ΓΔ: 1457.74 0.75% Τζίρος: 86.36 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Απογοητεύει η Fed τη Wall Street: Μάιο ή Ιούνιο η πρώτη μείωση επιτοκίων

«Σβήνουν» οι ελπίδες για μείωση τον Μάρτιο: «Δεν είναι πιθανό», τονίζει ο Τζερόμ Πάουελ. Αμετάβλητο στο 5,4% το βασικό επιτόκιο. Μπορεί να συνυπάρξει η μείωση πληθωρισμού με υγιή αγορά εργασίας, λέει ο επικεφαλής της Fed.

Αμετάβλητο στο 5,4% άφησε η Fed, όπως ήταν αναμενόμενο, το βασικό της επιτόκιο, υποδεικνύοντας ότι θα πρέπει να δει περισσότερα στοιχεία ότι ο πληθωρισμός είναι πραγματικά υπό έλεγχο πριν προβεί σε μειώσεις. Αναλυτές εκτιμούν ότι, ενώ η αγορά προεξοφλούσε μείωση τον Μάρτιο, αυτή θα έλθει τον Μάιο ή τον Ιούνιο. Οι ανακοινώσεις της Fed προκάλεσαν πτώση στη Wall Street, με τον S&P 500 να υποχωρεί περισσότερο από 1%.

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, δεν ήταν έτοιμος να δηλώσει ότι η Fed πέτυχε την «ομαλή προσγείωση» της οικονομίας, δηλαδή τον έλεγχο του πληθωρισμού χωρίς να προκληθεί ύφεση. «Έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε», είπε, σημειώνοντας ότι ο πληθωρισμός παρέμεινε πάνω από τον στόχο της Fed. Προχωρώντας σε μια δήλωση που απογοητεύει τη Wall Street, ο Πάουελ ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει μείωση επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση της Fed τον Μάρτιο. «Δεν νομίζω ότι είναι πιθανό», είπε.

Στο παρελθόν, ο πρόεδρος της Federal Reserve προέβλεψε ότι η υπέρβαση του πληθωρισμού θα προκαλούσε «κάποιο πόνο» στην οικονομία, υποδηλώνοντας ότι η ανεργία θα πρέπει να αυξηθεί. Σήμερα, όμως, ο Πάουελ ήταν αισιόδοξος ότι ο μειωμένος πληθωρισμός μπορεί να συνυπάρξει με μια υγιή αγορά εργασίας, όπως συνέβη τους τελευταίους μήνες: «Δεν επιζητούμε μια πιο αδύναμη αγορά εργασίας, αλλά θέλουμε ο πληθωρισμός να συνεχίσει να μειώνεται όπως συνέβη τους τελευταίους έξι μήνες», υπογράμμισε.

Πριν από τη συνεδρίαση της Τετάρτης, οι περισσότεροι επενδυτές προέβλεπαν μείωση επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας τον Μάρτιο, ενώ τώρα εκτιμούν ότι η πρώτη μείωση επιτοκίων δεν θα γίνει πριν από τον Μάιο. Στη δήλωσή της, η Fed προειδοποίησε ότι «δεν αναμένει ότι θα είναι σκόπιμο» να μειώσει τα επιτόκια «μέχρι να αποκτήσει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται με βιώσιμο τρόπο» στον στόχο του 2%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Fed: Προβλέπει λιγότερες μειώσεις επιτοκίων, «ψυχρολουσία» στις αγορές

Με βάση τις νέες προβλέψεις, θα γίνει άλλη μια αύξηση επιτοκίων φέτος και λιγότερες από την προηγούμενη εκτίμηση τον επόμενο χρόνο. Πάουελ: Δεν είμαστε πεπεισμένοι ότι ο πληθωρισμός κινείται στη σωστή κατεύθυνση.
ΑΓΟΡΕΣ

Κατά 0,25% αύξησε το επιτόκιο η Fed και προανήγγειλε νέες αυξήσεις

Επιβραδύνει το ρυθμό των αυξήσεων στα επιτόκια η αμερικανική κεντρική τράπεζα και υπογραμμίζει ότι αρχίζει να υποχωρεί ο πληθωρισμός. Θετική υποδοχή των ανακοινώσεων από τη Wall, σημαντική άνοδος Nasdaq και S&P 500.
ΑΓΟΡΕΣ

Κόβει τον ρυθμό αύξησης επιτοκίων η Fed, αλλά θα αργήσουν οι μειώσεις

Κατά μισή μονάδα η νέα αύξηση, με τον Πάουελ να τονίζει ότι μειώσεις θα έλθουν μόνο όταν επιβεβαιωθεί ότι ο πληθωρισμός κινείται προς το 2%. Έρχονται και άλλες αυξήσεις επιτοκίων το 2023, συνολικά κατά 0,75%. Νευρικότητα στη Wall Street.
ΑΓΟΡΕΣ

Καθυστερεί η μείωση επιτοκίων από τη Fed αλλά δεν προβλέπει αύξηση

Η αμερικανική κεντρική τράπεζα διαπιστώνει πιο αργή μείωση του πληθωρισμού από το αναμενόμενο, αλλά ο Τζ. Πάουελ διέψευσε τα σενάρια περί αύξησης επιτοκίων. Θετική η αντίδραση των αγορών.