ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Η ακτινογραφία των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Για τις μικρές επιχειρήσεις, η καθυστέρηση έχει γίνει κανόνας, με το δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων να ξεπερνά το 50%. «Αίνιγμα» το πολύ υψηλό ποσοστό καθυστερήσεων στον τουρισμό (31,4%), παρά τα ρεκόρ σε επισκέψεις και έσοδα.

Ξεπερνούν τα 44 δισ. ευρώ τα προβληματικά δάνεια των ελληνικών επιχειρήσεων, καθώς αποτελούν το 36,1% σε σύνολο χορηγήσεων 122,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (τέλος α' εξαμήνου 2019).

Στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, η καθυστέρηση και όχι η ομαλή εξυπηρέτηση των δανείων αποτελεί τον κανόνα, καθώς το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων ξεπερνά το 50%, ενώ από την ανάλυση των καθυστερήσεων στους επιμέρους επιχειρηματικούς κλάδους προκαλεί έκπληξη ποσοστό προβληματικών δανείων στο δυναμικό τομέα του τουρισμού.

Ειδικότερα, κλωστοϋφαντουργίες (65,6%), βιομηχανίες χάρτου – ξύλου και επίπλου (64,6%), εστίασης (61,9%), τηλεπικοινωνιών- πληροφορικής και ενημέρωσης (56%), είναι οι κλάδοι όπου τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι περισσότερα από τα εξυπηρετούμενα. Ακολουθούν οι κλάδοι αγροτικών δραστηριοτήτων (49,6%), εμπόριο (48%) κατασκευών (45,6%) και μεταποίησης (38,7%).

Λίγοι χαλούν την εικόνα του τουρισμού

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί ότι μεταξύ των πιο προβληματικών, σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση των τραπεζικών τους υποχρεώσεων, κλάδων περιλαμβάνεται και ο τομέας του τουρισμού, παρά το γεγονός ότι την τελευταία δεκαετία ο τουρισμός καταρρίπτει το ένα μετά το άλλο ρεκόρ με αύξηση αριθμού τουριστών αλλά και δαπάνης.

Η εικόνα αυτή δημιουργεί ισχυρές υποψίες περί κακών πρακτικών και επιχειρήσεων στον κλάδο που λειτουργούν κάνοντας κατάχρηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι, στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τράπεζας της Ελλάδος που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα, αναφέρεται ότι «συνεχίζει να προβληματίζει το γεγονός ότι ο κλάδος του τουρισμού παρουσιάζει υψηλό ποσοστό Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (31,4%), παρά τον εξωστρεφή χαρακτήρα και την ανοδική του πορεία και τη διευρυνόμενη συμβολή του στο ΑΕΠ».

Από την άλλη πλευρά, παράγοντες της τουριστικής αγοράς επισημαίνουν ότι η εικόνα αυτή είναι σε μεγάλο βαθμό παραπλανητική, καθώς οφείλεται σε 2 - 3 πολύ μεγάλους ξενοδοχειακούς που έχουν ιδιαίτερα υψηλές τραπεζικές υποχρεώσεις, τις οποίες δεν εξυπηρετούν.

Οι μικροί δεν πληρώνουν

Σύμφωνα με την ΤτΕ, η δυσμενής εικόνα των καθυστερήσεων στα επιχειρηματικά δάνεια (36,1%) συνεχίζει να επηρεάζεται αρνητικά κυρίως από το υψηλό ποσοστό καθυστερήσεων στην κατηγορία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που φτάνουν το 50%, ενώ οι καθυστερήσεις ανέρχονται στο 59,3% στις πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Σημειώνεται ότι τα πιστωτικά ανοίγματα προς τις επιχειρήσεις ανήλθαν στο τέλος του α΄ εξαμήνου του 2019 σε 122,5 δισ. ευρώ, αποτελώντας περίπου το 61% της συνολικής χρηματοδότησης των τραπεζών προς την οικονομία.

Ποιοι είναι οι καλοπληρωτές

Μόλις δυο κλάδοι εμφανίζουν μονοψήφιο ποσοστό καθυστερήσεων: οι επιχειρήσεις ενέργειας με 3,2% και ο κλάδος των πετρελαιοειδών με 1,3%.

Επίσης, σχετικά χαμηλά ποσοστά καθυστερήσεων εμφανίζουν ακόμα οι χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις με 15,4%, η ναυτιλία με 24,1% και οι μεταφορές (πλην ναυτιλίας) με 23%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Trapeza, Bank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Άγνωστος «Χ» οι χορηγήσεις νέων δανείων το 2024, αισιόδοξες οι τράπεζες

Η μείωση των επιτοκίων και η ωρίμανση πολλών project του Ταμείου Ανάκαμψης εκτιμάται ότι θα δώσουν ώθηση στις δανειοδοτήσεις την εφετινή χρονιά. Πού οφείλεται η χαμηλή πτήση των χορηγήσεων το 2023.
Βασίλης Ψάλτης, CEO, Alpha Bank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το deal της Alpha Bank: Τι σηματοδοτεί η έλευση μιας μεγάλης ευρωπαϊκής τράπεζας

Η πρώτη στρατηγική επενδυτική κίνηση στην Ελλάδα από τραπεζικό ίδρυμα μετά από 17 χρόνια. Θερμή υποδοχή της συμφωνίας από κυβέρνηση, ΤτΕ και αναλυτές. Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες της συμφωνίας και τα οφέλη για την Alpha.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σε χαμηλή «πτήση» οι χορηγήσεις νέων δανείων, εκτός στόχων οι τράπεζες

Δεν «πιάνουν» τους στόχους πιστωτικής επέκτασης οι τράπεζες για το 2023. Πού οφείλεται η πιστωτική αναιμία, οι εκτιμήσεις των τραπεζών για τη συνέχεια και η ψυχραιμία των επενδυτών.
bank_building
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έρχεται ο Ηρακλής ΙΙΙ για τις… ουρές «κόκκινων» δανείων ύψους 3,5 δισ.

Με την εκ νέου ενεργοποίηση του σχεδίου Ηρακλής θα ολοκληρωθεί η εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών, με έμφαση σε αυτή τη φάση στις μικρότερες τράπεζες, όπου ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει υψηλός.
bank_building
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζες: «Φρένο» στο πεντάμηνο του 2023, προσδοκίες για το β’ εξάμηνο

Μεγάλες αποπληρωμές επιχειρηματικών δανείων περιορίζουν την πιστωτική επέκταση. Αρνητικά επηρέασε η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος και η άνοδος των επιτοκίων. Βελτίωση καταγράφεται τον Ιούνιο.