ΓΔ: 892.53 -2.22% Τζίρος: 12.31 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:11:36 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ΕΛΤΑ

Η DG Comp στα ΕΛΤΑ, τα παράλογα της Πειραιώς και οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί

Το γεύμα και η συμφωνία απόψεων Μητσοτάκη - Στουρνάρα, οι πανηγυρισμοί κυβερνητικών στελεχών για την ΑΜΚ της Πειραιώς, γιατί η DG Comp «σκαλίζει» την αύξηση των ΕΛΤΑ, το ακατανόητο +29,95% της Πειραιώς και το τσουρούφλισμα των πρωινών αγοραστών.
 • Σε εξαιρετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το χθεσινό γεύμα μεταξύ του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα. Το γεύμα πραγματοποιήθηκε στον υπέροχο ξενώνα της ΤτΕ, όπου ο εκάστοτε διοικητής δέχεται τους υψηλούς καλεσμένους του και συζήτησαν για όλα τα θέματα που αφορούν την οικονομία και τις τράπεζες. Όπως μεταφέρουν στη στήλη πηγές που έχουν γνώση, σημειώθηκε «πλήρης συμφωνία απόψεων».
 • Είναι λίγο περίεργο να βλέπεις και να διαβάζεις τόσους πανηγυρισμούς από στελέχη της κυβέρνησης για την επιτυχία της αύξησης κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς. Διότι μπορεί για την τράπεζα η αύξηση να αποτελεί ιστορικό βήμα για την οριστική αντιμετώπιση της κληρονομίας της κρίσης, μια αλλαγή σελίδας, και η διοίκηση δικαίως να καμαρώνει που πέτυχε να προσελκύσει τέτοιας ποιότητας επενδυτές, ωστόσο, οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης είναι μάλλον παράταιροι.
 • Μόλις λίγους μήνες πριν υποχρεώθηκε να αγοράσει μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς στην τιμή (προσαρμοσμένη στο reverse split) των... 96 ευρώ, όταν οι νέες μετοχές της αύξησης εκδόθηκαν στο 1,15 ευρώ. Δεν φαίνεται να προβληματίζει κανέναν γιατί η προηγούμενη συμφωνία που είχε υπογράψει η Ελληνική Δημοκρατία (με τα CoCos και τους όρους μετατροπής τους σε μετοχές) πήγε τόσο στραβά ή ότι οι επενδυτές που εμπιστεύτηκαν προηγούμενες αυξήσεις κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς αλλά και των άλλων συστημικών τραπεζών (2013, 2014 και 2015) είδαν τα κεφάλαιά τους να εξανεμίζονται πάνω από μία φορά. Τι έφταιξε και απέτυχαν τόσες ανακεφαλαιοποιήσεις...
 • Επίσης δεν φαίνεται να προβληματίζει κανέναν στην κυβέρνηση ότι η επιτυχία της Πειραιώς δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς τη μεταφορά ρίσκου από τις τράπεζες στον φορολογούμενο. Διότι χωρίς τις κρατικές εγγυήσεις του «Ηρακλή» (Ι &ΙΙ), ούτε η Πειραιώς, ούτε η Eurobank, ούτε η Εθνική, ούτε η Alpha θα μπορούσαν να υλοποιήσουν τις μεγάλες πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσω των οποίων επιτυγχάνεται η εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών.
 • Έχουν χαθεί δεκάδες δισεκατομμύρια, τα περισσότερα των φορολογουμένων, στην υπόθεση τράπεζες την τελευταία δεκαετία και καλό θα ήταν να αποφεύγονται οι πανηγυρισμοί και να προσευχόμαστε να μην καούν και άλλα χρήματα. Ειδικά με ένα track record σαν το ελληνικό.
 • Το βασικό πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει αυτό που λέμε «Ελληνική Δημοκρατία», αλλά κυβερνήσεις που έρχονται και παρέρχονται και θεωρούν ότι η Ελληνική Δημοκρατία ξεκινά από τη στιγμή που ορκίζονται.
 • Την προσοχή των θεσμικών οργάνων της ΕΕ φαίνεται ότι έχει προσελκύσει η υπόθεση των ΕΛΤΑ και της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου στο πλαίσιο του σχεδίου εξυγίανσης που υλοποιεί η κυβέρνηση. Εξέλιξη μάλλον αναμενόμενη, καθώς η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν κατά κανόνα σε τέτοιες υποθέσεις διερευνά το ενδεχόμενο κρατικής ενίσχυσης σε περιπτώσεις αυξήσεων κεφαλαίου κρατικών επιχειρήσεων.
 • Ανάλογη διαδικασία η Kομισιόν έχει ξεκινήσει και για τα ισπανικά ταχυδρομεία και δεν φαίνεται να αποτελεί εξέλιξη που να αλλάζει τα δεδομένα ή πολύ περισσότερο να προκαλεί ανησυχία στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής.
