ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Οι εμπλοκές με το IRIS, οι αλλαγές στην Alpha Finance και τα ομόλογα της Intrum

Τι ζητούν οι επαγγελματίες από τις τράπεζες για το IRIS, οι σαρωτικές αλλαγές στο ΔΣ της Alpha Finance, γιατί δεν ανησυχούν στην Intrum για τα ομόλογα, οι παραβάσεις της Prelium, η υποχώρηση της Vodafone και το «χρυσό» τρίμηνο των τραπεζών.

Κάθε αρχή και δύσκολη, λέει ο σοφός λαός, ωστόσο τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες που προσπαθούν να υιοθετήσουν το IRIS, το οποίο πλέον είναι υποχρεωτικό, δείχνει ότι υπάρχουν αστοχίες σχεδιασμού και κακή προετοιμασία από πλευράς κυβέρνησης αλλά και των τραπεζών. Το πιο χτυπητό παράδειγμα είναι ότι κάθε ελεύθερος επαγγελματίας μπορεί να δηλώσει μόνο έναν αριθμό κινητού για τη διενέργεια των συναλλαγών. Τουτέστιν, αν κάποιος έχει περίπτερο ή ταξί και το απόγευμα δουλεύει κάποιος υπάλληλος, συναλλαγές με IRIS δεν μπορούν να γίνουν, εκτός αν ο ιδιοκτήτης αφήσει το κινητό του στον υπάλληλο. Ή θα πρέπει να αποκτήσει νέο αριθμό τηλεφώνου που να είναι σταθερά στο ταξί ή στο περίπτερο, κάτι όμως που κοστίζει. Το σύστημα τώρα δεν δίνει τη δυνατότητα στον επαγγελματία να δηλώσει και άλλα κινητά υπαλλήλων τα οποία να μπορούν να διεκπεραιώνουν εταιρικές συναλλαγές μέσω IRIS. Υπάρχουν πάρα, πάρα πολλοί επαγγελματίες που έχουν ζητήσει να δοθεί η δυνατότητα χρήσης και άλλου αριθμού κινητού, αλλά προς το παρόν οι τράπεζες κωφεύουν και δεν ασχολούνται. Ένα συναφές πρόβλημα είναι αν κάποιος διαθέτει περισσότερες από μία ατομικές επιχειρήσεις τις οποίες διαχειρίζεται. Μπορεί να ενεργοποιήσει το κινητό του για τη διενέργεια συναλλαγών IRIS μόνο για τη μία ατομική. Για τις υπόλοιπες, το σύστημα... σηκώνει τα χέρια. Και σ’ αυτές τις περιπτώσεις δεν μπορεί κάποιος να βγάλει άκρη.

-- Αν είχε προηγηθεί σοβαρή προεργασία και είχαν μιλήσει αυτοί που έπρεπε με τους επαγγελματίες ώστε να μάθουν τις ανάγκες τους πριν προχωρήσουμε στην υλοποίηση πολλά από αυτά θα είχαν εντοπιστεί και επιλυθεί από νωρίς.

-- Τέλος πάντων. Στην Ελλάδα ζούμε. Τουλάχιστον κυβέρνηση και τράπεζες, που έρχονται σε άμεση επαφή με τους πελάτες τους, να κινηθούν γρήγορα και να επιλύσουν τα προβλήματα. Ειδικά το θέμα των πρόσθετων κινητών είναι μια λειτουργικότητα που θα έπρεπε να προστεθεί… χθες από τις τράπεζες.


Σαρωτικές αλλαγές στην Alpha Finance  

Συγκροτήθηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Alpha Finance το οποίο έχει ανανεωθεί ριζικά με πολλές αποχωρήσεις μελών και την τοποθέτηση στο νέο ΔΣ επιτελικών στελεχών της εταιρείας. Αρχικά, ορισμένοι υπέθεσαν ότι οι αλλαγές ήταν αποτέλεσμα της αποχώρησης του Νικόλα Χρυσανθόπουλου, όμως στην πραγματικότητα ήταν πολύ ευρύτερες καθώς αποχώρησαν επίσης ο μέχρι πρότινος πρόεδρος της Alpha Finance, Ιωάννης Εμίρης και τα μέλη Ευάγγελος Καλαμάκης και Ζαφειρώ Χαμπούρη. Όπως μαθαίνουμε, οι αλλαγές έγιναν στο πλαίσιο ευρύτερης αναδιάρθρωσης της Alpha Finance, σύμφωνα με το νέο τριετές business plan, το οποίο περιλαμβάνει στόχους για την αύξηση των μεριδίων αγοράς και της κερδοφορίας της εταιρείας και που φυσικά συνδέεται με το ευρύτερο business plan της Alpha Bank. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε και ΑΜΚ της εταιρείας στο τέλος του 2023, ύψους 20 εκατ. ευρώ. Σε αντικατάσταση των παραπάνω παραιτηθέντων μελών του ΔΣ τοποθετήθηκε στη θέση του προέδρου ο Γεώργιος Μιχαλόπουλος, Γενικός Διευθυντής της εταιρείας στο Wealth, στη θέση του κ. Χρυσανθόπουλου τοποθετήθηκε ο Μάριος Καλότυχος, Head of Strategy, ενώ τα άλλα νέα μέλη -Νικόλαος Νεζερίτης, Αικατερίνη Μαρμαρά και Παντελής Σγαρδέλης- μαζί με τον Ιωάννη Ιωαννίδη που παραμένει στο ΔΣ καλύπτουν τους τομείς Markets, Risk, Investment Banking και Project Finance και Retail.  

-- Στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Alpha Finance παραμένει ο Δημήτριος Κωστόπουλος.

-- Στόχος των αλλαγών και της τοποθέτησης των επιτελικών στελεχών στο Δ.Σ. είναι η πιο άμεση συμβολή τους στην επίτευξη των στόχων του business plan.


Δεν ανησυχούν στην Intrum για τα ομόλογα

Δεν ανησυχούν στον σουηδικό όμιλο Intrum για το ζήτημα της λήξης των ομολόγων και την αναχρηματοδότησή τους, ζήτημα που όμως έχει τροφοδοτήσει μεγάλη ανησυχία στην αγορά οδηγώντας σε «βουτιά» την μετοχή του σουηδικού ομίλου. Από τον σουηδικό όμιλο αποδίδουν την αναταραχή αποκλειστικά στις συνθήκες της αγοράς και στην άνοδο των επιτοκίων. Σε κανονικές αγορές, σημειώνουν, η αναχρηματοδότηση ομολόγων γίνεται σχετικά γρήγορα και σχετικά εύκολα, ωστόσο οι συνθήκες έχουν αλλάξει δραστικά τους τελευταίους μήνες και τα επιτόκια έχουν ανέλθει σε υψηλά επίπεδα. Επιπρόσθετα θα σημειώναμε ότι και το business της διαχείρισης απαιτήσεων έχει χάσει μέρος της ελκυστικότητάς του.

-- Όπως έχει ανακοινώσει από καιρό η διοίκηση του Ομίλου, η αναδιάρθρωση της κεφαλαιακής δομής και η μείωση του δανεισμού μεσοπρόθεσμα αποτελούν την κορυφαία προτεραιότητα. Σημειώνουν ότι ο όμιλος Intrum έχει δύο βασικές δραστηριότητες το servicing, τομέας που αποδίδει έσοδα 1,4 δισ. ετησίως, και το investment, δηλαδή αγορές χαρτοφυλακίων NPEs. Επιπλέον ο όμιλος έχει υψηλή ρευστότητα για την προσεχή διετία (2024 – 2025) για την κάλυψη των αναγκών. Με αυτά τρία στοιχεία στην φαρέτρα του, ο σουηδικός όμιλος θα προχωρήσει στην αναδιάρθρωση της κεφαλαιακής του βάσης, ώστε οι λήξεις των ομολόγων να κουμπώσουν σωστά με τις ταμειακές ροές του ομίλου. Στο πλαίσιο αυτό ήδη έχει καλέσει τους ομολογιούχους, ώστε να συζητήσουν μια αναδιάρθρωση. 

-- Σε ότι αφορά τη δικιά μας, την Intrum Hellas, όπως μας μεταφέρουν πηγές της εταιρείας η σύνδεση είναι έμμεση και οι δραστηριότητες στην Ελλάδα δεν επηρεάζονται από όλα αυτά. Η Intrum Hellas, που εποπτεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος, έχει συγκεκριμένη δραστηριότητα στη χώρας μας, ενώ στα SPV ο μητρικός όμιλος κατέχει κάποια μειοψηφικά ομόλογα mezzanine και junior. Πέραν τούτου ουδέν. 


