ΓΔ: 888.26 0.63% Τζίρος: 66.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ellaktor_office
Τα κεντρικά γραφεία της Ελλάκτωρ. Πηγή: ellaktor.gr

Επίθεση Καλλιτσάντση στη Reggeborgh με... σημαία τον υγιή ανταγωνισμό

Τα ζητήματα που εγείρονται από τη συμμετοχή των Ολλανδών στους δύο μεγαλύτερους κατασκευαστικούς ομίλους φέρνει στο προσκήνιο η διοίκηση της Ελλάκτωρ. «Φτωχή» η απάντηση για τα δυσμενή οικονομικά αποτελέσματα.

Τα θέματα της προστασίας του υγιούς ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά φέρνει σε πρώτο πλάνο η διοίκηση Καλλιτσάντση στην ανοικτή επιστολή της προς τους μετόχους της Ελλάκτωρ, που δημοσιοποίησε αργά χθες το βράδυ, σε μια προσπάθεια να σταματήσει την προσπάθεια της Reggeborgh για απομάκρυνση της σημερινής διοίκησης και αντικατάστασή της από τα πρόσωπα που έχει προτείνει το ολλανδικό fund.

Η διοίκηση της Ελλάκτωρ προαναγγέλλει παρεμβάσεις τόσο από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (στην οποία έχει καταθέσει καταγγελία μικρομέτοχος της Ελλάκτωρ, όπως έγραψε πρόσφατα το Business Daily), όσο και από την ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού, καθώς, όπως υποστηρίζει, οι Ολλανδοί επιδιώκουν να αποκτήσουν τον έλεγχο της διοίκησης της Ελλάκτωρ, ενώ ταυτόχρονα διατηρούν μεγάλο ποσοστό συμμετοχής στον όμιλο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, βασικό ανταγωνιστή της.

Στο επιχείρημα των Ολλανδών ότι έχουν στόχο να αποκτήσουν μόνο επενδυτική συμμετοχή στην Ελλάκτωρ, χωρίς να επηρεάζουν το μάνατζμεντ, η διοίκηση του ομίλου αντιτείνει ότι «διαφαίνεται προσπάθεια να αναλάβει (σ.σ.: η Reggeborgh) τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας, με την ανάκληση του διοικητικού συμβουλίου της Ελλάκτωρ και την αντικατάστασή του με ένα νέο πιο αδύναμο, αποτελούμενο μόνο από τους υποψηφίους που προτείνει η ίδια».

Επιπλέον, η διοίκηση της Ελλάκτωρ αφήνει να εννοηθεί ότι ένας από τους βασικούς στόχους των Ολλανδών, μέσω της απόκτησης μεγάλης συμμετοχής στους δύο μεγαλύτερους ομίλους των κατασκευών, είναι να επωφεληθούν προνομιακά από την αξιοποίηση των 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης που προορίζονται για την Ελλάδα.

Ειδικότερα, αναφερόμενη στις «επιφυλάξεις περί ανταγωνισμού», η διοίκηση Καλλιτσάντση σημειώνει, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

  • «Με συμμετοχή 30% στον Όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -κύριο ανταγωνιστή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ- εγείρονται σοβαρά ερωτήματα  περί ανταγωνισμού που ενδεχομένως να έχουν σοβαρό αντίκτυπο στους τομείς των υποδομών, των παραχωρήσεων και της ενέργειας στην Ελλάδα.
  • Ποια είναι η επίδραση μίας μεγάλης συμμετοχής της REGGEBORGH τόσο στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ όσο και στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ; Η REGGEBORGH ήδη είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος με διαφορά, με μερίδιο 30%, στον Όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και τώρα έχει εξασφαλίσει ποσοστό περίπου 27% στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Αυτό σημαίνει ότι η REGGEBORGH προσπαθεί να αποκτήσει τον έλεγχο των δύο μεγαλύτερων ομίλων υποδομής που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Το γεγονός αυτό εγείρει σημαντικές επιφυλάξεις σχετικά με τον ανταγωνισμό.
  • Οι ενέργειες της REGGEBORGH διερευνώνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού. Οι προθέσεις της REGGEBORGH εξετάζονται επίσης από την ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού».

Επίσης, η διοίκηση Καλλιτσάντση αφήνει να εννοηθεί ότι οι Ολλανδοί ενδέχεται να υποστηρίξουν τα συμφέροντα της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εις βάρος της Ελλάκτωρ και των μετόχων της.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, «έχοντας το μεγαλύτερο ποσοστό μετοχών στον κύριο ανταγωνιστή μας, τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, προσπαθεί συγχρόνως να αποκτήσει τον έλεγχο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Δημιουργούνται τα ακόλουθα ερωτήματα:

  • Θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ και όλων των μετόχων της Εταιρείας, ή θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των μετόχων της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ;
  • Θα υποστηρίξει η REGGEBORGH την ΕΛΛΑΚΤΩΡ στις προσπάθειες της για αυτόνομη μεγιστοποίηση της αξίας για τους μετόχους της»;

Σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, η διοίκηση Καλλιτσάντση αναφέρει:

  • Με τα συνδυασμένα ποσοστά συμμετοχής της στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ και στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η REGGEBORGH ως ο βασικός μέτοχος και των δύο Ομίλων στοχεύει να επωφεληθεί από την χρηματοδότηση των €32 δισεκατομμυρίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης σχετικά με το Covid-19, η οποία υποτίθεται ότι θα διοχετευτεί στους τομείς των υποδομών, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των κατασκευών στην Ελλάδα.

