ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
F-35
Φωτο: Athens Flying Week

Έρχονται με... δώρα από τις ΗΠΑ τα F-35, κλείνουν κενά στους εξοπλισμούς

Νέα δεδομένα για τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας μετά την αποδέσμευση των F-35 από την Ουάσιγκτον μαζί με πλήθος οπλικών συστημάτων που θα δοθούν δωρεάν στην Ελλάδα. Τι θα γίνει με τις φρεγάτες MEKO.

Σε νέα εποχή μπαίνουν τα εξοπλιστικά στην Ελλάδα μετά το πακέτο - μαμούθ από τις ΗΠΑ που γνωστοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου με επιστολή από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η παροχή σημαντικής εξοπλιστικής βοήθειας από τις ΗΠΑ έρχεται να «κουμπώσει» στη νέα στρατηγική και φιλοσοφία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια για τις Ένοπλες Δυνάμεις και την αμυντική βιομηχανία, καθώς όλα ξεκινούν ουσιαστικά από την αρχή.

Το αμερικανικό πακέτο ενισχύει και τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων και έρχεται να επισφραγίσει ουσιαστικά την ισχυρή διμερή σχέση, ενώ αποτελεί απόδειξη των διαρκών δεσμών μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση Μπάιντεν ενέκρινε την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία μετά την επικύρωση από την τουρκική κυβέρνηση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενημέρωσε το Κογκρέσο για την έγκριση της πώλησης F-16 στην Τουρκία αξίας 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μαζί με την πώληση F-35 στην Ελλάδα αξίας 8,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η κίνηση αυτή έγινε λίγες ώρες αφότου η Τουρκία κατέθεσε το «έγγραφο επικύρωσης» για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον, η οποία είναι ο θεματοφύλακας των εγγράφων της συμμαχίας, και αφού πολλά βασικά μέλη του Κογκρέσου ήραν τις αντιρρήσεις τους.

Η πώληση στην Τουρκία περιλαμβάνει 40 νέα F-16 και εξοπλισμό για τον εκσυγχρονισμό 79 του υπάρχοντος στόλου F-16. Η πώληση στην Ελλάδα περιλαμβάνει 40 μαχητικά αεροσκάφη F-35 Lightning II Joint Strike Fighters και συναφή εξοπλισμό.

Η σύμμαχος στο ΝΑΤΟ Τουρκία επιδιώκει εδώ και καιρό να αναβαθμίσει τον στόλο των F-16 και είχε εξαρτήσει την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας από την έγκριση της πώλησης των νέων αεροσκαφών. Η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε υποστηρίξει την πώληση, αλλά αρκετοί νομοθέτες είχαν εκφράσει αντιρρήσεις λόγω ανησυχιών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Αυτές οι αντιρρήσεις, μεταξύ άλλων από τον πρόεδρο Μπεν Κάρντιν και το τακτικό μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Τζιμ Ρις έχουν πλέον ξεπεραστεί, σύμφωνα με πληροφορίες από αμερικανικά μέσα.

Τα F-35 και τα άλλα οπλικά συστήματα

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε την πώληση έως και 40 μαχητικών αεροσκαφών F-35A στην Ελλάδα έναντι 8,6 δισ., μαζί με ένα πακέτο εξοπλιστικών συστημάτων, όπως μεταγωγικά αεροσκάφη, φρεγάτες και τεθωρακισμένα οχήματα που θα παραχωρηθούν με ελάχιστο κόστος στην Ελλάδα. Η απαντητική επιστολή από τις ΗΠΑ για τα F-35 αναμένεται να φτάσει σήμερα στο γραφείο του Νίκου Δένδια. 

Όσον αφορά το δωρεάν πακέτο στρατιωτικού εξοπλισμού δίνεται από τις ΗΠΑ ως EDA (Excess Defence Articles), δηλαδή από το αμυντικό απόθεμα.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει ήδη ενημερώσει το Κογκρέσο για τις ακόλουθες προτεινόμενες μεταφορές επιχορηγήσεων υπέρβασης αμυντικών ειδών (EDA) προς την Ελλάδα:

  • Δύο αεροσκάφη EDA C-130H,
  • Δέκα κινητήρες EDA για αεροσκάφη P-3 και
  • 60 οχήματα μάχης πεζικού Bradley ως EDA (Excess Defence Articles).

Αντίστοιχα σημειώνει πως θα υποβληθούν προς κοινοποίηση στο Κογκρέσο τα ακόλουθα προς μεταφορά στην Ελλάδα εκτός από τα F-35:

  • Τρία πλοία κλάσης Protector ως EDA και
  • Διάφορα φορτηγά και ρυμουλκούμενα ως EDA.

Η επιστολή επίσης αναφέρεται στην προώθηση αιτήματος στο Κογκρέσο για την έγκριση απόκτησης από την Ελλάδα «έως τεσσάρων» φρεγατών LCS (Littoral Combat Ships).

