ΓΔ: 1275.5 0.03% Τζίρος: 67.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:05 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Επιχείρηση «μπλακ αουτ» σε δεκάδες τηλεοπτικά πειρατικά δίκτυα

Οι συνδρομητικές πλατφόρμες είναι αποφασισμένες να συνεχίσουν τις δυναμικές δράσεις καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους σε πλήθος συνδρομητικού οπτικοακουστικού περιεχομένου.

Ακόμη ένα σημαντικό χτύπημα κατά της πειρατικής τηλεόρασης στην Ελλάδα επετεύχθη την Κυριακή, από τις ομάδες δράσης κατά της πειρατείας των Nova και Cosmote TV καθώς πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη επιχείρηση φραγής πειρατικών IP, βάζοντας «μπλόκο» σε χιλιάδες χρήστες παράνομων συνδέσεων που ήθελαν να παρακολουθήσουν την αγωνιστική δράση κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων μέσω παράνομων συσκευών.

Σημαντικό ήταν το πλήγμα και για τους παράνομους διανεμητές-πειρατές τέτοιων συνδέσεων, καθώς αξίζει να τονιστεί ότι στους αγώνες κορυφαίων πρωταθλημάτων που μεταδίδουν αποκλειστικά οι δύο πάροχοι (Cosmote TV, Nova) πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένα ip blocking σε 20 σημαντικά παράνομα πειρατικά δίκτυα με δεκάδες ips, της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Πρέπει να αναφερθεί ότι η παράνομη θέαση συνδρομητικών υπηρεσιών, επισύρει τόσο για τους παράνομους παρόχους πειρατικού περιεχομένου, όσο και για τους τελικούς απλούς χρήστες, αυστηρές ποινικές και διοικητές ποινές και πρόστιμα, κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα αντίστοιχα, με σημαντικές νομικές προβλέψεις από την Ελληνική και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Οι πάροχοι ζητούν πιο αυστηρά μέτρα όχι μόνο για όσους δραστηριοποιούνται ως διακομιστές, αλλά και για τους τελικούς χρήστες, με πολλούς και στη χώρα μας να έχουν περάσει ήδη τους τελευταίους μήνες την πόρτα του ανακριτή.

Ωστόσο σπάνια έχουν καταδικαστεί χρήστες πειρατικού οπτικοακουστικού περιεχομένου. Οι κατηγορίες και κατ’ επέκταση οι ποινές προκύπτουν μετά από κλήση του ανακριτή σε απλούς χρήστες πειρατικού περιεχομένου να καταθέσουν. Αυτό που δεν είναι τόσο γνωστό είναι ότι οι χρήστες πειρατικού προγράμματος συνδρομητικής τηλεόρασης έχουν ποινικές ευθύνες με προβλεπόμενες ποινές φυλάκισης τουλάχιστον ενός μήνα και χρηματική ποινή έως και 15.000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει σημαντική απειλή στα νοικοκυριά και στους τελικούς χρήστες από την χρήση παράνομων πειρατικών συνδέσεων, όχι μόνο από την νομοθετική-ποινική τους μεταχείριση, αλλά και από την απειλή της προσωπικής τους ψηφιακής ασφάλειας. Δίνοντας πρόσβαση στο οικιακό τους δικτυακό περιβάλλον σε μεγάλα δίκτυα πειρατών, προκειμένου να συνδέσουν πειρατικές συσκευές ή  παράνομα iptv λογισμικά, ουσιαστικά «ανοίγουν διάπλατα τις πόρτες» των προσωπικών τους δεδομένων.

Τα προσωπικά τους δεδομένα, δίνονται στα χέρια αυτών των εγκληματικών δικτύων που όπως έχει παρατηρηθεί παγκοσμίως, τα κυκλώματα αυτά φέρεται να σχετίζονται σε πολλές άλλες παράνομες δραστηριότητες και φυσικά με ροπή στο οργανωμένο έγκλημα. Ταυτόχρονα, με αυτές τις παράνομες συνδέσεις, ουσιαστικά τα νοικοκυριά γίνονται οι χρηματοδότες του οργανωμένου εγκλήματος, με σημαντικό πλήγμα στο δημόσιο συμφέρον. Αυτά επιφέρουν βέβαια και μία συσχέτιση μεταξύ παράνομων παρόχων και τελικών χρηστών, αφού σε περιπτώσεις συλλήψεων πειρατικών εγκληματικών δικτύων, προκύπτουν ξεκάθαρα οι ψηφιακές και οι οικονομικές τους συναλλαγές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Άρχισαν εκστρατεία οι πάροχοι για να κλείσουν την πειρατική τηλεόραση

Σε συνεργασία με τις αρχές, οι εταιρείες επιβάλλουν όλο και περισσότερα «μπλόκα» στις διαδικτυακές διευθύνσεις πειρατικής τηλεόρασης, ενώ έχουν αρχίσει να καλούνται και χρήστες από ανακριτές.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πώς απαντούν Cosmote - Nova στους ξένους κολοσσούς της τηλεόρασης

Οι δύο ισχυροί παίκτες της ελληνικής αγοράς ενισχύουν το περιεχόμενό τους για να σταματήσουν την αύξηση διείσδυσης από Netflix, Disney και HBO. Άνισος ανταγωνισμός από ξένες πλατφόρμες που δεν πληρώνουν φόρους.
tv_piracy
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Μπλόκο σε 433 σελίδες πειρατικής TV, σφίγγει ο κλοιός των ελέγχων

Ποια αποτελέσματα έχει φέρει η νέα ρύθμιση που εφαρμόζεται από τον Οκτώβριο και προβλέπει δυναμικό αποκλεισμό παράνομων ιστοσελίδων. Σε 500.000 υπολογίζουν οι πάροχοι τους συνδρομητές των πειρατικών καναλιών.
tileorasi-tv-kanalia-leukes perioxes
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα «τσιμπήσουν» οι αρχές και τους χρήστες πειρατικής τηλεόρασης

Θα εντοπίζονται οι διευθύνσεις IP και θα στέλνονται «ραβασάκια» στα σπίτια για κλήση στον ανακριτή και επιβολή προστίμου. Μεγάλα «χτυπήματα» από την Αστυνομία σε κυκλώματα πειρατικής τηλεόρασης.
nova
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Μαύρο» στους τηλεοπτικούς σταθμούς ΑΝΤ1 και Μακεδονία TV από Nova

H διαμάχη της Nova με τους επιχειρηματίες Β. Μαρινάκη και Θ. Κυριακού δεν αποκλιμακώνεται και μετά από το «μαύρο» στο Μega Channel από αύριο «κατεβαίνουν» από την πλατφόρμα της Nova o ANT1 και το Μακεδονία ΤV.