Σχετικά με τα πρόσωπα που προτείνονται από τη Reggeborgh για τη διοίκηση, η πλευρά Καλλιτσάντση επαναλαμβάνει τα επιχειρήματά της περί συγκρούσεων συμφέροντος, λόγω της προηγούμενης σχέσης των προτεινόμενων κορυφαίων στελεχών με το ΤΑΙΠΕΔ. Επιπλέον, τονίζει ότι το ολλανδικό fund δεν έχει παρουσιάσει κάποιο εναλλακτικό σχέδιο για την ανάκαμψη του ομίλου.

Όμως, στο βασικό επιχείρημα των Ολλανδών, δηλαδή ότι απαιτείται αλλαγή διοίκησης λόγω των κακών οικονομικών αποτελεσμάτων της Ελλάκτωρ, η απάντηση που δίνεται από τη διοίκηση Καλλιτσάντση είναι μάλλον «φτωχή» σε τεκμηρίωση και αρκετά γενικόλογη:

  • Επικεντρωνόμαστε στη βελτίωση των επιχειρηματικών ευκαιριών και στην ανάκαμψη του κλάδου της Κατασκευής. Σχεδιάστηκε και ξεκίνησε να υλοποιείται στην ΑΚΤΩΡ ένα πρόγραμμα μετασχηματισμού με εκτιμώμενο όφελος ύψους  €100 εκατ. έως το τέλος του 2023, το οποίο πρόγραμμα  υλοποιείται βάση πλάνου και αναμένεται να αποδώσει υψηλότερα οφέλη από τα αρχικά προγραμματισμένα. Οι χρηματοδοτικές ανάγκες του κατασκευαστικού κλάδου του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ μειώνονται σταδιακά και οι ταμειακές ροές βελτιώνονται. Κύρια προτεραιότητα μας αποτελεί η εξασφάλιση των απαιτούμενων κεφαλαίων - πέραν των χρηματοδοτικών αναγκών της AKTΩΡ - η οποία θα ενδυναμώσει σημαντικά τη ρευστότητά της, και θα εξασφαλίσει στον Όμιλο την ευελιξία και χρηματοδότηση που χρειάζεται προκειμένου  να εστιάσει στο επενδυτικό του πλάνο και να επιταχύνει την ανάπτυξη του.

Υπενθυμίζεται ότι στο 9μηνο του 2020 ο κλάδος των κατασκευών υπέστη μείωση κύκλου εργασιών κατά 49%, ενώ οι ζημιές προ φόρων εκτινάχθηκαν στα 58,9 εκατ., έναντι 35,6 εκατ. το 9μηνο 2019. Οι απώλειες από τον τομέα των κατασκευών ήταν ο κύριος παράγοντας που οδήγησε τον όμιλο σε ζημιές μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ύψους 53,8 εκατ., έναντι 24,9 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Καθώς η πλευρά της σημερινής διοίκησης της Ελλάκτωρ έχει ανοίξει τα χαρτιά της για όλα τα θέματα που πρόκειται να συζητηθούν στην κρίσιμη γενική συνέλευση της 27ης Ιανουαρίου, με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται πλέον η επιχειρηματολογία που θα αναπτύξει η πλευρά των Ολλανδών, προκειμένου να πείσει τους μετόχους μειοψηφίας να υπερψηφίσουν την πρότασή της για αλλαγή διοίκησης.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ρευστοποιεί το σύνολο της συμμετοχής της στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ η Reggeborgh

Σύμφωνα με πληροφορίες ο βασικός λόγος αποχώρησης των Ολλανδών από την ΓΕΚ Τέρνα συνδέεται με θέματα ανταγωνισμού που δημιουργεί η μεγάλη συμμετοχή της Reggeborgh στους δυο κατασκευαστικούς ομίλους. Ενισχύει την παρουσία του στην Ελλάκτωρ.
ellaktor_office
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έτοιμα για τη... μητέρα των «μαχών» τα δύο «στρατόπεδα» της ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Με ποιες θέσεις θα προσπαθήσουν να πείσουν τους μετόχους στην αυριανή συνέλευση οι δύο πλευρές που ερίζουν για τον έλεγχο του ομίλου. Τι λένε για το κρίσιμο θέμα του υγιούς ανταγωνισμού στον κλάδο των κατασκευών.