ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets
Φωτο: Shutterstock

Το σύνθημα επανεκκίνησης του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και το «αίνιγμα» του Χ.Α.

Ο καταιγισμός θετικών ειδήσεων που δεν συγκίνησε το Χρηματιστήριο και οι προκλήσεις για την «κατάκτηση» των 950 μονάδων. Τι εκτιμούν οι αναλυτές.

Ενδιαφέρουσα αναμένεται να είναι η τρέχουσα εβδομάδα στο ελληνικό χρηματιστήριο καθώς υπάρχουν αρκετοί καταλύτες που θα μπορούσαν να δώσουν «καύσιμα» πρωτοβουλιών για τους επενδυτές, με κυρίαρχο ασφαλώς τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε το τελευταίο διήμερο ο Πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ.

Αναθεωρήθηκε ο στόχος για την ανάπτυξη φέτος από το 3,6% στο 5,9%, υπήρξε πληθώρα ανακοινώσεων αλλαγής φορολογικής πολιτικής σε πολλά επίπεδα, έγιναν ανακοινώσεις για έργα που έχουν μπει σε τροχιά υλοποίησης ή άλλα που δρομολογούνται. Γενικώς οι ημέρες είναι «γεμάτες» εξελίξεων και ειδήσεων, υπάρχει ένα τρομερό μπαράζ αποκρατικοποιήσεων κυρίως στον ενεργειακό κλάδο όπως ΔΕΔΔΗΕ και ΔΕΠΑ Υποδομών που αλλάζουν τα δεδομένα και ανεβάζουν τον πήχη στις αποτιμήσεις των assets της χώρας αλλά και του χρηματιστηρίου.

Συνάμα, σε εξέλιξη είναι οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων 1ου εξαμήνου των εισηγμένων, με την εικόνα έως τώρα να είναι εξαιρετική, όμως η αγορά δεν έδειξε καμιά αντίδραση, προβληματίζοντας με τη γενικότερη συμπεριφορά της. Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός προσπάθησε να δώσει τόνο ευρύτερης επανεκκίνησης της οικονομίας από τη ΔΕΘ, καθώς όπως τόνισε το μεγαλύτερο μέρος από τους 26 μήνες της διακυβέρνησής του, ήταν υπό την… ομηρία των κρίσεων, όπως μεταναστευτικό, ελληνοτουρκικά, πανδημία και πρόσφατα οι φυσικές καταστροφές.

Μένει να δούμε αν η αγορά θα αφουγκραστεί και θα πιστέψει σ’ αυτήν την προσπάθεια επανεκκίνησης, η οποία – στην περίπτωση του πρόσφατου ανασχηματισμού – κρίθηκε αποτυχημένη, καθώς η αγορά έκανε ένα σημαντικό σερί πτωτικών συνεδριάσεων μετά την ανακοίνωση των αλλαγών. Η αλήθεια είναι ότι μετά την ανακοίνωση του ανασχηματισμού και όλων όσων συνόδευσαν τη διαδικασία πριν και μετά, η αγορά έχει μουδιάσει, ή τουλάχιστον το timing της διόρθωσης «έπεσε» πάνω σ’ αυτή την εξέλιξη.

Τα μεγάλα έργα και η είδηση με το ΑΕΠ που «κάηκε»

Το σίγουρο είναι ότι η αγορά δείχνει μουδιασμένη όλο το τελευταίο διάστημα και σε καμιά περίπτωση δεν μαρτυρά ότι το Χ.Α. είναι το χρηματιστήριο μιας χώρας που ετοιμάζεται να κάνει τέτοια… μνημειώδη επενδυτική επανάσταση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Τεράστια, κομβικής σημασίας έργα ήδη έχουν πάρει μπροστά ή έχουν ξεκλειδώσει (Ελληνικό, Εγνατία, γραμμή 4 Μετρό κ.α.), ιδιωτικοποιήσεις προχωρούν (ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΠΑ κ.α.), μεγάλα projects μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης, πολλαπλά deals καταγράφονται στην αγορά σε πληθώρα κλάδων όπως τρόφιμα, τηλεπικοινωνίες, πληροφορική κ.λπ.

Συνάμα, θετικές ειδήσεις δείχνουν να «καίγονται» πάραυτα, όπως η γνωστοποίηση της περασμένης Τρίτης από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ότι το ΑΕΠ της χώρας «έτρεξε» με ρυθμό άνω του 16% στο 2ο τρίμηνο του έτους, ενώ την ίδια ημέρα το χρηματιστήριο υποχώρησε κατά 0,69%.

Εξαιρετικές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων

Παρόμοια «τύχη» έχουν έως τώρα και οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων πρώτου εξαμήνου των εισηγμένων. Η ευρύτερη «παγωμάρα» που καταγράφεται στο ελληνικό χρηματιστήριο και η αδυναμία έλκυσης νέων κεφαλαίων στο σύστημα, έρχονται σε αντίθεση με τα εξαιρετικά αποτελέσματα που ανακοινώνουν πάρα πολλές εισηγμένες εταιρείες, με σοβαρό εκτόπισμα στην αγορά.

Πρόσφατα είχαμε τις πολύ καλές ανακοινώσεις μεγεθών ομίλων όπως Μυτιληναίος, Coca Cola HBC (λιγότερο), Τιτάν και Fourlis, ενώ και η Eurobank είχε εξαιρετικές επιδόσεις. Την περασμένη εβδομάδα είχαμε τις ανακοινώσεις των ΟΠΑΠ, Quest Holdings, Autohellas, Ideal, Π. Πετρόπουλος που γνωστοποίησαν πολύ καλά μεγέθη εξαμήνου, δείχνοντας ότι είναι σε καλό momentum ευρύτερα.

Την Πέμπτη 9/9 ανακοίνωσαν εξαιρετικά αποτελέσματα όμιλοι όπως Σαράντης και Πλαστικά Θράκης (ιστορικό ρεκόρ κερδών και κύκλου εργασιών), επιβεβαιώνοντας τη σταθερά καλή και αναπτυξιακή πορεία τους. Παρ’ όλες λοιπόν τις ανωτέρω εξελίξεις, η αγορά εξακολουθεί να παραμένει μουδιασμένη και να μην μπορεί να διασπάσει την περιοχή των 930 - 950 μονάδων ώστε να αλλάξει επίπεδο.

Η διαρκής μάχη για τις 900 μονάδες

Πάντως, ένα – έστω μικρό – θετικό σημάδια κυρίως από τεχνικής απόψεως, είναι το γεγονός ότι η αγορά παλεύει τις 900 μονάδες, κάτι που φάνηκε την περασμένη εβδομάδα. Στις 14 συνεδριάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί από τις 24 Αυγούστου όταν ο Γ.Δ. υπερκέρασε εκ νέου τις 900 μονάδες, μόνο σε μία η αγορά απώλεσε σε κλείσιμο αυτό το όριο. Ο λόγος για τη συνεδρίαση της Πέμπτης 9/9 που έκλεισε στις 899,22 μονάδες.

Αντιθέτως, τόσο στη συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης που ο Γ.Δ. είχε χαμηλό στις 894,83 μονάδες όσο και στη συνεδρίαση της Παρασκευής που είχε χαμηλό στις 897,27 μονάδες, έκλεισε πάνω από το όριο ψυχολογίας των 900 μονάδων. Αυτό, πιθανότατα δείχνει ότι παρά την κόπωση και όλα τα υπόλοιπα, υπάρχουν διαθέσεις να μη χαθεί ότι με κόπο κερδήθηκε τον Αύγουστο.

Συνολικά την περασμένη εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης είχε πτώση 1,52%, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 1,48%, ο Mid Cap διόρθωσε κατά 1,41% και ο τραπεζικός δείκτης πτώση -1,45%. Σε επίπεδο έτους, ο Γ.Δ. κερδίζει 11,39%, ο FTSE 25 είναι στο +12,07%, ο τραπεζικός +8,67%, ενώ ο Mid Cap κρατάει κέρδη 35%, συνεχίζοντας να ξεχωρίζει με έμφαση.

Οι επόμενες συνεδριάσεις και οι επόμενες εβδομάδες λοιπόν θα δείξουν την «αλήθεια» της αγοράς, που ως γνωστόν, πιθανότατα μπορεί και προεξοφλεί μελλούμενα, ή «διαβάζει»… ειδήσεις που δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί. Επίσης, μια πολύ σημαντική παράμετρος είναι το τι θα πράξουν οι διεθνείς αγορές. Οι «φωνές» και οι… δοξασίες για επικείμενη διόρθωση διεθνώς, πληθαίνουν (ξανά) τελευταία, ενώ η περασμένη εβδομάδα ήταν διορθωτική.

Πως σχολιάζουν τις εξελίξεις οι αναλυτές

Σε ό,τι αφορά τα τεχνικά δεδομένα, η άποψη του υπευθύνου ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνου Χατζηδάκη είναι πως «η υποχώρηση του Γενικού Δείκτη κάτω από τις 900 μονάδες έστω και προσωρινά ξαναέβαλε σε περιπέτειες την ανοδική τάση. Από την Τετάρτη ο MACD έχει επιστρέψει σε θέση πώλησης ενώ την Πέμπτη ο γρήγορος κινητός μέσος των 30 ημερών προσχώρησε με την σειρά του στο στρατόπεδο των πωλητών.

Ακόμα δεν μπορούμε να μιλάμε για αλλαγή της βραχυπρόθεσμης τάσης αφού το οχυρό των 880 μονάδων παραμένει στην θέση του, σίγουρα όμως η γρήγορη ανάλωση της άνεσης των 30 μονάδων από τα πρόσφατα υψηλά, έδειξε ότι η Αγορά ίσως δεν ήταν έτοιμη συναλλακτικά για να κάνει το επόμενο βήμα υπέρβασης και να επιδιώξει την κατάκτηση των 950 μονάδων».

