ΓΔ: 1448.7 0.06% Τζίρος: 152.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις σε... πολύ αργή κίνηση

Διυπουργική επιτροπή άναψε «πράσινο» σε έξι μεγάλα έργα, προϋπολογισμού 1,05 δισ. ευρώ, αλλά θα απαιτηθούν έως και 24 μήνες για να ωριμάσουν και να αρχίσουν να αποδίδουν καρπούς.

Από το 2021 και μετά αναμένεται να φανούν στην πραγματική οικονομία τα οφέλη από την τελευταία «σοδειά» μεγάλων επενδύσεων που ενέκρινε στις αρχές της εβδομάδας η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων κι αυτό, μόνο αν όλες οι υπηρεσίες κινηθούν με την ταχύτητα που επιθυμεί η κυβέρνηση και ασφαλώς αν δεν προκύψουν τυχόν… γραφειοκρατικά ή πολεοδομικά απρόοπτα, σενάριο που ασφαλώς συγκεντρώνει λίγες πιθανότητες πραγμάτωσης.

Αυτό σημειώνουν στελέχη της αγοράς ακινήτων, που έχουν εμπειρία από ανάλογες περιπτώσεις εγκεκριμένων επενδύσεων, που ακόμα και σήμερα δεν έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη Δευτέρα, η ΔΕΣΕ ενέκρινε έξι μεγάλα έργα στους τομείς του τουρισμού και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ύψους 1,05 δις ευρώ, ενώ επιπλέον 900 εκατ. ευρώ αφορούσαν έργα που εγκρίθηκαν κι εντάχθηκαν στον αναπτυξιακό νόμο.

Παρότι ασφαλώς πρόκειται για μια θετική εξέλιξη, στην πράξη, θα χρειαστούν τουλάχιστον 18-24 μήνες, έως ότου τα σχέδια αυτά ξεκινήσουν να υλοποιούνται κι επομένως έχουν τα προσδοκώμενα οφέλη στην οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση.

Άλλωστε, ανάλογα σχέδια που έχουν ενταχθεί στις σχετικές διατάξεις του νόμου περί fast track, ήδη από το 2016, παραμένουν ακόμα και σήμερα στο στάδιο της αδειοδότησης. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η επένδυση των 450 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη του συγκροτήματος Elounda Hills, την οποία προωθεί η εταιρεία Mirum Hellas, συμφερόντων του Ρώσου επενδυτή ακινήτων κ. Βιτάλι Μπορίσοφ. Χρειάστηκαν περίπου τρία χρόνια έως ότου πολεοδομηθεί η έκταση των 675 στρεμμάτων στην Ελούντα της Κρήτης, με το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα να έχει συνταχθεί και να βρίσκεται πλέον στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τον τελικό του έλεγχο.

Εν ολίγοις, η σύνταξη κι έγκριση του ΕΣΧΑΣΕ (Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων) χρειάστηκε περί τα τρία χρόνια έως ότου ολοκληρωθεί. Πρόκειται βέβαια για εξαιρετική επίδοση, αν αναλογιστεί κανείς ότι το αντίστοιχο ΕΣΧΑΣΕ για την επέκταση του εμπορικού κέντρου Golden Hall στο Μαρούσι χρειάστηκε πάνω από τέσσερα χρόνια.

Στην περίπτωση της Mirum, που πρόκειται μάλιστα και για αμιγώς ξένη επένδυση, προωθείται η κατασκευή ενός σύνθετου τουριστικού καταλύματος, το οποίο θα περιλαμβάνει ξενοδοχεία πέντε αστέρων, εξοχικές βίλες πολυτελείας και μια από τις μεγαλύτερες μαρίνες ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής της ευρύτερης περιοχής. Με βάση το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα, θα απαιτηθούν περίπου άλλοι 12 μήνες, έως ότου εκδοθούν οι απαιτούμενες οικοδομικές άδειες.

Στην περίπτωση των όψιμων επενδυτικών σχεδίων, που εγκρίθηκαν από την ΔΕΣΕ στις αρχές της εβδομάδες, ξεχωρίζουν ανάλογα επενδυτικά τουριστικά σχέδια, όπως π.χ. εκείνο της Cretan Sun and Sea Developments ΑΕ, μέλος του κυπριακού ομίλου του επιχειρηματία κ. Λεπτού. Πρόκειται για έργο που θα ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ και αφορά στην αξιοποίηση μέσω τουριστικής ανάπτυξης, μιας έκτασης 1.103 στρεμμάτων στην περιοχή του Κισσάμου στα Χανιά. Στόχος είναι η κατασκευή δύο ξενοδοχειακών μονάδων, παραθεριστικών κατοικιών, τουριστικό καταφύγιο σκαφών και γήπεδο γκολφ.

Άλλη μια τουριστική επένδυση στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο Λασίθι, που προωθείται από τον όμιλο Μάρη, αφορά στο Cape Tholos, που επίσης εγκρίθηκε από την τελευταία ΔΕΣΕ. Πρόκειται για έργο της τάξεως των 150 εκατ. ευρώ, που αφορά στην ανάπτυξη έκτασης των 1.400 στρεμμάτων, στην περιοχή Θόλος Καβουσίου, όπου σχεδιάζεται η δημιουργία ενός παραθεριστικού-τουριστικού χωριού και δύο ξενοδοχειακών μονάδων.

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, αμφότερα τα σχέδια, θα χρειαστούν αρκετά ακόμα χρόνια έως ότου ξεκινήσουν να κατασκευάζονται, κάτι που είναι πολύ πιθανό να συμβεί και με άλλες δύο επενδύσεις ανάπτυξης ακινήτων εντός Αττικής αυτή τη φορά. Η πρώτη αφορά στην ανάπτυξη έκτασης της ΒΙΟΧΑΛΚΟ στην οδό Πειραιώς (πλησίον του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και της Σχολής Καλών Τεχνών), έργο των 117 εκατ. ευρώ για την δημιουργία, μεταξύ άλλων, ξενοδοχειακών υποδομών, ενός πάρκου πολιτισμού, χώρων πρασίνου και ενός κέντρου εχνολογικής έρευνας και ανάπτυξης. Η έκταση είναι συνολικής επιφάνειας 73 στρεμμάτων και περιλαμβάνει παλιά βιομηχανικά κτίρια του ομίλου.

Τουλάχιστον 18 μήνες κι ενδεχομένως κι ακόμα παραπάνω χρόνο, θα απαιτήσει και η αδειοδότηση της επένδυσης των 93,5 εκατ. ευρώ για την κατασκευή ενός εμπορικού κέντρου και πόλου ψυχαγωγίας από την εταιρεία Panita του ομίλου Κωνσταντίνου στην περιοχή της Μεταμόρφωσης (όρια με Λυκόβρυση). 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα ύψη η ζήτηση για χρυσή βίζα στην Ελλάδα, κλείνουν τις πόρτες Πορτογαλία - Ιρλανδία

Κινέζοι το μεγαλύτερο ποσοστών αυτών που έχουν κάνει χρήση των εν λόγω προγραμμάτων. Για την Ελλάδα αντιπροσωπεύουν το 60% των θεωρήσεων στη 10ετία και φθάνουν στο 90% στην Ιρλανδία.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέες καθυστερήσεις στο Ελληνικό λόγω καλοκαιρινών διακοπών του ΣτΕ

H αναβολή της εκδίκασης από το ΣτΕ της προσφυγής που έχει καταθέσει η Hard Rock International για τις 18 Σεπτεμβρίου οδηγεί σε καθυστέρηση της μεταβίβασης των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε. στη Lamda Development.