ΓΔ: 912.81 0.40% Τζίρος: 124.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
wall street, xrimatistirio, metoxes, stocks
Φωτο: Shutterstock

Οριακές μεταβολές S&P 500 και Dow μετά τις ανακοινώσεις της Fed

Αξιολογεί τις εξελίξεις σε απασχόληση και πληθωρισμό η Fed για να αποφασίσει αν θα μειώσει τις αγορές ομολόγων. Πρωταγωνίστριες στη συνεδρίαση οι τεχνολογικές μετοχές, άνοδος 0,70% για τον Nasdaq.

Ημέρα μικρών διακυμάνσεων για τους βασικούς δείκτες ήταν η σημερινή στη Νέα Υόρκη, καθώς η διήμερη συνεδρίαση της Fed ολοκληρώθηκε χωρίς αλλαγές στη νομισματική πολιτική, αλλά με την κεντρική τράπεζα να ανακοινώνει ότι θα αρχίσει σταδιακά την προετοιμασία για τη μείωση των αγορών ομολόγων.

Ο S&P 500 έκλεισε υποχώρησε ανεπαίσθητα, κατά 0,02%, ενώ ο Dow Jones έχασε 0,4%. Μόνο ο Nasdaq σημείωσε άνοδο, κατά 0,70%, μετά τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων από κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας.

Στην ανακοίνωσή της, η Fed σημείωσε ότι τον περασμένο Δεκέμβριο είχε αποφασίσει να συνεχίσει να αυξάνει τις αγορές κρατικών τίτλων κατά τουλάχιστον 80 δισ. δολ. το μήνα και τίτλων που καλύπτονται από ενυπόθηκα δάνεια κατά τουλάχιστον 40 δισ. δολ. το μήνα μέχρι να σημειωθεί σημαντική περαιτέρω πρόοδος προς την επίτευξη των στόχων της για την απασχόληση και τη σταθερότητα των τιμών.

«Έκτοτε, η οικονομία έχει σημειώσει πρόοδο προς την επίτευξη αυτών των στόχων, και η Επιτροπή θα συνεχίσει να αξιολογεί την πρόοδο στις προσεχείς συνεδριάσεις», ανέφερε η Fed.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση της Επιτροπής για τη νομισματική πολιτική, ο Τζερόμ Πάουελ άφησε να εννοηθεί ότι δεν επίκειται άμεσα μια μείωση των αγορών ομολόγων, σημειώνοντας ότι υπάρχει «περισσότερο έδαφος για να καλυφθεί στην αγορά εργασίας». Παράλληλα, ο πρόεδρος της Fed έδειξε να μην ανησυχεί ιδιαίτερα για την επίδραση της μετάλλαξης Δέλτα στην οικονομική δραστηριότητα, λέγοντας πάντως ότι η Fed θα συνεχίσει να παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις.

Οι ανακοινώσεις της Fed προκάλεσαν πίεση στην αγορά, την οποία εξισορρόπησαν οι τεχνολογικές μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης που σημείωσαν άνοδο, με εξαίρεση τη μετοχή της Apple, μετά τις ανακοινώσεις πολύ καλών οικονομικών αποτελεσμάτων β' τριμήνου.

Η Alphabet κέρδισε περισσότερο από 3% μετά την αναφορά σημαντικά αυξημένων τριμηνιαίων αποτελεσμάτων. Τα διαφημιστικά έσοδα έκαναν άλμα 69% το β' τρίμηνο, ενώ τα έσοδα του YouTube αυξήθηκαν κατά 83% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Η Microsoft ήταν αμετάβλητη, παρά τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου που ξεπέρασαν τις προσδοκίες της Wall Street. Τα αποτελέσματα περιελάμβαναν επίσης καθοδήγηση για τα επόμενα τρίμηνα που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Η Wedbush σημείωσε την πολύ καλή πορεία των εσόδων από το cloud και ανέφερε ότι η αγορά υποτιμά τη δυναμική που αναπτύσσει αυτός ο τομέας.

Η Apple σημείωσε πτώση 1% καθώς τα τριμηνιαία αποτελέσματα που ξεπέρασαν τις προσδοκίες της Wall Street επισκιάστηκαν από μια προειδοποίηση ότι η παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών θα προκαλέσει επιβράδυνση στις πωλήσεις του γ' τριμήνου.

Η Boeing, εν τω μεταξύ, παρουσίασε τριμηνιαία κέρδη έκπληξη καθώς η επανεκκίνηση των αεροπορικών ταξιδιών μετά την πανδημία ενίσχυσε τις παραδόσεις αεροσκαφών κατά τη διάρκεια του β' τριμήνου. Η κατασκευάστρια αεροσκαφών ανέφερε κέρδη 40 σεντς ανά μετοχή, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για ζημιές 83 σεντς ανά μετοχή.

Η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων, μετά τις ανακοινώσεις της Fed, έφερε πιέσεις κυρίως στους κλάδους των βασικών καταναλωτικών αγαθών και των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

«Ανάσα» από τη Fed στη Wall Street, σταθερή η νομισματική πολιτική

Η πολιτική της Fed θα παραμείνει χαλαρή έως ότου επιτευχθεί πρόοδος στον διπλό στόχο που έχει θέσει για πλήρη απασχόληση και σταθεροποίηση των τιμών. Ανακάμπτει ο τεχνολογικός κλάδος μετά τις ανακοινώσεις της Fed.
wall street, xrimatistirio, metoxes, stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Βρήκε στήριξη στην τεχνολογία ο S&P 500 και έκλεισε με σημαντική άνοδο

Οι φόβοι για την ανάπτυξη λόγω μετάλλαξης Δέλτα και η αναμενόμενη μείωση αγορών ομολόγων από τη Fed έστρεψαν τους επενδυτές στις τεχνολογικές μετοχές και σε εταιρείες υπηρεσιών κοινής ωφέλειας.