ΓΔ: 915.99 0.06% Τζίρος: 44.35 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

'Αλμα του Γ. Δείκτη στο Χρηματιστήριο, ευφορία για S&P και Πειραιώς

Η αναβάθμιση της Ελλάδας από την S&P και η υπερκάλυψη της αύξησης της Πειραιώς δίνουν ώθηση στο ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη να ξεπερνά τις 900 μονάδες. Στο επίκεντρο ο τραπεζικός δείκτης.

Με ισχυρή άνοδο ξεκινά την εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης, καθώς φαίνεται ότι η υπερκάλυψη της προσφοράς για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς αλλά και η αναβάθμιση της Ελλάδας από την S&P στο BB, η οποία έγινε γνωστή την περασμένη Παρασκευή, διαμορφώνουν ένα άκρως αισιόδοξο κλίμα. Στις 11:41, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 1,23% στις 910,61 μονάδες. 

Πρωταγωνίστρια στο ταμπλό, η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία ενισχύεται κατά 19,10%. Σημειώνεται ότι η τιμή διάθεσης των μετοχών λόγω της μεγάλης υπερκάλυψης διαμορφώθηκε στο ανώτατο όριο του εύρους που είχε προσδιορισθεί (1 - 1,15 ευρώ), έτσι η τράπεζα θα εκδώσει με τιμή διάθεσης 1,15 ευρώ τις νέες μετοχές που θα ανέλθουν σε 1,2 δισ. μετοχές και θα αντλήσει το ποσό των 1,38 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P ανέβασε τη βαθμολογία της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, από το BB- στο ΒΒ, δηλαδή δύο σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, ενώ έδωσε θετική προοπτική στη βαθμολογία, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για άλλη μία αναβάθμιση το επόμενο 12μηνο.

Η αγορά φαίνεται ότι θα ξεκινήσει από σήμερα να αποτιμά την αναβάθμιση από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης, η οποία σε συνδυασμό με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, ύψους 1,38 δισ. ευρώ, μπορούν να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις επερχόμενες συνεδριάσεις.

Παράλληλα, πρέπει να σημειωθεί ότι το επερχόμενο άνοιγμα του τουρισμού τον επόμενο μήνα, δίνει στην αγορά έναν επιπλέον λόγο να είναι αισιόδοξη, ενώ δεν πρέπει να παραληφθεί η κομβική σημασία τόσο της έγκρισης της ΑΜΚ της Ελλάκτωρ την περασμένη εβδομάδα, όσο και το «πράσινο» ομόλογο που εξέδωσε η Mytilineos

Ο τραπεζικός δείκτης κινείται 4,61% υψηλότερα. Πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία εκτινάσσεται κατά 25,63%. Σε ανοδική πορεία και οι υπόλοιπες, με την Alpha Bank να κερδίζει 3,68, την Eurobank να είναι στο +3,39% και την Εθνική να καταγράφει κέρδη 2,43%.

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 24,54 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 1,30%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 1,55%. Ανοδικά κινούνται 73 μετοχές, 15 πτωτικά και 11 παραμένουν σταθερές.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Πειραιώς (+19,10%), της Alpha Bank (+3,68%), της Eurobank (+3,39%) και της Εθνικής (+2,43%). Αντιθέτως πτώση καταγράφει μόνο η μετοχή της Ελλάκτωρ (-0,82%).

Ανοδικά κινούνται όλοι οι επιμέρους δείκτες και τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των τραπεζών (+4,37%), των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (+2,62%) και του Πετρελαίου (+2,17%).

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Πειραιώς +19,10% και Παϊρης +6,57%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Αγροτικός Οίκος Σπύρου -2,65% και Καραμολέγκος -1,80%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Η ενεργοποίηση αγοραστών στο ΧΑ και τα blue chips που αντέχουν

Η ανοδική αντίδραση των διεθνών αγορών, αλλά και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τις οποίες απέκλεισε τις πρόωρες εκλογές, έδωσαν «ανάσα» στην αγορά. Το ερώτημα είναι εάν έχει δει τα χαμηλά της.
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Οι χαμένοι και οι κερδισμένοι του πρώτου εξαμήνου 2022

Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης έκλεισε το πρώτο εξάμηνο με πτώση 9,28% στις 810,42 μονάδες, ενώ λίγες ημέρες πριν την έναρξη του πολέμου κατέγραφε την υψηλότερη τιμή στις 971,09 μονάδες για να υποχωρήσει έως τα χαμηλά 789,66 μονάδων, αρχές Μαρτίου.
ΑΓΟΡΕΣ

Η σωστή πληροφόρηση αποτελεί το κλειδί για ανταγωνιστικές κεφαλαιαγορές

Η πρόεδρος της ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, κα Β. Λαζαράκου, υπογράμμισε ότι η ελληνική κεφαλαιαγορά έχει ήδη δημιουργήσει πλατφόρμα που θα εμφανίζονται οι τίτλοι αυτοί που θα συνδέονται γενικότερα με κριτήρια ESG.
ΑΓΟΡΕΣ

Σταθεροποίηση στο Χρηματιστήριο με τον Γενικό Δείκτη κοντά στις 920 μον.

Οριακή διακύμανση για την αγορά, με τους επενδυτές να διατηρούν στάση αναμονής περιμένοντας την ανακοίνωση των στοιχείων για το ΑΕΠ β' τριμήνου. Ξεχωρίζει η μετοχή της Sarantis στο +1%, ενώ αντίθετα στο -1% βρίσκεται ο ΟΠΑΠ.