ΓΔ: 878.34 -0.10% Τζίρος: 47.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Σε τροχιά πτώσης με μετρημένο τζίρο κινείται το Χρηματιστήριο

Παραμένει σε κλοιό ρευστοποιήσεων η Jumbo στο -3,25%, ενώ σημαντικές είναι οι πιέσεις και για Aegean στο -1,8%. Σταθερά πτωτικά οι τράπεζες, ενώ αντίθετα ισχυρά κέρδη εμφανίζουν Mytilineos (+2,68%) και Ελλάκτωρ (+2,12%).

Διατηρείται η πτωτική πορεία για την αγορά, με αρκετές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης να έχουν «μαζέψει» μέρος των απωλειών τους, ενώ όλα δείχνουν ότι οι επενδυτές προχωρούν σε ρευστοποιήσεις τόσο τίτλων που έχουν τρέξει αρκετά όσο και για να συγκεντρώσουν κεφάλαια εν όψει νέων Αυξήσεων Μετοχικού Κεφαλαίου που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα. 

Στις 15:31 ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί 0,6% στις 914,48 μονάδες, έχοντας ενδοσυνεδριακό υψηλό στο επίπεδο των 920,05 μονάδων και χαμηλό στις 911,02 μονάδες. Στα 38,57 εκατ. η αξία των συναλλαγών, με ύπαρξη τεσσάρων πακέτων εκ των οποίων ξεχωρίζει ένα του ΟΠΑΠ το οποίο ξεπερνά τα 2,6 εκατ. ευρώ. 

Πτώση 0,64% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να υποχωρεί 0,69%. Σταθερό το προβάδισμα των πτωτικών μετοχών, οι οποίες φθάνουν στις 80, έναντι μόλις 30 ανοδικών και 15 που διατηρούνται αμετάβλητες. 

«Μαζεύει» την υποχώρησή του ο τραπεζικός δείκτης, καθώς αποδυναμώνεται 1,32%. Απώλειες 0,87% για την Alpha Bank, η οποία ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να χάνει άνω του 2,5%, με τη Eurobank να παραμένει υπό πίεση στο -2,28%. Πτώση 0,64% για την Εθνική Τράπεζα, ενώ 0,96% χαμηλότερα κινείται η Τράπεζα Πειραιώς. 

Οι τραπεζικές μετοχές εμφανίζουν τη μεγαλύτερη κινητικότητα, τόσο λόγω της επικείμενης ΑΜΚ της Alpha Bank όσο και λόγω νέων εκθέσεων χρηματοοικονομικών ομίλων, οι οποίες είναι θετικές. Σύμφωνα με τη JPMorgan Cazenove, η οποία αναβάθμισε τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στ6α 3,5 ευρώ (από 2,2), η ΕΤΕ αποτελεί την καλύτερη επιλογή για όποιον επενδυτή θέλει να ποντάρει υπέρ της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Την ίδια ώρα η Euroxx τοποθετεί την τιμή - στόχο για την Τράπεζα Πειραιώς στα 2,2 ευρώ, δηλαδή με περιθώριο ανόδου 40% σε σύγκριση με τα τρέχοντα επίπεδα. 

Διατηρούνται οι ισχυρές για τις μετοχές των Jumbo και Aegean Airlines, στο -3,25% και -1,86% αντίστοιχα, για διαφορετικούς, όμως, λόγους. Στην περίπτωση της Jumbo, οι δηλώσεις του επικεφαλής της κ. Απ. Βακάκη κατά τη χθεσινή Γενική Συνέλευση, όπου ουσιαστικά έκανε λόγω για «χαμένες χρονιές» για τον όμιλο λόγω της πανδημίας, επηρέασαν αρνητικά τις επενδυτικές διαθέσεις. Στην περίπτωση της Aegean θα πρέπει να σημειωθεί ότι σήμερα ξεκίνησε η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών της εταιρείας οι οποίες προέκυψαν από την πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 60 εκατ. ευρώ. Συνολικά εισέρχονται στο ταμπλό 18,75 εκατ. νέες μετοχές και το νέο σύνολο ανέρχεται σε 90,167 εκατ. μετοχές. Η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών ήταν στα 3,20 ευρώ.

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση οι μετοχές που ξεχωρίζουν ανοδικά είναι αυτές των Mytilineos και Ελλάκτωρ με κέρδη 2,68% και 2,12% αντίστοιχα. Οι επενδυτές επιβραβεύουν τον όμιλο Mytilineos, καθώς στη χθεσινή Γενική Συνέλευση, ο επικεφαλής του κ. Ευαγ. Μυτιληναίος, τόνισε, μεταξύ άλλων ότι ο όμιλος κινείται σε υψηλές ταχύτητες εν μέσω ενός τεράστιου επενδυτικού προγράμματος σε εξέλιξη, του μεγαλύτερου που υλοποιείται αυτή την περίοδο από ελληνικό όμιλο, αναμένει διπλασιασμό της κερδοφορίας της το 2022, ενώ παράλληλα προωθεί το φιλόδοξο πλάνο της για παραγωγή αλουμινίου από πράσινη ενέργεια μετά τη λήξη της σύμβασης με τη ΔΕΗ.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Παρατεταμένη απουσία επενδυτών στο ΧΑ, μικρές απώλειες χάρις στη Coca Cola HBC

Για τρίτη συνεχή συνεδρίαση η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα χαμηλά των 50 εκατ. ευρώ, ενώ επικράτησαν καθαρά οι πτωτικές μετοχές. Στο 0,10% οι απώλειες του Γενικού Δείκτη με άνοδο 2,38% για την Coca Cola HBC.
ΑΓΟΡΕΣ

«Παγώνει» το ΧΑ η ακραία μεταβλητότητα, δεύτερη ημέρα χαμηλών συναλλαγών

Κέρδη 2,36% για τον Γενικό Δείκτη σε εβδομαδιαία βάση, με ώθηση από τις τραπεζικές μετοχές καθώς η άνοδός τους ξεπέρασε το 4%. Προβληματίζει η χαμηλή αξία των συναλλαγών, που άγγιξε σήμερα οριακά τα 50 εκατ.