Η «καμπάνα» στην Prelium

Για παραβάσεις της νομοθεσίας και μάλιστα αρκετά σοβαρές, αν κρίνει κανείς από το ύψος του επιβληθέντος προστίμου, έκλεισε οριστικά η Prelium Investment Services ΑΕΠΕΥ. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε «φωτογραφίσει» αυτές τις παραβάσεις με προηγούμενη ανακοίνωσή της, όταν είχε αποφασίσει την προσωρινή αναστολή της άδειας λειτουργίας της εταιρείας. Χθες, ανακοίνωσε την ανάκληση της άδειας και τη θέση της ΑΕΠΕΥ σε ειδική εκκαθάριση, ενώ παράλληλα ανήγγειλε «την επιβολή χρηματικού προστίμου συνολικού ύψους €120.000 για παραβάσεις των διατάξεων του ν. 4514/2018 και του Κανονισμού ΕΕ 565/2017, κυρίως ως προς τη μη λήψη μέτρων για την προστασία των κεφαλαίων των πελατών της και ως προς μείζονα οργανωτικά θέματα λειτουργίας της». Το πρόστιμο των 120.000 ευρώ είναι από τα υψηλότερα που έχει επιβάλει εδώ και πολύ καιρό η Επιτροπή σε μια ΑΕΠΕΥ και αυτό φαίνεται ότι εξηγείται από τη σοβαρότητα της παράβασης, αφού η «μη λήψη μέτρων για την προστασία των κεφαλαίων των πελατών» είναι από τις σοβαρότερες παραβάσεις στις οποίες μπορεί να υποπέσει μια χρηματιστηριακή εταιρεία. Η υπόθεση, βεβαίως, δεν σταματά εδώ, τουλάχιστον για κάποιους από τους πελάτες της Prelium, που προφανώς βρίσκονται σε αναζήτηση χαμένων κεφαλαίων, με το αμοιβαίο κεφάλαιο που διέθετε η εταιρεία να βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα.


Λευκή πετσέτα από τη Vodafone;

Πολλά ερωτηματικά προκαλεί στην αγορά η στρατηγική της Vodafone στην Ελλάδα, που φαίνεται να οδηγεί την εταιρεία πολύ πίσω από τον ανταγωνισμό. Στους κύκλους της αγοράς συζητείται πολύ έντονα ότι η εταιρεία που αποτελεί τον δεύτερο παίκτη της αγοράς βρίσκεται σε μια πορεία αποδυνάμωσης, χάνοντας συνεχώς έδαφος. Μάλιστα ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η Vodafone έχει πετάξει πλέον «λευκή πετσέτα» και δεν κάνει πολλά για να ανατρέψει την υποχώρηση των μεριδίων της μετά τον πόλεμο τιμών που ξεκίνησε η Nova. Παράλληλα δεν δείχνει διάθεση να επενδύσει και στην ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών έχοντας εξαγγείλει μόλις 850.000 συνδέσεις μέχρι το 2026, αισθητά πίσω από τα σχέδια των τριών παρόχων (ΟΤΕ, ΔΕΗ, Nova), που έχουν θέσει μίνιμουμ στόχο τις 1 εκατ. συνδέσεις.

-- Αν όλα τα επενδυτικά πλάνα ολοκληρωθούν όπως έχουν εξαγγείλει οι πάροχοι, στις αρχές του 2027 η Vodafone θα αποτελεί τον τέταρτο παίκτη της αγοράς στις συνδέσεις οπτικής ίνας. Στην αγορά της συνδρομητικής θα περιμένει να έχει αποδώσει καρπούς το στοίχημα με την απουσία αθλητικού περιεχομένου και την επένδυση στο ποιοτικό τηλεοπτικό περιεχόμενο, ενώ στην κινητή τις εξελίξεις θα κρίνει η ανάπτυξη του 5G δικτύου. Κρίσιμη η επόμενη τριετία για τη Vodafone…


Το «χρυσό» τρίμηνο των ευρωπαϊκών τραπεζών 

Η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ μπορεί να δυσκολεύει αρκετές επιχειρήσεις και φυσικά τους καταναλωτές, αλλά αποτελεί θείο δώρο για τις μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών. Ο τραπεζικός δείκτης του Stoxx 600 εμφάνισε κέρδη 13% στο α’ τρίμηνο, έχοντας καταγράψει ανοδική πορεία διαδοχικά για έξι τρίμηνα, εμφανίζοντας την καλύτερη πορεία του από το 2006, δηλαδή λίγο πριν ξεσπάσει η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Ιταλικές και ισπανικές τράπεζες, όπως οι UniCredit και BBVA, ηγούνται της ανόδου, ενώ τα υψηλότερα μερίσματα σε συνδυασμό με τα πλουσιοπάροχα προγράμματα επαναγοράς μετοχών προς το παρόν καθησυχάζουν τους φόβους των επενδυτών για αντιστροφή τάσεων όταν η ΕΚΤ θα ξεκινήσει τις μειώσεις επιτοκίων.

-- Οι αναλυτές εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι, εκτιμώντας ότι και στο επόμενο διάστημα ο κλάδος θα κατορθώσει να έχει υψηλότερες αποδόσεις από το μέσο όρο των αγορών. 


