ΓΔ: 912.81 0.40% Τζίρος: 124.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
agores, markets, metoxes, xrimatistirio
Φωτο: Shutterstock

Η «μάχη» Jumbo – Mytilineos, τα νέα επεισόδια στην Ελλάκτωρ και η προσέλκυση πλούσιων

Πώς η Mytilineos βρέθηκε σε απόσταση αναπνοής από την κεφαλαιοποίηση της Jumbo, το «αντάρτικο» του διδύμου εφοπλιστών και η προσπάθεια της κυβέρνησης να φέρει εκατομμυριούχους στην Ελλάδα.
 • Πραγματοποιήθηκε χθες το κρίσιμο Δ.Σ. της ε.ο.αν., όπως ανέφερε στο χθεσινό σημείωμα της στήλης, το οποίο ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία (9 υπέρ, 1 αποχή και μια λευκή ψήφο) το νέο business plan της εταιρίας σηματοδοτώντας την επιτάχυνση του βηματισμού στον τομέα της ανακύκλωσης (τομέας στον οποία η χώρα βρίσκεται πολύ πίσω). Όλα καλά λοιπόν; Όχι ακριβώς... Διότι παρά την μεγάλη αποδοχή του νέου σχεδίου υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα: το μέλος του Δ.Σ. που απείχε από την ψηφοφορία ήταν ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ιωάννης Σιδέρης!
 • Με λίγα λόγια ο διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού στην ουσία διαφωνεί με την σημαντικότερη απόφαση που έχει λάβει ο οργανισμός. Οπότε μένει να δούμε πώς θα ξεπεραστεί η σοβαρή αυτή και εντελώς ασυνήθιστη δυσαρμονία.  
 • Στο φουλ δουλεύουν οι μηχανές στον όμιλο Ελλάκτωρ με αλλαγές σε Δ.Σ. θυγατρικών και σε πρόσωπα - κλειδιά στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδίου των νέων μετόχων για την εξυγίανση του ομίλου και την έξοδο από τη βαθιά κρίση. Και μαζί με τα μεγάλα, η νέα διοίκηση έχει να αντιμετωπίσει και πολλά μικρά που άφησε η πολιτική «καμένης γης» που ακολούθησε ο Αναστ. Καλλιτσάντσης. Όπως, για παράδειγμα, θα πρέπει να φύγουν από τον όμιλο ουκ ολίγα στελέχη που, ενώ είχαν φύγει λαμβάνοντας πλήρη αποζημίωση, επαναπροσλήφθηκαν από την προηγούμενη διοίκηση. Είναι ενδιαφέρον ότι οι αποχωρήσεις μαζί με τις γενναιόδωρες αποζημιώσεις δόθηκαν λίγο πριν την Γενική Συνέλευση, ενώ οι επαναπροσλήψεις έγιναν αμέσως μετά τη συνέλευση.
 • Την ίδια ώρα, στο «αντάρτικο» βγαίνουν οι Καϋμενάκης - Μπάκος, καταθέτοντας αγωγή για την ακύρωση της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της Ελλάκτωρ, η οποία οδήγησε στις διοικητικές αλλαγές. Υποστηρίζουν ότι η ολλανδική επιχείρηση (Reggeborgh Invest B.V.) κυριάρχησε στη γενική συνέλευση μετόχων επειδή βρίσκονταν σε συνεννόηση με άλλους μετόχους. Σημειώνουν ότι οι Ολλανδοί ελέγχουν στην πραγματικότητα το 37,276 % της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και θα έπρεπε να υποβάλλουν δημόσια πρόταση. Παράλληλα θέτουν ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων για ορισμένα νέα μέλη του Δ.Σ.
 • Με λίγα λόγια το σίριαλ Ελλάκτωρ και της διαμάχης Ολλανδών – διδύμου, θα έχει και συνέχεια, ωστόσο οι προσδοκίες δεν είναι μεγάλες, καθώς μέχρι τώρα Καϋμενάκης - Μπάκος κινήθηκαν επιπόλαια και χωρίς σχέδιο. Θυμίζουμε ότι μια ημέρα πριν την έκτακτη Γενική Συνέλευση επχείρησαν να την μπλοκάρουν, καταθέτοντας ασφαλιστικά μέτρα , τα οποία απέσυραν νωρίς το πρωί την επόμενη ημέρα.
 • Σε ό,τι αφορά την ουσία της αγωγής, όπως μαθαίνουμε, το μόνο που προκάλεσε στην αντίπερα όχθη είναι κάποια ειρωνικά χαμόγελα. Επιπλέον φαίνεται ότι πράγματι υπάρχει νομικό ζήτημα με την Greenhill Investments Limited (η οποία κατέθεσε την αγωγή), ως αποτέλεσμα μιας παιδαριώδους παράλειψης.  