Επίσης, σημειώνει ότι θα καταστήσει προτεραιότητα την αποδέσμευση οχημάτων με ενισχυμένη προστασία εναντίον ναρκών MRAP (Mine-Resistant Ambush Protected) και θα εξετάσει τις ελληνικές ανάγκες για απόκτηση αεροσκαφών εναερίου ανεφοδιασμού KC-135, όταν θα υπάρξει διαθεσιμότητα. 

Ενημερώνει δε, ότι το παρόν διάστημα εξελίσσονται οι διαδικασίες για την αποδέσμευση και το κόστος, μεταφορικών αεροσκαφών C-130J.

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ενδιαφέρονται για τις αμυντικές δυνατότητες που θα μπορούσε η Ελλάδα να μεταφέρει ή να πωλήσει στην Ουκρανία. Εάν αυτές οι δυνατότητες ενδιαφέρουν την Ουκρανία και εν αναμονή της επανεξέτασης της κατάστασης και της σχετικής αξίας τους από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, τονίζεται στην επιστολή, μπορούμε να διερευνήσουμε ευκαιρίες για πιθανές πρόσθετες FMF έως 200 εκατομμύρια δολάρια για την Ελλάδα.

Οι εξελίξεις για τις ΜΕΚΟ

Ένα άλλο θέμα που «επείγει» είναι το πρόγραμμα αναβάθμισης των φρεγατών ΜΕΚΟ καθώς το Πολεμικό Ναυτικό είναι σε αναμονή για τις τελικές αποφάσεις, που αφορούν τις ανάγκες του, που είναι κάτι παραπάνω από επείγουσες και όπως αναφέρουν ανώτατα στελέχη του θα έπρεπε να είχαν καλυφθεί …χθες. 

Και μπορεί ο Νίκος Δένδιας σε συνέντευξη σε ραδιοφωνικό σταθμό να μίλησε για την αναβάθμιση «ενός αριθμού φρεγατών» αφήνοντας αόριστο το αν θα είναι τέσσερις ή λιγότερες, μια ανακοίνωση όμως πριν μερικές ημέρες στην ιστοσελίδα της γερμανικής εταιρείας Thyssenkrupp Marine Systems (TKMS) για την σύσταση κοινοπραξίας με την ολλανδική Thales Nederland, για την εκτέλεση του προγράμματος ήρθε να ανανεώσει τις ελπίδες ότι τελικά ίσως αναβαθμιστούν όλες.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της εταιρείας «η Thales και η thyssenkrupp Marine Systems έχουν πλέον ενώσει τις δυνάμεις τους για να σχηματίσουν μια κοινοπραξία για το προγραμματισμένο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού. Η συμφωνία κοινοπραξίας υπογράφηκε από τους δύο εταίρους στις 12 Δεκεμβρίου 2023». 

Επίσης αναφέρει ότι η συμφωνία αφορά τέσσερις φρεγάτες, ενώ η Thyssenkrupp Marine Systems θα αναθέσει υπεργολαβικά τις τροποποιήσεις της πλατφόρμας του πλοίου σε τοπικό ελληνικό ναυπηγείο. Η κοινοπραξία θα είναι η αποκλειστική επαφή με το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Αναμένεται ότι η παραγγελία θα παραληφθεί το 2024.

Ωστόσο όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, «μελανό» σημείο είναι το ποσό της αναβάθμισης που έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα 600 εκατ. ευρώ και φέρεται να έχει φτάσει τα 800 εκατ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-Iron-Dome-Israel
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ελληνικός αντιαεροπορικός θόλος θα στηθεί με συνδρομή από το Ισραήλ

Δύο μεγάλες ισραηλινές επιχειρήσεις είναι σίγουρο ότι θα διεκδικήσουν μερίδιο στο ελληνικό πρόγραμμα, το οποίο θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ: Η Rafael και η Israel Aerospace Industries, οι οποίες δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα.
F-35
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η κρίσιμη διαπραγμάτευση για τα F-35 και το «όχι» Μητσοτάκη σε μεσάζοντες

Στην τελική ευθεία οι συζητήσεις με τους Αμερικανούς για τον αριθμό αεροσκαφών, τον τύπο τους και την τελική τιμή. «Όχι, ευχαριστώ» στα αντισταθμιστικά, που θα ωφελήσουν μόνο τους μεσάζοντες, όπως έχει τονίσει ο πρωθυπουργός.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Σε ισχυρό επίπεδο η αμυντική συνεργασία με την Ελλάδα

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν την Ελλάδα έναν απαραίτητο σύμμαχο και εταίρο στο ΝΑΤΟ», σημείωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, μιλώντας σε δημοσιογράφους.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διεργασίες στους αμυντικούς εξοπλισμούς στο «παρά πέντε» των εκλογών

Λίγο πριν τις εκλογές, η κυβέρνηση έχει στα χέρια της βελτιωμένες προσφορές για τις κορβέτες του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις για τα αντισταθμιστικά προγράμματα για τα αεροσκάφη F-35.