ΓΔ: 1422.75 -0.14% Τζίρος: 84.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Πηγή: Shutterstock

Η Ουκρανία κατηγορεί τη Μόσχα για την κλοπή 600.000 τόνων σιτηρών

Σύμφωνα με την ένωση των Ουκρανών παραγωγών οι ρωσικές δυνάμεις έχουν κλέψει σιτηρά και τα έχουν μεταφέρει στα κατεχόμενα εδάφη της Κριμαίας. Την άρση των κυρώσεων ζητά το Κρεμλίνο για να απελευθερωθούν οι ποσότητες των σιτηρών στις διεθνείς αγορές.

Η εκρηκτική αύξηση στις τιμές των σιτηρών, που εγείρει τον κίνδυνο μιας επισιτιστικής κρίσης σε όλον τον κόσμο, προκαλείται από τη «ρωσική επιθετικότητα» στην Ουκρανία και όχι από τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα, διαβεβαίωσε σήμερα ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών.

«Η πραγματική αιτία της κρίσης είναι η ρωσική επιθετικότητα, όχι οι κυρώσεις», υποστήριξε ο Ντμίτρο Κουλέμπα μιλώντας σε δημοσιογράφους. Ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας είπε επίσης ότι έχει «καταρριφθεί» το ρωσικό αφήγημα, σύμφωνα με το οποίο η αιτία της επισιτιστικής κρίσης είναι οι κυρώσεις.

Σύμφωνα με την ένωση των Ουκρανών παραγωγών γεωργικών προϊόντων UAC, η Ρωσία έχει κλέψει περίπου 600.000 τόνους σιτηρών από τα ουκρανικά εδάφη που κατέλαβε και προχώρησε στην εξαγωγή μιας ποσότητας. Το Κίεβο θα ζητήσει από τη Ρωσία αποζημίωση, τόσο για την κλοπή της σοδειάς όσο και για την καταστροφή της περιουσίας των αγροτών, είπε ο αντιπρόεδρος της UAC, Ντένις Μαρτσούκ.

«Μέχρι σήμερα, περίπου 600.000 τόνοι έχουν κλαπεί από γεωργικές εταιρείες και μεταφέρθηκαν στο προσωρινά κατεχόμενο έδαφος της Κριμαίας και από εκεί σε λιμάνια, ιδίως σε αυτό της Σεβαστούπολης απ’ όπου φεύγουν πλοία για τη Μέση Ανατολή», είπε ο Μαρτσούκ μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση. Σύμφωνα με την πηγή αυτή, περίπου 100.000 σιτηρών έχουν ήδη εξαχθεί με πλοία στη Συρία, με βάση στοιχεία που «κατέγραψαν οι ΗΠΑ». Ο Μαρτσούκ δεν έδωσε άλλες διευκρινίσεις και το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει τους ισχυρισμούς του.

Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι οι δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας πρέπει να αρθούν πριν τα ρωσικά σιτηρά μπορέσουν να σταλούν στις διεθνείς αγορές. «Ο πρόεδρος (Βλαντίμιρ Πούτιν) είπε ότι προκειμένου οι ποσότητες των ρωσικών σιτηρών να σταλούν στις διεθνείς αγορές, οι άμεσες και έμμεσες κυρώσεις κατά της Ρωσίας πρέπει να αρθούν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Πεσκόφ είπε ότι οι κυρώσεις τις οποίες έχει επιβάλει η Δύση ως απάντηση στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, «έχουν επηρεάσει τις ναυτιλιακές ασφάλειες, τις πληρωμές και την πρόσβαση στα λιμάνια της Ευρώπης». Προσέθεσε ότι «δεν έχουν γίνει ουσιαστικές συζητήσεις» για την άρση των κυρώσεων.

Η Ουκρανία και η Ρωσία από κοινού παράγουν περίπου το ένα τρίτο των παγκόσμιων προμηθειών σιτηρών, ενώ η Ρωσία είναι επίσης ένας σημαντικός εξαγωγέας λιπασμάτων και η Ουκρανία ένας μεγάλος προμηθευτής αραβοσίτου και ηλιελαίου. Οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας έχουν σταματήσει επειδή η Ρωσία έχει αποκλείσει τα λιμάνια της στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά η Μόσχα αποδίδει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην αποτυχία της Ουκρανίας να αποναρκοθετήσει τα λιμάνια.

Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι η Ουκρανία οφείλει να λύσει τα προβλήματα που σχετίζονται με τις μεταφορές σιτηρών αποναρκοθετώντας τις προσβάσεις στα λιμάνια της και ότι η Μόσχα δεν χρειάζεται να αναλάβει καμία δράση επειδή έχει ήδη αναλάβει τις απαραίτητες δεσμεύσεις.

Τόσο ο Πεσκόφ όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ισχυρίσθηκαν ότι οι εξαγωγές των σιτηρών της Ουκρανίας καταλαμβάνουν ένα πολύ μικρό μέρος της παγκόσμιας αγοράς. «Απ' όσο γνωρίζουμε, υπάρχουν πολύ λιγότερα σιτηρά απ' ότι λένε οι Ουκρανοί», δήλωσε ο Πεσκόφ. «Δεν χρειάζεται να υπερβάλλουμε για τη σημασία αυτών των αποθεμάτων σιτηρών από την άποψη του αντίκτυπου που έχουν στις διεθνείς αγορές». Ο Λαβρόφ κατηγόρησε την Δύση, λέγοντας ότι ανάγει το ζήτημα με τις εξαγωγές των σιτηρών της Ουκρανίας σε «παγκόσμια καταστροφή».

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, η Ουκρανία είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο, με μερίδιο που φθάνει το 10% της παγκόσμιας αγοράς τα τελευταία χρόνια. Η στρατιωτική εκστρατεία της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει τροφοδοτήσει την εκτίναξη των τιμών των σιτηρών, των μαγειρικών ελαίων, των καυσίμων και των λιπασμάτων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Οι ρωσικές απειλές εκτόξευσαν 13% τις τιμές των σιτηρών σε τρεις ημέρες

Φόβοι για νέο ράλι του πληθωρισμού τροφίμων μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας και την προειδοποίηση πως τα καράβια που πλέουν εκεί θα θεωρούνται στρατιωτικοί στόχοι.
peskov
ΔΙΕΘΝΗ

Νέες πιέσεις της Μόσχας απειλούν τη συμφωνία για τα ουκρανικά σιτηρά

Η συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας λήγει στις 18 Ιουλίου και το Κρεμλίνο δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για παράτασή της, εκτός αν ικανοποιηθούν τα ρωσικά αιτήματα για άρση μέρους των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί.
ΔΙΕΘΝΗ

Απογοήτευση ΟΗΕ για τον τρόπο εφαρμογής της συμφωνίας για τα σιτηρά

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΟΗΕ οι καθυστερήσεις στις επιθεωρήσεις πλοίων έχουν ως αποτέλεσμα να φεύγουν λιγότερες ποσότητες σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια. Οι εξαγωγές τον Μάιο μειώθηκαν κατά 75% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2022.