ΓΔ: 1466.6 0.11% Τζίρος: 17.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:19:34 DATA
Φώτο: Shutterstock

Ο «θησαυρός» των 2,3 δισ. ευρώ από ανεκτέλεστα έργα στην Πληροφορική

Το Ταμείο Ανάκαμψης έχει εκτινάξει στα ύψη το ανεκτέλεστο των εταιρειών Πληροφορικής. Τι δείχνουν τα στοιχεία για έντεκα μεγάλες εταιρείες. Οι κίνδυνοι από ενδεχόμενες καθυστερήσεις στην εκτέλεση έργων.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός που συντελείται σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έχει μετατρέψει την αγορά Πληροφορικής σε Ελντοράντο». Μπροστά τους οι εταιρείες έχουν έναν θησαυρό που πλησιάζει τα 2,5 δισ. ευρώ σε ανεκτέλεστο έργων που έρχεται τα επόμενα χρόνια, ωστόσο θα πρέπει να τρέξουν για την υλοποίηση, αλλιώς τα μεγάλα ανεκτέλεστα μπορεί να μετατραπούν σε μπούμερανγκ.

Οι χρυσές εποχές των κατασκευαστικών προ εικοσιπενταετίας αναβιώνουν στον κλάδο της Πληροφορικής, που έχει μπροστά του ένα πρωτοφανές υπόλοιπο ανεκτέλεστο έργων, χάρη και στην ώθηση που έχει προσφέρει το Ταμείο Ανάκαμψης με την ποσόστωση του 20% επί των συνολικών πόρων, οι οποίοι κατευθύνονται σε έργα ψηφιακής μετάβασης. Ο ιδιωτικός τομέας, αν και ακολουθεί από απόσταση πλέον, εκτιμάται πως θα συνεχίσει να τροφοδοτεί στο μέλλον τον κλάδο καθώς θα αυξάνονται οι επενδύσεις στην τεχνολογία.

Όπως επισημαίνουν στο BD στελέχη της αγοράς, «μέχρι σήμερα η χώρα δεν ξόδευε στην Πληροφορική και ξαφνικά πέφτουν στην αγορά 7 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Έδωσε ώθηση, αλλά αν κάποιος δεν πιάσει τα ορόσημα, που αυτά γίνονται πιο πιεστικά πλέον, τότε κινδυνεύει να καταρρεύσει, καθώς κανείς δεν ξέρει αν θα πληρωθεί και από πού τελικά».

Σημειώνεται ότι ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, σε συνέντευξη στο BD έστειλε αυστηρό μήνυμα στις εταιρείες, για την περίπτωση που δεν ολοκληρώσουν εγκαίρως τα έργα: «Τότε έχουμε πρόβλημα στην επίτευξη των οροσήμων», ανέφερε. «Γιατί κάθε αίτημα πρέπει να συνοδεύεται με την επίτευξη των στόχων, των οροσήμων. Και τα ορόσημα είναι μεταρρυθμίσεις και έργα. Οι μεταρρυθμίσεις τρέχουν, αλλά και στα έργα πρέπει να επιτυγχάνουμε τον στόχο που έχουμε θέσει. Αρχικοί στόχοι ήταν οι συμβάσεις. Τώρα είναι οι ολοκληρώσεις.  Τα έργα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2025. Οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί λένε τον χρόνο που υποχρεούνται οι ανάδοχοι να παραδώσουν το έργο. Αντιλαμβάνεστε ότι, αν υπερβούν τον συγκεκριμένο χρόνο, υπάρχουν οι κυρώσεις του νόμου -ο νόμος περί δημοσίων Συμβάσεων και Προμηθειών, όπως αναμορφώθηκε».

Οι προϋπολογισμοί των επενδύσεων από το κράτος στην Πληροφορική είναι πλέον 10 φορές υψηλότεροι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, με το μείγμα να έχει διαφοροποιηθεί εξαιτίας του Ταμείου Ανάκαμψης. Από την πλευρά του, ο ιδιωτικός τομέας ξοδεύει μόλις το 1% του τζίρου του σε τεχνολογία, κάτι που έχει παρατηρήσει και η ΕΕ στους δείκτες DESI, με τη χώρα μας να βρίσκεται πίσω στην εφαρμογή νέων τεχνολογιών από τις επιχειρήσεις, με τον κλάδο ωστόσο να είναι αισιόδοξος πως αυτό το ποσοστό θα αυξηθεί σημαντικά στο μέλλον.

