ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
Φωτο: Shutterstock

Σε ζώνη υψηλού γεωπολιτικού ρίσκου μπαίνουν οι αγορές και το Χ.Α.

Οι δύο πόλεμοι στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία φέρνουν τις αγορές αντιμέτωπες με νέους κινδύνους και μειώνουν τη διάθεση ανάληψης ρίσκου. Το ελληνικό χρηματιστήριο διέκοψε το σερί πτώσης έξι εβδομάδων.

Μολονότι η έως τώρα αντίδραση των διεθνών αγορών είναι ψύχραιμη αναφορικά με την πολεμική σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, όμως φαίνεται πως από εδώ και πέρα οι αγορές θα μπουν σε περίοδο αυξημένης μεταβλητότητας. Η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα όσα δραματικά εκτυλίσσονται στην περιοχή, που μπορεί να επηρεάσουν τις τιμές του πετρελαίου και, κατ' επέκταση, την παγκόσμια ανάπτυξη, τον πληθωρισμό και τα επιτόκια πολιτικής των κεντρικών τραπεζών.

Οι επενδυτές κινούνται αμυντικά και συντηρητικά, ενώ χθες ήλθε άλλη μια προειδοποίηση για τους γεωπολιτικούς κινδύνους, καθώς η επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ σε δύο ναυτιλιακές εταιρείες που παραβίαζαν το πλαφόν σε συμβόλαια μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου προκάλεσε απότομη άνοδο των διεθνών τιμών κατά 4,80%. Εντός αυτού του εξαιρετικά δύσκολου περιβάλλοντος και με τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας να είναι σε πλήρη εξέλιξη, αγορές ομολόγων, χρηματιστήρια, commodities θα επηρεαστούν, λιγότερο ή περισσότερο.

Σε χθεσινή του έκθεση, το Bloomberg Economics τονίζει πως ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, όπως συνέβη και σε παρελθούσες συρράξεις στη Μέση Ανατολή, θα μπορούσε να διαταράξει την παγκόσμια οικονομία, ακόμη και να την οδηγήσει σε ύφεση εάν συρθούν στη σύγκρουση και άλλες χώρες.

Μια ευρεία κλιμάκωση του πολέμου θα μπορούσε να φέρει το Ισραήλ σε απευθείας σύγκρουση με το Ιράν, που προμηθεύει με όπλα και χρήματα τη Χαμάς, την οποία ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση. Υπάρχει δε η ανησυχία ότι οι τρομοκρατικές οργανώσεις σε Λίβανο και Συρία που υποστηρίζουν τη Χαμάς θα εμπλακούν στον πόλεμο.

Εάν υλοποιηθεί αυτό το σενάριο, το Bloomberg Economics εκτιμά ότι οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να εκτιναχθούν στα 150 δολάρια το βαρέλι και ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας να συρρικνωθεί στο 1,7%, πτώση που θα κοστίσει στην παγκόσμια παραγωγή περίπου 1 τρισ. δολάρια.

Έσπασε το σερί πτώσης στο ΧΑ

Καταλαβαίνει κανείς πως οι συνθήκες που διαμορφώνονται δεν ευνοούν την αύξηση ρίσκου στα χρηματιστήρια, τα οποία καλούνται να διαχειριστούν μια εξαιρετικά σύνθετη κατάσταση. Αυτό έδειξε και η παρελθούσα εβδομάδα, όπου το ελληνικό χρηματιστήριο έσπασε το κακό σερί πτώση έξι εβδομάδων, σημειώνοντας μια διακύμανση άνω των μονάδων 100 μονάδων σε ένα πενθήμερο, αλλά χωρίς να είναι βέβαιη η επιστροφή σε μια σταθερή ανοδική πορεία.

Ήταν μια εβδομάδα σημαντικής αύξησης του τζίρου καθώς οι μέσες συναλλαγές ανήλθαν στα 124,2 εκατ. ευρώ (αυξημένες κακτά 50,1% έναντι της αμέσως προηγούμενης καθώς πέρασε και το πακέτο του 1,40% που κατείχε το ΤΧΣ στη Eurobank) ενώ μετά από καιρό είχαμε ανακοινώσεις κάποιων deals, κυρίως στον ευρύτερο χώρο της ακίνητης περιουσίας.

