ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ελντοράντο επενδύσεων το αλουμίνιο κόντρα στο ρεύμα αποβιομηχάνισης

Τρίτος πιο εξαγωγικός κλάδος της χώρας η βιομηχανία αλουμινίου με εξαγωγές που ξεπέρασαν τα 2 δισ. για πρώτη φορά το 2021. Έντονη κινητικότητα επενδύσεων από τις ελληνικές βιομηχανίες.

Η Αλουμύλ Μυλωνάς επαναλειτουργεί το εργοστάσιο αλουμινίου στην Ξάνθη μετά από οκτώ χρόνια, η Aluminco εξαγόρασε τις παλιές εγκαταστάσεις της Doral στη Θεσσαλονίκη και επενδύει 20 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία hub αλουμινίου για όλα τα Βαλκάνια, η ElvalHalcor επενδύει άλλα 100 εκατ. ευρώ στα Οινόφυτα ώστε να φτάσει την παραγωγή στους 520 χιλ. τόνους ετησίως, ενώ η Cosmos Aluminium εξαγόρασε την εταιρεία MC Chargers και συζητά με τον όμιλο Elval πιθανή συνεργασία για την ΕΤΕΜ

Ο όμιλος Μυτιληναίου έχει κάνει τεράστιες επενδύσεις όλα τα τελευταία χρόνια στην Αλουμίνιο Ελλάδος, καθιστώντας την πλέον τη μεγαλύτερη – καθετοποιημένη - μονάδα παραγωγής αλουμινίου και αλουμίνας στην Ευρώπη, ενώ δεκάδες είναι και οι άλλες επενδύσεις που έχουν λάβει χώρα τα τελευταία χρόνια στο συγκεκριμένο κλάδο. 

Σε μια χώρα που έχει υποστεί ιστορικών διαστάσεων αποβιομηχάνιση, τις τέσσερις τελευταίες δεκαετίες, έχοντας δει δεκάδες εργοστάσια να κλείνουν, πολυεθνικές να αποχωρούν και την παραγωγική διαδικασία να «νεκρώνει» αφήνοντας πίσω άδεια κουφάρια, το γεγονός ότι η βιομηχανία αλουμινίου είναι ο 3ος πιο εξαγωγικός κλάδος της χώρας αποτελεί αξιοσημείωτη εξέλιξη. Παράλληλα, η Ελλάδα κατέχει την 7η θέση μεταξύ των κορυφαίων παραγωγών πρωτόχυτου αλουμινίου στην Ευρώπη.

Όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Ένωση Αλουμινίου, ο κλάδος του αλουμινίου είναι ο 3ος πιο εξαγωγικός κλάδος της χώρας με αξία εξαγωγών 2,148 δισ. ευρώ το 2021, παρουσιάζοντας εντυπωσιακή αύξηση κατά 33% περίπου σε σχέση με το 2020. Συνάμα, ο κλάδος ήταν 2ος με το καλύτερο εμπορικό ισοζύγιο, με 820 εκατ. ευρώ περίπου, σημειώνοντας αύξηση κατά 12% σε σχέση με το 2020.

Το 2021 οι εξαγωγές του ελληνικού κλάδου αλουμινίου αντιπροσώπευαν το 5,4% περίπου των συνολικών εξαγωγών της χώρας, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Ο κλάδος είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικός στις διεθνείς αγορές, συμβάλλοντας σημαντικά στην ανάπτυξη, έχοντας μάθει να δραστηριοποιείται σε ιδιαίτερα απαιτητικό και ανταγωνιστικό περιβάλλον. 