 • Έτοιμη να υπερβεί την κεφαλαιοποίηση της Jumbo είναι η Mytilineos. Χθες, η διαφορά μεταξύ των δύο διαμορφώθηκε σε μόλις 5 εκατ. ευρώ υπέρ της Jumbo, έναντι διαφοράς 900 εκατ. πριν έξι μήνες και 1,18 δισ. ευρώ πριν ένα χρόνο. Η Jumbo υποφέρει στην εγχώρια αγορά, με τα καταστήματά της να παραμένουν κλειστά και να έχει χάσει μεγάλες εμπορικές περιόδους, ωστόσο εκτός Ελλάδας τα μαγαζιά της πάνε «σφαίρα». Από την άλλη πλευρά, η Mytilineos με την εξαιρετική ανθεκτικότητα που παρουσίασε το 2020 ενίσχυσε τη θέση της και διεύρυνε το μετοχολόγιό της, ενώ δύναμη στην μετοχή δίνουν τα φιλόδοξα σχέδια ενίσχυσης της θέσης της εταιρείας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η πολύ καλή πορεία των εμπορευμάτων και οι προσδοκίες αναθέρμανσης των οικονομιών. Σημειώνεται ότι το χθεσινό κλείσιμο της Mytilineos (12,82 ευρω) αποτελεί νέο υψηλό 52 εβδομάδων, επίπεδο που αποτελεί υψηλό 13 ετών.
 • Μεγάλα κέρδη για άλλη μια συνεδρίαση για τη μετοχή της ΔΕΗ (8,35 ευρώ +4,83%), που αποτελεί υψηλό 52 εβδομάδων και υψηλό 12ετίας. Η αγορά «παίζει» επιθετικά την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ.
 • Πολλά χαμόγελα προκάλεσε το χθεσινό ανοδικό ξέσπασμα του Γενικού Δείκτη, ο οποίος με ευκολία επανήλθε στη ζώνη των 800 μονάδων, ωστόσο με τις συναλλαγές σε τέτοια επίπεδα η εγχώρια αγορά δεν εμπνέει και μεγάλη αισιοδοξία. Η άνοδος ήταν σε μεγάλο βαθμό αντανάκλαση της εξαιρετικής εικόνας των ξένων αγορών (ο DAX χθες σημείωσε ιστορικό υψηλό) με τις τραπεζικές μετοχές να παραμένουν ο αδύναμος κρίκος.
 • Καλή η ιδέα που φέρνει στη Βουλή με μορφή τροπολογίας το υπουργείο Οικονομικών: να δημιουργηθεί ένα (ευνοϊκό) πλαίσιο για να δραστηριοποιούνται και στην Ελλάδα τα λεγόμενα family offices, ή αλλιώς εταιρείες ειδικού σκοπού για τη διαχείριση περιουσίας. Να μπορεί, δηλαδή, ένας πλούσιος Έλληνας, ή ξένος, να διατηρεί στην Ελλάδα μια εταιρεία που θα διαχειρίζεται την περιουσία του, θα έχει ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση και θα αφήνει κάποια έσοδα στο κράτος, δημιουργώντας και ορισμένες θέσεις απασχόλησης. Υπάρχει, όμως, ένα πρόβλημα σε αυτή την ιδέα: για να φέρει ένας πλούσιος την εταιρεία που διαχειρίζεται την περιουσία του σε μια χώρα, το πρώτο που ζητάει είναι η ασφάλεια ενός σταθερού φορολογικού και, γενικότερα, θεσμικού πλαισίου. Δυστυχώς, όλοι ξέρουν ότι στην Ελλάδα, αυτό που εισηγείται σήμερα ένας υπουργός Οικονομικών και εγκρίνεται από τη Βουλή, πολύ εύκολα μπορεί να «ξηλωθεί» σε λίγο καιρό από έναν άλλο υπουργό και μια διαφορετική κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Γι' αυτό, καλές είναι οι προθέσεις προσέλκυσης εκατομμυριούχων, αλλά ας μην περιμένουμε ότι θα αρχίσουν να κάνουν ουρές για να δημιουργήσουν εταιρείες ειδικού σκοπού στην Ελλάδα.
 • Πολλά ποντάρει η κυβέρνηση, ως γνωστόν, για την επανεκκίνηση του τουρισμού στα πιστοποιητικά εμβολιασμού. Δυστυχώς, όμως, αν κρίνει κανείς και από την απάντηση που έδωσε χθες ο επίτροπος Οικονομικών Τζεντιλόνι σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου μετά τη λήξη των εργασιών του Eurogroup, δεν υπάρχουν σοβαρές ελπίδες ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα υιοθετήσει σύντομα το πιστοποιητικό εμβολιασμού ως μια κοινή πολιτική για τη διευκόλυνση των διασυνοριακών ταξιδιών. Όπως είπε ο Ιταλός αξιωματούχος, τα πιστοποιητικά εμβολιασμού μπορεί να είναι χρήσιμα για υγειονομικούς σκοπούς, αλλά μέχρι να δοθεί πρόσβαση σε εμβόλιο σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες που θέλουν να εμβολιαστούν δεν μπορεί αυτά τα πιστοποιητικά να παράγουν δικαιώματα για τις μετακινήσεις εντός του ευρωπαϊκού χώρου. Κάτι τέτοιο, είπε, θα συνιστούσε δυσμενή διάκριση σε βάρος των πολιτών που δεν έχουν πρόσβαση στα εμβόλια. Τι σημαίνουν όλα αυτά για τον τουρισμό; Ότι τα πιστοποιητικά ίσως βοηθήσουν σε επίπεδο διακρατικών συμφωνιών, όπως η πρόσφατη με το Ισραήλ, αλλά δεν θα πρέπει να περιμένουμε, τουλάχιστον φέτος, ότι αξιοποιηθούν στο πλαίσιο μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για τη διευκόλυνση των διασυνοριακών ταξιδιών.

