ΓΔ: 1448.96 -0.41% Τζίρος: 50.08 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:08:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

HSBC: Παραμένει «overweight» για το ΧΑ, επιλέγει επτά μετοχές

Κορυφαία επιλογή είναι η Alpha Bank, ενώ δίνεται σύσταση «αγορά» για Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Τρ. Πειραιώς, ΟΠΑΠ, Jumbo και Aegean, με το περιθώριο ανόδου να φθάνει έως και 48,5%.

Σύσταση «overweight» για το  Χρηματιστήριο Αθηνών, διατηρεί η HSBC ενώ επτά μετοχές αποτελούν τις βασικές της επιλογές. Ο χρηματοοικονομικός όμιλος επιλέγει τους τίτλους των: 

  • Alpha Bank, με τιμή – στόχο στα 2,20 ευρώ και περιθώριο ανόδου 48,5%, 
  • Eurobank, με τιμή – στόχο στα 1,95 ευρώ και περιθώριο ανόδου 28,7%, 
  • Εθνική Τράπεζα, με τιμή – στόχο στα 7,95 ευρώ και περιθώριο ανόδου 27,2%, 
  • Τράπεζα Πειραιώς, με τιμή – στόχο στα 4 ευρώ και περιθώριο ανόδου 21,2%, 
  • ΟΠΑΠ, με τιμή – στόχο στα 20 ευρώ και περιθώριο ανόδου 30,5%, 
  • Jumbo, με τιμή – στόχο στα 33 ευρώ και περιθώριο ανόδου 21,8% και 
  • Aegean Airlines, με τιμή – στόχο στα 16,30 ευρώ και περιθώριο ανόδου 24,4%.

Κορυφαία επιλογή αποτελεί η μετοχή της Alpha Bank, ενώ και για τις επτά μετοχές δίνει σύσταση «αγορά», τονίζοντας ότι διαθέτουν ισχυρά περιθώρια ανόδου. 

Όπως αναφέρεται στην έκθεση μετά την εντυπωσιακή της πορεία από την αρχή του έτους η ελληνική αγορά μπορεί να μην φαίνεται τόσο ελκυστική όσο πριν, αλλά προσφέρει καλύτερες αποδόσεις σε σύγκριση με άλλες αναδυόμενες αγορές. 

Πέραν των τραπεζικών μετοχών υπογραμμίζεται ότι τα θετικά μακροοικονομικά δεδομένα στηρίζουν την επενδυτική θέση για τις μετοχές των ΟΠΑΠ και Jumbo, ενώ η Aegean αποτελεί την καλύτερη επιλογή στον τομέα των αερομεταφορών, με δεδομένη την ισχυρή θέση της ώστε να εκμεταλλευθεί το μέγιστο την καλή πορεία του ελληνικού τουρισμού. 

Η εικόνα της οικονομίας 

Σημειώνεται ότι το ελληνικό οικονομικό μοντέλο έχει αλλάξει σημαντικά και οι προοπτικές είναι τώρα πολύ καλύτερες και πολύ πιο βιώσιμες. Ειδικότερα, τα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας που άνοιξαν το δρόμο για την κρίση χρέους της χώρας δεν υφίστανται πλέον. 

Υπήρχαν πολλοί διαφορετικοί παράγοντες που προκάλεσαν την κρίση χρέους, αλλά με τους πιο απλούς μακροοικονομικούς όρους, η πολύ χαλαρή δημοσιονομική πολιτική οδήγησε σε έκρηξη της εγχώριας ζήτησης- καθώς η ζήτηση αυτή μειώθηκε μετά το 2008/9 και το κόστος δανεισμού αυξήθηκε κατακόρυφα, ο δείκτης χρέους αυξήθηκε απότομα. Χωρίς μεγάλη εξωτερική στήριξη, το τίμημα ήταν η σοβαρή εγχώρια δημοσιονομική περιστολή, η οποία ανάγκασε την οικονομία σε ύφεση, ωθώντας τον λόγο του δημόσιου χρέους προς το 200% του ΑΕΠ. 

Όμως η αύξηση των εξαγωγών επιτέλους επιταχύνθηκε και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, αν και εξακολουθεί να είναι ελλειμματικό, έχει μειωθεί και η HSBC αναμένει ότι θα επιστρέψει μέσα στα επόμενα δύο χρόνια στα επίπεδα που παρατηρήθηκαν πριν από την ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ το 2001. 

