ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:15:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
Φωτο: Shutterstock

Οι άμυνες του ΧΑ, το «σκούπισμα» στα χαμηλά και η αναβάθμιση από τη Scope

Προάγγελος αναβαθμίσεων και από S&P, Moody's, Fitch, DBRS πιθανότατα το φθινόπωρο. Τα νέα δεδομένα και οι προσδοκίες για το ΧΑ. Οι αναταράξεις στις διεθνείς αγορές και η ανθεκτικότητα της εγχώριας αγοράς.

Νέα δεδομένα διαμορφώνονται πλέον για την ελληνική οικονομία, τα εγχώρια assets αλλά και το ελληνικό χρηματιστήριο, μετά την αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου χθες το βράδυ από το γερμανικό οίκο Scope Ratings που έδωσε βαθμίδα BBB-, διατηρώντας σταθερό outlook.

Μολονότι ο συγκεκριμένος οίκος δεν περιλαμβάνεται στους τέσσερις που αναγνωρίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (S&P, Moody's, Fitch, DBRS), εντούτοις η κίνησή του θεωρείται προάγγελος αντίστοιχων κινήσεων από τους τέσσερις άλλους «μεγάλους» και αναγνωρισμένους οίκους αξιολόγησης το προσεχές φθινόπωρο. Επίσης, η Scope Ratings δεν αποκλείεται σύντομα να λάβει και αυτή το… χρίσμα και να μπει στην ελίτ των οίκων αξιολόγησης σύντομα, δίνοντας ακόμη μεγαλύτερη αξία στη χθεσινοβραδινή ετυμηγορία.

Όπως και να ‘χει, η Scope γίνεται ο πρώτος οργανισμός αξιολόγησης της Δύσης που αναβαθμίζει την Ελλάδα σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας. Είχε προηγηθεί στις 31 Ιουλίου ο (μη αναγνωρισμένος) ιαπωνικός οίκος R&I, που ήταν ο πρώτος που «ανέβασε» τη χώρα μας ξανά στο επίπεδο του investment grade.

Σύμφωνα με τον γερμανικό οίκο αξιολόγησης, η ενίσχυση της ευρωπαϊκής θεσμικής στήριξης, η ευνοϊκή τροχιά του δημόσιου χρέους και οι μεταρρυθμίσεις του τραπεζικού τομέα οδηγούν στην αναβάθμιση της αξιολόγησης. Προκλήσεις αποτελούν το υψηλό δημόσιο χρέος, οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι σε πολιτικό επίπεδο και η αστάθεια του τραπεζικού συστήματος.

Σε κάθε περίπτωση και σε μεγάλη εικόνα, αυτό που είναι σίγουρο είναι πως η Ελλάδα έχει μπει σε τροχιά επιστροφής σε όλα τα επίπεδα ύστερα από περίπου 13 χρόνια επενδυτικής και οικονομικής απομόνωσης, καθώς σε περίπου έναν μήνα, στις 8 Σεπτεμβρίου, υπάρχει το «ραντεβού» με την καναδική DBRS και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ενδέχεται να είναι ο πρώτος πιστοποιημένος από τις Κεντρικές Τράπεζες οίκος που θα δώσει επενδυτική βαθμίδα στη χώρα μας. Κατόπιν, μέσα στο φθινόπωρο θα πάρουν σειρά για αξιολόγηση και άλλοι οίκοι.

Ο οίκος Moody’s θα αξιολογήσει την ελληνική οικονομία στις 15 Σεπτεμβρίου, η Standard & Poor’s έχει ραντεβού για τις 20 Οκτωβρίου, που για τους αναλυτές θεωρείται το πιο κρίσιμο, ενώ η Fitch θα κάνει το δικό της ζύγισμα την 1η Δεκεμβρίου του ‘23.

