ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:20:56 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Κατά 0,25% αύξησε το επιτόκιο η Fed και προανήγγειλε νέες αυξήσεις

Επιβραδύνει το ρυθμό των αυξήσεων στα επιτόκια η αμερικανική κεντρική τράπεζα και υπογραμμίζει ότι αρχίζει να υποχωρεί ο πληθωρισμός. Θετική υποδοχή των ανακοινώσεων από τη Wall, σημαντική άνοδος Nasdaq και S&P 500.

Τη μικρότερη αύξηση επιτοκίου (κατά 0,25%) από τότε που άρχισε ο κύκλος σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής ανακοίνωσε η Fed, όπως ακριβώς ανέμενε η Wall Street. Παρ' όλα αυτά, τόσο στη δήλωση της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, όσο και στις δηλώσεις του προέδρου, Τζερόμ Πάουελ, τονίζεται η ανάγκη να συνεχισθούν οι αυξήσεις επιτοκίων για να αντιμετωπισθεί ο πληθωρισμός.

«Η περιοριστική πολιτική θα πρέπει να συνεχισθεί», τόνισε ο Τζ. Πάουελ, επισημαίνοντας ότι «δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού» και τονίζοντας ότι η Fed είναι ισχυρά δεσμευμένη στην επίτευξη του στόχου για πληθωρισμό 2%. Ο κ. Πάουελ υπενθύμισε ότι η Fed έχει αυξήσει το βασικό της επιτόκιο κατά 4,50% τον τελευταίο χρόνο.

Σε δήλωσή τους, οι αξιωματούχοι της Fed επανέλαβαν τη διατύπωση που έχουν χρησιμοποιήσει από τον Μάρτιο: «είναι κατάλληλη η συνέχιση των αυξήσεων επιτοκίων». Αυτό θεωρείται ως ένδειξη ότι σκοπεύουν να αυξήσουν ξανά το επιτόκιο αναφοράς τους κατά την επόμενη συνεδρίασή τους τον Μάρτιο και ίσως και τον Μάιο.

Αν και η Fed διατήρησε την αυστηρή γλώσσα στην ανακοίνωσή της, υπονοώντας ότι αναμένονται περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων, σημείωσε για πρώτη φορά ότι οι πιέσεις στις τιμές υποχωρούν. Ανέφερε ότι «ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει κάπως, αλλά παραμένει αυξημένος». Το ανακοινωθέν της Fed άφησε να εννοηθεί ότι πιθανότατα η Fed θα επιμείνει σε μέτριες αυξήσεις τους επόμενους μήνες και εξετάζει πότε θα αναστείλει τελικά τις αυξήσεις των επιτοκίων της.

Η Wall Street υποδέχθηκε με αρκετό ενθουσιασμό τις ανακοινώσεις της Fed, με τους επενδυτές να εκτιμούν ότι επιβεβαιώνεται το βασικό σενάριο περί διακοπής των αυξήσεων στα επιτόκια μέσα στους επόμενους μήνες. Λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης, τα κέρδη του Nasdaq, που είναι κατ' εξοχήν ευαίσθητος στα επιτόκια, ξεπερνούσαν το 2% και του S&P 500 το 1%, ενώ οριακά ενισχυόταν ο Dow Jones.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Κόβει τον ρυθμό αύξησης επιτοκίων η Fed, αλλά θα αργήσουν οι μειώσεις

Κατά μισή μονάδα η νέα αύξηση, με τον Πάουελ να τονίζει ότι μειώσεις θα έλθουν μόνο όταν επιβεβαιωθεί ότι ο πληθωρισμός κινείται προς το 2%. Έρχονται και άλλες αυξήσεις επιτοκίων το 2023, συνολικά κατά 0,75%. Νευρικότητα στη Wall Street.
Jerome-Powell-FED
ΑΓΟΡΕΣ

Μήνυμα του Τζ. Πάουελ στις αγορές: Δεν θα μειωθούν τα επιτόκια φέτος

Ο επικεφαλής της Fed υπογραμμίζει ότι με βάση το σενάριο της τράπεζας για την αμερικανική οικονομία δεν θα υπάρξει μείωση επιτοκίων μέσα στο 2023, παρότι την προεξοφλεί ήδη η αγορά. Τονίζει ότι οι τράπεζες είναι ισχυρές.
ΑΓΟΡΕΣ

Νέα αύξηση επιτοκίου 0,25% από τη Fed, τι λέει για τις τράπεζες

H Fed στην ανακοίνωσή της αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει μελλοντικά και σε νέες αυξήσεις επιτοκίων σημειώνοντας πως μπορεί να χρειαστεί κάποια πρόσθετη σύσφιξη της πολιτικής ώστε να επανέλθει ο πληθωρισμός στο 2%.