Την τελευταία δεκαετία, οι εταιρείες εκσυγχρονίζονται και εξελίσσονται με βάση τον προηγμένο διεθνή ανταγωνισμό σε κάθε τομέα, παρουσιάζοντας σημαντικές πρωτοπορίες. Το ιδιαίτερα ενθαρρυντικό είναι η συμμετοχή στην ψηφιακή μετάβαση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων του κλάδου όπου και εκεί, με διαφορετικές ταχύτητες, η εξέλιξη είναι σημαντική και αποτυπώνεται στις υπηρεσίες που προσφέρονται στους τελικούς πελάτες μας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου, οι πωλήσεις πρωτόχυτου αλουμινίου το 2021 σημείωσαν αύξηση κατά 4%, με τις εξαγωγές να αντιπροσωπεύουν το 50% των συνολικών πωλήσεων. Οι πωλήσεις προϊόντων πρώτης μεταποίησης, το 2021 σημείωσαν αύξηση κατά 18% και απευθύνονται κυρίως στις διεθνείς ανταγωνιστικές αγορές με τις εξαγωγές να αντιπροσωπεύουν το 82% των συνολικών πωλήσεων.

Μάλιστα, λόγω των σύγχρονων γραμμών παραγωγής, ο κλάδος έχει ιδιαίτερα ποιοτικά προϊόντα αποτελώντας τον πιο εξωστρεφή υπο-κλάδο, αφού το 88% της παραγωγής εξάγεται στις διεθνείς αγορές. Στην εγχώρια αγορά, η κύρια χρήση των προϊόντων έλασης είναι η συσκευασία (58%) και ακολουθούν η οικοδομή και οι κατασκευές με 33%. Στις εξαγωγές, η κύρια χρήση είναι και πάλι η συσκευασία με 56%, ενώ ένα 24% περίπου απορροφάται από τη βιομηχανία μεταφορών.

Ο κλάδος της διέλασης συνεχίζει εντυπωσιακά την ανάκαμψή του και οι συνολικές πωλήσεις προϊόντων το 2021 σημείωσαν σημαντική αύξηση κατά 19% έναντι του 2020, με την εγχώρια αγορά να παρουσιάζει εντυπωσιακή αύξηση κατά 30% σε σχέση με το 2020. Οι εξαγωγές τέλος που απορρόφησαν το 71% των πωλήσεων αυξήθηκαν και αυτές κατά 15% περίπου σε σχέση με το 2020 και κατευθύνθηκαν κυρίως (60% περίπου) στις απαιτητικές αγορές της Δυτικής Ευρώπης. Η κύρια χρήση που απευθύνονται τα προϊόντα διέλασης είναι η οικοδομή τόσο στην εγχώρια αγορά (84%) όσο και στις εξαγωγές (49%), αξιοποιώντας τα διεθνώς πιστοποιημένα συστήματα αλουμινίου των Ελληνικών εταιρειών.

Ο ελληνικός κλάδος του αλουμινίου αποτελείται από 3.000 μεγάλες, μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις σε όλα τα στάδια μεταποίησης και εμπορίου, ενώ απασχολεί άμεσα ή έμμεσα 30.000 εργαζόμενους. Παράλληλα, οι ελληνικές εταιρείες έχουν παραγωγικές μονάδες τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, έχουν ιδιόκτητα δίκτυα διανομών και εμπορική παρουσία σε πάνω από 50 χώρες.

Μεγάλη ανάπτυξη στη 10ετία της κρίσης 

Ο κλάδος του αλουμινίου πέτυχε σχεδόν τριπλασιασμό των πωλήσεών του στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια της δεκαετούς δημοσιονομικής κρίσης της χώρας, με τις εταιρείες να εκμεταλλεύονται τη συγκυρία για άνοιγμα στις αγορές του κόσμου, μιας και η εγχώρια κατασκευαστική δραστηριότητα «νέκρωσε» για χρόνια. 

Το 2009 οι εξαγωγές της βιομηχανίας αλουμινίου ήταν μόλις 600 εκατ. ευρώ ενώ το 2018 τριπλασιάστηκαν και έφτασαν τα 1,8 δισ. ευρώ. Το 2019 ανήλθαν στα 1,9 δισ. ευρώ, ενώ το 2021 – όπως προαναφέρθηκε – έφτασαν στο ιστορικό ρεκόρ των 2,148 δισ. ευρώ. 

