ΓΔ: 862.64 -1.46% Τζίρος: 34.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:41:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Gianna Aggelopoulou
Φωτο: Menelaos Myrillas / SOOC

Τι ψάχνει η Κεφαλαιαγορά στην Ελλάκτωρ και η παρ' ολίγον ρήξη Γιάννας – τραπεζών

Ο λογαριασμός για τα αναμνηστικά νομίσματα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», οι κρίσιμες συναλλαγές στη μετοχή της Ελλάκτωρ, και η διάψευση των πληροφοριών περί εξαγοράς της ελληνικής HSBC από την Eurobank.
 • Μια σκληρή κόντρα ξέσπασε στις αρχές Δεκεμβρίου μεταξύ της επικεφαλής της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννας Αγγελοπούλου, και των διοικήσεων των τραπεζών, κόντρα που λίγο έλειψε να εξελιχθεί σε ανοιχτή ρήξη. Αιτία αποτέλεσε επιστολή της Επιτροπής προς τις τράπεζες, με την οποία ούτε λίγο ούτε πολύ γνωστοποιούσε την υποχρέωση των τραπεζών να προχωρήσουν στην αγορά αναμνηστικών νομισμάτων για την επέτειο της Επανάστασης του 1821.
 • Το ύφος της επιστολής ξένισε από τις πρώτες λέξεις τους τραπεζίτες, καθώς, δεν ζητούσε ή πρότεινε κάποια συνεργασία, αλλά ουσιαστικά ζητούσε από τις τράπεζες να φροντίσουν για την εξόφληση αγοράς των αναμνηστικών νομισμάτων για τις ανάγκες της Επιτροπής. Ωστόσο, όταν η ανάγνωση της επιστολής έφτασε στις τελευταίες γραμμές, στο λογαριασμό, μια σκοτοδίνη κάλυψε τα πάντα: το κόστος των αναμνηστικών νομισμάτων ήταν 4,5 εκατ. ευρώ!
 • Ορισμένοι δεν πίστεψαν στα μάτια τους, άλλοι υπέθεσαν ότι επρόκειτο περί λάθους ωστόσο πολλοί σύντομα διαπίστωσαν ότι η επιστολή αυτή είχε πάει και στις 4 συστημικές τράπεζες, με ακριβώς ίδιο το ύψος του λογαριασμού: 4,5 εκατ. έκαστος, ή 18 εκατ. ευρώ για τις τέσσερις τράπεζες για την αγορά των αναμνηστικών νομισμάτων!
 • Ακολούθησε ένα μικρό χάος με τηλέφωνα, αντεγκλήσεις, ακόμα και επιστολές άλλαξαν χέρια, ενώ το θέμα έφτασε μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου.
 • Η «παρεξήγηση» λύθηκε την προηγούμενη Παρασκευή με τηλεδιάσκεψη, με την συμμετοχή και της κ. Αγγελοπούλου, στην οποία οι τραπεζίτες πέτυχαν ένα μεγάλο haircut της τάξης του 77,8%. Τουτέστιν, το χαράτσι για τα επετειακά νομίσματα μειώθηκε στο 1 εκατ. ευρώ ανά τράπεζα, έναντι 4,5 εκατ. που ήταν το αρχικό ποσό!
 • Η διευθέτηση της υπόθεσης ανακούφισε τους τραπεζίτες, μιας υπόθεσης που δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι θα τους μείνει αξέχαστη. Ωστόσο, φοβάμαι ότι η κ. Αγγελοπούλου κέρδισε κατά κράτος το ματς. Διότι ζητώντας ένα εξαιρετικά τρελό πόσο για τα αναμνηστικά νομίσματα, συμβιβάστηκε με το καθόλου άσχημο εκατομμύριο ανά τράπεζα, πουλώντας κάτι που δεν πωλείται.
 • Δεν μπορώ να φανταστώ πολλούς που μπορούν να διαθέσουν, για να αποκτήσουν μια συλλογή αναμνηστικών νομισμάτων για την Επανάσταση του '21, ποσό που λέγεται ότι θα αρχίζει από 6.000 ευρώ και θα φτάνει έως 15.000 ευρώ. Και, εκτός της φαντασίας, έχουμε και το παράδειγμα του Προπομπού. Πρόκειται για το πρώτο μετάλλιο που έχει εκδώσει η Επιτροπή «Ελλάδα 2021», την πώληση του οποίου, έναντι 25 ευρώ έκαστο, έχει αναλάβει η Εθνική Τράπεζα με πενιχρά αποτελέσματα.
 • Σημειώνω ότι πολλές τράπεζες διαθέτουν πλούσια συλλογή από... αδιάθετα αναμνηστικά μετάλλια όχι μόνο από τους Ολυμπιακούς της Αθήνας το 2004 αλλά ακόμα και από τους Μεσογειακούς Αγώνες της Αθήνας που διεξήχθησαν το 1991!
 • Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έχουν τεθεί από την προηγούμενη εβδομάδα οι συναλλαγές στην Ελλάκτωρ και ειδικότερα οι πωλήσεις μετοχών από διοικητικά στελέχη της εταιρίας την ημέρα που μπλοκ μετόχων απέστειλε εξώδικο με αίτημα τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης και την ανακοίνωση αύξησης κεφαλαίου λίγες ημέρες μετά.
 • Με διπλό ενδιαφέρον αναμένεται η συνεδρίαση της Παρασκευής, καθώς πέραν του triple witching, της ταυτόχρονης λήξης δηλαδή των futures σε μετοχές και δείκτες καθώς και των option, θα έχουμε και την αλλαγή της στάθμισης στον δείκτη FTSE/ASE υψηλής κεφαλαιοποίησης. Ειδικότερα, θα αυξηθεί η στάθμιση της Jumbo (σε 1 από 0,8855970), του ΟΠΑΠ (σε 0,85852740 από 0.8217020), του ΟΤΕ (0,5910910 από 0,5028290) και της Coca Cola HBC (0,3612070 από 0,3133690). Μένει να δούμε αν οι αλλαγές αυτές οδηγήσουν σε εισροές – εκροές που θα επηρεάσουν την αγορά τις αποτιμήσεις.
 • «Δεν ισχύει». Με αυτές τις δυο λέξεις σχολίασαν πηγές της Eurobank το χθεσινό δημοσίευμα του Bloomberg για το ενδιαφέρον της εγχώριας τράπεζας να αποκτήσει τις δραστηριότητες λιανικής της HSBC στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πώληση της ελληνικής μονάδας της HSBC θα μπορούσε να αποφέρει στον διεθνή τραπεζικό όμιλο 100 εκατ. ευρώ.
 • Νέα χρέη στο τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί να δημιουργήσει πια η MIG. Φαίνεται, όμως, στα στοιχεία 9μήνου που δημοσίευσε χθες, ότι ο όμιλος δημιουργεί νέα χρέη προς την αγορά με αρκετά μεγάλη ταχύτητα. Το κονδύλι «λοιπές υποχρεώσεις» αυξήθηκε από 475,3 στο 9μηνο 2019 στα 566,6 εκατ. ευρώ φέτος. Δεν είναι και λίγα 91,3 εκατ. πρόσθετου χρέους σε προμηθευτές κ.α. μέσα σε ένα 12μηνο (αύξηση 23%) και δείχνουν ότι ο όμιλος έχει στριμωχθεί αρκετά με την πανδημία. Και μια μόνιμη παρατήρηση για τις δημοσιεύσεις στοιχείων από τη MIG: πότε θα σταματήσει η διοίκηση την πρακτική της μη δημοσίευσης στοιχείων για τα αποτελέσματα προ φόρων; Θεωρεί, άραγε, ότι το επενδυτικό κοινό ικανοποιείται με τα EBITDA και τα EBIT και τα αποτελέσματα προ φόρων περισσεύουν;

