ΓΔ: 882.77 0.83% Τζίρος: 40.69 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
kataskeues
Φώτο: Shutterstock

Έξι ισχυροί διεκδικητές για το έργο οδοφωτισμού της Κ. Μακεδονίας

Το έργο θα γίνει με Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα και έχει προϋπολογισμό της τάξεως των 15 εκατ. ευρώ. Εξίσου ισχυρό ενδιαφέρον, αλλά και καθυστερήσεις λόγω προσφυγών, στο διαγωνισμό για την Ήπειρο.

Έξι από τους επτά διεκδικητές πέρασαν στο δεύτερο στάδιο του διαγωνισμού για την αναβάθμιση του οδοφωτισμού στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), προϋπολογισμού 14,85 εκατ. ευρώ συν ΦΠΑ. Πρόκειται για την κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ – Fotagon Led, την κοινοπραξία Mytilineos – Omexom – SirecEnergy, την Στήριξις Τεχνική, την Intrakat, την Θεμέλη και την κοινοπραξία του ΟΤΕ με τη REDEX του ομίλου Κοπελούζου.

Μαζί με το έργο οδοφωτισμού της περιφέρειας Ηπείρου είναι ένα από τα λίγα ΣΔΙΤ στον τομέα του οδοφωτισμού. Στην περίπτωση της Ηπείρου η διαδικασία έχει καθυστερήσει λόγω προσφυγών και στην αγορά ελπίζουν πως δεν θα επαναληφθεί το φαινόμενο και στην Κεντρική Μακεδονία.

Ο διαγωνισμός αφορά στην αναβάθμιση του οδοφωτισμού σε εφτά νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας με την αντικατάσταση 15.000 φωτιστικών, την εφαρμογή συστημάτων απομακρυσμένου ελέγχου και τηλεμετρίας, τη λειτουργία και συντήρηση του δικτύου οδοφωτισμού και την αποκατάσταση των βλαβών του υφιστάμενου δικτύου.

Με το έργο θα επιτευχθεί ενεργειακή εξοικονόμηση σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70% στο οδικό περιφερειακό δίκτυο, δηλαδή εξοικονόμηση 2,8 εκατ. ευρώ ετησίως. Τουλάχιστον το 30% αυτής της εξοικονόμησης θα παραμένει στην περιφέρεια, ενώ το υπόλοιπο 70% θα είναι η αμοιβή του αναδόχου». Το συνολικό κόστος της επένδυσης έχει εκτιμηθεί σε περίπου 15 εκατ. ευρώ, ενώ το λειτουργικό κόστος του έργου έχει εκτιμηθεί στα 300.000 ευρώ ετησίως, με τη διάρκεια της σύμβασης να είναι 12 χρόνια.

Στο διαγωνισμό της περιφέρειας Ηπείρου είχαν επίσης εμφανιστεί έξι υποψήφιοι. Η Mytilineos σε συνεργασία με την γαλλική Engie, η κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ – Fotagon Led, η Intrakat σε συνεργασία με την επίσης γαλλική Vinci, η Greenesco (βασικοί μέτοχοι είναι η ΔΕΗ Ανανεώσιμες και ο όμιλος Attica Bank), η ΤΡΙΤΩΝ και η κοινοπραξία της τεχνικής εταιρείας Θεμέλη με την ιταλική Pagano & Ascolillo.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εκτίναξη εσόδων - κερδών της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ από τις συμβάσεις παραχωρήσεων

Έως και 115 εκατ. ευρώ θα προσθέσουν οι μεγάλες συμβάσεις στις ελεύθερες ταμειακές ροές του ομίλου. Άμεσες επενδύσεις 600 εκατ. σε τρεις παραχωρήσεις. Τα έσοδα που αναμένονται ως τη λήξη των συμβάσεων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μετά από 23 χρόνια καθυστέρηση προχωρά ο νέος κάθετος άξονας Ελλάδας - Βουλγαρίας

Η καθυστέρηση οφείλεται σε σημαντικά γεωλογικά προβλήματα που οδήγησαν σε αλλαγή χάραξης. Στα 48 εκατ. ευρώ ο προυπολογισμός του έργου στις 22 Σεπτεμβρίου η κατάθεση των προσφορών.
ellaktor_office
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έτοιμα για τη... μητέρα των «μαχών» τα δύο «στρατόπεδα» της ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Με ποιες θέσεις θα προσπαθήσουν να πείσουν τους μετόχους στην αυριανή συνέλευση οι δύο πλευρές που ερίζουν για τον έλεγχο του ομίλου. Τι λένε για το κρίσιμο θέμα του υγιούς ανταγωνισμού στον κλάδο των κατασκευών.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ποιοι όμιλοι διεκδικούν τα έργα αναβάθμισης στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Θέμα ημερών είναι η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών από τις κοινοπραξίες που έχουν περάσει στο τελικό στάδιο του διαγωνισμού για την επέκταση του έκτου προβλήτα του ΟΛΘ, προϋπολογισμού 130 εκατ. ευρώ.