Συνεχίζοντας ο αναλυτής συμπεραίνει πως «ο Γ.Δ. παραμένει εντός του εύρους διακύμανσης από τις αρχές Απριλίου. Ενδεχομένως να είμαστε κοντά στην επανάληψη του φαινομένου που έλαβε χώρα τον Μάιο: αργές και πλάγιες διακυμάνσεις σε στενό εύρος με όριο ασφαλείας τις 880 μονάδες.

Η μείωση της ταχύτητας της πτώσης στις τελευταίες συνεδριάσεις μάλλον υποδεικνύει ως επικρατέστερο σενάριο την ισορροπία στα τρέχοντα επίπεδα για την ερχόμενη εβδομάδα. Και η επόμενη εβδομάδα επιφυλάσσει σημαντικές προγραμματισμένες ανακοινώσεις που θα διατηρήσουν το ενδιαφέρον στο Χ.Α..».

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης τονίζει πως «το όριο των 900 μονάδων φαίνεται ότι θέλει να συντηρηθεί και να δώσει και αντίδραση. Τα επίπεδα των 905-909 μονάδων αποτελούν πτωτικό χάσμα και βραχυπρόθεσμη αντίσταση, ενώ μια κατοχύρωση των 912 μονάδων, μπορεί να δώσει εκ νέου κίνηση προς τις 930 μονάδες».

Ο υπεύθυνος ανάλυσης της Merit ΧΑΕΠΕΥ Πέτρος Τσούρτης σημειώνει πως «η βραχυπρόθεσμη τάση είναι ανοδική, με τον εκθετικό ΚΜΟ 30 ημερών στις 903 μονάδες. Σημείο στήριξης είναι οι 890 μονάδες και αντίστασης οι 910 μονάδες».

Πλούσια η ατζέντα της εβδομάδας

Πλούσια είναι η ατζέντα της τρέχουσας εβδομάδας, καθώς εκτός όλων των ανωτέρων, σήμερα το απόγευμα θα λάβει χώρα η τηλεδιάσκεψη της Intralot για τα (πολύ καλά) αποτελέσματα εξαμήνου που ανακοίνωσε την Παρασκευή. Την Τετάρτη θα λάβει χώρα η τηλεδιάσκεψη των αποτελεσμάτων εξαμήνου του ΟΠΑΠ ενώ αποτελέσματα δημοσιεύει η ElvalHalcor.

Την Πέμπτη είναι η σειρά των Jumbo, Γεν. Εμπορίου και Byte Computer να ανακοινώσουν εξάμηνο, ενώ την Παρασκευή θα δημοσιεύσει η Aegean Airlines. Επίσης την Παρασκευή λήγουν παράγωγα επί δεικτών και μετοχών για τον μήνα Σεπτέμβριο, ενώ στην λήξη της συνεδρίασης θα πραγματοποιηθούν οι αναδιαρθρώσεις για τον δείκτη FTSE Russel με κυριότερη προσθήκη αυτή της Πειραιώς Financial.

Τέλος, την ίδια ημέρα μετά το τέλος της συνεδρίασης αναμένεται η ετυμηγορία της DBRS για το ελληνικό αξιόχρεο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Ρευστοποιήσεις στο φινάλε έκοψαν την ανοδική ορμή του Γενικού Δείκτη

Τα ενδοσυνεδριακά κέρδη είχαν ξεπεράσει και το 1%, αλλά οι ρευστοποιήσεις πριν το κλείσιμο περιόρισαν την άνοδο στο 0,06%. Στα ύψη των 175 εκατ. ευρώ οι συναλλαγές με 107 εκατ. στον τραπεζικό κλάδο.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Κέρδη ρεκόρ από τις εισηγμένες και S&P δίνουν στήριξη στο χρηματιστήριο

Πάνω από 10 δισ. τα κέρδη που έχουν ανακοινώσει ως τώρα οι εταιρείες με αρκετές ευχάριστες εκπλήξεις. Έσπασε το καθοδικό σερί η αγορά, «μπόνους» η αναβάθμιση outlook από την S&P. Υπό έλεγχο ο γεωπολιτικός κίνδυνος.
ΑΓΟΡΕΣ

Ευχάριστες εκπλήξεις από τις εισηγμένες και «ψάρεμα» μετοχών στα χαμηλά

Διήμερο αντίδρασης στο χρηματιστήριο, καθώς υποχωρεί η ανησυχία για τη Μέση Ανατολή. Τα ισχυρά αποτελέσματα από εισηγμένες με θετικές εκπλήξεις και οι ελκυστικές αποτιμήσεις επαναφέρουν τους αγοραστές στο προσκήνιο.