ΓΔ: 1381.07 1.14% Τζίρος: 93.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Τα «φάουλ» της Coca Cola HBC, η αντίδραση των mezz και οι έρευνες στην Κρήτη

Οι συνεχείς εμπλοκές της Coca Cola HBC με την Επ. Ανταγωνισμού, η άνοδος των μετοχών των δύο νέων mezz, φήμες και πραγματικότητα για την Exxon και την Κρήτη, τα δάνεια με τη μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίου, η μεγέθυνση της Ergo και το discount στην Ανδρομέδα.

Είναι «οπλισμένη» με το πιο δυνατό, ίσως, εμπορικό σήμα του κόσμου. Η οικονομική ισχύς της είναι αδιαμφισβήτητη, όπως και η κυριαρχία της στην αγορά. Κι όμως, η Coca Cola HBC (3Ε στο παρελθόν) κατ’ επανάληψη τιμωρείται με πρόστιμα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, επειδή έχει μια κακή συνήθεια που δεν μπορεί να κόψει: καταχράται τη δεσπόζουσα θέση της για να κόβει τα μερίδια αγοράς των ανταγωνιστών. Μια… all time classic μέθοδος για να γίνεται αυτό, που έχει απασχολήσει πολύ την Επιτροπή Ανταγωνισμού στο παρελθόν, είναι οι συμβάσεις αποκλειστικότητας όταν δίνεται σε ένα σημείο πώλησης, με χρησιδάνειο, ένα ψυγείο. Με αυτή τη μέθοδο, η Coca Cola HBC δημιουργούσε μια σχέση αποκλειστικής παρουσίας των προϊόντων της στα ψυγεία, κόβοντας τη φόρα των ανταγωνιστών. Χθες, για ανάλογες παραβάσεις κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης, ύστερα από καταγγελία της δωδεκανησιακής ετιαρείας ΒΑΠ, τιμωρήθηκε με πρόστιμο 10,3 εκατ. ευρώ. Νωρίτερα, της είχε επιβληθεί άλλο πρόστιμο, ύψους 800.000 ευρώ, για «παρακώλυση – δυσχέρανση έρευνας της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού κατά τη διεξαγωγή επιτόπιου ελέγχου». Αλλά αυτές οι εμπλοκές με την Επ. Ανταγωνισμού έχουν μακρά ιστορία, ήδη από τη δεκαετία του ’90. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, είχε διαπιστωθεί από την Επ. Ανταγωνισμού ότι «κατά το χρονικό διάστημα 1991-1999 η εταιρία Coca Cola (3Ε) καταχράστηκε τη δεσπόζουσα θέση της, κατά παράβαση του άρθρου 2 του ν. 703/77, όπως ισχύει, στις περιπτώσεις : α) με την εφαρμογή συστήματος εκπτώσεως στόχων πωλήσεων, β) με την διακριτική μεταχείριση των πρατηριούχων και λιανοπωλητών με κριτήριο την αποκλειστική συνεργασία με εκείνη, γ) με την εξάρτηση παροχής δωρεάν ψυγείων από την αποδοχή αποκλεισμού ανταγωνιστικών προϊόντων». Μάλιστα, κρίθηκε αργότερα ότι η Coca Cola HBC δεν είχε εφαρμόσει τα προβλεπόμενα στην απόφαση και τιμωρήθηκε με πρόστιμο 8,6 εκατ. ευρώ, το 2006.

-- Ένα συμπέρασμα που μπορεί να εξαχθεί από αυτή την κατ’ επανάληψη παραβατική συμπεριφορά μιας τόσο ισχυρής εταιρείας είναι μάλλον προφανές: το κέρδος που έχει από την παραβίαση του νόμου για τον ανταγωνισμό είναι πολύ μεγαλύτερο από τα πρόστιμα που επιβάλλονται, γι’ αυτό και ο νόμος χάνει την αποτρεπτική του ισχύ.

-- Κατά τα άλλα, ESG, βιώσιμη ανάπτυξη και κοινωνική ευθύνη...

