ΓΔ: 1480.23 -0.15% Τζίρος: 72.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Το Ταμείο Ανάκαμψης από τη θεωρία στην πράξη, οι έπαινοι του ΔΝΤ και οι τράπεζες

Τα εξωπραγματικά χρονοδιαγράμματα για τους διαγωνισμούς του Ταμείου Ανάκαμψης, ο ενθουσιασμός της επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ελλάδα, οι θετικές εκθέσεις για τις τράπεζες χωρίς αντίκρισμα στις μετοχές και το νέο "Coca Cola effect".

Λένε ότι μεταξύ θεωρίας και πράξης βρίσκεται το χάος, κάτι που σίγουρα διαπιστώνουν αυτή την περίοδο κυβέρνηση και δημόσια διοίκηση αναφορικά με την πρόοδο του Ταμείου Ανάκαμψης. Για να σχηματίσουμε μια ιδέα για το μέγεθος της πρόκλησης που έχει μπροστά της η χώρα, αναφορικά με την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου, αρκεί να αναφέρουμε ότι, σύμφωνα με τα σχέδια που εκπόνησαν οι εταιρείες συμβούλων, μέχρι το τέλος του χρόνου θα έπρεπε να δημοπρατηθούν 45 διαγωνισμοί! Φυσικά και δεν θα τηρηθούν αυτά τα εκτός πραγματικότητας χρονοδιαγράμματα, ωστόσο στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης επικρατεί μια σχετική αισιοδοξία για την πρόοδο των διαγωνισμών, εκτιμώντας ότι εντός του πρώτου διμήνου του 2022 θα προκηρυχθούν 30 έργα. Καθόλου άσχημα -αν επιβεβαιωθεί η εκτίμηση.

-- Παράλληλα, καταγράφονται και κάποιες επιτυχίες όπως η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τη Μετεωρολογική Υπηρεσία σε εννέα μήνες. Βέβαια, υπήρχε μόνο μία προσφορά…

-- Πληθαίνουν οι θετικές εκτιμήσεις ξένων οίκων για τις εγχώριες τράπεζες, τις προοπτικές τους και φυσικά την πορεία των μετοχών τους. Ο ένας μετά τον άλλο ξένοι αναλυτές επισημαίνουν ότι οι τράπεζες αφήνουν πίσω την κληρονομιά της κρίσης, τα NPEs, και εκτιμούν ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την ενίσχυση της κερδοφορίας τους τα επόμενα χρόνια. Επισημαίνουν ακόμα ότι οι μετοχές των εγχώριων τραπεζών διαπραγματεύονται με αποτιμήσεις πολύ χαμηλότερες των ευρωπαϊκών (αν και υπάρχουν πολλοί λόγοι για το discount αυτό). Οι θετικές αυτές εκθέσεις πάντως δεν έχουν καταφέρει να οδηγήσουν τις τιμές υψηλότερα, καθώς το βασικό πρόβλημα της εγχώριας αγοράς είναι ότι δεν τοποθετούνται ξένα κεφάλαια σε ελληνικές μετοχές. Πολλοί εκτιμούν ότι αυτό θα αλλάξει το νέο έτος, εάν επιβεβαιωθούν οι θετικές εκτιμήσεις για την οικονομία. Και σε ένα τέτοιο σενάριο οι τράπεζες θα είναι από τους πλέον ωφελημένους.  

-- Παλαιότερα, κάθε φορά που μιλούσαν οι αξιωματούχοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα δεν είχαμε πολλές ελπίδες να ακούσουμε κάτι καλό. Χθες, όμως, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό της για την πρόοδο της Ελλάδας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση Ελληνίδας δημοσιογράφου κατά την παρουσίαση της έκθεσης για την ευρωζώνη. Είπε ότι η σχεδιαζόμενη πρόωρη εξόφληση και των τελευταίων δανείων του Ταμείου είναι το συμβολικό κλείσιμο μιας δύσκολης περιόδου, δήλωσε ενθουσιασμένη που η Ελλάδα πηγαίνει τόσο καλά και μάλιστα τόνισε, απευθυνόμενη στην Ελληνίδα δημοσιογράφο, ότι πρέπει να είναι υπερήφανη για τα επιτεύγματα της χώρας. Τι θα κάνει, όμως, το Ταμείο όταν αποπληρωθούν τα δάνεια; Θα συνεχίσει να επιτηρεί την οικονομία και να παρέχει συμβουλές και υπηρεσίες στην κυβέρνηση, όπως είπε η Γκεοργκίεβα, για να μην πιστέψουμε ότι θα χάσουμε εντελώς την επαφή με ΔΝΤ.

