ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτο: Shutterstock

Η εισαγόμενη διόρθωση στο χρηματιστήριο και το κρίσιμο τεστ στις αγορές

Διεθνές κύμα ρευστοποίησης κερδών μετά το ράλι του 2023 και εν μέσω αυξημένου γεωπολιτικού ρίσκου. Ανθεκτικό το ΧΑ. Κλειδί οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων από τις εταιρείες του S&P 500 το δεύτερο 15θήμερο του μήνα.

Με το… αριστερό έχουν ξεκινήσει το νέο έτος οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, με τους δείκτες της Wall Street να δίνουν το σύνθημα με δύο έντονα πτωτικές συνεδριάσεις και σημαντικές ρευστοποιήσεις με αιχμή την τεχνολογία, ενώ στην Ευρώπη, μετά την πρώτη συνεδρίαση που είχε μεικτά πρόσημα, χθες οι πωλητές πήραν τα ηνία οδηγώντας σε πτώση έως και 1,58%.

Εύλογα, μένει να δούμε πως θα εξελιχτεί η κατάσταση και κατά πόσο θα επηρεαστεί και η ελληνική αγορά, η οποία χθες έδειξε στοιχεία ανθεκτικότητας και την ώρα που οι ευρωπαϊκοί δείκτες υποχωρούσαν ακόμη και άνω του 1,85%, το Χ.Α. κράτησε το όριο ψυχολογίας των 1.300 μονάδων. Βεβαίως, αν συνεχιστεί το σκηνικό πτώσης – διόρθωσης διεθνώς, σε καμιά περίπτωση το Χ.Α. δεν μπορεί να πηγαίνει κόντρα επί μακρόν, έστω και αν το 2023 παρουσίασε την τρίτη καλύτερη επίδοση στον κόσμο, πίσω από το +43,4% του Nasdaq και το ράλι του ρωσικού MOEX που βεβαίως είναι ειδική περίπτωση αγοράς.

Τα πρακτικά της Fed που δημοσιεύτηκαν χθες, δεν αλλάζουν πολλά για τα επιτόκια, αν και εμπεριέχουν έναν τόνο αυστηρότητας, ίσως για να περιοριστεί ο εν πολλοίς άκρατος ενθουσιασμός του τελευταίου διμήνου, που έστειλε κορυφαίους δείκτες διεθνώς σε υψηλά πολλών ετών ή και ιστορικά ρεκόρ. Αυτό που προκύπτει επί της ουσίας από τα πρακτικά της Fed είναι ότι, ενώ οι κεντρικοί τραπεζίτες είναι αισιόδοξοι για νίκη στη μάχη με τον πληθωρισμό, ωστόσο παρέχουν περιορισμένη ορατότητα στις αγορές για τις επόμενες μειώσεις επιτοκίων.

Ο βασικός λόγος που έχει προκαλέσει τις αρκετά επίμονες πωλήσεις στη Wall Street και στις διεθνείς αγορές συνολικά φαίνεται ότι είναι η διάθεση των επενδυτών να ρευστοποιήσουν κέρδη μετά το μεγάλο ράλι του 2023, διαπιστώνοντας ότι οι αποτιμήσεις των μετοχών είναι πλέον αρκετά απαιτητικές, ιδιαίτερα στον τεχνολογικό κλάδο. Πέρα από τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ, που δημοσιεύονται την Παρασκευή και για τον πληθωρισμό, που θα δημοσιευτούν την επόμενη εβδομάδα, το πραγματικό τεστ για τις αγορές θα αρχίσει στα μέσα του μήνα, όταν αρχίσει η δημοσίευση εταιρικών αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ για το δ' τρίμηνο του 2023.

