ΓΔ: 906.57 0.50% Τζίρος: 49.09 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Η ακτινογραφία των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Για τις μικρές επιχειρήσεις, η καθυστέρηση έχει γίνει κανόνας, με το δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων να ξεπερνά το 50%. «Αίνιγμα» το πολύ υψηλό ποσοστό καθυστερήσεων στον τουρισμό (31,4%), παρά τα ρεκόρ σε επισκέψεις και έσοδα.

Ξεπερνούν τα 44 δισ. ευρώ τα προβληματικά δάνεια των ελληνικών επιχειρήσεων, καθώς αποτελούν το 36,1% σε σύνολο χορηγήσεων 122,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (τέλος α' εξαμήνου 2019).

Στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, η καθυστέρηση και όχι η ομαλή εξυπηρέτηση των δανείων αποτελεί τον κανόνα, καθώς το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων ξεπερνά το 50%, ενώ από την ανάλυση των καθυστερήσεων στους επιμέρους επιχειρηματικούς κλάδους προκαλεί έκπληξη ποσοστό προβληματικών δανείων στο δυναμικό τομέα του τουρισμού.

Ειδικότερα, κλωστοϋφαντουργίες (65,6%), βιομηχανίες χάρτου – ξύλου και επίπλου (64,6%), εστίασης (61,9%), τηλεπικοινωνιών- πληροφορικής και ενημέρωσης (56%), είναι οι κλάδοι όπου τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι περισσότερα από τα εξυπηρετούμενα. Ακολουθούν οι κλάδοι αγροτικών δραστηριοτήτων (49,6%), εμπόριο (48%) κατασκευών (45,6%) και μεταποίησης (38,7%).

Λίγοι χαλούν την εικόνα του τουρισμού

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί ότι μεταξύ των πιο προβληματικών, σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση των τραπεζικών τους υποχρεώσεων, κλάδων περιλαμβάνεται και ο τομέας του τουρισμού, παρά το γεγονός ότι την τελευταία δεκαετία ο τουρισμός καταρρίπτει το ένα μετά το άλλο ρεκόρ με αύξηση αριθμού τουριστών αλλά και δαπάνης.

Η εικόνα αυτή δημιουργεί ισχυρές υποψίες περί κακών πρακτικών και επιχειρήσεων στον κλάδο που λειτουργούν κάνοντας κατάχρηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι, στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τράπεζας της Ελλάδος που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα, αναφέρεται ότι «συνεχίζει να προβληματίζει το γεγονός ότι ο κλάδος του τουρισμού παρουσιάζει υψηλό ποσοστό Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (31,4%), παρά τον εξωστρεφή χαρακτήρα και την ανοδική του πορεία και τη διευρυνόμενη συμβολή του στο ΑΕΠ».

Από την άλλη πλευρά, παράγοντες της τουριστικής αγοράς επισημαίνουν ότι η εικόνα αυτή είναι σε μεγάλο βαθμό παραπλανητική, καθώς οφείλεται σε 2 - 3 πολύ μεγάλους ξενοδοχειακούς που έχουν ιδιαίτερα υψηλές τραπεζικές υποχρεώσεις, τις οποίες δεν εξυπηρετούν.

Οι μικροί δεν πληρώνουν

Σύμφωνα με την ΤτΕ, η δυσμενής εικόνα των καθυστερήσεων στα επιχειρηματικά δάνεια (36,1%) συνεχίζει να επηρεάζεται αρνητικά κυρίως από το υψηλό ποσοστό καθυστερήσεων στην κατηγορία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που φτάνουν το 50%, ενώ οι καθυστερήσεις ανέρχονται στο 59,3% στις πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Σημειώνεται ότι τα πιστωτικά ανοίγματα προς τις επιχειρήσεις ανήλθαν στο τέλος του α΄ εξαμήνου του 2019 σε 122,5 δισ. ευρώ, αποτελώντας περίπου το 61% της συνολικής χρηματοδότησης των τραπεζών προς την οικονομία.

Ποιοι είναι οι καλοπληρωτές

Μόλις δυο κλάδοι εμφανίζουν μονοψήφιο ποσοστό καθυστερήσεων: οι επιχειρήσεις ενέργειας με 3,2% και ο κλάδος των πετρελαιοειδών με 1,3%.

Επίσης, σχετικά χαμηλά ποσοστά καθυστερήσεων εμφανίζουν ακόμα οι χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις με 15,4%, η ναυτιλία με 24,1% και οι μεταφορές (πλην ναυτιλίας) με 23%.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζες: Τα τρία μεγάλα αγκάθια στον δρόμο για τη διανομή μερισμάτων

Προβληματίζουν η υψηλή αναλογία αναβαλλόμενου φόρου στα ίδια κεφάλαια, η αδύναμη κερδοφορία και η αβεβαιότητα για τα νέα NPEs. Δεκατέσσερα χρόνια χωρίς μέρισμα, από τη χρήση του 2007, οι τράπεζες.
Alpha Bank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank και το «παζάρι» για το ποσοστό του ΤΧΣ

Κυβέρνηση και Τράπεζα της Ελλάδος προκρίνουν τη μείωση του ποσοστού του ΤΧΣ στην τράπεζα. Επιμένει η διοίκηση του ΤΧΣ για την άσκηση του συνόλου των δικαιωμάτων. Σήμερα ξεκινά η ΑΜΚ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς έγιναν «καπνός» τα 40 δισ. ευρώ των φορολογούμενων στις τράπεζες

Το «κούρεμα» των ομολόγων (PSI), η «βύθιση» της οικονομίας και η έξαρση των «κόκκινων» δανείων, ο πολλαπλασιασμός τους λόγω στρατηγικών κακοπληρωτών και η αναποτελεσματικότητα στις ανακτήσεις παγίδευσαν τις τράπεζες σε ένα φαύλο κύκλο που «έκαψε» δεκάδες δισ. ευρώ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς μπορούν οι τραπεζικές μετοχές να πετύχουν το μεγάλο comeback

Πορεία προς μονοψήφιους δείκτες NPEs χαράζουν οι συστημικές τράπεζες, με σύμμαχο εποπτικές αρχές και κυβέρνηση που θέλουν την οριστική λύση στο πρόβλημα. Άγνωστος «Χ» τα νέα «κόκκινα» δάνεια εξαιτίας της πανδημίας.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζες: Μονοψήφιος δείκτης «κόκκινων» δανείων χωρίς αυξήσεις κεφαλαίου

Το μεγάλο στοίχημα του 2021 για τράπεζες, κυβέρνηση και οικονομία. Γιατί είναι αισιόδοξες οι τράπεζες. Από τι θα κριθεί η «αναίμακτη» για τους μετόχους εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών.