ΓΔ: 1381.07 1.14% Τζίρος: 93.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Πρωταθλήτρια κόσμου η Ευρώπη σε υπεράκτια αιολικά πάρκα

Στην Ευρώπη βρίσκονται 105 υπεράκτια αιολικά πάρκα, έναντι 50 στην Ασία και μόλις δύο στις ΗΠΑ. Βρετανία, Γερμανία και Κίνα οι χώρες με τη μεγαλύτερη εγκατεστημένη ισχύ.

Συνολικά 157 είναι τα υπεράκτια αιολικά πάρκα που λειτουργούν παγκοσμίως και, σύμφωνα με έκθεση του World Forum Offshore Wind, η Ευρώπη κατέχει τα περισσότερα με μεγάλη διαφορά. Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση 105 βρίσκονται στην Ευρώπη, 50 στην Ασία και δύο στις ΗΠΑ. 

Η Παγκόσμια Έκθεση Αιολικής Ενέργειας του World Forum Offshore Wind (WFO) αναφέρει ακόμα ότι παγκοσμίως το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς τέθηκαν σε λειτουργία 2.535 MW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, με τις εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών υπεράκτιων να φτάνουν τα 29.839 MW έως το τέλος Ιουνίου 2020. Τα νούμερα αυτά καταδεικνύουν την δυναμική της ανάπτυξης του κλάδου ακόμα και στη δύσκολη φετινή χρονία όπου οι οικονομίες παγκοσμίως ήρθαν αντιμέτωπες με ισχυρούς κραδασμούς λόγω της πανδημίας COVID-19.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, δέκα νέα υπεράκτια αιολικά πάρκα τέθηκαν σε λειτουργία το πρώτο εξάμηνο του 2020 στη Βρετανία, την Κίνα, τη Γερμανία, την Πορτογαλία, το Βέλγιο και τις ΗΠΑ.

Ο Γκούναρ Χέρζινγκ,  Διευθύνων Σύμβουλος της WFO, τόνισε ότι «η πρώτη εξάμηνη ενημέρωση της παγκόσμιας έκθεσης για υπεράκτια αιολική ενέργεια του WFO υπογραμμίζει την ευρωστία της παγκόσμιας υπεράκτιας αιολικής ενέργειας με το 2020 πιθανότατα να είναι μια άλλη πρωτοποριακή χρονιά για τις παγκόσμιες υπεράκτιες εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών». Η έκθεση υπογραμμίζει ότι η Βρετανία παραμένει η μεγαλύτερη υπεράκτια αγορά αιολικής ενέργειας στον κόσμο με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 10,4 GW. Ακολουθεί η Γερμανία με συνολική λειτουργική ικανότητα 7,7 GW και η Κίνα με 6,4 GW εγκατεστημένης υπεράκτιας αιολικής ενέργειας. 

Η σειρά ωστόσο αυτή φαίνεται ότι σύντομα θα αλλάξει καθώς το 57% της παγκόσμιας χωρητικότητας υπεράκτιων αιολικών πάρκων υπό κατασκευή βρίσκεται στην Κίνα, όπου κατασκευάζονται υπεράκτια αιολικά πάρκα συνολικού ύψους 4,6 GW.  «Η κυριαρχία των υπεράκτιων κατασκευαστικών δραστηριοτήτων αιολικής ενέργειας στην Κίνα δείχνει την τεράστια δυναμική και την πρόοδο των κινεζικών συμμετεχόντων στην αγορά», σχολιάζει ο Χέρζινγκ.  

Η WFO αναφέρει επίσης πως «η διαταραχή στη γερμανική υπεράκτια αιολική αγορά, που προκλήθηκε από αλλαγές στο κανονιστικό πλαίσιο, αντικατοπτρίζεται σαφώς στη μηδενική κατασκευαστική δραστηριότητα τους πρώτους έξι μήνες του 2020».

Στο παιχνίδι ετοιμάζεται να μπει και η Ολλανδία μετά την ανακοίνωση των σχεδίων για την κατασκευή του μεγαλύτερου υπεράκτιου αιολικού πάρκου του κόσμου στη Βόρεια Θάλασσα. Το Hollandse Kust Zuid  όπως θα ονομάζεται το πάρκο, θα κατασκευαστεί από την Vattenfall χωρίς καμία επιδότηση και θα έχει χωρητικότητα 1,5 GW και έτος έναρξης λειτουργίας το 2023. 
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Αύξηση της στήριξης προς την Ουκρανία θα ζητήσει ο Σολτς στις ΗΠΑ

«Η Ουκρανία αμύνεται με όλες της τις δυνάμεις, αλλά χρειάζεται στήριξη προκειμένου να συνεχίσει να το κάνει. Αυτό που έχουν υποσχεθεί η Ευρώπη και οι ΗΠΑ μέσω των αποφάσεων του Κογκρέσου δεν είναι αρκετό», υπογράμμισε ο Γερμανός καγκελάριος.
ΔΙΕΘΝΗ

Παρουσία του Εμανουέλ Μακρόν η επίσημη τελετή μνήμης για τον Β. Σόιμπλε

«Αν η φωνή ενός Γάλλου μπορεί να ακουστεί σήμερα στην Bundestag, αυτό συμβαίνει χάρη στην φιλία αυτού του μεγάλου Γερμανού», είπε ο κ. Μακρόν, ο οποίος εκφώνησε μάλιστα το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του στα γερμανικά.