Θυμίζουμε πως η Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια έχει υποβαθμιστεί, πέφτοντας στη μικρή… λίμνη των παγκοσμίων επενδυτικών κεφαλαίων, οπότε μια αλλαγή και μια ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας, θα «σφραγίσει» την επιστροφή της χώρας στη μεγάλη κατηγορία. Η επενδυτική βαθμίδα είναι ζωτικής σημασίας για τη χρηματοδότηση του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Θα αναβαθμίσει όλα τα assets της χώρας, θα συμβάλει σε αποκλιμάκωση του κόστους χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και πολλά επενδυτικά κεφάλαια που λόγω καταστατικού αποκλείουν την (υποβαθμισμένη) Ελλάδα από τη φαρέτρα τους, θα επανέλθουν. Θα κάνει ευκολότερη την πρόσβαση στις αγορές και θα διευρύνει τις πηγές άντλησης των απαιτούμενων κεφαλαίων, ενώ θα μειωθεί το κόστος δανεισμού του δημοσίου.

Πολύ ευεργετικά θα λειτουργήσει μια ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας και στον τραπεζικό κλάδο που είναι ο πρώτος και ο πιο «ευαίσθητος» δείκτης σε κεφαλαιώδεις – θετικές ή αρνητικές – αλλαγές του οικονομικού και επενδυτικού status quo.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα

Μένει να δούμε πως θα υποδεχτεί η χρηματιστηριακή αγορά τη Δευτέρα τη χθεσινοβραδινή κίνηση του γερμανικού οίκου, κατά πόσο θα θεωρηθεί προεξοφλημένη και κατά πόσο θα επιδράσει θετικά ως προάγγελος αντίστοιχων κινήσεων σύντομα από τους οίκους που έχουν σφραγίδα πιστοποίησης από την ΕΚΤ. 

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια άκρως θετική εξέλιξη που αναμένεται λιγότερο ή περισσότερο να επιδράσει θετικά στην αγορά, η οποία με τη συμπεριφορά της όλο το τελευταίο διάστημα και τη σε μεγάλο βαθμό αυτονόμησή της έναντι του διεθνούς κλίματος, έδειχνε ότι προεξοφλούσε την εν λόγω εξέλιξη.

Μολονότι είμαστε στην «καρδιά» των διακοπών όπου οι συναλλαγές μειώνονται, δεν αποκλείεται να δούμε εκ νέου κίνηση προς τα υψηλά 9ετίας και μια νέα προσπάθεια ουσιαστικότερης διάσπασης των 1.350 μονάδων. Αν αυτό επιτευχθεί, θα ανοίξει ο δρόμος για την περιοχή των 1.380 μονάδων που είναι και τα υψηλά από το 2014.

Την επόμενη εβδομάδα συνεχίζονται οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων καθώς την Τετάρτη 9 Αυγούστου δημοσιεύουν μεγέθη οι Alpha Bank και Coca Cola HBC, την Πέμπτη 10 Αυγούστου το βράδυ θα γίνει γνωστό αν η Πειραιώς εισαχθεί στο δείκτη MSCI Standard Greece, ενώ επίσης την Πέμπτη θα ανακοινώσει αποτελέσματα η Ideal Holdings.

Αξιοσημείωτη αντίδραση από τα χαμηλά της Τετάρτης

Την εβδομάδα που παρήλθε το ΧΑ κινήθηκε πτωτικά υποχωρώντας κατά 1,08% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, συμπληρώνοντας το δεύτερο διαδοχικό πενθήμερο, κάτι που έγινε για πρώτη φορά από τον περασμένο Μάρτιο. Ο FTSE 25 έκλεισε το πενθήμερο με διόρθωση 1,13%, ο Mid Cap υποχώρησε κατά 0,65%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχασε οριακά 0,02%. Ο τραπεζικός δείκτης που πρόσφατα διόρθωσε έως 7%, το τελευταίο διήμερο έβγαλε αντίδραση, καθώς την Πέμπτη ενισχύθηκε κατά 1,20% και την Παρασκευή +1,53%, σχεδόν εκμηδενίζοντας την πτώση της εβδομάδας.

Πλέον, σε επίπεδο έτους, τα κέρδη για το Γενικό Δείκτη διαμορφώνονται στο +41,92%, για τον FTSE 25 στο +41,95%, για τον Mid Cap στο +54,74% και για τον τραπεζικό δείκτη στο +70,90%.