Το κρίσιμο τεστ με τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων

Αναλυτές τονίζουν ότι αυτά τα στοιχεία και οι προβλέψεις που θα γίνουν από τις εταιρείες είναι κρίσιμα για την πορεία των αμερικανικών μετοχών και ευρύτερα για τις διεθνείς αγορές, καθώς θα γίνουν οι νέοι υπολογισμοί για τις αποτιμήσεις των εταιρειών και κατά πόσο δικαιολογούν νέες τοποθετήσεις.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών, το σημείο αναφοράς για την αύξηση κερδών των εταιρειών του S&P 500 είναι 5,2% για το δ' τρίμηνο, ποσοστό μειωμένο σε σχέση με τις εκτιμήσεις που γίνονταν την 1η Οκτωβρίου, όταν προβλεπόταν μια αύξηση κατά 11%. Για το 2024, οι προβλέψεις κάνουν λόγο για αύξηση κερδοφορίας κατά 11,1%. Αν οι ανακοινώσεις που θα γίνουν από τις εταιρείες επιβεβαιώσουν ή και υπερβούν αυτές τις εκτιμήσεις των αναλυτών για το δ' τρίμηνο 2023 και για το 2024, εκτιμάται ότι οι διαθέσεις για ρευστοποίηση κερδών θα ξεπεραστούν και η Wall Street θα επανέλθει σε ανοδική πορεία, στέλνοντας «σήματα» στο διεθνές σύστημα των αγορών. Αν υπάρξουν απογοητεύσεις και δυσάρεστες εκπλήξεις, ο Ιανουάριος θα γίνει δύσκολος μήνας για τις αγορές.

Οι επενδυτές εξάλλου, δεν παύουν να παρακολουθούν την εξέλιξη των γεωπολιτικών κινδύνων, πρωτίστως στη Μέση Ανατολή, όπου μια γενίκευση του πολέμου Ισραήλ - Χαμάς θα μπορούσε να επηρεάσει τις ροές του πετρελαίου και τις συνθήκες της ναυσιπλοΐας, αυξάνοντας τα κόστη μεταφοράς των εμπορευμάτων. Η δολοφονία κορυφαίου στελέχους της Χαμάς στη Βηρυττό, η τρομοκρατική επίθεση με 95 νεκρούς στο Ιράν και οι συνεχείς προκλήσεις των ανταρτών Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν εντείνει τις ανησυχίες για γενίκευση των συγκρούσεων, χωρίς πάντως προς το παρόν να έχουν επηρεάσει σημαντικά τους υπολογισμούς των κινδύνων από τις αγορές.

Άλλωστε, όπως επισημαίνει το Reuters, ακόμη και μετά τη δολοφονία του στελέχους της Χαμάς στη Βηρυττό, οι δηλώσεις που έγιναν από την πλευρά του Ισραήλ και της Χεζμπολά έδειξαν ότι οι δύο πλευρές δεν επιθυμούν να κλιμακώσουν τη μεταξύ τους στρατιωτική σύγκρουση, ανοίγοντας ένα νέο, μεγάλο μέτωπο στον νότιο Λίβανο.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, οι επενδυτές διεθνώς προτίμησαν να «κλειδώσουν» κερδισμένες θέσεις. Στην Ευρώπη, ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε κατά 0,51% στις 7.682,33 μονάδες, δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση 1,38% (έχανε άνω του 1,85% ενδοσυνεδριακά) κλείνοντας στις 16.538 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 1,58% στις 7.411 μονάδες.

Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε πτώση 1,39% στις 30.100,84 μονάδες ενώ ο IBEX 35 στη Μαδρίτη κατέγραψε απώλειες 1,26%, και έκλεισε στις 10.053,40 μονάδες. Τέλος, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 0,86% στις 474,40 μονάδες, ενώ με ισχυρή πτώση έκλεισαν και οι τρεις δείκτες της Wall Street.

Στο όριο των 1.300 μονάδων το Χ.Α.

Μένει λοιπόν να δούμε ποια θα είναι σήμερα και προσεχώς η εικόνα των διεθνών αγορών και κατά πόσο το Χ.Α. μπορεί – όπως έκανε χθες – να διαφοροποιηθεί, λιγότερο ή περισσότερο. Άλλωστε, έχει λόγους η ελληνική αγοράς θετικής διαφοροποίησης, καθώς υστέρησε έναντι των ξένων δεικτών τον Δεκέμβριο και απέχει από τα δικά του υψηλά 9,5 ετών και την περιοχή των 1.350 μονάδων.

Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. που στην πρώτη συνεδρίαση του χρόνου είχε άνοδο 1,12% χθες διόρθωσε ελεγχόμενα, κλείνοντας στις 1.301,34 μονάδες με απώλειες 0,48%, ενώ είχε χαμηλό ημέρας στις 1.299,09 μονάδες (-0,65%). Μένει να δούμε πως θα κινηθεί σήμερα και προσεχώς και αν θα καταφέρει να «θωρακίσει» την περιοχή αυτή ώστε να κινηθεί υψηλότερα, ή αν θα υποχωρήσει εκ νέου ώστε να μαζέψει νέες δυνάμεις.

Ο FTSE 25 έκλεισε στις 3.143,65 μονάδες με διόρθωση 0,59%, ο Mid Cap υποχώρησε κατά 0,73% στις 2.253,62 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στο χαμηλό ημέρας, με διόρθωση 1,66% στις 1.059,10 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε ξανά σε υψηλά για έναρξη έτους επίπεδα, καθώς έφτασε στα 72,8 εκατ. ευρώ, με τα 62,8 εκατ. ευρώ να διακινούνται στον Large Cap.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο που αξίζει καταγραφής για το πρώτο διήμερο του 2024 στο Χ.Α. είναι ότι βγήκαν στο προσκήνιο μετοχές που είχαν υστερήσει το 2023 -ΟΤΕ, ΕlvalHalcor, Viohalco, Lamda Development κ.α. Με ζητούμενο, ασφαλώς, τη διάρκεια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Ρευστοποιήσεις από ισχυρά funds στο ΧΑ κόντρα στην ψυχραιμία των αγορών

Αφορμή και όχι αιτία των πιέσεων στην ελληνική αγορά η κλιμάκωση της κρίσης στη Μ. Ανατολή. Σε λίγες βαριές μετοχές επικεντρώθηκαν οι ρευστοποιήσεις. Τι λένε οι χρηματιστές Λ. Παπακωνσταντίνου και Ηλ. Ζαχαράκης.
ΑΓΟΡΕΣ

Τι σημαίνει για το χρηματιστήριο η πρώτη διόρθωση από τον Οκτώβριο

Αναγκαία η αποφόρτιση της αγοράς που ήταν «φορτωμένη» με μεγάλα κέρδη και έπιασε τα υψηλά 10ετίας στις 1.350 μονάδες χωρίς «πειστικούς» τζίρους. Φρενάρουν οι διεθνείς αγορές λόγω των νέων δεδομένων για τα επιτόκια.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Αποτελέσματα, deals και διεθνής άνοδος δίνουν νέα ορμή στο Χρηματιστήριο

Οι αγορές απελευθερώνονται από τον φόβο για τα επιτόκια και η Wall είχε την καλύτερη εβδομάδα του 2023. Το ΧΑ μπαίνει σε τροχιά επαναφοράς στην άνοδο με ώθηση από τα αποτελέσματα και τις επιχειρηματικές συμφωνίες.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Σε ζώνη υψηλού γεωπολιτικού ρίσκου μπαίνουν οι αγορές και το Χ.Α.

Οι δύο πόλεμοι στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία φέρνουν τις αγορές αντιμέτωπες με νέους κινδύνους και μειώνουν τη διάθεση ανάληψης ρίσκου. Το ελληνικό χρηματιστήριο διέκοψε το σερί πτώσης έξι εβδομάδων.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Ψάχνουν νέα στοιχήματα οι επενδυτές, «ξυπνάει» η μεσαία κεφαλαιοποίηση

Σταθεροποίηση του Γενικού Δείκτη ύστερα από το μετεκλογικό ράλι, ενώ το ενδιαφέρον μετατοπίστηκε στον Mid Cap που έφτασε σε ρεκόρ 12ετίας με σημαντική αύξηση τζίρου. Σε μη τραπεζικά blue chips εστίασαν οι ξένοι.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Οι τρεις καταλύτες που έφεραν το ΧΑ μπροστά από τις διεθνείς αγορές

Κερδισμένες από την άνοδο των επιτοκίων οι τράπεζες κόντρα στη διεθνή αναταραχή. Οι ξένοι διαχειριστές προεξοφλούν την επενδυτική βαθμίδα, ενώ ενισχύονται οι εκτιμήσεις για σχηματισμό βιώσιμης κυβέρνησης.