ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Το πολιτικό θρίλερ με το 5G και την τύχη της κινεζικής Huawei

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Κλιμακώνονται οι αμερικανικές πιέσεις για τον αποκλεισμό της κινεζικής Huawei από τα ευρωπαϊκά δίκτυα, προσωπική παρέμβαση Τραμπ σε Μητσοτάκη, στις 7 Ιανουαρίου. Κρίσιμες οι αποφάσεις της Γερμανίας.

Στους πρώτους μήνες του νέου έτους θα κριθεί η πανευρωπαϊκή μάχη για την είσοδο ή όχι της κινεζικής Huawei ως προμηθευτή εξοπλισμού στα δίκτυα πέμπτης γενιάς (5G) στην κινητή τηλεφωνία, με την Ελλάδα να βρίσκεται εν μέσω ισχυρών πιέσεων από Ουάσιγκτον και Πεκίνο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για το θέμα του 5G θα ασκήσει προσωπικά πίεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ. Ανακοινώνοντας, στις 2 Δεκεμβρίου, ο Λευκός Οίκος την ατζέντα της συνάντησης που θα έχουν οι δύο άνδρες στις 7 Ιανουαρίου, αφού ανέφερε τα μόνιμα θέματα της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας, υπογράμμισε ότι «ο πρόεδρος Ταμπ θα δώσει, επίσης, έμφαση στη σημασία της ασφάλειας των τηλεπικοινωνιών, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το 5G».

Το αμερικανικό μήνυμα προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις συμπύκνωσε, με δηλώσεις στους "Financial Times", ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Ρόμπερτ Ο' Μπράιαν. Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση της Βρετανίας, τόνισε: «Είναι απλό, θα κλέψουν (σ.σ.: οι Κινέζοι) μαζικά τα κρατικά μυστικά, είτε πρόκειται για τα πυρηνικά μυστικά, ή για τα μυστικά των υπηρεσιών πληροφοριών, MI5 και MI6».

Οι Κινέζοι επιμένουν, πάντως, πως η Αθήνα πρέπει να αφήσει ανοικτή την πόρτα στην Huawei για την ανάπτυξη του 5G, ενώ δύο από τους τρεις παρόχους τηλεπικοινωνιών (Vodafone και Wind) βασίζονται αποκλειστικά στην τεχνολογία του κινεζικού ομίλου για τα υφιστάμενα δίκτυά τους. Οι ΗΠΑ, που μέσα στις επόμενες εβδομάδες στέλνουν νέα αντιπροσωπεία στην Ελλάδα για συζητήσεις με την κυβέρνηση, υποστηρίζουν πως και η χώρα μας πρέπει να αποκλείσει την Huawei για λόγους ασφαλείας.

Χαρακτηριστικά της πολυπλοκότητας της κατάστασης και των πολιτικών αποφάσεων που τελικά θα κρίνουν την παρουσία ή όχι του κινεζικού ομίλου στον εξοπλισμό για τα δίκτυα 5G σε Ελλάδα και Ευρώπη είναι όσα συμβαίνουν στο Βερολίνο. Ενώ η διοίκηση της Cosmote, που ελέγχεται από τον γερμανικό όμιλο Deutsche Telekom (DT), στην ουσία απέκλεισε την Huawei από τον εν εξελίξει διαγωνισμό για προμήθεια εξοπλισμού δικτύων στην κινητή (αφού ήδη στηρίζεται σε τεχνολογία των Ericsson και Nokia), το Reuters αποκάλυψε πριν από λίγες ημέρες πως DT και Huawei διεξήγαγαν μυστικές διαπραγματεύσεις για συνεργασία, οι οποίες κράτησαν μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου.

Η διοίκηση της Deutsche Telekom, του μεγαλύτερου τηλεπικοινωνιακού ομίλου της Ευρώπης, επιβεβαίωσε τις διαπραγματεύσεις, αλλά ανακοίνωσε πως οι τελικές αποφάσεις για τους προμηθευτές εξοπλισμού του 5G θα ληφθούν στις αρχές του νέου έτους, αφού αποφασιστεί πολιτικά στην Γερμανία η τύχη της Huawei. Την προηγούμενη εβδομάδα η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και οι σύμμαχοί της στην κυβέρνηση συμφώνησαν να καθυστερήσουν μέχρι τις αρχές του νέου έτους τις αποφάσεις για την ασφάλεια των δικτύων 5G που θα καθορίσουν την τύχη της Huawei. Λίγες ημέρες νωρίτερα, όμως, η Telefonica Deutschland, θυγατρική της ισπανικής Telefonica, είχε ανακοινώσει πως συμφώνησε με τον κινεζικό όμιλο ώστε να χρησιμοποιήσει εξοπλισμό του στην ανάπτυξη του δικτύου 5G. 

