ΓΔ: 1418.42 -0.73% Τζίρος: 812.75 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:15:35 DATA
Plithorismos, Inflation, Times, Prices
Φωτο: Shutterstock

Στο «στόχαστρο» του υπ. Ανάπτυξης τα υπερκέρδη των προμηθευτών

«Καμπανάκι» στην κυβέρνηση για τη διατήρηση των υψηλών τιμών σε αρκετά είδη, ενώ το κόστος παραγωγής έχει αρχίσει να αποκλιμακώνεται. Έρευνες και από την Επ. Ανταγωνισμού.

Στο «μικροσκόπιο» της ΔΙΜΕΑ βρίσκονται από σήμερα βιομηχανικές και εισαγωγικές επιχειρήσεις που ανήκουν σε κλάδους με υψηλή συγκέντρωση της αγοράς, καθώς και επιχειρήσεις που είχαν ένα «ιστορικό σχέσεων» με την Επιτροπή Ανταγωνισμού στο παρελθόν, πρόσφατο και απώτερο, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης με τις οποίες συνομίλησε το Business Daily

Οσα μηνύματα και αν έστειλε στη διάρκεια των τελευταίων μηνών η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, με βάση τα όσα συμβαίνουν στην εξέλιξη των τιμών και στα περιθώρια κέρδους, ιδιαίτερα στις κατηγορίες των καταναλωτικών προϊόντων, φαίνεται πως έφτασαν στους παραλήπτες τους. Τούτο επιβεβαιώνεται από την εξέλιξη του «πληθωρισμού των τροφίμων», που συνεχίζει να κινείται πάνω από 12% στη διάρκεια των τελευταίων ημών, εν αντιθέσει με τον επίσημο πληθωρισμό που έχει μειωθεί σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει - όπως έχει κατ΄ επανάληψη αναφέρει το BD στη διάρκεια των τελευταίων μηνών - ότι οι εταιρείες καταναλωτικών προϊόντων, εκμεταλλευόμενες και την τουριστική συγκυρία στην παρούσα φάση με την υψηλή ζήτηση που έτσι κι αλλιώς υπάρχει, να αυξάνουν την κερδοφορία τους, επιβαρύνοντας δραματικά το διαθέσιμο καταναλωτικό εισόδημα.

Οπως εξελίσσεται η κατάσταση στην αγορά, η αδικαιολόγητη ακρίβεια - δεδομένου ότι οι τιμές της ενέργειας και των πρώτων υλών δεν έχουν καμία σχέση με ότι επικρατούσε στη διάρκεια του 2022 - αναδεικνύεται σε βασικό πρόβλημα όχι μόνο του υπουργείου Ανάπτυξης, αλλά και της κυβέρνησης γενικότερα.

Γι΄ αυτό ακριβώς τον λόγο με απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου - εκτός του καθ΄ύλην αρμόδιου υπουργείου Ανάπτυξης - παρατάθηκε όχι μόνο το «καλάθι του νοικοκυριού» αλλά και η ρύθμιση που αφορά στο υπερβολικό κέρδος. Βέβαια έγινε η παραχώρηση στις βιομηχανίες αντι να λαμβάνονται ως βάση οι τιμές που ίσχυαν την 1η Σεπτεμβρίου 2021, να λαμβάνονται οι τιμές του Δεκεμβρίου του 2021, δίνοντας έτσι ένα περιθώριο βελτίωσης του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους.

Ομως η μεγάλη ανησυχία σε κυβερνητικό επίπεδο είναι το τι θα συμβεί από τον Σεπτέμβριο και ως το τέλος του χρόνου, Μάλιστα εντάχθηκαν και τα σχολικά είδη στον έλεγχο του περιθωρίου κέρδους και αναμένεται να υπάρξει και σχετικό «καλάθι».

Το τελευταίο διάστημα έχουν εκδηλωθεί ορισμένες ανησυχητικές ενδείξεις, όπως είναι η διεθνής άνοδος των τιμων του ρυζιού - λόγω της απαγόρευσης των εξαγωγών από την Ινδία που ελέγχει το 40% των παγκόσμιων εξαγωγών - και οι τιμές της ενέργειας έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει πρόβλημα επάρκειας ούτε στο φυσικό αέριο, ούτε στο πετρέλαιο. Αυτά τα σημάδια είναι προκαλούν ανησυχία τόσο στο υπουργείο Ανάπτυξης, όσο και στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Ωστόσο οι έλεγχοι πλέον από τη ΔΙΜΕΑ, που είναι το μοναδικό «εργαλείο» που διαθέτει η κυβέρνηση, θα αφορούν πλέον το «πίσω μέρος» της αγοράς, δηλαδή τους προμηθευτές και όχι το λιανεμπόριο, όπως συνέβαινε ως τώρα. Επίσης φαίνεται πως έχει αποκατασταθεί η συνεργασία με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία διαθέτει σύγχρονη χαρτογράφηση της αγοράς των καταναλωτικών προϊόντων και διαθέτει αρκετές ανοιχτές υποθέσεις σε πολλούς κλάδους. Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι αρκετά κρίσιμες για την εξέλιξη αυτής της προσπάθειας του υπουργείου Ανάπτυξης. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Plithorismos, Inflation, Plythorismos, Times, Trofima
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναβρασμός στη βιομηχανία τροφίμων για το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους

Όσα προϊόντα ήταν ζημιογόνα το 2021 πρέπει να παραμένουν ζημιογόνα και σήμερα, αναφέρουν οι επιχειρήσεις του κλάδου, ενώ δεν λαμβάνεται υπόψη η αυξημένη επιβάρυνση από τα επιτόκια δανεισμού.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίθεση σε δύο μέτωπα από την κυβέρνηση για μείωση τιμών στα σούπερ μάρκετ

Περισσότεροι έλεγχοι και πολύ βαριά πρόστιμα, έως 6 εκατ. ευρώ. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα ερευνήσει αν οι πολυεθνικές επιβάλλουν ακριβότερες τιμές στην Ελλάδα από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βιομηχανίες σε διπλό κλοιό ελέγχων για ανατιμήσεις... απληστίας

Το υπουργείο Ανάπτυξης είναι αποφασισμένο να επιβάλει πρόστιμα και σε βιομηχανίες για παραβίαση του πλαφόν στα κέρδη, ενώ η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα ελέγξει πιθανές συνεννοήσεις για αύξηση των τιμών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρωτοφανής απείθεια επιχειρήσεων: Έδιωξαν ελεγκτές της Επ. Ανταγωνισμού

Πρωτοφανής στα χρονικά η άρνηση ελέγχου από εταιρείες από πολλούς κλάδους τροφίμων (δημητριακών, γάλακτος, καφέ, μαρμελάδων, ροφημάτων και τυριών). Πρόστιμα θα εξετάσει με επείγουσες διαδικασίες η Ολομέλεια της Επιτροπής.