ΓΔ: 896.04 -1.11% Τζίρος: 83.50 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Μ. Βαρβιτσιώτης: Η Τουρκία να απέχει από προκλητικές ενέργειες

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Βαρβιτσιώτης επανέλαβε ότι μόνη αποδεκτή λύση είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, που βασίζεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Η πρόταση του πρωθυπουργού για την υιοθέτηση ενός κοινού ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού και οι ευρωτουρκικές σχέσεις, βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο συνάντησης εργασίας που είχε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, με τους πρεσβευτές της Σουηδίας, της Δανίας, της Φινλανδίας, της Νορβηγίας και της Ολλανδίας. Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, ενόψει του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της 23ης Μαρτίου και της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25ης και 26ης Μαρτίου, καθώς επίσης περιφερειακά ζητήματα.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή απάντηση στην αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του, ο κ. Βαρβιτσιώτης υπεραμύνθηκε της αρχικής απόφασης για την από κοινού προμήθεια εμβολίων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τονίζοντας ωστόσο ότι η ΕΕ θα πρέπει να ασκήσει πίεση για την αντιμετώπιση των υφιστάμενων ελλείψεων, προκειμένου να υλοποιηθεί ομαλά το ευρωπαϊκό σχέδιο εμβολιασμού. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση, όπως τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση, στην ελληνική πρόταση για την υιοθέτηση ενός κοινού ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να προχωρήσει ταχέως η υλοποίησή του, το αμέσως προσεχές διάστημα, ούτως ώστε να μην ανακύψουν κατακερματισμένες λύσεις σε εθνικό επίπεδο ή από τον ιδιωτικό τομέα.

Ως προς τις ευρωτουρκικές σχέσεις που θα αποτελέσουν και αντικείμενο του προσεχούς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπως προστίθεται, ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε ότι η Τουρκία θα πρέπει να δείξει έμπρακτα ότι επιθυμεί τη βελτίωση των σχέσεων της με την Ευρωπαϊκή Ένωση και να απέχει από προκλητικές ενέργειες. Υπενθύμισε ότι σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στο τραπέζι θα πρέπει να βρίσκονται τόσο μία θετική ατζέντα όσο και τα μέτρα που είναι απαραίτητα για την υπεράσπιση των συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών-μελών της.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Βαρβιτσιώτης επανέλαβε ότι μόνη αποδεκτή λύση είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, που βασίζεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Επί του ζητήματος της μετανάστευσης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι το στοιχείο της αλληλεγγύης θα πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του νέου Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου. Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίηση για την έως τώρα συνεργασία της χώρας μας με τον Frontex στην προστασία των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της χώρας μας, τα οποία αποτελούν και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναφερόμενος στο Ταμείο Ανάκαμψης, ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε ότι η ΕΕ δεν θα πρέπει να καθυστερήσει τη λήψη αποφάσεων για την αποδέσμευση των κονδυλίων, προκειμένου να μην διακυβευτεί η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Τέλος, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε στον σχεδιασμό των δράσεων της χώρας μας, σε εθνικό επίπεδο, στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Βαρβιτσιώτης: Η Τουρκία δεν βρίσκεται κοντά στο ευρωπαϊκό κεκτημένο

O κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε το ιδιαίτερα σημαντικό μήνυμα το οποίο έστειλε η Ευρώπη στην Τουρκία με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου, «ότι πρώτα θα συζητήσουμε εμείς για το τι θέλουμε και μετά θα έρθουμε να μιλήσουμε μαζί της».
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

M. Βαρβιτσιώτης: Η Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ξεκινά σήμερα διήμερη επίσημη επίσκεψη στο Παρίσι, με τις ευρω-τουρκικές σχέσεις να βρίσκονται στο επίκεντρο των επαφών του, με τον ομόλογό του, Κλεμάν Μπον.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Βαρβιτσιώτης: Η Τουρκία δεν μπορεί να παίζει με όρους αλά καρτ

Με αφορμή τον 62ο κύκλο των διερευνητικών επαφών, επισήμανε ότι η Ελλάδα θέλει να υπάρχει ένα πεδίο διαλόγου με την Τουρκία, αλλά χωρίς να υπάρχουν προκλητικές ενέργειες από πλευράς Άγκυρας.