ΓΔ: 1275.09 0.14% Τζίρος: 322.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Fed: Προβλέπει λιγότερες μειώσεις επιτοκίων, «ψυχρολουσία» στις αγορές

Με βάση τις νέες προβλέψεις, θα γίνει άλλη μια αύξηση επιτοκίων φέτος και λιγότερες από την προηγούμενη εκτίμηση τον επόμενο χρόνο. Πάουελ: Δεν είμαστε πεπεισμένοι ότι ο πληθωρισμός κινείται στη σωστή κατεύθυνση.

Σε πιο αυστηρή νομισματική πολιτική προσανατολίζεται η Fed, καθώς η αμερικανική κεντρική τράπεζα διατηρεί την πρόβλεψη της για μία ακόμη αύξηση επιτοκίων ως το τέλος του έτους, αλλά εκτιμά ότι θα γίνουν λιγότερες μειώσεις επιτοκίων το 2024.

Οι νέες προβλέψεις που δημοσιοποιήθηκαν και εξηγήθηκαν χθες από τον πρόεδρο της Fed, Τζερόμ Πάουελ, αιφνιδίασαν δυσάρεστα τις αγορές, με αποτέλεσμα ο κατ' εξοχήν ευαίσθητος στα επιτόκια τεχνολογικός δείκτης Nasdaq να κλείσει με πτώση 1,53%. Οι πιέσεις συνεχίζονται σήμερα στις αγορές της Ασίας, με πτώση περίπου 1,5% για τον Nikkei και τον Hang Seng.

Ο πρόεδρος της Fed, μετά την ανακοίνωση ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν προς το παρόν αμετάβλητα, προχώρησε σε δηλώσεις που προκάλεσαν ανησυχίες στους επενδυτές. Τόνισε ότι:

  • Η Fed έχει διανύσει πολύ δρόμο στη μάχη κατά του πληθωρισμού, αλλά προς το παρόν δεν έχει γίνει ορατός ο πλήρης αντίκτυπος από τις αυξήσεις των επιτοκίων στην οικονομία. Η Fed θα συνεχίσει την πορεία της νομισματικής πολιτικής με προσεκτικά βήματα, λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία και τους κινδύνους για την οικονομία.
  • Η κεντρική τράπεζα δεν είναι ακόμη απολύτως πεπεισμένη ότι ο πληθωρισμός κινείται στη σωστή κατεύθυνση, καθώς οι πιέσεις στις τιμές έχουν μεν δείξει κάποια ενθαρρυντικά σημάδια χαλάρωσης, ωστόσο η επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο του 2% απέχει ακόμη αρκετά. Θέλουμε να δούμε πειστικά στοιχεία ότι έχουμε φτάσει στο κατάλληλο επίπεδο. Βλέπουμε πρόοδο, αλλά πρέπει να δούμε περισσότερη, προτού καταλήξουμε σε αυτό το συμπέρασμα.
  • Ο πληθωρισμός μετριάστηκε κάπως από τα μέσα του περασμένου έτους και οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες για αυτόν φαίνεται να παραμένουν σταθερές. Το πραγματικό ΑΕΠ έχει κινηθεί πάνω από τις προβλέψεις, η καταναλωτική εμπιστοσύνη είναι αρκετά ισχυρή και η δραστηριότητα στην αγορά κατοικίας έχει επιταχυνθεί.

Με άλλα λόγια, ο πρόεδρος της Fed περιέγραψε μια οικονομία που παραμένει ισχυρή παρά τη μεγάλη αύξηση επιτοκίων και χωρίς να έχει ελεγχθεί ο πληθωρισμός, κάτι που σημαίνει, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, ότι η Fed οδηγείται σε μια πολιτική «υψηλότερα για περισσότερο χρόνο», σε σχέση με τα επιτόκια, κάτι που αποτυπώνεται και στη νεότερη πρόβλεψή της για λιγότερες μειώσεις επιτοκίων τον επόμενο χρόνο.

Ο Πάουελ σημείωσε ότι μια ομαλή προσγείωση της οικονομίας παραμένει πιθανή, χωρίς πάντως να αποτελεί το βασικό σενάριο της κεντρικής τράπεζας. Σχετικά με τις προβλέψεις για λιγότερες μειώσεις επιτοκίων, διευκρίνισε ότι είναι μόνο προβλέψεις, δεν αποτελούν σχέδιο και οι αποφάσεις για τα επιτόκια θα λαμβάνονται σε κάθε συνεδρίαση με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Κατά 0,25% αύξησε το επιτόκιο η Fed και προανήγγειλε νέες αυξήσεις

Επιβραδύνει το ρυθμό των αυξήσεων στα επιτόκια η αμερικανική κεντρική τράπεζα και υπογραμμίζει ότι αρχίζει να υποχωρεί ο πληθωρισμός. Θετική υποδοχή των ανακοινώσεων από τη Wall, σημαντική άνοδος Nasdaq και S&P 500.
ΑΓΟΡΕΣ

Κόβει τον ρυθμό αύξησης επιτοκίων η Fed, αλλά θα αργήσουν οι μειώσεις

Κατά μισή μονάδα η νέα αύξηση, με τον Πάουελ να τονίζει ότι μειώσεις θα έλθουν μόνο όταν επιβεβαιωθεί ότι ο πληθωρισμός κινείται προς το 2%. Έρχονται και άλλες αυξήσεις επιτοκίων το 2023, συνολικά κατά 0,75%. Νευρικότητα στη Wall Street.
ΑΓΟΡΕΣ

Σκωτσέζικο ντους από στελέχη της Fed για την αύξηση των επιτοκίων

Μέλος του διοικητικού συμβουλίου. δηλώνει ότι δεν αποκλείεται μια νέα αύξηση για να επιτευχθεί ο στόχος του 2% για τον πληθωρισμό, σε αντίθεση με προηγούμενες δηλώσεις άλλων αξιωματούχων της τράπεζας.
ΑΓΟΡΕΣ

Τζ. Πάουελ: Δεν έχει αποφασίσει η Fed την παύση αυξήσεων στα επιτόκια

Ο πρόεδρος της Fed σημείωσε ότι η σημερινή ανακοίνωση επιβεβαιώνει τη δυνατότητα παύσης των αυξήσεων, αλλά δεν έχουν ακόμη ληφθεί σχετικές αποφάσεις. «Υγιή και ανθεκτικό» χαρακτήρισε τον τραπεζικό τομέα.