Η αντίδραση της αγοράς μετά τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά των 1.281,70 μονάδων που ο Γ.Δ. κατήλθε την περασμένη Τετάρτη ήταν αξιοσημείωτη, καθώς βγήκε συντονισμένο ενδιαφέρον νέων αγορών, με την αγορά να κερδίζει έκτοτε κοντά στις 40 μονάδες. Το ενδιαφέρον παραμένει αυξημένο – τηρουμένων των αναλογιών και της εποχικότητας – τόσο μέσω των deals που πραγματοποιούνται, όσο και μέσω των καλών αποτελεσμάτων εξαμήνου, αλλά και του μπαράζ των αναβαθμίσεων μετοχών όλων των αποχρώσεων.

Ο τζίρος τις πρώτες τρεις συνεδριάσεις της εβδομάδας διαμορφώθηκε πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας ακόμη και τα 128 εκατ. ευρώ την Τετάρτη. Την Πέμπτη έπεσε στα 87,7 εκατ. ευρώ, ενώ χθες μειώθηκε περαιτέρω στα 76 εκατ. ευρώ.

Στη χθεσινή συνεδρίαση ξεχώρισαν με έμφαση οι Eurobank και Εθνική που είχαν άνοδο 2,61% και 2,55% αντίστοιχα, ενώ πέρασαν στην 3η και την 4η θέση αντίστοιχα των κεφαλαιοποιήσεων υποσκελίζοντας τον ΟΠΑΠ που έπεσε στην 5η θέση μετά από πολλά χρόνια. Το ΧΑ ξαναγίνεται… τραπεζοκεντρικό, καθώς μέσα στις πρώτες εννέα θέσεις των αποτιμήσεων του FTSE 25 βρίσκονται οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, που έχουν αυξήσει και τη στάθμισή τους στον επηρεασμό του Γενικού Δείκτη, άρα και του momentum της αγοράς.

Αξιοσημείωτη ήταν η κίνηση ορισμένων μετοχών του μεσαίου χώρου χθες, καθώς κέρδη άνω του 6% είχε η Intracom Holdings η οποία έχει υστερήσει καταφανώς όλες τις τελευταίες εβδομάδες, στο +5,17% έκλεισε η Epsilon Net που ξεπέρασε τα 10 ευρώ για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Αλουμύλ ενισχύθηκε κατά 4,96% ανεβάζοντας το ράλι από την αρχή του χρόνου στο +93,40%, η Entersoft κέρδισε 4,11% καθώς προέρχονταν από 4ήμερο σερί διόρθωσης, ενώ κέρδη είχαν και οι Dimand, AVAX, Premia, Παπουτσάνης, Profile, Ολυμπιακή Τεχνική, Κρι Κρι, ΟΛΠ κ.α.

Αναταράξεις διεθνώς

Σε διεθνές επίπεδο, οι πρώτες ημέρες του Αυγούστου ξεκίνησαν με αναταράξεις, καθώς τα απογοητευτικά στοιχεία που εμφάνισε η μεταποιητική δραστηριότητα της ευρωζώνης, αλλά κυρίως το αιφνίδιο «χτύπημα» της Fitch στην αμερικανική οικονομία με την πρώτη υποβάθμιση ύστερα από περίπου δώδεκα χρόνια, οδήγησαν τους επενδυτές σε επανεξέταση δεδομένων αλλά και κατοχύρωση κερδών.

Συνάμα, πιέσεις ασκήθηκαν και στις ασιατικές αγορές, ύστερα από τις αποφάσεις της κυβέρνησης της Κίνας να περιορίσει περαιτέρω την πρόσβαση των ανηλίκων στο internet και στα βιντεοπαιχνίδια, κάτι που έφερε μεγάλη πίεση σε εταιρείες τεχνολογίας αλλά και άλλες που εμπορεύονται παρόμοιες υπηρεσίες. Πάντως, οι αναταράξεις λόγω της υποβάθμισης των ΗΠΑ από τη Fitch ήταν ελεγχόμενης μορφής και σε καμιά περίπτωση δεν προκάλεσαν συστημικό κίνδυνο ή έστω κάποιο πανικό στις αγορές.

Με φόντο όλα τα παραπάνω, τα χρηματιστήρια διεθνώς μετά τον καλό Ιούλιο, αυτή την εβδομάδα πιέστηκαν, με τη Wall Street να έχει τη χειρότερη εβδομάδα από το Μάρτιο, όταν είχε αντιμετωπίσει την κρίση στις περιφερειακές τράπεζες. Συνάμα, κομβικοί δείκτες, όπως ο DAX της Φρανκφούρτης και ο Dow Jones έχασαν ορόσημα όπως τις 16.000 και τις 36.000 μονάδες αντίστοιχα, με τον τελευταίο να κινδυνεύει χθες να χάσει και τις 35.000 μονάδες.

