ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:15:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Παρέμβαση - έκπληξη από την Fed με μείωση επιτοκίου κατά 0,50%

Την επιδημία του κοροναϊού επικαλείται η Fed για τη μείωση του βασικού επιτοκίου της κατά μισή μονάδα. Διακυμάνσεις και εναλλαγές προσήμου για τους βασικούς δείκτες στη Νέα Υόρκη.

Σε μια κίνηση - έκπληξη προχώρησε η αμερικανική κεντρική τράπεζα, Fed, ανακοινώνοντας τη μείωση του βασικού της επιτοκίου κατά 0,50%, δύο εβδομάδες πριν την προγραμματισμένη συνεδρίαση των κεντρικών τραπεζιτών. Μετά την ανακοίνωση, οι βασικοί δείκτες σημείωσαν διακυμάνσεις και πλέον κινούνται ελαφρώς ανοδικά.

Στην ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτών Αγορών (FOMC) τονίζει ότι τα θεμελιώδη στοιχεία της αμερικανικής οικονομίας παραμένουν ισχυρά, αλλά ο κοροναϊός φέρνει κινδύνους στην οικονομική δραστηριότητα. Υπό το φως αυτών των κινδύνων, η FOMC αποφάσισε τη μείωση του βασικού επιτοκίου κατά μισή ποσοστιαία μονάδα σε 1% - 1,25%, όπως ανακοινώθηκε.

Η Επιτροπή τονίζει ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και τις επιδράσεις τους στις οικονομικές προοπτικές και θα χρησιμοποιήσει τα εργαλεία της με τον κατάλληλο τρόπο για να υποστηρίξει την οικονομία, αναφορά που ερμηνεύεται ως προαναγγελία και νέων μειώσεων στα επιτόκια, εφόσον αυτό απαιτηθεί.

Η παρέμβαση της Fed έρχεται αμέσως μετά την τηλεδιάσκεψη υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών του G7, οι οποίοι, αν και δεν ανακοίνωσαν συγκεκριμένα μέτρα, επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να χρησιμοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία πολιτικής για να αντιμετωπίσουν τις πιέσεις που δημιουργεί στην παγκόσμια οικονομία η επιδημία του κοροναϊού.

Το ανακοινωθέν του G7 δεν εντυπωσίασε τους επενδυτές διεθνώς, οι οποίοι περίμεναν κάποια συγκεκριμένα μέτρα από τους ισχυρούς της παγκόσμιας οικονομίας. Φαίνεται, όμως, ότι και η μείωση των αμερικανικών επιτοκίων δεν έχει προκαλέσει σοβαρή αλλαγή του κλίματος. Οι δείκτες στη Νέα Υόρκη είχαν διακυμάνσεις και εναλλαγές προσήμων στην εκκίνηση των συναλλαγών, ξεκινώντας αρνητικά, περνώντας σε άνοδο μετά τις ανακοινώσεις από την Fed, γυρίζοντας πάλι σε αρνητικά πρόσημα για λίγο και σημειώνοντας, γύρω στις 17.30 ώρα Ελλάδος, άνοδο περίπου κατά 0,60% για τον S&P 500 και τον Nasdaq.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Σε νέο ιστορικό υψηλό ο Dow Jones, ενώ βυθίζεται ο δείκτης Nasdaq

Οι προσδοκίες για γρήγορη ανάκαμψη δίνουν... φτερά στις κυκλικές μετοχές, όπως τράπεζες και αεροπορικές εταιρείες, ενώ τροφοδοτούν τους φόβους για αύξηση πληθωρισμού και ασκούν πίεση στις τεχνολογικές μετοχές.