Ο μεγαλύτερος «παίκτης» στην αγορά είναι η Αλουμίνιον της Ελλάδος της Μυτιληναίος, που απασχολεί άμεσα 1.500 άτομα και 4.500 έμμεσα. Πρόκειται για τη μοναδική παραγωγό αλουμινίου στη χώρα και ταυτόχρονα τη μόνη πλήρως καθετοποιημένη στην Ευρώπη, καθώς διαθέτει και βωξίτη, την πρώτη ύλη παραγωγής αλουμινίου. Παράγει το 8% της συνολικής παραγωγής αλουμινίου πανευρωπαϊκά, όταν ολόκληρη η Ιταλία παράγει το 5%, η δε Γερμανία (η μεγαλύτερη δύναμη) το 18%.

Μεγάλες δυνάμεις που δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση προϊόντων αλουμινίου έχοντας τεράστιες εξαγωγές, είναι οι ElvalHalcor, η Cosmos Aluminium, η Exalco, η Αλουμύλ Μυλωνάς, η ELVIAL, η Aluminco, η εισηγμένη Τζιρακιάν κ.α. 

Οι κυριότερες εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος 

Σε λίγες ημέρες, μέσα στον Απρίλιο θα επαναλειτουργήσει στην Ξάνθη το εργοστάσιο της Αλουμύλ, καθώς όλο αυτό το διάστημα οι κατασκευαστικές και τεχνικές εργασίες εκσυγχρονισμού είναι σε πλήρη εξέλιξη. Πρόκειται για μια σημαντική αναπτυξιακή κίνηση, η οποία ενισχύει το επιχειρηματικό αποτύπωμα, δημιουργεί εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας και συμβάλλει στην περιφερειακή ανάπτυξη της Θράκης. 

Η μονάδα της Ξάνθης, η οποία κατά τη λειτουργία της παρήγαγε 14.000t προφίλ αλουμινίου ετησίως, ενώ όταν έκλεισε απασχολούσε 130 εργαζόμενους, θα επαναλειτουργήσει μετά από μια οχταετία. Το εργοστάσιο είχε αναστείλει τη λειτουργία του το 2013 ύστερα από τα ανυπέρβλητα προβλήματα που αντιμετώπιζε τότε ο όμιλος Αλουμύλ Μυλωνάς, ο οποίος τα τελευταία χρόνια και μετά τη συμφωνία για την τακτοποίηση των δανείων με τις τράπεζες πάει από το καλό στο καλύτερο. Το 2021 ήταν ένα έτος ορόσημο για την Αλουμύλ, καθώς πέτυχε ιστορικό ρεκόρ στον κύκλο εργασιών που εκτοξεύτηκε στα 315 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 74 εκατ. ευρώ ή ποσοστό 30% συγκριτικά με το 2020. 

Επένδυση 20 εκατ. ευρώ από την Aluminco

Μεγάλη επένδυση που συνολικά θα φτάσει τα 20 εκατ. ευρώ σε βάθος 4-5 ετών υλοποιεί στη Θεσσαλονίκη η εταιρεία Aluminco, καθώς προχώρησε στην εξαγορά των εγκαταστάσεων της εταιρείας Doral που βρίσκεται σε εκκαθάριση, με στόχο να δημιουργήσει ένα μεγάλο εργοστάσιο έλασης αλουμινίου που θα γίνει hub για όλη την περιοχή των Βαλκανίων, της κεντρικής και ΝΑ Ευρώπης. 

Πρόκειται για την εξαγορά εργοστασίου της Doral στο Καλοχώρι έναντι 9 εκατ. ευρώ, τέσσερα χιλιόμετρα από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπου η Aluminco θα δημιουργήσει την 4η γραμμή διέλασης αλουμινίου, με τις υπόλοιπες τρεις να εδρεύουν στο μεγάλο εργοστάσιο της εταιρείας στα Οινόφυτα Αττικής. 

