ΓΔ: 907.81 0.41% Τζίρος: 14.09 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:03:32 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ

Σταθεροποίηση στο Χρηματιστήριο με τον Γενικό Δείκτη κοντά στις 920 μον.

Οριακή διακύμανση για την αγορά, με τους επενδυτές να διατηρούν στάση αναμονής περιμένοντας την ανακοίνωση των στοιχείων για το ΑΕΠ β' τριμήνου. Ξεχωρίζει η μετοχή της Sarantis στο +1%, ενώ αντίθετα στο -1% βρίσκεται ο ΟΠΑΠ.

Σε περιορισμένο εύρος διακύμανσης κινείται η αγορά αναζητώντας κατεύθυνση, με τον Γενικό Δείκτη να βρίσκεται σε επαφή με το επίπεδο των 920 μονάδων, ενώ καλύτερη είναι η εικόνα και στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου ο Stoxx 600 σημειώνει κέρδη 0,3%. 

Στις 11:31 Γενικός Δείκτης υποχωρεί 0,16% στις 916,51 μονάδες, με την αξία συναλλαγών να φθάνει στα 6,24 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,23%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται οριακά σε ποσοστό 0,13%. Ανοδικά κινούνται 35 μετοχές, 28 πτωτικά και 14 παραμένουν σταθερές.

Οριακή άνοδος 0,01% για τον τραπεζικό δείκτη, με τη μετοχή της Alpha Bank να ενισχύεται 0,07%, τη Eurobank να υποχωρεί 0,27%, με την Εθνική Τράπεζα να κινείται 0,35% υψηλότερα, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς βρίσκεται στο +0,01%

Από τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι μετοχές των Sarantis (+1,02%), ΕΛΠΕ (+0,99%) και Aegean Airlines (+0,74%). Αντίθετα τη μεγαλύτερη πτώση εμφανίζουν οι τίτλοι των ΟΠΑΠ (-1,14%), Viohalco (-1,08%), και ΕΥΔΑΠ (-1,06%).

Όλα δείχνουν ότι οι επενδυτές παραμένουν στο περιθώριο της αγοράς αναμένοντας τα προκαταρκτικά στοιχεία για το ΑΕΠ β' τρίμηνου, τα οποία θα ανακοινωθούν την ερχόμενη Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο ακόμη και για διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης, ενώ ιδιαίτερα σημαντική είναι και η Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου καθώς συνεδριάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία, όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές, ενδέχεται να εξετάσει και την πιθανότητα μείωσης των αγορών ομολόγων κυρίως μέσω του προγράμματος ΡΕΡΡ στο οποίο είναι ενταγμένοι και οι ελληνικοί τίτλοι. 

Θετικά, πάντως, είναι τα μηνύματα από την αγορά ομολόγων, καθώς στην πρόσφατη διπλή «έξοδο» στις αγορές με 5ετής και 30ετής τίτλους, σημειώθηκε εντυπωσιακό επενδυτικό ενδιαφέρον. Βάσει των στοιχείων που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών, για το 5ετές ομόλογο το 82% αφορά επενδυτές από το εξωτερικό και το 18% από την Ελλάδα, ενώ το 81% είναι θεσμικά χαρτοφυλάκια. Για το 30ετές ομόλογο το 85% των επενδυτών προέρχεται από το εξωτερικό, το 15% από την Ελλάδα, ενώ το 88% είναι θεσμικοί, ενώ οι συνολικές προσφορές άγγιξαν τα 19 δισ. ευρώ με το ελληνικό Δημόσιο να αντλεί 2,5 δισ. ευρώ, σημαντικό μέρος των οποίων σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει για την εξόφληση υψηλότοκων δανείων. 

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες του Πετρελαίου (+0,76%) και των Τηλεπικοινωνιών (+0,31%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Ταξιδιών(-1,01%) και των Τροφίμων (-0,87%).

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Minerva +6,14% και Μαθιός Πυρίμαχα +5,00%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Εβροφάρμα -8,15% και Moda bango -5,79%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Η ενεργοποίηση αγοραστών στο ΧΑ και τα blue chips που αντέχουν

Η ανοδική αντίδραση των διεθνών αγορών, αλλά και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τις οποίες απέκλεισε τις πρόωρες εκλογές, έδωσαν «ανάσα» στην αγορά. Το ερώτημα είναι εάν έχει δει τα χαμηλά της.
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Οι χαμένοι και οι κερδισμένοι του πρώτου εξαμήνου 2022

Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης έκλεισε το πρώτο εξάμηνο με πτώση 9,28% στις 810,42 μονάδες, ενώ λίγες ημέρες πριν την έναρξη του πολέμου κατέγραφε την υψηλότερη τιμή στις 971,09 μονάδες για να υποχωρήσει έως τα χαμηλά 789,66 μονάδων, αρχές Μαρτίου.
ΑΓΟΡΕΣ

Η σωστή πληροφόρηση αποτελεί το κλειδί για ανταγωνιστικές κεφαλαιαγορές

Η πρόεδρος της ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, κα Β. Λαζαράκου, υπογράμμισε ότι η ελληνική κεφαλαιαγορά έχει ήδη δημιουργήσει πλατφόρμα που θα εμφανίζονται οι τίτλοι αυτοί που θα συνδέονται γενικότερα με κριτήρια ESG.