσχέδιο του προϋπολογισμού, που δεν θα περιλαμβάνει πρόσθετα μέτρα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις εκτός από τα ήδη γνωστά.
Proypologismos, Budget
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανατρέπει τον σχεδιασμό για πλεόνασμα η μεγάλη ενεργειακή κρίση

Από το 1,1% του ΑΕΠ, οι εκτιμήσεις κατεβάζουν το πλεόνασμα του 2023 στο 0,5% ή ακόμη και στο μηδέν. «Ανάσες» θα δώσει η μείωση των επιδοτήσεων στο ρεύμα με το νέο μοντέλο. Τι θα συζητηθεί με τους εκπροσώπους των Θεσμών τον Οκτώβριο.