-- Θετική για την Ελλάδα και, γενικότερα, για τις υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης ήταν η τοποθέτηση της επικεφαλής του ΔΝΤ και στη συζήτηση που αρχίζει για τους νέους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας. Η γενική κατεύθυνση των αλλαγών, όπως είπε, πρέπει να διευκολύνει τις επενδύσεις, πρωτίστως για την πράσινη μετάβαση, χωρίς να δημιουργείται ασφυξία από τους δημοσιονομικούς κανόνες. Πρότεινε, μάλιστα, τις πράσινες επενδύσεις να αναλάβει να χρηματοδοτεί ένα κοινό ευρωπαϊκό ταμείο, κάτι που θα ήταν ευχής έργο για τη χώρα μας.

-- Απαρατήρητα πέρασαν χθες στο χρηματιστήριο τα νέα για την εκρηκτική αύξηση του ΑΕΠ. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι το ΧΑ δεν έδωσε εικόνα σοβαρής αγοράς. Όχι μόνο γιατί έμεινε χαμηλά η αξία των συναλλαγών, αλλά και επειδή οι δύο βασικοί δείκτες (Γενικός και 25άρης) έδωσαν μια μάλλον διαστρεβλωμένη εικόνα των τάσεων που αναπτύχθηκαν στη συνεδρίαση. Ενώ οι μετοχές που υποχώρησαν ήταν συντριπτικά περισσότερες από αυτές που κέρδισαν έδαφος, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες μόλις -0,10% και ο 25άρης σχεδόν αμετάβλητος (-0,03%). Αυτό το παράδοξο φαινόμενο εξηγείται από τη σημαντική άνοδο (+2,38%) της «βαριάς» μετοχής της Coca Cola HBC. Όσο σημαντική, όμως, ήταν αυτή η άνοδος, τόσο ασήμαντη ήταν η αξία των συναλλαγών στη μετοχή: μόλις 243.094 ευρώ. Δύσκολα μπορεί κανείς να φανταστεί οποιοδήποτε ανεπτυγμένο χρηματιστήριο όπου με τόσο μικρή αξία συναλλαγών σε μία και μόνη μετοχή οι βασικοί δείκτες καταλήγουν να δείχνουν εντελώς διαφορετική εικόνα από την πραγματική εικόνα μιας συνεδρίασης. Είναι κι αυτός ένας λόγος που οι ξένοι θεσμικοί δυσκολεύονται να πάρουν στα σοβαρά την ημέτερη χρηματιστηριακή αγορά. 

-- "Put your money where your mouth is", λένε οι Αμερικανοί, για να υπογραμμίζουν ότι τα λόγια δεν έχουν μεγάλη αξία, αν δεν είναι κάποιος διατεθειμένος να τοποθετήσει ανάλογα τα χρήματά του. Οι ελληνικές κυβερνήσεις φαίνεται ότι λένε πολλά για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, αλλά τα λεφτά τους τα τοποθετούν... στα ορυκτά καύσιμα. Μια ανάλυση στοιχείων της Κομισιόν για τις ενεργειακές επιδοτήσεις δείχνει ότι από το 2015 έως το 2020 η Ελλάδα επιδότησε με ποσά 1,6 - 2 δισ. ευρώ ετησίως τα ορυκτά καύσιμα, ενώ αν ληφθούν υπόψη και οι επιδοτήσεις στον ηλεκτρισμό, που έμμεσα επιδοτούν τα ορυκτά καύσιμα, και φθάνουν στα 600 - 800 εκατ. ευρώ ετησίως, την τελευταία εξαετία δώσαμε περίπου 14 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων. Αντίθετα, μόνο 8,5 δισ. ευρώ κατευθύνθηκαν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εκ των οποίων τα 6,3 δισ. ευρώ σε φωτοβολταϊκά και μόνο 1,8 δισ. σε αιολικά. Τα δε κίνητρα για την εξοικονόμηση ενέργειας δεν ξεπέρασαν τα 100 εκατ. ευρώ ετησίως, την ίδια περίοδο. Οι μεγάλες επιδοτήσεις στα ορυκτά καύσιμα δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα, είναι γενικότερα ευρωπαϊκό, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Κομισιόν, όμως στη χώρα όπου συνηθίζεται τα λόγια των πολιτικών ηγεσιών να απέχουν πολύ από τα έργα φαίνεται ότι είναι σοβαρότερο.

