ΓΔ: 1217.86 0.73% Τζίρος: 85.29 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Αντεπιτίθεται η ΑΒ Βασιλόπουλος για το βαρύ πρόστιμο του υπ. Ανάπτυξης

Η αλυσίδα σούπερ μάρκετ προσφεύγει δικαστικά εναντίον του προστίμου που ανακοινώθηκε χθες από τον Α. Γεωργιάδη και είναι το δεύτερο μεγαλύτερο έως τώρα. Γιατί θεωρεί ότι ήταν εσφαλμένοι οι υπολογισμοί του υπουργείου.

Το «γάντι σήκωσε» η διοίκηση της αλυσίδας σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος ΑΕ απέναντι στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, τους κ.κ. Αδωνι Γεωργιάδη και Νίκο Παπαθανάση, αμφισβητώντας την αξιοπιστία του προστίμου που της επιβλήθηκε χθες, όπως ανακοινώθηκε με βάση τους ελέγχους από τη ΔΙΜΕΑ, και σκοπεύει να προσφύγει στα δικαστήρια.

Η κίνηση της αυτή έχει και μια συμβολική αξία: αμφισβητεί την γενίκευση του κ. Γεωργιάδη, σύμφωνα με την οποία όλα τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί καταβλήθηκαν χωρίς να αμφισβητηθούν «κι αυτό δείχνει ότι κάνουμε καλά τη δουλειά μας». Όπως έλεγε πηγή της εταιρείας με την οποία συνομίλησε το BD, «εμείς και το προηγούμενο πρόστιμο που μας επιβλήθηκε (σ.σ.: ήταν κάτω των 50.000 ευρώ και γι΄ αυτό δεν ανακοινώθηκε) το αμφισβητήσαμε νομικά, όπως θα αμφισβητήσουμε και αυτό. Θεωρούμε ότι είναι άδικα και το ένα και το άλλο».

Η ίδια πηγή έλεγε πως το «το πρόστιμο που μας επιβλήθηκε είναι άδικο και αβάσιμο. Βασίστηκε σε λάθος στοιχεία, διότι δεν ελήφθησαν υπόψη τα στοιχεία που τους αποστείλαμε. Δεν μπορούμε να μιλάμε για αθέμιτη κερδοφορία, όταν όλο το λιανεμπόριο τους τελευταίους μήνες λειτουργεί με χαμηλές τιμές και με ζημιές». Και εξήγησε πως «τα λάθη τους μεταξύ των άλλων βασίζονται πρωτίστως στο γεγονός ότι λαμβάνουν υπόψη τους τις αρχικές τιμές του τιμοκαταλόγου και όχι τις τελικές. Επίσης, είναι λάθος το γεγονός ότι για τον υπολογισμό του προστίμου λαμβάνονται υπόψη τα αποθέματα των προϊόντων και τούτο διότι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε σε ποια τιμή τελικά θα πουληθούν (μπορεί π.χ. να πουληθούν ως προσφορά). Είναι λάθος ακόμη ότι γίνεται σύγκριση μεταξύ του περιθωρίου κέρδους ενός προϊόντος με το σύνολο της κερδοφορίας της επιχείρησης».

Οι έλεγχοι της ΔΙΜΕΑ διαπίστωσαν παραβάσεις σε 23 κωδικούς, από τους οποίους οι 7 ήταν κωδικοί του «καλαθιού του νοικοκυριού» και οι 16 κωδικοί ήταν εκτός «καλαθιού», που αφορούν σε αυξημένο περιθώριο κέρδους και σε διαφορετικές τιμές του ίδιου προϊόντος στο ράφι και στην ταμειακή μηχανή -«εδώ δεν παίζουμε» τόνισε σ΄αυτό το σημείο ο κ. Γεωργιάδης, ανεβάζοντας την ένταση της φωνής του. Τα στοιχεία των ελέγχων αφορούν στο διάστημα από τις 30 Νοεμβρίου ως και τις 6 Δεκεμβρίου 2022 και το ύψος του προστίμου ανέρχεται στα 319.900 ευρώ. Πρόκειται για το δεύτερο υψηλότερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί ως τώρα –το πρώτο επιβλήθηκε στην Lidl Hellas και ήταν ύψους 600.000 ευρώ.

Επίσης η νέα «παρτίδα» προστίμων αφορά, εκτός από την ΑΒ Βασιλόπουλος ΑΕ, στην Πέντε ΑΕ που έχει τα σούπερ μάρκετ Γαλαξίας, ύψους 21.387 ευρώ, στην Lidl Hellas ύψους 26.880 (αφορά σε έναν κωδικό) και την Κρητικός ΑΝΕΔΗΚ, ύψους 9.380 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τρεις τελευταίες περιπτώσεις ανακοινώθηκαν παρά το γεγονός ότι τα επιβληθέντα πρόστιμα είναι χαμηλότερα των 50.000 ευρώ, διότι οι εταιρείες βρέθηκαν υπότροπες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η Lidl και ο σκληρός πόλεμος προσφορών στα προϊόντα private label

Οι μειώσεις τιμών έως 35% από τη γερμανική αλυσίδα, που θα καλυφθούν με τη μείωση της κερδοφορίας της, οδηγούν σε νέα φάση τον ανταγωνισμό αλυσίδων και προμηθευτών προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι στρατηγικοί προμηθευτές της Lidl: Τα οφέλη από τη γερμανική αλυσίδα

Τρεις χαρακτηριστικές περιπτώσεις εταιρειών του κλάδου τροφίμων από την Κρήτη που έχουν αναπτυχθεί με «όχημα» τη γερμανική εκπτωτική αλυσίδα. Η ασφάλεια για τις πωλήσεις, η στήριξη εξαγωγών και τα χαμηλά περιθώρια κέρδους.
Supermarket
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βαρύ πρόστιμο σε αλυσίδα σούπερ μάρκετ με συνοπτικές διαδικασίες

Ανησυχία στον κλάδο προκαλεί η προαναγγελία υψηλού προστίμου σε μεγάλη αλυσίδα πριν ακόμη στείλει τις εξηγήσεις της στην αρμόδια ελεγκτική υπηρεσία. Το «κυνήγι» της αισχροκέρδειας και το παιχνίδι εντυπώσεων στα τηλεοπτικά πάνελ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Καφές σε φακελάκι τσαγιού: Καινοτομία από τον ιδρυτή της Coffeway

Άρχισε να διατίθεται μέσα από τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ το νέο προϊόν καφέ που ανέπτυξε ο Γιάννης Μπενόπουλος. Η διαδρομή από την αλυσίδα καταστημάτων στην παραγωγή καφέ για τα σούπερ μάρκετ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΑΒ Βασιλόπουλος: Αντεπίθεση στην αγορά με προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας

Αφήνει πίσω την εποχή του σλόγκαν «του πουλιού το γάλα» και στρέφεται στα φθηνότερα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας η αλυσίδα, για να ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες κρίσης. Στα 1.200 από 850 θα αυξηθούν τα προϊόντα private label.