Το θετικό αυτό μομέντουμ έχει δημιουργήσει ένα ισχυρό ανεκτέλεστο έργων για τις εταιρείες Πληροφορικής, που πρόκειται να αποτελέσει «καύσιμο» ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα, θα αποτελέσει και ισχυρό στήριγμα στις εποχές που θα δοκιμαστεί η ούτως ή άλλως χαμηλή κερδοφορία που καταγράφουν οι επιχειρήσεις, μόλις τελειώσει η εποχή των «παχιών αγελάδων».

Ταυτόχρονα, ο κλάδος της Πληροφορικής, έχει να αντιμετωπίσει πέραν των σφιχτών χρονοδιαγραμμάτων που έχει θέσει το Ταμείο Ανάκαμψης, και την έλλειψη προσωπικού. Ένα πρόβλημα το οποίο εντείνεται,  παρά τη σταδιακή επιστροφή Ελλήνων επιστημόνων στη χώρα, καθώς η παραγωγή εξειδικευμένου προσωπικού από τα Πανεπιστήμια δεν επαρκεί, ενώ οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν να αντιμετωπίσουν και τον διεθνή ανταγωνισμό που προσφέρει η τηλεργασία σε μια παγκοσμιοποιημένη αγοράς εργασίας.

Έντεκα εταιρείες με ανεκτέλεστο 2,3 δισ.

Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το BD, το ανεκτέλεστο 11 μεγάλων εταιρειών της ελληνικής αγοράς, σημαντικό μέρος του οποίου προέρχεται και από έργα στο εξωτερικό, προσεγγίζει τα 2,3 δισ. ευρώ.

Το ανεκτέλεστο ύψους 2,3 δισ. ευρώ

ΕταιρείαΑνεκτέλεστο έργων
Netcompany-Intrasoft1 δισ. ευρώ
Uni Systems550 εκατ. ευρώ
Cosmos Business Systems155 εκατ. ευρώ
Space Hellas150 εκατ. ευρώ
Profile130 εκατ. ευρώ
Ideal70 εκατ. ευρώ
Perfomance Technologies70 εκατ. ευρώ
Real Consulting70 εκατ. ευρώ
Dotsfot40 εκατ. ευρώ
Q&R40 εκατ. ευρώ
CPI20 εκατ. ευρώ
Σύνολο2,295 δισ. ευρώ

Την καλύτερη θέση κατέχει ο όμιλος Netcompany-Intrasoft με το ανεκτέλεστο έργων να αγγίζει το 1 δισ. ευρώ που προέρχεται από έργα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Ειδικότερα, από το σύνολο του ανεκτέλεστου έργων, τα μισά προέρχονται από ευρωπαϊκά έργα και τα υπόλοιπα επιμερίζονται ισομερώς σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με 150-170 εκατ. ευρώ να αφορούν έργα του ελληνικού Δημοσίου. Ο όμιλος στοχεύει να αυξήσει τους ρυθμούς ανάπτυξης εντός και εκτός συνόρων, εξετάζοντας νέες εξαγορές, ενώ προχωράει συνεχώς σε προσλήψεις, έχοντας προσλάβει την περσινή χρονιά 650 άτομα, και τουλάχιστον 250 στο πρώτο εξάμηνο του 2024.

Ισχυρή παρουσία εντός και εκτός συνόρων έχει και η Uni Systems του ομίλου Quest, με τα έσοδα της από το εξωτερικό έχουν διπλασιαστεί την τελευταία πενταετία, έχοντας περισσότερα από 55 ενεργά συμβόλαια στο εξωτερικό και 120 έργα σε εξέλιξη, ενώ το συνολικό της ανεκτέλεστο ξεπερνάει τα 530 εκατ. ευρώ έχοντας περισσότερα από 900 ενεργά έργα. Το χαρακτηριστικό που ενισχύει το χαρτοφυλάκιο ανεκτέλεστου της Uni Systems είναι το γεγονός πως μόλις το 14% είναι έργα δημοσίου τομέα.