 • Ασφαλώς το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν αποτελεί ναό του ορθολογισμού, αλλά αυτό που έγινε χθες με την μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς και το +29,95%, βγάζει μάτι. Η μετοχή έκλεισε στα 2,586 ευρώ, στο limit up, και μάλιστα με ανεκτέλεστες εντολές αγοράς 95.000 τεμαχίων. Στην τιμή αυτή η κεφαλαιοποίηση της Τρ. Πειραιώς, με βάση τον νέο αριθμό μετοχών μετά την ΑΜΚ (1,25 δισ.) φτάνει τα 3,23 δισ. ευρώ ξεπερνώντας, και μάλιστα με διαφορά, τη Eurobank η οποία έχει κεφαλαιοποίηση 2,88 δισ. ευρώ. Δεν υπάρχει αναλυτής που να θεωρεί ότι βγάζει νόημα αυτό.
 • Πέρα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών υπάρχει και κάτι άλλο που δεν βγάζει νόημα: στην αγορά παραγώγων τα futures της Τρ. Πειραιώς (Ιούνιος) διαπραγματεύονται στα 1,55 ευρώ ή με -40% από την τιμή της μετοχής στο ΧΑ.
 • Πολύ γρήγορα, με την εισαγωγή των 1,2 δισ. νέων μετοχών που προέκυψαν από την αύξηση κεφαλαίου, η τάξη και η λογική θα αποκατασταθούν. Εξακολουθεί να υπάρχει ένα ζήτημα βέβαια: Αυτοί που αγοράζουν μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς στα 2,586 ευρώ το βλέπουν πράγματι ως μια καλή επενδυτική ευκαιρία ή «καίνε» κάποια εκατομμύρια για να διαμορφώσουν ένα υψηλό σημείο «ισορροπίας», εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι ακόμα διαπραγματεύονται ελάχιστες μετοχές της τράπεζας, για να εκμεταλλευτούν αδαείς και να πουλήσουν ψηλά όταν θα πιστωθούν οι νέες μετοχές; Διότι αυτό το δεύτερο προσομοιάζει με χειραγώγηση αγοράς.
 • Μπορεί το Χρηματιστήριο Αθηνών να έκλεισε χθες με μεγάλα κέρδη, +1,51%, ξεπερνώντας και το επίπεδο των 900 μονάδων, ωστόσο η συνεδρίαση άφησε μια πικρή γεύση σε επενδυτές. Όλοι όσοι τοποθετήθηκαν στο άνοιγμα της συνεδρίασης ποντάροντας στις θετικές ειδήσεις... τσουρουφλίστηκαν, καθώς πολύ γρήγορα οι τιμές διολίσθησαν για να κλείσουν αισθητά χαμηλότερα από τα υψηλά ημέρας. Οι προσδοκίες για τη χθεσινή συνεδρίαση ήταν σίγουρα μεγαλύτερες μετά την αναβάθμιση – έκπληξη από την S&P αλλά και την μεγάλη ανταπόκριση των επενδυτών στην αύξηση της Τρ. Πειραιώς. Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι τιμές των μετοχών έχουν αποκομίσει μεγάλα κέρδη τις τελευταίες εβδομάδες, βρισκόμαστε στην Μεγάλη Εβδομάδα και μπροστά μας έχουμε πολλές αργίες, κάτι που πάντα βαραίνει την αγορά.
 • Σταθερά πρώτη σε αξία συναλλαγών η Alpha Bank (14,3 εκατ. ευρώ), ενώ μεγάλη αύξηση συναλλαγών σημειώθηκε στην Εθνική Τράπεζα (11,1 εκατ. ευρώ) και νέο ρεκόρ 52 εβδομάδων σημείωσαν Mytilineos και ΟΠΑΠ.
 • Σήμερα θα γίνει γνωστή η τιμή διάθεσης των 25 εκατ. μετοχών (6,6% του συνόλου) της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ από τη Viohalco (στο θέμα είχε αναφερθεί από τις 24 Μαρτίου το BusinessDaily). Η τιμή θα ενσωματώνει ικανοποιητικό discount για όσους συμμετείχαν στο accelerated book building που άρχισε χθες. Με αυτή τη συναλλαγή η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ θα έχει πλέον, εκτός από την απαιτούμενη κεφαλαιοποίηση, και αρκετά ικανοποιητική διασπορά για να θέσει υποψηφιότητα για μια θέση στο δείκτη FTSE της υψηλής κεφαλαιοποίησης, πιθανότατα στη μεθεπόμενη αναθεώρηση του δείκτη, αφού την αμέσως επόμενη, εκτός απροόπτου, δεν την προλαβαίνει.
 • Η αγορά ψάχνει τώρα την επόμενη κίνηση του ομίλου Viohalco και πολλοί κοιτάζουν στην πλευρά των δανειακών υποχρεώσεων. Για παράδειγμα, ο όμιλος έχει βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις σε τράπεζες ύψους άνω των 680 εκατ. ευρώ, με μέσο επιτόκιο που ξεπερνά το 4%. Σε μια περίοδο άνθησης των εκδόσεων ευρωομολόγων, με πολύ χαμηλά επιτόκια δεν θα φαινόταν παράλογο να εξετάσει και ο όμιλος Viohalco μια έξοδο στην αγορά.
 • Καλό είναι να κοιτάξουν λίγο τα αυτοματοποιημένα μηνύματά τους πολλές ασφαλιστικές εταιρίες. Διότι το να εύχεσαι «καλό και ασφαλές ταξίδι», όταν οι μετακινήσεις απαγορεύονται και οι περισσότεροι θα περάσουν τις γιορτές στις πόλεις τους, αγγίζει και τα όρια της πρόκλησης...