Οι "Peaky Blinders" και οι ελπίδες του Μπέρμινχαμ

Οι φανατικοί της απόλυτα επιτυχημένης σειράς του Netfilx «Peaky Blinders» περιμένουν με αγωνία την ομότιτλη ταινία για να δουν τις νέες περιπέτειες του Τομ Σέλμπι και της οικογένειάς του. Με την ίδια αγωνία, αλλά και ελπίδα, περιμένει τα «γυρίσματα» και η πόλη του Μπέρμινχαμ, με τη δημιουργία νέων στούντιο. Οι αρχές της πόλης ευελπιστούν ότι θα υπάρξει αναγέννησή της μέσω της νέας σειράς. Σημειώνεται ότι παρότι η υπόθεση της σειράς διαδραματίζεται στο Μπέρμινχαμ, ποτέ πριν δεν έγιναν γυρίσματα στην πόλη. «Το όνειρό μας γίνεται πραγματικότητα. Μετά από έξι σεζόν οι "Peaky Blinders" έρχονται επιτέλους στην πατρίδα τους», δηλώνουν οι επικεφαλής του νέου στούντιο. Ελπίδα όλων ότι μέσω της ταινίας θα προσελκύσουν όχι μόνο τουρίστες αλλά και επενδύσεις, ώστε να υπάρξει αναμόρφωση αρκετών εγκαταλελειμμένων και υποβαθμισμένων περιοχών της. 


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Psaltis, Alpha Bank
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα καρφιά Θεοδωρόπουλου, ο Β. Ψάλτης εφ’ όλης της ύλης και το... νεφοκεφάλαιο

Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ για τα αχρείαστα γραφειοκρατικά βάρη στις επιχειρήσεις, τι είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha στην Edison, tο Αεροδρόμιο και οι μικροεπενδυτές, IRIS Vs Mastercard, το βιβλίο του Ν. Γκαργκάνα και ο Γ. Βαρουφάκης κυνηγά το... νεφοκεφάλαιο.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Λιτότητα αλά ΣΥΡΙΖΑ, το κυβερνητικό πάρκο και η λύση για τα νέα λεωφορεία

Η λιτότητα ρεκόρ από το κόμμα που θα τερμάτιζε τη... λιτότητα, η συνέντευξη Ψάλτη - Orcel, τα νοικοκυριά δεν αναβαθμίζουν ενεργειακά τα σπίτια τους, τα νέα λεωφορεία και οι πρώην εργαζόμενοι των ναυπηγείων Σκαραμαγκά.
Βασίλης Ψάλτης, αλπηα βανκ
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Άβολες επισημάνσεις Ψάλτη, τα θαύματα του Ισραήλ και πινγκ πόνγκ ΑΔΜΗΕ - Κυπρίων

Τι είπε για την ανάκαμψη της οικονομίας και τις εξαγορές εγχώριων εταιριών ο επικεφαλής της Alpha, η βιασύνη από Exxon για γεωτρήσεις, γιατί ο ΥΠΟΙΚ «πιάστηκε» με τον εκπρόσωπο της Γερμανίας για το RRF, η ολοένα αυξανόμενη ένταση ΑΔΜΗΕ- Κυπρίων και ο χαλκός.
businessdaily-Mystakidis-Telis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Μυρίζει μπαρούτι στον ΣΕΒ, οι εκπλήξεις Μυστακίδη και τα μπόνους στην Aegean

Προετοιμασία πολέμου από την κ. Ι. Τσέτη, σιγή ιχθύος για το σχέδιο Τ. Μυστακίδη για ABB, ο Σόιμπλε το διασκεδάζει με τις ηχογραφήσεις Βαρουφάκη, ανεβάζει στροφές στο retail η Alpha Bank και η νέα πολιτική αποδοχών της Aegean.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα αποτελέσματα Eurobank - Alpha, η εξαγορά της Aegean Baltic και η Cosmote

Τι περιμένουν να ακούσουν σήμερα οι επενδυτές από Eurobank και Alpha, η Aegean Baltic Bank περνά στον «βασιλιά του χαλκού», τα δικαιώματα του Champion League στην Cosmote με «αλμυρό» τίμημα και το «λουκέτο» σε ΑΕΠΕΥ.
Kasselakis-SYRIZA
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το σουξέ Κασσελάκη σε επιχειρηματίες, τα calls της Τρ. Πειραιώς και η Viva

Η συνεστίαση που οργάνωσε fund manager με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, οι τριγμοί της αμεσοδημοκρατίας, πληροφορίες για πρόταση εξαγοράς της Intralot, το μήνυμα Ψάλτη στην Κύπρο, υπόνοιες σαμποτάζ στην Cosmote και οι τεράστιες αποκλίσεις στην αποτίμηση της Viva Wallet.