Σημαντικό αριθμό έργων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στοχεύει να διεκδικήσει η Cosmos που έχει βάλει τον πήχη στα 300 εκατ. ευρώ έως το 2027, ενώ έχει ένα ανεκτέλεστο ύψους 155 εκατ. ευρώ σε έργα δημοσίου αλλά και ιδιωτικού τομέα. Στην τελευταία πενταετία 2019-2024, η Cosmos έχει συμμετάσχει σε περίπου 2.000 διαγωνισμούς, έχοντας περίπου 60% επιτυχία, ενώ έχει ακόμα 89 έργα στη λίστα της που περιμένει να προκηρυχθούν ώστε να τα διεκδικήσει.

Η Space Hellas που έχει λάβει σημαντική ώθηση από το Ταμείο Ανάκαμψης έχοντας ένα ανεκτέλεστο που φτάνει τα 150 εκατ. ευρώ και συνεχίζει να διεκδικεί νέα ψηφιακά έργα, αυξάνοντας τα μερίδια της στην αγορά. Η εταιρεία ανέλαβε την περασμένη εβδομάδα και το έργο ύψους 30 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση της ΕΜΥ, ενώ έχει στραμμένο το ενδιαφέρον της στα προγράμματα Horizon Europe και European Defence Fund.

Ισχυρό ανεκτέλεστο που φτάνει τα 130 εκατ. ευρώ έχει και η Profile που συγκεντρώνει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον, με τη Norges Bank να αυξάνει το ποσοστό συμμετοχής της. Η εταιρεία έχει καταφέρει να υπερτριπλασιάσει τα μεγέθη της την τελευταία τριετία, έχοντας αλλάξει επίπεδο κατά τη διάρκεια του μετασχηματισμού της οικονομίας. Ταυτόχρονα έχει στο στόχαστρο την διεκδίκηση κι άλλων δημοσίων έργων, με την διοίκηση της Profile να έχει σημειώσει πως μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξή της, ενώ παράλληλα σχεδιάζει νέες γραμμές προϊόντων και λύσεων για τον ιδιωτικό τομέα.

Στα 70 εκατ. ευρώ φτάνει το ανεκτέλεστο στην Πληροφορική για τον όμιλο Ideal που έχει την Byte ως ναυαρχίδα που θα οδηγήσει τις ADACOM και Ideal Electronics, με το 60% των εσόδων από το ΙΤ έρχονται από τον Δημόσιο τομέα και τη διοίκηση της εταιρείας να εκτιμά πως οι ρυθμοί ανάπτυξης από την Πληροφορική θα συνεχιστούν και το 2025.

Η Perfomance Technologies που πρόσφατα έκανε την μετάβαση στην Κεντρική Αγορά του ΧΑ έχει ανεκτέλεστο έργων στα 70 εκατ. ευρώ, ενώ στο ίδιο ύψος είναι το ανεκτέλεστο και της Real Consulting που αναμένεται ακόμα η ανάβασή της στους μεγάλους της Κεντρικής Αγοράς.

Η βορειοελλαδίτικη Dotsoft που έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια μέσα από τα έργα Smart Cities, αυξάνοντας ταυτόχρονα την παρουσία της και εκτός συνόρων, διατηρεί ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων έως το 2026 που ξεπερνάει τα 40 εκατ. ευρώ, το οποίο εκτιμά πως θα ενισχυθεί περαιτέρω.

Στα 40 εκατ. ευρώ ανέρχεται και το ανεκτέλεστο έργων της Q&R που έχει προσελκύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον εφοπλιστών έχοντας στο στόχαστρο της, αρκετά δημόσια έργα που πρόκειται να προκηρυχθούν, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα.

Η CPI, η οποία στα πρόσφατα αποτελέσματα εξαμήνου που δημοσίευσε έκανε λόγο για σημαντική αύξηση των οικονομικών της επιδόσεων κατά την επόμενη τριετία, έχει ανεκτέλεστο έργων που προσεγγίζει τα 20 εκατ. ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Γιατί επενδύουν εκατοντάδες εκατομμύρια για νέα data centers στην Ελλάδα

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και γνωστός γαλλικός όμιλος θα δώσουν το «παρών» στις επενδύσεις σε κέντρα δεδομένων, ενώ ήδη αμερικανικοί και ευρωπαϊκοί κολοσσοί έχουν κάνει τις δικές τους κινήσεις.