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σωκράτης Λαζαρίδης, ΕΧΑΕ
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η επίμονη εκλογολογία, το ομόλογο της Alpha και ο θόρυβος για Σ. Λαζαρίδη

Γιατί ο πρωθυπουργός επιμένει περί εξάντλησης της συνταγματικής θητείας, «ανοίγει» αύριο το βιβλίο για το ομόλογο της Alpha, ο θόρυβος περί κυβερνητικής εμπλοκής στην ΕΧΑΕ, τα αίτια της καχεξίας του Γενικού Δείκτη και η «έκρηξη» της ΤτΕ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η άλλη όψη της πράσινης μετάβασης, οι πιέσεις για τη Βασιλεία ΙΙΙ και το «βαρύ» ΧΑ

Γιατί οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες θέλουν να αποτρέψουν αλλαγές στη Βασιλεία ΙΙΙ, το υψηλό κόστος της πράσινης μετάβασης, ο εγκλωβισμός Τσίπρα στα καμώματα Πολάκη και η «χαμηλή πτήση» του ΧΑ παρά την «απογείωση» της οικονομίας.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο ανασχηματισμός, το τσαλάκωμα του επιτελικού κράτους και οι τραπεζικές μετοχές

Οι φήμες για τις αλλαγές στα οικονομικά υπουργεία, τα καλά και κακά νέα του Αυγούστου, τι έγραφε ο Paul Porter πριν 70 χρόνια για την ελληνική δημόσια διοίκηση και η επόμενη ημέρα του ΧΑ.
Trapeza, trapeza peiraios
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το ομόλογο της Πειραιώς και ποια είναι η εταιρεία που κατέθεσε αίτηση εισαγωγής στο ΧΑ

Το timing της έκδοσης ομολόγου Tier1 από την Τρ. Πειραιώς, η δυναμική εταιρεία πληροφορικής που θέλει να εισέλθει στην Εναλλακτική Αγορά και τα περιθώρια ανόδου για τη μετοχή των ΕΛΠΕ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Εν αναμονή της «προσγείωσης» της Τρ. Πειραιώς και τα ΕΛΠΕ χωρίς «Πετρέλαια»

Πώς o Κυρ. Πιερρακάκης και το Δημόσιο νίκησαν τη γραφειοκρατία που δεν κατάφερναν να ελέγξουν οι τράπεζες, πώς θα υποδεχθεί η αγορά τις νέες μετοχές της Τρ. Πειραιώς και γιατί τα ΕΛΠΕ ψάχνουν επωνυμία χωρίς «Πετρέλαια».