ΓΔ: 867.71 -0.42% Τζίρος: 153.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

«Αγώνα» για να διατηρηθεί άνω των 911 μονάδων δίνει το Χρηματιστήριο

Μεγάλες πιέσεις για Jumbo στο -3,89% και Aegean στο -3,19%, ενώ συνεχίζονται οι ρευστοποιήσεις στις τραπεζικές μετοχές. Στον αντίποδα ισχυρή η άνοδος για τη Mytilineos στο +3%.

Σημαντικές πιέσεις για την αγορά, με τους επενδυτές να μαζεύουν ρευστότητα πιθανώς για να συμμετάσχουν και στις επικείμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των Alpha Bank και Ελλάκτωρ, ενώ φαίνεται να «τιμωρούν» και τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης που δεν ικανοποίησαν με τις ανακοινώσεις τους. Αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να διολισθαίνει πέριξ των 911 μονάδων, ενώ την ίδια ώρα οι ευρωπαϊκές αγορές παραμένουν σε επίπεδα - ρεκόρ και ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 να ενισχύεται έστω και κατά το οριακό 0,07%. 

Στις 11:41 ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί 0,89% στις 911,83 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 13,24 εκατ. ευρώ. Υπερισχύουν οι πτωτικές μετοχές καθώς φθάνουν στις 57, έναντι 22 ανοδικών και 17 που διατηρούνται αμετάβλητες. Πτώση 0,97% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ απώλειες 0,91% εμφανίζει ο δείκτης μέσης κεφαλαιοποίησης. 

Συνεχίζονται οι ρευστοποιήσεις στις τραπεζικές μετοχές, με τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί 1,84%. Πτώση 1,96% για την Alpha Bank, με την Εθνική Τράπεζα να αποδυναμώνεται 1,43%, τη Eurobank να κινείται 2,51% χαμηλότερα, ενώ στο -0,64% διαμορφώνεται η Τράπεζα Πειραιώς.

Οι επενδυτές προετοιμάζονται για την ΑΜΚ της Alpha Bank, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, και βάση της εκτίμησης της Alpha Bank ότι το βιβλίο θα ανοίξει στο τέλος του μήνα, το πιθανότερο είναι η έγκριση του Ενημερωτικού Δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να πραγματοποιηθεί στις 25 Ιουνίου. Θα ακολουθήσει η Δημόσια Προσφορά στην Ελλάδα και η Ιδιωτική Τοποθέτηση στο εξωτερικό που θα «τρέξουν» παράλληλα, ενώ η τιμή διάθεση των μετοχών θα καθοριστεί από τη ζήτηση.

Παρά τη σημαντική πίεση στην Εθνική Τράπεζα σε σημερινή της έκθεση η JPMoran προχωρά σε μία σημαντική αύξηση της τιμής - στόχου για την ελληνική τράπεζα στα 3,5 ευρώ (από 2 ευρώ πριν), ενώ χαρακτηρίζει τη μετοχή της Εθνικής ως «την καλύτερη επιλογή για τους επενδυτές που επιθυμούν να στοιχηματίσουν υπέρ της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας».

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση μεγάλες πιέσεις δέχεται η μετοχή της Jumbo, καθώς υποχωρεί 3,89%, μετά και τις δηλώσεις του επικεφαλής της κ. Απ. Βακάκη κατά τη χθεσινή Γενική Συνέλευση. Ο κ. Βακάκης υποστήριξε ότι οι αρρυθμίες στην τροφοδοτική αλυσίδα, συνέπεια της πανδημίας, εξακολουθούν να προκαλούν πολλαπλά προβλήματα στην αγορά, με αποτέλεσμα τόσο το 2021 όσο όμως πιθανώς και το 2022 να θεωρούνται «χαμένες χρονιές» για τον όμιλο Jumbo. Στο -3,19% οι απώλειες για τη μετοχή της Aegean, καθώς σήμερα, αρχίζει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών της εταιρείας οι οποίες προέκυψαν από την πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 60 εκατ. ευρώ. Συνολικά εισέρχονται στο ταμπλό 18,75 εκατ. νέες μετοχές και το νέο σύνολο ανέρχεται σε 90,167 εκατ. μετοχές. Η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών ήταν στα 3,20 ευρώ.

Στον αντίποδα ισχυρά κέρδη 3,07% σημειώνει η μετοχή της Mytilineos, στον απόηχο της χθεσινής Γενικής Συνέλευσης, με τον επικεφαλής του ομίλου κ. Β. Μυτιληναίο να τονίζει ότι κινείται σε υψηλές ταχύτητες εν μέσω ενός τεράστιου επενδυτικού προγράμματος σε εξέλιξη, του μεγαλύτερου που υλοποιείται αυτή την περίοδο από ελληνικό όμιλο, αναμένει διπλασιασμό της κερδοφορίας της το 2022, ενώ παράλληλα προωθεί το φιλόδοξο πλάνο της για παραγωγή αλουμινίου από πράσινη ενέργεια μετά τη λήξη της σύμβασης με τη ΔΕΗ.

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Βιομηχανικών Προϊόντων (+2,40%) και των Ασφαλειών (+0,40%) , ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Προσωπικών προϊόντων (-3,94%) και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (-0,84%).

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Λεβεντέρης (κ) +5,82% και Εκτέρ +4,05%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Prodea -10,00% και Εβροφάρμα -5,38%.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Απέφυγε τον πανικό το Χρηματιστήριο, μαζεύτηκαν οι αρχικές απώλειες

Η δήλωση του επικεφαλής της Moderna για την παραλλαγή Όμικρον προκάλεσε τριγμούς στις διεθνείς αγορές, ενώ σταδιακά επανήλθε η ψυχραιμία. Στο 0,42% μειώθηκαν οι απώλειες του Γ. Δείκτη, πτώση 3,38% τον Νοέμβριο.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Πίσω στα ασφαλή καταφύγια οι επενδυτές, νέα «βουτιά» στο Χρηματιστήριο

Ο νέος συναγερμός για το στέλεχος Όμικρον προκαλεί έξοδο κεφαλαίων από τα χρηματιστήρια. Απώλειες σχεδόν 1,5% για τον Γενικό Δείκτη και 1,2% για τον ευρωπαϊκό Stoxx 600. Πτώση του brent, άνοδος για χρυσό και ομόλογα.
ΑΓΟΡΕΣ

Δυναμική εμφάνιση αγοραστών στο ΧΑ, ισχυρή αντίδραση μετά το sell off

Ευκαιρία για νέες τοποθετήσεις σε ελκυστικά επίπεδα τιμών αποδεικνύεται η μεγάλη πτώση, λόγω του στελέχους «Όμικρον». Ευρύ αγοραστικό ενδιαφέρον και κλείσιμο του Γενικού Δείκτη 1,44% υψηλότερα.