ΓΔ: 1447.82 1.93% Τζίρος: 137.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Private label και προσφορές «τρώνε» τα κέρδη της βιομηχανίας τροφίμων

Οι εταιρείες προχωρούν σε ανατιμήσεις για να προστατεύσουν την κερδοφορία τους, αλλά χάνουν συνεχώς μερίδια από τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, ενώ σχεδόν οι μισές πωλήσεις τους γίνονται μέσω προσφορών.

«Κάναμε τις ανατιμήσεις για να βελτιώσουμε λίγο την κερδοφορία μας», έλεγε κορυφαίο στέλεχος μεγάλης και ιστορικής ελληνικής βιομηχανίας τροφίμων, εξηγώντας μάλλον το αδιέξοδο της εμπορικής της πολιτικής –όπως και πολλών άλλων ελληνικών βιομηχανικών επιχειρήσεων-,  αφού αμέσως μετά εξηγούσε πως στις κατηγορίες στις οποίες δραστηριοποιείται η εταιρεία το μερίδιο των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας κινείται πλέον στο 16% με 17% και η πορεία τους συνεχίζει να είναι ανοδική.

Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία του περασμένου Δεκεμβρίου, τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας στις κατηγορίες των τροφίμων κατέχουν μερίδια υψηλότερα του 16% -ενώ άλλες πηγές έλεγαν πως στη διάρκεια του Ιανουαρίου υπάρχουν ενδείξεις αποκλιμάκωσης αυτής της τάσης, είναι ωστόσο νωρίς για αισιόδοξες εκτιμήσεις.

Κι ενώ η απειλή των private label προϊόντων συνεχίζει να εντείνεται, πηγή της αγοράς, μιλώντας προς το BD, έλεγε πως στη διάρκεια του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία έγκυρων ερευνών, το 44,5% των πωλήσεων στις κατηγορίες των τροφίμων – των επωνύμων προϊόντων - πραγματοποιήθηκε μέσω των προσφορών. Το βέβαιο, πάντως, είναι πως ο ορυμαγδός των ανατιμήσεων στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων αν μη τι άλλο ασκεί αφόρητες πιέσεις στο διαθέσιμο εισόδημα και επιταχύνει την τάση των καταναλωτών σε φθηνότερα ομοειδή προϊόντα.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι στη διάρκεια του πρώτου διμήνου, αν και είναι το πιο αδύναμο από πλευράς πωλήσεων, οι προσφορές συγκρινόμενες με το αντίστοιχο δίμηνο του του 2021 είναι περισσότερες. Μάλιστα, στην πλειονότητά τους, τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας έχουν βελτιώσει την ποιότητα τους έχουν αποκτήσει πιστούς καταναλωτές.

Όπως έλεγαν πηγές της αγοράς, η μεγαλύτερη πιστότητα σ΄αυτή την κατηγορία των προϊόντων επιδεικνύεται από τους καταναλωτές της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Γαλαξίας - «εκεί υπάρχει σκληρή πιστότητα στην ιδιωτική ετικέτα» έλεγαν χαρακτηριστικά–, στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι καταναλωτές της αλυσίδας Σκλαβενίτης, που στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας έχουν παρουσία στην πλειονότητα των κατηγοριών, στην τρίτη θέση βρίσκονται οι καταναλωτές των My Market, στην τέταρτη θέση είναι η αλυσίδα Μασούτης και στην πέμπτη θέση η αλυσίδα σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος, η νέα διοίκηση της οποίας όπως έχει ανακοινώσει ενισχύει δυναμικά στην παρουσία της στην κατηγορία των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας.

Βέβαια η πιστότητα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως είναι η πληθυσμιακή γεωγραφία των καταστημάτων, το μέγεθος του δικτύου και το προφίλ των καταναλωτών της κάθε αλυσίδας. Πάντως, μπορεί η μία αλυσίδα να «παρακολουθεί» την άλλη στον ανταγωνισμό, όμως όλες, άλλη λιγότερο κι άλλη περισσότερο, έχουν στο ορίζοντα τους και το Lidl, που ως discounter έχει τον πρώτο λόγο στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.

Όμως, όπως έλεγε πηγή της αγοράς η ανάπτυξη αυτών αυτών των προϊόντων δεν μπορεί να υπερβαίνει ένα ορισμένο ποσοστό στο σύνολο των πωλήσεων μιας αλυσίδας –οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ένα εύρος από 19% ως και 23%- και τούτο διότι αν οι πωλήσεις τους υπερβούν το κρίσιμο μέγεθος τότε επηρεάζονται όλα τα θεμελιώδη μεγέθη του ισολογισμού και «χτυπά» στην «κάτω γραμμή», δηλαδή στην κερδοφορία. Τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας μπορούν να ωφελήσουν μία αλυσίδα μόνο ως εναλλακτική επιλογή σε ορισμένες κατηγορίες κατά τεκμήριο ευάλωτων καταναλωτών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Super-Market
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέτριο πρώτο δίμηνο στα σούπερ μάρκετ με μείωση αξίας και όγκου πωλήσεων

Ο όγκος των πωλήσεων μειώθηκε κατά 0,6% και η αξία τους κατά 0,2%. Η κατηγορία των τροφίμων απώλεσε το 0,8% του όγκου των πωλήσεων της, τα προϊόντα υγείας και ομορφιάς το 0,5% και τα προϊόντα καθαρισμού σπιτιού το 1,2%.
super market-trofima-ielka-prosfores-xristougenna
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κύμα ανατιμήσεων τον Ιανουάριο έφερε υποχώρηση της κατανάλωσης

Τι δείχνει η ακτινογραφία των πωλήσεων στα σούπερ μάρκετ τις τέσσερις εβδομάδες του Ιανουαρίου. Μειώσεις ή οριακές αυξήσεις στον όγκο των πωλήσεων και σημαντική άνοδος του τζίρου λόγω των συνεχών ανατιμήσεων.
Supermarket
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σπεύδουν να σώσουν τα κέρδη τους οι εταιρείες καταναλωτικών προϊόντων

Αποφασισμένες να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους ακόμη και αν χάσουν μερίδιο στην αγορά είναι οι βιομηχανίες και εταιρείες εισαγωγής καταναλωτικών προϊόντων. Έρχονται σημαντικές ανατιμήσεις στα ράφια.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το «καλάθι» κάνει πάλι... βασιλιάδες τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας

Η δωρεάν διαφήμιση των προϊόντων private label με το «καλάθι του νοικοκυριού» ενισχύει τη θέση τους απέναντι στα επώνυμα. Απώλειες μεριδίων και πιέσεις στα κέρδη φοβάται η βιομηχανία τροφίμων.
super-market-5%
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κριτική από τα σούπερ μάρκετ στα μέτρα της κυβέρνησης για την ακρίβεια

Οι εκπρόσωποι του κλάδου αμφισβήτησαν την αποτελεσματικότητα των μέτρων για τον έλεγχο της ακρίβειας στο 14o Food Retail Conference. Τι έδειξε ειδική έρευνα της Netrino Advisory σε στελέχη των σούπερ μάρκετ.
Super-Market
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν χάνονται οι προσφορές από τα ράφια, οι πολυεθνικές σε στάση αναμονής

Παρά τις μειώσεις στους τιμοκαταλόγους, οι πολυεθνικές δεν θέλουν να σοκάρουν τους καταναλωτές με πλήρη απόσυρση προσφορών και παρακολουθούν στενά τις κινήσεις των ανταγωνιστών τους.