Στόχος είναι να καταστεί το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης ένα από τα πλέον σύγχρονα της Ευρώπης, καθώς θα είναι εξοπλισμένο με εξελιγμένες γραμμές διέλασης, κάθετη μονάδα ηλεκτροστατικής βαφής, μηχανήματα επεξεργασίας προφίλ αλουμινίου, γραμμές θερμομονωτικών και μονάδα διαχείρισης αποβλήτων.

Στην πλήρη λειτουργία του θα αυξήσει την παραγωγή κατά 25% καθώς θα προσθέσει 7 χιλ. τόνους αλουμίνιο το χρόνο, ανεβάζοντας τη συνολική παραγωγή της εταιρείας τους 35 χιλ. τόνους, ενώ θα προσθέσει 120 νέες θέσεις εργασίας στην Aluminco

Η ElvalHalcor

Επενδύσεις πάνω από 350 εκατ. ευρώ έχει κάνει ο όμιλος ElvalHalcor κατά την τελευταία δεκαετία στις παραγωγικές του μονάδες, με αποτέλεσμα να έχει καταστεί ένας από τους κορυφαίους ομίλους παραγωγής προϊόντων αλουμινίου διεθνώς, διαθέτοντας το πιο σύγχρονο εργοστάσιο έλασης αλουμινίου στην Ευρώπη και ένα από τα πλέον σύγχρονα στον κόσμο. Επιπρόσθετα, υλοποιεί νέο επενδυτικό πρόγραμμα 100 εκατ. ευρώ στα Οινόφυτα, ώστε να φτάσει το capacity στους 520 χιλ. τόνους ετησίως έως το 2023, ενώ το 2021 έκλεισε με περίπου 360 χιλ. τόνους

Στα τέλη του 2022 θα προστεθεί και η γραμμή βαφής που θα αναβαθμίσει το τελικό προϊόν δίνοντάς το έτοιμο για εταιρείες αναψυκτικών, ποτών, τροφίμων κ.λπ. σε εντελώς διαφορετικές τιμές από αυτές της χοντρικής. Ο κλάδος της συσκευασίας είναι σήμερα περίπου το 1/3 των εργασιών της Elval, οπότε εκεί θα στραφεί και ένα μεγάλο τμήμα των επενδύσεων από τα 100 εκατ. ευρώ που δρομολογούνται στα Οινόφυτα. Το 86% του κύκλου εργασιών της προέρχεται από πωλήσεις εκτός Ελλάδας σε περίπου 100 χώρες, με την ElvalHalcor να είναι η μεγαλύτερη εξαγωγική εταιρεία της χώρας μετά τα Ελληνικά Πετρέλαια, αποτελώντας το 4% των ελληνικών εξαγωγών.

Cosmos Aluminium – Νέες επενδύσεις 50 εκατ. ευρώ, εξαγορά της MC Chargers

Σημαντικές επενδύσεις αρκετών εκατ. ευρώ υλοποιεί η εταιρεία Cosmos Aluminium (συμφερόντων της οικογένειας Καντώνια – Exalco), για τον εκσυγχρονισμό της παραγωγής, την κατασκευή νέων θαλάμων, με αποθήκες, logistics center, γραμμές φόρτωσης και χυτήριο που προορίζεται για την αναχύτευση το σκραπ της παραγωγής, ενώ υπάρχει πλάνο για την προσθήκη μίας ακόμα γραμμής παραγωγής, η κατασκευή της οποίας θα ξεκινήσει το καλοκαίρι και θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2022. 

