ΓΔ: 906.69 0.13% Τζίρος: 28.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:44:39 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Ανοδικές τάσεις στο Χρηματιστήριο, με «απογείωση» για την Aegean

Κέρδη κοντά στο 4% για τον τίτλο της Aegean, με τους επενδυτές να «στοιχηματίζουν» υπέρ του ανοίγματος του τουρισμού, ενώ σε θετική πορεία κινείται σχεδόν το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Ανοδικό ξεκίνημα για την αγορά με τον Γενικό Δείκτη να ξεπερνά το επίπεδο των 904 μονάδων και το Χρηματιστήριο Αθηνών να καλείται να «αποδείξει» ότι έχει τη δυνατότητα να κινηθεί ακόμη υψηλότερα. Σήμερα ανάλογες τάσεις επικρατούν και στις διεθνείς αγορές, με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να ενισχύεται 0,27%. 

Στις 11:46 ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κέρδη 0,54% στις 904,31 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να φθάνει στο επίπεδο των 10,54 εκατ. ευρώ. Πλήρης επικράτηση των ανοδικών μετοχών οι οποίες φθάνουν στις 59, έναντι 23 πτωτικών και εννέα που παραμένουν αμετάβλητες. Κέρδη 0,57% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να ενισχύεται κατά 1%. 

Υπενθυμίζεται ότι στη χθεσινή συνεδρίαση το ΧΑ «διαχώρισε τη θέση του» από τις διεθνείς αγορές, καθώς κινήθηκε ανοδικά, γεγονός το οποίο όπως αναφέρουν αναλυτές επιβεβαίωσε ότι είναι αρκετά ισχυρές οι προσδοκίες πλέον για την ελληνική οικονομία και το Χρηματιστήριο, σε τέτοιο βαθμό που να επιτρέπουν ακόμη και να κινείται η αγορά κόντρα στο διεθνές ρεύμα, σε αντίθεση με την συμπεριφορά που είχε έως και το πρόσφατο παρελθόν όπου κάθε διεθνής υποχώρηση προκαλούσε γενικευμένες ρευστοποιήσεις και γενικευμένες απώλειες στην ελληνική αγορά.

Ήπια ανοδική κίνηση για τον τραπεζικό δείκτη, με τη μετοχή της Alpha Bank να ενισχύεται 0,2%, της Eurobank να έχει πτώση 0,38%, την Εθνική Τράπεζα να κινείται 0,79% υψηλότερα, ενώ στο +1,13% βρίσκεται η Τράπεζα Πειραιώς, με την Attica Bank να έχει άνοδο 1,1%. 

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση πτωτικά κινούνται μόλις τρεις μετοχές, καθώς η Lamda υποχωρεί 0,47%, η ΔΕΗ έχει απώλειες 0,33% και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αποδυναμώνεται κατά 0,3%. Ισχυρά κέρδη στο 3,7% για τον τίτλο της Aegean σε μία απόλυτα αναμενόμενη κίνηση, καθώς σήμερα ανοίγει και επίσημα ο τουρισμός, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγω για μία τουριστική περίοδο πολύ καλύτερη από τη χθεσινή. Παράλληλα εκτιμάται ότι σήμερα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Πάντως σε χθεσινή της έκθεση η HSBC υποστήριξε ότι ο τουρισμός θα προσφέρει «μπόνους» στο ελληνικό ΑΕΠ 2% φέτος. Κέρδη άνω του 1% εμφανίζουν οι μετοχές των Fourlis, Titan, ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ και Mytilineos. 

Θετικά μηνύματα για την ελληνική οικονομία έρχονται, όμως, και από το 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, με τον οίκο Fitch να εκτιμά ότι η ανάπτυξη μπορεί να φθάσει στο 7% το 2022, ενώ ο Standard & Poor's δεν αποκλείει αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας εντός του επόμενου 18μηνου. 

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των τηλεπικοινωνιών (+0,96%) και του Εμπορίου (+0,91%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Ασφαλειών 9-1,56%) και της Υγείας (-0,91%).

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Μαθιός Πυρίμαχα +10,87% και Minerva +8,81%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Prodea -5,30% και Δομική Κρήτης -2,33%.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Έφυγαν για τριήμερο οι επενδυτές, πτώση στο ΧΑ με χαμηλές συναλλαγές

Οι κινήσεις στις διεθνείς αγορές και η πίεση που δέχθηκε ο τραπεζικός τομέας οδήγησαν σε πτώση τον Γενικό Δείκτη. Απώλειες και περιορισμένες συναλλαγές για την πλειονότητα των τίτλων της υψηλής κεφαλαιοποίησης.