-- Αντέδρασαν χθες τα δύο νέα mezzanine κόντρα στο αρνητικό κλίμα της αγοράς, με το Galaxy Cosmos Mezz να κλείνει με άνοδο +7,03% στα 0,117 ευρώ και το Sunrise Mezz με +6,67% στα 0,074 ευρώ. Η αντίδραση ήταν κάτι παραπάνω από βέβαιη, το ζήτημα ήταν πόσο θα πιέζονταν οι δύο μετοχές από όσους βρέθηκαν με χαρτιά των δύο mezz περίπου συμπτωματικά (Alpha Bank και Πειραιώς προχώρησαν στη δωρεάν διανομή των μετοχών των δύο εταιριών στους μετόχους τους) και πουλούσαν όσο - όσο, μαζί και με θεσμικούς που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να διατηρούν τέτοιου ειδικού τύπου μετοχές στο χαρτοφυλάκιό τους. Sunrise και Galaxy έχουν υποχωρήσει σε αποτίμηση -50% της τιμής εισαγωγής τους και βρίσκονται με ένα τεράστιο discount σε σχέση με τη Phoenix Mezz, με την οποία έχουν παρόμοια δομή και χαρακτηριστικά. Σημειώνεται ότι η Phoenix αποφάσισε χθες την επιστροφή κεφαλαίου με την καταβολή μετρητών 0,0144 ευρώ ανά μετοχή ,ενώ οι μετοχές της εταιρείας θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα για την επιστροφή κεφαλαίου από την ερχόμενη Τετάρτη 9 Νοεμβρίου.

-- «Δεν θα γίνουν τυχοδιωκτικές κινήσεις», έλεγε χθες στη στήλη θεσμικά αρμόδια πηγή σχετικά με τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στις θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης, που θα έπρεπε να έχουν ήδη αρχίσει από την 1η Νοεμβρίου, αλλά έχουν μείνει μετέωρες λόγω της εκκρεμότητας με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επί προσφυγής οικολογικών οργανώσεων. Αυτός ήταν ένας τρόπος για να διαψευσθεί η φημολογία των τελευταίων ημερών, που παίρνει χαρακτήρα συνωμοσιολογίας. Σύμφωνα με αυτές τις φήμες, πλοίο που έχει μισθωθεί από την ExxonMobil και βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή των ερευνών, έχει ήδη αρχίσει μυστικά το ερευνητικό του πρόγραμμα. Προφανώς αυτό δεν ισχύει: καμιά σοβαρή πετρελαϊκή εταιρεία δεν θα άρχιζε τέτοιες πανάκριβες έρευνες, με τον κίνδυνο να τις αφήσει στη μέση επειδή εκδόθηκε μια δικαστική απόφαση. Σχετικά με το αν θα υπάρξει τελικά αναβολή των ερευνών για τον Νοέμβριο του 2023, σενάριο που κερδίζει έδαφος λόγω της εμπλοκής με το ΣτΕ, η ίδια πηγή που γνωρίζει το θέμα απέφυγε να αποκλείσει αυτή την πιθανότητα ή να διαβεβαιώσει ότι οι έρευνες θα προχωρήσουν. Για αυτό το λεπτό θέμα, παρέπεμψε σε επίσημες ανακοινώσεις που θα γίνουν εν ευθέτω χρόνω.

-- Έχει χαθεί η… μπάλα με τα ποσά που ακούγονται εδώ και μήνες για τα υπερκέρδη των παραγωγών ενέργειας ως τον Ιούνιο 2022, που θα φορολογηθούν με συντελεστή 90%. Χωρίς να υπολογίζουμε τα 1,4 δισ. υπερκερδών, για τα οποία μιλούσε ο Αλέξης Τσίπρας, ή τα πάνω από 900 εκατ. ευρώ που είχε «εντοπίσει» αρχικά η ΡΑΕ, μέχρι χθες υπήρχε η γενική εντύπωση (αποτυπωμένη σε πλήθος δημοσιευμάτων που ουδείς είχε διαψεύσει) ότι το τελικό ποσό των υπερκερδών που θα φορολογούσε η κυβέρνηση θα ήταν 460 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, ότι θα εισέπραττε το κράτος για το Ταμείο Μετάβασης περί τα 414 εκατ. ευρώ. Όμως, με βάση χθεσινή ανακοίνωση Σκρέκα, το ποσό που θα εισπράξει τελικά το κράτος έπεσε στα 373,55 εκατ. ευρώ, δηλαδή κάπου… στον δρόμο χάθηκαν περί τα 40 εκατ. ευρώ. Το θέμα δεν τελειώνει εδώ, όμως. Όπως λένε στελέχη ενεργειακών εταιρειών, η δουλειά που έχει γίνει είναι πολύ πρόχειρη και θα υπάρξουν αναθεωρήσεις αργότερα, όταν θα γίνουν και οι έλεγχοι στα ποσά από ορκωτούς. Σε κάθε περίπτωση, όλη αυτή η άσκηση θυμίζει το γνωστό «πολύ κακό για το τίποτα», αν σκεφτεί κανείς, για παράδειγμα, ότι από τα υπερκέρδη εννέα ολόκληρων μηνών το κράτος θα εισπράξει 373,5 εκατ. ευρώ, όταν μόνο τον Σεπτέμβριο οι επιδοτήσεις για το ρεύμα ξεπέρασαν τα 1,1 δισ. ευρώ.