Το σχέδιο της ρύθμισης, στο οποίο έχει συμφωνήσει η γερμανική κυβέρνηση, προβλέπει πως προμηθευτές εξοπλισμού από χώρες όπου υπάρχει κρατική επιρροή χωρίς συνταγματική επίβλεψη και όπου δε μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο κατασκοπείας (...) θα αποκλείονται από τον εξοπλισμό δικτύου, τόσο του κεντρικού, όσο και του περιφερειακού. Οι αποφάσεις δεν θα είναι εύκολες, καθώς ήδη το Πεκίνο διαμηνύει πως θα υπάρξουν επιπτώσεις στην περίπτωση που η Huawei αποκλειστεί από τα δίκτυα 5G στην Γερμανία και στην Ευρώπη.

Η κυβέρνηση στην Αθήνα είπε πρόσφατα στους Αμερικανούς αξιωματούχους που συναντήθηκαν με υπουργούς πως περιμένει τις αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να αποφασίσει τι θα πράξει με την Huawei. Όμως οι δυσκολίες στη λήψη αποφάσεων, που περιπλέκονται από το Brexit και την στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον, καθυστερούν την ανάπτυξη των δικτύων νέας γενιάς στην Ευρώπη.  Έτσι πυκνώνουν οι φωνές σύμφωνα με τις οποίες η διαμάχη ΗΠΑ - Κίνας θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην προσπάθεια της Ευρώπης να ηγηθεί σε κάποιες από τις τεχνολογίες που συνδέονται με το 5G.

Αντίδοτο το λογισμικό ανοικτού κώδικα

Στην Ουάσιγκτον κατανοούν πως δεν μπορούν να πιέζουν για πάντα την Ευρωπαϊκή Ενωση ώστε να αποκλείσει τους Κινέζους από τα δίκτυα 5G και πως η στάση του Βερολίνου -που εξαρτάται από το Πεκίνο σε πλήθος εξαγωγικών προϊόντων- θα κρίνει πολλά. Μάλιστα οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν ανταγωνιστές της Huawei στον τομέα του εξοπλισμού δικτύου για το 5G, καθώς οι προσπάθειες ώστε να επεκταθούν στον συγκεκριμένο τομέα αμερικανικοί όμιλοι, όπως η Cisco και η Oracle δεν απέδωσαν. Η Huawei έχει σήμερα δύο Eυρωπαίους ανταγωνιστές, την Nokia και την Ericsson. 

Πριν από λίγες ημέρες οι Financial Times αποκάλυψαν πως μετά την αποτυχημένη απόπειρα της αμερικανικής κυβέρνησης να πείσει τις Cisco και Oracle ώστε να επεκταθούν στον εξοπλισμό για δίκτυα 5G, το Πεντάγωνο προωθεί σχέδιο για την ανάπτυξη ανοικτών τεχνολογιών ως αντίδοτο στην Huawei. Το μοντέλο προβλέπει τη στήριξη λογισμικού ανοικτού κώδικα (open source) που θα «τρέχει» σε ανοικτής αρχιτεκτονικής εξοπλισμό δικτύου. Πρόκειται για τεχνολογία που είναι γνωστή ως ORAN (Open Radio Access Networks) την οποία εμφανίζονται να στηρίζουν παγκόσμιοι κολοσσοί των τηλεπικοινωνιών, όπως η ισπανική Telefonica και η βρετανική Vodafone. Η τελευταία προχωρά αυτό τον καιρό διαγωνισμό για εξοπλισμό δικτύου που «πριμοδοτεί» τις τεχνολογίες ORAN. 

Τις επόμενες εβδομάδες θα κριθούν πολλά στην Ευρώπη για την τεχνολογία των δικτύων 5G αλλά και για τις σχέσεις με την Huawei και το Πεκίνο. Τις αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο περιμένουν και στην Αθήνα ώστε να κινηθούν αναλόγως, καθώς μέσα στο νέο έτος θα δημοπρατηθεί το φάσμα για την ανάπτυξη των δικτύων πέμπτης γενιάς.  

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ανθεκτική στην ελληνική αγορά η Huawei παρά το «μπλόκο» από Google

Με τρία μοντέλα στην κορυφαία δεκάδα των smartphones και σημαντική αύξηση μεριδίου στα tablets, ο κινεζικός όμιλος παρέμεινε ισχυρός το 2020 στην Ελλάδα, παρά τον αποκλεισμό από τις εφαρμογές της Google.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ: Η στρατηγική για την επόμενη ημέρα μετά την εξαγορά της Κωτσόβολος

Στόχος δεν είναι τόσο η επίτευξη εμπορικού κέρδους μέσω των πωλήσεων της Κωτσόβολος αλλά το «χτίσιμο» μιας ισχυρής και πολύπλευρης σχέσης με τους πελάτες. Το δίκτυο της Κωτσόβολος αριθμεί τα 94 καταστήματα ενώ διαθέτει πλήρως ανεπτυγμένα logistics.