[email protected]

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

John Paulson, Trapeza Peiraios, Alpha Bank, EYDAP
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα χαμόγελα των ξενοδόχων, η αποχή Πόλσον και η… μπηχτή Μυτιληναίου

Οι πληρότητες πάνω από 70% στα ξενοδοχεία της Αθήνας, ο νέος λόγος για γκρίνια του Απ. Βακάκη, η τακτική του Πόλσον στην Alpha Bank και η δικαίωση του Ευ. Μυτιληναίου για τη νέα μονάδα φυσικού αερίου.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι ουρές για Πειραιώς, το ξεχασμένο ακίνητο της Πήγασος και το μέρισμα της Jumbo

Το ένθερμο ενδιαφέρον για τις νέες μετοχές της Πειραιώς και τα «ψιλά γράμματα» της αύξησης, η περίεργη αγορά ακινήτου της Πήγασος από την Ελλάκτωρ με «αλμυρό» τίμημα και η ωρίμανση του ΣΥΡΙΖΑ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το ολλανδικό Κούγκι, το internet που σέρνεται και τα ρεκόρ της Mytilineos

Οι μετρήσεις της ΕΕΕΤ, τα απελπισμένα ασφαλιστικά μέτρα για την Εγνατία, οι απλήρωτοι της Άκτωρ, το τρολάρισμα της MLS στην Κεφαλαιαγορά και η πρωταπριλιάτικη ενημέρωση των βουλευτών για τις εξελίξεις στις τράπεζες.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Γιατί δεν άρεσε η έξοδος Βακάκη και η αναστάτωση από το «κούρεμα» στην Ελλάκτωρ

Ο προβληματισμός της αγοράς για το νέο placement μετοχών από το αφεντικό της Jumbo, οι φόβοι των προμηθευτών της Ελλάκτωρ για απώλειες, η επιτυχία του 30ετούς χάρη στην ΕΚΤ και το σήμα από τη Fed.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι ενστάσεις των τραπεζών στις δηλώσεις Στουρνάρα και η πασαρέλα για το Υπερταμείο

Η τελική διαπραγμάτευση για το Galaxy, το πρόβλημα που δεν επιτρέπει στην Jumbo να λειτουργήσει με click away, οι νέες σωτήριες ιδέες του Γιάνη και η περίεργη λεπτομέρεια στο deal για το 18,3% της Ελλάκτωρ.