Παράλληλα, πρόσφατα η Cosmos Aluminium εξαγόρασε το 51% της MC Chargers, που είναι η μεγαλύτερη επένδυση σε νεοφυή επιχείρηση στον ευρύτερο χώρο της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα, η οποία ανέπτυξε και κατασκεύασε τον πρώτο ελληνικό φορτιστή. Επίσης, η Cosmos βρίσκεται σε συζητήσεις με τον όμιλο ElvalHalcor για το ενδεχόμενο στρατηγικής συνεργασίας με την ΕΤΕΜ στον τομέα διέλασης αλουμινίου.

Η Cosmos Aluminium, με έδρα τη Λάρισα, ιδρύθηκε μόλις το 2007 και μέσα σ’ αυτά τα 15 χρόνια έχει καταφέρει να πετύχει ιλιγγιώδεις ρυθμούς ανάπτυξης, καθώς ο κύκλος εργασιών το 2021 ανήλθε στο ιστορικό υψηλό των 158 εκατ. ευρώ (από 112,67 το 2020) και τα EBITDA προσέγγισαν τα 21 εκατ. ευρώ. Αποτελεί μια πρότυπη μονάδα διέλασης αλουμινίου σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με πλήρως αυτοματοποιημένη παραγωγική διαδικασία και χρήση ρομποτικών μηχανημάτων. Η εταιρεία είναι πλήρως εξωστρεφής, εξάγοντας περίπου το 95% της παραγωγής της σε πάνω από 30 χώρες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ευ. Μυτιληναίος: Επιβεβαιώνει την πρόβλεψη για διπλάσια κέρδη το 2022

Εάν δεν υπάρξουν έκτακτα γεγονότα, η κερδοφορία το 2022 θα ανέλθει στα 260 εκατ. ευρώ, υπογράμμισε στους αναλυτές ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos. Ρεκόρ αποτελεσμάτων το 2021, με αύξηση τζίρου 40%.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ElvalHalcοr: Νέες επενδύσεις 100 εκατ. για ισχυρότερη διεθνή θέση

Αύξηση παραγωγικής δυναμικότητας της μονάδας στα Οινόφυτα από 350 σε 520 χιλιάδες τόνους ετησίως, καθώς η ζήτηση για εξειδικευμένα προϊόντα αλουμινίου αυξάνεται με καλπάζοντες ρυθμούς παγκόσμια.
elvalhalcor-alouminio-elval
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στην τελική ευθεία ο όμιλος Viohalco για το placement της ElvalHalcor

Η μείωση του ποσοστού συμμετοχής της Viohalco στην ElvalHalcor θα επιτρέψει τη συμμετοχή της στον δείκτη FTSE της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Οι νέες ισορροπίες στη μετοχική σύνθεση και τη διοίκηση του ομίλου.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ElvalHalcor: Άντεξε στην πανδημία και «ποντάρει» στην ανάκαμψη

Περιόρισε στο ελάχιστο τις απώλειες τζίρου το 2020 η ElvalHalcor και προσβλέπει τώρα στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Μεγάλου ατού η επένδυση στην πλέον σύγχρονη μονάδα προϊόντων έλασης αλουμινίου.
Evaggelos Mytilineos, Mytilineos
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το «θαύμα» της Mytilineos με αύξηση κερδών σε περιβάλλον μειωμένων τζίρων

Οι συνέργειες μεταξύ των κλάδων της ενέργειας και του αλουμινίου προστατεύουν τον όμιλο από τις χαμηλές τιμές και διευρύνουν τα περιθώρια κέρδους. Γιατί επιλέγει τώρα την είσοδο σε ξένο χρηματιστήριο.
Evaggelos Mytilineos, Mytilineos
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έτοιμη για εισαγωγή στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου η Mytilineos

Η κίνηση αναμένεται να γίνει τους επόμενος 12 - 18 μήνες λαμβάνοντας υπόψη την ολοένα και πιο διαφοροποιημένη και διεθνή γεωγραφική παρουσία της και στοχεύοντας στην αύξηση της εμπορευσιμότητας της μετοχής προς όφελος των επενδυτών.