ΓΔ: 1455.48 0.03% Τζίρος: 100.39 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Nick Paleologos / SOOC

Το μοναχικό «όχι» του Α. Σαμαρά και τα σενάρια για επόμενες κινήσεις

Έξι βουλευτές συμπορεύτηκαν με τον πρώην πρωθυπουργό χωρίς να καταψηφίσουν τη ρύθμιση για τους μετανάστες, τροφοδοτώντας σενάρια για συγκρότηση πτέρυγας «πατριωτικής δεξιάς» στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ.

Μετά από μια θυελλώδη διήμερη συζήτηση, η τροπολογία που εισάγει νέο έκτακτο πλαίσιο παροχής άδειας διαμονής για εργασία σε παράνομους μετανάστες μπορεί να πέρασε με ευρύτατη πλειοψηφία 262 βουλευτών, σημαδεύτηκε ωστόσο από τον εμφατικό τρόπο που επέλεξε ο Αντώνης Σαμαράς να διαφοροποιηθεί από την επίσημη γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου. 

Ο πρώην πρωθυπουργός δεν αρκέστηκε μόνο στο να καταγραφεί η διαφωνία του, αλλά έδωσε το παρών στην διάρκεια της ονομαστικής ψηφοφορίας και την καταψήφισε, όπως ακριβώς είχε προαναγγείλει. 

Είχε προηγηθεί η απόφαση της κυβέρνησης για την επιβολή κομματικής πειθαρχίας κατά την ψήφιση της επίμαχης τροπολογίας, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να δηλώνει πως «ο μόνος βουλευτής της Ν.Δ. που είναι πρώην πρωθυπουργός είναι ο κ.Σαμαράς, από εκεί και πέρα για όλους τους υπόλοιπους είναι αυτονόητη η κομματική πειθαρχία»

Η κίνηση τακτικής από το Μέγαρο Μαξίμου, μπορεί να μην επέτρεψε άλλες διαρροές από την κάλπη, ωστόσο καταγράφηκαν πολιτικές διαρροές από την γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα, καθώς με τους προβληματισμούς του πρώην πρωθυπουργού έδειξαν να συντάσσονται έξι ακόμα βουλευτές της ΝΔ.  

Είναι ενδεικτικό ότι ανάλογες επιφυλάξεις και ενστάσεις διατύπωσαν ο Κώστας Καραγκούνης και ο Μίλτος Χρυσομάλλης -ο οποίος μπήκε μαζί με τον πρώην πρωθυπουργό στην αίθουσα της Ολομέλειας- ο Χαράλαμπος Αθανασίου, ο οποίος ζήτησε περαιτέρω εξηγήσεις, ο Στράτος Σιμόπουλος, που με την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια επέκρινε τους χειρισμούς της ηγεσίας του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου να καταθέσει την τροπολογία αιφνιδιαστικά και χωρίς προηγούμενη ενημέρωση, ενώ αντίστοιχους προβληματισμούς εξέφρασαν ο Θάνος Πλεύρης και ο Ανδρέας Κατσανιώτης

Ορισμένοι επιχειρούν να ερμηνεύσουν τα γεγονότα ως προάγγελο μελλοντικών εξελίξεων στη γαλάζια πολυκατοικία, εκτιμώντας ότι πίσω από την κίνηση Σαμαρά βρίσκονται πολλά στελέχη που εντάσσονται στον κύκλο της επιρροής του και επιθυμούν την ανασύνταξη του χώρου της «Πατριωτικής Δεξιάς», ως έμμεση απάντηση στην στροφή του κόμματος προς το πολιτικό «Κέντρο».

Ο ίδιος πάντως ο Αντώνης Σαμαράς -ο οποίος έχει ήδη προαναγγείλει την πλήρη διαφωνία του και για το νομοσχέδιο που αφορά στα ομόφυλα ζευγάρια- στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων απέφυγε να δώσει συνέχεια, τονίζοντας: «Ό,τι είχα χρέος να πω, το είπα. Όποιος θέλει να το καταλάβει, κατάλαβε».

Συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη αμέσως μετά από την ολοκλήρωση της ονομαστικής ψηφοφορίας επιχειρούσαν να βάλουν τέλος στις εσωκομματικές συζητήσεις και να υποβαθμίσουν τις αναλύσεις στα πολιτικά πηγαδάκια που είχαν στηθεί στο περιστύλιο της Βουλής, για τα πιθανά πολιτικά μηνύματα της κίνησης Σαμαρά. 

Έλεγαν μάλιστα με νόημα ότι «η άποψη του πρώην Πρωθυπουργού είναι σεβαστή, καταγράφηκε στην ψηφοφορία και πάμε παρακάτω...», με τον αρμόδιο υπουργό Μετανάστευσης Δημήτρη Καιρίδη από τα υπουργικά έδρανα να εξηγεί νωρίτερα, ότι η τροπολογία που φέρει την υπογραφή του «πατάει πάνω στον μηχανισμό που είχε θεσμοθετηθεί το 2014 επί κυβέρνησης Σαμαρά».

Τελικά, την τροπολογία υπερψήφισαν 262 βουλευτές και 32 την καταψήφισαν ενώ ένας δήλωσε «παρών». Υπέρ της ρύθμισης τοποθετήθηκαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες της Ν.Δ., του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ, της Πλεύσης Ελευθερίας και της Νέας Αριστεράς. Η τροπολογία καταψηφίστηκε από την Ελληνική Λύση, τους Σπαρτιάτες, και τη Νίκη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Akis Skertsos, Kivernisi
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολιτικό... μασάζ στους βουλευτές της ΝΔ, σε ειδική αποστολή ο Σκέρτσος

Από σήμερα και για δύο ημέρες ο Άκης Σκέρτσος θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με όλους τους γαλάζιους βουλευτές, προκειμένου να τους ενημερώσει για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου για τα αλλόφυλα ζευγάρια και να απαντήσει στις ερωτήσεις τους.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψηφοφορία - θρίλερ για το μεταναστατευτικό μετά την κόντρα με τον Σαμαρά

Το ενδεχόμενο να επιβάλει κομματική πειθαρχία για να αποτρέψει «διαρροές» εξετάζει το Μαξίμου, μετά τη δημόσια αντιπαράθεση με τον πρώην πρωθυπουργό για την τροπολογία περί παραμονής μεταναστών στη χώρα.
Karamanlis, kyvernisi
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ήρθε η ώρα του Κ. Αχ. Καραμανλή: Τι θα πει στη Βουλή τη Δευτέρα

Σύμφωνα με συνομιλητές του, ο Κώστας Αχ. Καραμανλής θα επιχειρήσει να βγάλει από πάνω του τη «ρετσινιά» του αποτυχημένου υπουργού, εξαπολύοντας επίθεση στον Χρ. Σπίρτζη. Τι θα γίνει με την υποψηφιότητα στις Σέρρες.
Μητσοτάκης, Ιερώνυμος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τρία ζητούμενα της κάλπης για τη ΝΔ και η αναθέρμανση με την Εκκλησία

«Μάχη» με τη χαλαρή ψήφο με κινητοποίηση όλου του δυναμικού του κόμματος, άνοιγμα στους αναποφάσιστους και προσέγγιση δυσαρεστημένων. Προσπάθεια επαναπροσέγγισης με την Εκκλησία, μηνύματα από τον Αρχιεπίσκοπο.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην τελική ευθεία για τις κάλπες: Οι μετρήσεις και το ντιμπέιτ στη Βουλή

Ο Άρειος Πάγος αποφασίζει για τους Σπαρτιάτες, η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ στις 18 μονάδες, ο Μητσοτάκης κάνει καμπάνια για την επιστολική ψήφο και το ντιμπέιτ μεταφέρεται από την τηλεόραση στη Βουλή.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο «πονοκέφαλος» από τις δημοσκοπήσεις και οι «άσσοι» στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ

Σταθερό το προβάδισμα Μητσοτάκη στις μετρήσεις, αλλά προβληματίζουν οι αυξημένες διαρροές στα δεξιά. Άνοιγμα στους δεξιούς ψηφοφόρους με την υποψηφιότητα Μπελέρη και επτά υποψήφιοι με «άρωμα» δημοσιογραφίας.