Οι επενδύσεις βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και η αναπτυξιακή αναζωογόνηση επιτρέπει την ταχύτερη μείωση του δείκτη χρέους. Το ελληνικό μοντέλο έχει μετασχηματιστεί - δεν καθοδηγείται πλέον δημοσιονομικά, αντίθετα οι κύριοι μοχλοί ανάπτυξης σχετίζονται περισσότερο με τις εξαγωγές και τις επενδύσεις. 

Ενώ τα μακροοικονομικά θεμελιώδη μεγέθη που διέπουν την ελληνική οικονομία είναι ισχυρά, η χρηματιστηριακή αγορά έχει ήδη σημειώσει καλές επιδόσεις από το προηγούμενο έτος έως σήμερα - οπότε υπάρχει ένα εύλογο ερώτημα σχετικά με το πόσο μεγάλο μέρος της ιστορίας αντικατοπτρίζεται ήδη στις τρέχουσες τιμές. 

Σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας, αν και η ιστορία των ελληνικών μετοχών δεν είναι τόσο ελκυστική όσο ήταν στις αρχές του έτους, εξακολουθεί να φαίνεται ελκυστική σε σύγκριση με πολλές από τις αντίστοιχες μετοχές των οικονομιών της, και πιστεύουμε ότι εξακολουθεί να δικαιολογεί μια σημαντική υπερεπενδεδυμένη θέση. Η βελτίωση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας έχει σαφώς διαδραματίσει ρόλο στην ισχυρή απόδοση της χρηματιστηριακής αγοράς φέτος. 

Η πιθανότητα η Ελλάδα να ανακτήσει την επενδυτική της βαθμίδα έχει προβληθεί συχνά στα μέσα ενημέρωσης. Αυτό είναι δύσκολο να προεξοφληθεί πλήρως εκ των προτέρων, δεδομένου ότι υπάρχουν πολλά κεφάλαια που μπορούν να επενδύσουν στην Ελλάδα μόνο όταν αυτό συμβεί, οπότε υπό αυτή την έννοια θα μπορούσε να υπάρχει ακόμη περιθώριο για περαιτέρω μείωση του κόστους των ιδίων κεφαλαίων και του κόστους κεφαλαίου γενικότερα. 

Η εικόνα των αποτιμήσεων

Παρά τις ισχυρές επιδόσεις φέτος, οι αποτιμήσεις φαίνονται περισσότερο από λογικές. Το ελληνικό χρηματιστήριο διαπραγματεύεται με ΡΕ για το 2023 μόλις 7,8x έναντι 13,2x για τον μέσο όρο των αναδυόμενων αγορών και 12,6x για την Ευρώπη. Το PE σε σχέση με τις άλλες αναδυόμενες αγορές βρίσκεται σε μεγάλο discount σε σχέση με την 5ετή και ιδιαίτερα την 15ετή ιστορία. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η βάση των κερδών ήταν σε κάποιο βαθμό συμπιεσμένη και στις δύο χρονικές περιόδους λόγω της επίμονης αύξησης του ΑΕΠ. 

Εάν η Ελλάδα παρουσιάσει διατηρήσιμη ανάπτυξη που καθοδηγείται από τις επενδύσεις και τις εξαγωγές, αυτό θα δημιουργήσει μια θετική μακροπρόθεσμη τάση κερδών που θα στηρίξει τις ελληνικές μετοχές. Αυτός είναι άλλος ένας σημαντικός τρόπος με τον οποίο η επιτυχία του ελληνικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων θα μπορούσε να έχει θετική επίδραση στην εγχώρια αγορά μετοχών. 

Οι επτά επιλογές της HSBC

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

JPMORGAN, BANKS,TRAPEZES
ΑΓΟΡΕΣ

JP Morgan: Γιατί δεν ... συμφέρει το ΧΑ να αναβαθμιστεί σε ώριμη αγορά

Η αμερικανική τράπεζα υποστηρίζει ότι μόνο τρεις ελληνικές μετοχές καλύπτουν τα βασικά κριτήρια για ένταξη στον δείκτη DM Europe, ενώ αναβάθμιση της αγοράς σε ώριμη θα οδηγούσε και σε απώλεια επενδυτικού ενδιαφέροντος.
ΑΓΟΡΕΣ

NBG Sec.: Πάνω από 1.500 μονάδες το ΧΑ, ποιες οι κορυφαίες επιλογές

Υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα λάβει χώρα κάποιο νέο σημαντικό εξωτερικό αρνητικό σοκ, οι ελληνικές μετοχές θα μπορούσαν να επιτύχουν περαιτέρω κέρδη, κλείνοντας το έτος πάνω από το επίπεδο των 1.500 μονάδων.