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο ανασχηματισμός από το... Κονέκτικατ, το άδοξο «τέλος» Ζαββού και η Eurobank

Τα λάθη σχεδιασμού και οι αναταράξεις του ανασχηματισμού, το μέρισμα της Eurobank, οι ελπίδες της Ελλάκτωρ για το Ταμείο Ανάκαμψης και η κατάργηση της θέσης υφυπουργού για τα τραπεζικά.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η ανία τραπεζών - θεσμών, η έκπληξη της Eurobank και το άστοχο short του Lansdowne

Γιατί δεν εκπέμπουν πια στο ίδιο μήκος κύματος τράπεζες - θεσμοί, πώς η Eurobank έσωσε το δάνειο της Ναυτεμπορικής, η υποχώρηση χωρίς πανικό στο ΧΑ, το short που «βάζει μέσα» την Lansdowne και το ακριβό outsourcing του ΕΟΠΥΥ.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το άνοιγμα των Ολλανδών στους εφοπλιστές και το εκλογικό «πάγωμα» των πλειστηριασμών

Η προσπάθεια αποφυγής πολέμου μετόχων στην Ελλάκτωρ, οι πολιτικοί υπολογισμοί για τους πλειστηριασμούς, η εκεχειρία των εργολάβων και το πακέτο του Απ. Βακάκη που αβγάτισε.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι ιδιωτικοποιήσεις αλά ΣΥΡΙΖΑ, η κοροϊδία της MLS και τα νέα επεισόδια στην Ελλάκτωρ

Ο εθνικός μας super γλωσσολόγος με τη βέργα στο χέρι, οι άχαστες επιτυχίες ΣΥΡΙΖΑ στις ιδιωτικοποιήσεις, η κοροϊδία από την MLS και η υπερήφανη Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η μετακόμιση Αναστ. Καλλιτσάντση και η ασυνήθιστη «συμμαχία» Eurobank - Alpha

Τα ερωτήματα για τη μετακίνηση προσωπικών αντικειμένων σε άλλο κτήριο από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ελλάκτωρ, πώς «συντονίστηκαν» η Eurobank και η Alpha Bank για τη Σοφία Μπεκατώρου και η διπλή ανάγνωση της ανακοίνωσης της Fitch.