Στην Ευρώπη την Παρασκευή καταγράφηκε ήπιας μορφής αντίδραση, με τον FTSE 100 στο Λονδίνο να κερδίζει 0,47% κλείνοντας στις 7.564,37 μονάδες, ο DAX της Φρανκφούρτης ενισχύθηκε κατά 0,37% στις 15.951,86 μονάδες, ενώ ο CAC 40 του Παρισιού κέρδισε 0,75% στις 7.315,07 μονάδες. Ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε με πτώση 0,41% στις 28.586,37 μονάδες, ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 ενισχύθηκε κατά 0,66% στις 9.368,40 μονάδες, ενώ ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,29% στις 459,28 μονάδες.

Αντιθέτως στη Wall Street παρά το θετικό ξεκίνημα τις τελευταίες ώρες κυριάρχησαν ξανά οι πωλητές. Ο Dow Jones υποχώρησε 0,43% στις 35.062,62 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,53% στις 4.478,03 μονάδες και o Nasdaq έχασε 0,36% στις 13.909,24 μονάδες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Ποια βαριά χαρτιά διόρθωσαν τον Μάρτιο και ποια στήριξαν τον Γενικό Δείκτη

Μήνας... αθόρυβης διόρθωσης ήταν ο Μάρτιος στο χρηματιστήριο, καθώς η πλειονότητα των μετοχών κινήθηκε πτωτικά, ενώ ο Γ.Δ. στηρίχτηκε από συγκεκριμένους τίτλους, έχοντας ελάχιστες απώλειες. Στα 225,2 εκατ. ευρώ εκτοξεύτηκαν οι μέσες συναλλαγές.
ΑΓΟΡΕΣ

Οδηγούν την κούρσα στο ΧΑ οι τράπεζες εν μέσω καταιγίδας... αναβαθμίσεων

Άνοδο της τάξεως του 50% για τις τραπεζικές μετοχές «βλέπουν» οι αναλυτές για το 2024. Μπροστά στο στοίχημα της υπέρβασης των υψηλών του καλοκαιριού και της προσέγγισης της περιοχής των 1.350 μονάδων βρίσκεται η αγορά.
ΑΓΟΡΕΣ

Πλούτο 22 δισ. δημιούργησε το 2023 το ράλι στο ελληνικό χρηματιστήριο

Παρά τα κέρδη άνω του 38% φέτος σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, το Χ.Α. παραμένει ακόμη υποτιμημένο αν συγκριθεί με τις διεθνείς αγορές, ενώ υπάρχει μια σειρά από λόγους που συνηγορούν σε περαιτέρω άνοδο της αγοράς το 2024.
ΑΓΟΡΕΣ

Κοντόπουλος: Τέρμα τα αστεία με τη διασπορά - Οι νέοι κανόνες στο Χ.Α.

Μέτρα για τις εισηγμένες που ουσιαστικά βρίσκονται εκτός διαπραγμάτευσης λόγω μικρής διασποράς προανήγγειλε ο πρόεδρος του Χ.Α. Οι νέοι κανόνες παιχνιδιού και το νομοσχέδιο. Τι είπε για τις εκροές ξένων κεφαλαίων και τη διόρθωση.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Το ρεκόρ κερδών από τις εισηγμένες δίνει momentum στο χρηματιστήριο

Τελευταία συνεδρίαση του Απριλίου και του πρώτου τετραμήνου του 2024 σήμερα, με το χρηματιστήριο να μένει σε υψηλά 13 ετών, λαμβάνοντας στήριξη από τις εξαιρετικές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων, ενώ έρχεται η ώρα και των τραπεζών.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Ισχυρή ανοδική ορμή στο χρηματιστήριο, «βλέπει» και τις 1.500 μονάδες

Αναβάθμιση από S&P, επιχειρηματικά deals και εξαιρετικά οικονομικά αποτελέσματα έφεραν την καλύτερη εβδομάδα των τελευταίων μηνών. Κέρδη 4,45% για τον Γενικό Δείκτη, 7,57% για τον τραπεζικό και αύξηση των συναλλαγών.