Ο Γ.Δ. παρά τη σημαντική πτώση 2,19% της Δευτέρας και -1,07% της Παρασκευής, κατάφερε να κλείσει με άνοδο 2,88%, βάζοντας τέλος σε ένα πτωτικό σερί έξι εβδομάδων. Ο FTSE 25 ενισχύθηκε το πενθήμερο κατά 3,27%, ενώ ο Mid Cap υστέρησε με πτώση 0,21%. Ο τραπεζικός δείκτης παρά την πτώση 4,80% τη Δευτέρα και 1,13% την Παρασκευή, έβγαλε το πενθήμερο με άνοδο 3,90% βελτιώνοντας την εικόνα του.

Έτσι, σε επίπεδο έτους ο Γ.Δ. ενισχύεται σε ποσοστό 25,80%, ο FTSE 25 κερδίζει 26,75%, ο Mid Cap είναι στο +33,48%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει άνοδο κατά 43,05%.

Η αγορά έδειξε αντανακλαστικά αυτοσυντήρησης καθώς αντέδρασε με εμφατικό τρόπο από τα χαμηλά των 1.105,15 μονάδων της Δευτέρας φτάνοντας έως το υψηλό των 1.206,94 μονάδων ενδοσυνεδριακά την Πέμπτη, καλύπτοντας μια απόσταση 100 και πλέον μονάδων.

Από το απόγευμα της Πέμπτης επανήλθαν μερικώς οι πωλητές καθώς τα κέρδη ήταν ιδιαίτερα μεγάλα για να αγνοηθούν, ενώ οι ρευστοποιήσεις συνεχίστηκαν και την Παρασκευή, υπό το φόβο ισχυρής κλιμάκωσης του γεωπολιτικού ρίσκου. Παρ’ όλα αυτά, στο φινάλε υπήρξε περιορισμός απωλειών. Η συνεδρίαση της Παρασκευής χαρακτηρίστηκε από την κατακόρυφη μείωση του τζίρου που κατήλθε στα 74 εκατ. ευρώ έναντι 120 εκατ. ευρώ την Πέμπτη, κάτι που δείχνει ότι δεν υπήρξε διάθεση να σηκωθούν σημαντικά κεφάλαια από την αγορά.

Πτώση διεθνώς χθες, άνοδο την εβδομάδα

Πτωτικά κινήθηκαν χθες οι ευρωπαϊκές αγορές, όμως το πενθήμερο έκλεισαν θετικά, μετά από τρεις διαδοχικά πτωτικές εβδομάδες. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε κατά 0,59% στις 7.599,60 μονάδες, ο γερμανικός DAX έχασε 1,55% στις 15.186,66 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι υποχώρησε κατά 1,42% στις 7.003,53 μονάδες.

Στον ευρωπαϊκό νότο, ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχώρησε κατά 0,90% στις 28.237,02, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 έχασε 1,10% πέφτοντας στις 9.232,90 μονάδες. Τέλος, ο πανευρωπαϊκός πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,98% στις 449,18 μονάδες, με τον τεχνολογικό κλάδο να χάνει 2,5%. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 2,2%, ενώ θετικά κινήθηκαν και οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες.

Στη Wall Street, ο βιομηχανικός Dow Jones έκλεισε με οριακά κέρδη 0,12% στις 33.670,29 μονάδες, ο S&P 500 υποχώρησε κατά 0,50% στις 4.327,78 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq είχε πτώση 1,23% με κλείσιμο στις 13.407,23 μονάδες.

Τι λένε οι αναλυτές

Ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης σε χθεσινή του ανάλυση τονίζει πως «το κλίμα έχει επιδεινωθεί από μια σειρά γεωπολιτικών και οικονομικών αβεβαιοτήτων που κάθε άλλο παρά βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις φαίνεται να έχουν και βρίσκονται στην “γειτονιά” της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.

Οι εξελίξεις στο εξωτερικό δεν μπορούν να αφήσουν αδιάφορη την Ελληνική Αγορά αφού η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τα ποσοστά των τριών ελληνικών τραπεζών έχει βασικό αντισυμβαλλόμενο επενδυτικά κεφάλαια από το εξωτερικό. Το ίδιο ισχύει και για μια σειρά από άλλες εταιρικές πράξεις ή Δημόσιες Προσφορές που μέχρι πρότινος είχαν μπει σε ένα χρονοδιάγραμμα άμεσης υλοποίησης.