-- Σήμερα αρχίζει η διαπραγμάτευση, στην Κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, των 120.000 ομολογιών της Noval Propery. Υπενθυμίζεται ότι μέσω της ομολογιακής έκδοσης, διάρκειας 7 ετών, η εταιρεία άντλησε 120 εκατ. ευρώ. Το επιτόκιο της έκδοσης καθορίστηκε σε 2,65%.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η κρίση κυβέρνησης – τραπεζών, το συνέδριο στο Λονδίνο και τα χρηματιστήρια

Οι μεγάλες προσδοκίες για την προσέλκυση επενδυτών στο Λονδίνο, γιατί οι σχέσεις κυβέρνησης - τραπεζών είναι στο «κόκκινο», η αλλαγή διοίκησης στην Παγκρήτια, οι ελπίδες και οι κίνδυνοι για τα χρηματιστήρια.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η αναμονή για τη FED, οι insiders στην Intracom, η Παγκρήτια και οι συστημικές

Οι αισιόδοξες εκτιμήσεις του ΔΝΤ για το διεθνές τραπεζικό σύστημα και την Ελλάδα, η γενναία δημόσια τοποθέτηση του Θ. Πλεύρη για τον πατέρα του, η ΑΜΚ της Παγκρήτιας, το «πάγωμα» των αγορών εν αναμονή της FED, οι inside αγορές στην Intracom, η Τιτάν και ο φόρος στα διυλιστήρια.
Euros, Money, xrhmata,
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι δύο δείκτες για 4 τράπεζες, το Ταμείο Ανάκαμψης σε slow motion και η ισχύς του ΟΠΑΠ

Πώς το ελληνικό χρηματιστήριο κατέληξε να έχει δύο ίδιους τραπεζικούς δείκτες, οι αργοί ρυθμοί για το Ταμείο Ανάκαμψης που επιβάλλει η ελληνική γραφειοκρατία, τα μηνύματα από την άνοδο του ΟΠΑΠ, η νέα καθυστέρηση για τη ΛΑΡΚΟ και οι αναπάντητες κλήσεις στα ΕΛΤΑ.
Γιώργος Ζαββός
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η αδικαιολόγητη «βουτιά» της Jumbo, η διόρθωση που δεν έρχεται και ο Magic George

Πώς η Eurostat έδωσε τέλος στη μαγεία του σχεδίου Ηρακλής, γιατί η Jumbo δεν απειλείται με άμεση έξοδο από τον δείκτη MSCI, τι κρύβει η καλύτερη του αναμενόμενου εικόνα του ΧΑ και τα στοιχήματα στην Coca Cola HBC.
Σπύρος Θεοδωρόπουλος
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το ξέσπασμα Θεοδωρόπουλου, τα χαμένα chip της Apple και το ράλι της ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Ο Σπ. Θεοδωρόπουλος προσφέρει στις τράπεζες κάτι που σπανίως συναντούν: δημόσια και θερμή υποστήριξη, οι εφοπλιστές κερδίζουν εδάφη στη μάχη της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η Κ. Σαββαΐδου και το Ευρ. Δικαστήριο και το πάθημα της Apple με τα μικροτσίπ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η ανία τραπεζών - θεσμών, η έκπληξη της Eurobank και το άστοχο short του Lansdowne

Γιατί δεν εκπέμπουν πια στο ίδιο μήκος κύματος τράπεζες - θεσμοί, πώς η Eurobank έσωσε το δάνειο της Ναυτεμπορικής, η υποχώρηση χωρίς πανικό στο ΧΑ, το short που «βάζει μέσα» την Lansdowne και το ακριβό outsourcing του ΕΟΠΥΥ.