Η επιστροφή πλέον σε μια πιο ομαλή καθημερινότητα χωρίς πολεμικά σενάρια θα είναι ένα προαπαιτούμενο για να ξαναρχίσει η αγορά -κι κυρίως οι επενδυτές του εξωτερικού- να κοιτάζει πιο προσεκτικά αποτιμήσεις και αποτελέσματα».

Αναφερόμενος στα τεχνικά δεδομένα ο αναλυτής επισημαίνει πως «ο Γενικός Δείκτης από την τριήμερη άνοδο “κέρδισε” μόνο την αντιστροφή του MACD και την οριακή ανοδική διάσπαση του κινητού μέσου όρου των 200 ημερών. Η συνεδρίαση της Πέμπτης ήταν ένας αντιπροσωπευτικός οιωνός της πτώσης που ακολούθησε την Παρασκευή η οποία ξαναέφερε τον Γενικό Δείκτη στο όριο της αναποφασιστικότητας. Αν και η ανοδική αντίδραση παραμένει ζωντανή τεχνικά έχει πλέον αντίπαλο το χρόνο αφού εφάπτεται σχεδόν στο όριο του κινητού μέσου όρου των 200 ημερών.

Τα δεδομένα θα γίνουν ευνοϊκά για τους αγοραστές μόνο σε επαναπροσέγγιση των 1.180 μονάδων αφού εκ νέου απώλεια της μακροπρόθεσμης ανοδικής τάσης θα αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες να ξαναδοκιμαστούν οι 1.100 μονάδες. Ο χαμηλός τζίρος της Παρασκευής αφήνει ανοιχτή μια χαραμάδα αισιοδοξίας αφού ο χαρακτήρας της κατοχύρωσης κερδών δεν είχε την ένταση των συναλλαγών που παρατηρήθηκαν κατά την προηγούμενη εβδομάδα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Ρευστοποιήσεις από ισχυρά funds στο ΧΑ κόντρα στην ψυχραιμία των αγορών

Αφορμή και όχι αιτία των πιέσεων στην ελληνική αγορά η κλιμάκωση της κρίσης στη Μ. Ανατολή. Σε λίγες βαριές μετοχές επικεντρώθηκαν οι ρευστοποιήσεις. Τι λένε οι χρηματιστές Λ. Παπακωνσταντίνου και Ηλ. Ζαχαράκης.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

«Στέγνωσε» ο τζίρος στο Χρηματιστήριο, ψάχνουν κατεύθυνση οι αγορές

Στασιμοπληθωρισμός και αυξήσεις στα επιτόκια «φρενάρουν» τους επενδυτές διεθνώς και μειώνουν τις συναλλαγές στα χρηματιστήρια. Εξαιρετικά «φτωχοί» οι τζίροι τον Ιούνιο στο ΧΑ και στάση αναμονής με μικρές διακυμάνσεις.
agores, markets, metoxes, xrimatistirio
ΑΓΟΡΕΣ

«Κόκκινο» Οκτώβριο φοβούνται οι αγορές, σε χαμηλό διμήνου έπεσε το ΧΑ

Έξαρση πληθωρισμού και άνοδος επιτοκίων οδηγούν τις μετοχές σε τροχιά διόρθωσης. Η νέα δοκιμασία για το χρηματιστήριο και τα κρίσιμα τεχνικά σημεία για τον Δείκτη. Τι εκτιμούν οι χρηματιστές.
ΑΓΟΡΕΣ

Σταθερό «κλειδί» των τάσεων στο ΧΑ παραμένει ο τραπεζικός τομέας

Διατηρείται η bull διάθεση στην εγχώρια αγορά, ενώ η προσοχή έχει στραφεί στο placement της Τρ. Πειραιώς. Τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών παρακολουθούν, σε διεθνές επίπεδο, οι επενδυτές. Γράφει ο Π. Στεργιώτης*
ΑΓΟΡΕΣ

Τι σημαίνει για το χρηματιστήριο η πρώτη διόρθωση από τον Οκτώβριο

Αναγκαία η αποφόρτιση της αγοράς που ήταν «φορτωμένη» με μεγάλα κέρδη και έπιασε τα υψηλά 10ετίας στις 1.350 μονάδες χωρίς «πειστικούς» τζίρους. Φρενάρουν οι διεθνείς αγορές λόγω των νέων δεδομένων για τα επιτόκια.