-- Σε μία κατηγορία δανείων, οι τράπεζες πέρασαν, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, αυξήσεις επιτοκίων που φτάνουν στα υπερβολής: πρόκειται για τα «επιχειρηματικά δάνεια με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο», όπως κωδικοποιούνται στις στατιστικές καταγραφές της Τράπεζας της Ελλάδος. Το μέσο επιτόκιο για αυτά τα δάνεια ήταν 2,57% τον Ιούλιο, πριν αποφασίσει η ΕΚΤ την αύξηση επιτοκίων κατά 0,50%. Τον Αύγουστο, το μέσο επιτόκιο ανέβηκε στο 3,00% και τον Σεπτέμβριο εκτινάχθηκε στο 3,97%, ενώ, στο μεταξύ, είχε αποφασίσει άλλη μια αύξηση η ΕΚΤ κατά 0,75% στις 7 Σεπτεμβρίου. Δηλαδή, η ΕΚΤ αύξησε συνολικά τα επιτόκια κατά 1,25%, ενώ οι τράπεζες ανέβασαν τα επιτόκια των επιχειρηματικών δανείων της συγκεκριμένης κατηγορίας κατά 1,40%. Στο ερώτημα, γιατί ειδικά αυτή η κατηγορία είχε τέτοια επιβάρυνση, η απάντηση που δίνεται είναι απλή: προσφορά και ζήτηση. Τα επιχειρηματικά δάνεια με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο είναι τα πιο δημοφιλή αυτή την περίοδο και εύλογα, όπως λένε οι τράπεζες, τιμολογούνται ακριβότερα.

-- Να ενισχύσει τη θέση της στις ασφάλειες υγείας και ζωής και υγείας επιδιώκει η Ergo, προχωρώντας σε μια «επίθεση» στην αγορά με νέα προϊόντα. Θα είναι αρκετό αυτό, όμως, για να πάρει η εταιρεία, που ανήκει σε έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους της Γερμανίας και της Ευρώπης, τη Munich Re, τα μερίδια που επιδιώκει στην αγορά; Ή μήπως θα ακολουθήσει τελικά τον δρόμο της, επίσης γερμανικής, Allianz, που γιγαντώθηκε με την εξαγορά της Ευρωπαϊκής Πίστης; Είναι νωρίς να απαντήσει κανείς. Πάντως, τα κορυφαία στελέχη της εταιρείας δεν απέκλειαν καθόλου κάποιο deal για εξαγορά άλλης ασφαλιστικής. Ο διευθύνων σύμβουλος, Νίκος Αντιμησάρης τόνισε πως οι διεργασίες και οι ανακατατάξεις στον ασφαλιστικό κλάδο της χώρας μας θα συνεχιστούν, επισημαίνοντας πως «είμαστε ανοικτοί για νέες συνεργασίες είτε με τράπεζες για συνεργασίες στον κλάδο των γενικών ασφαλειών, είτε με άλλες εταιρείες για εξαγορές και συγχωνεύσεις». Σ’ αυτό το σημείο, ανέφερε πως «μια εταιρεία οδικής βοήθειας πιστεύω θα μας βοηθήσει πολύ στις εργασίες μας. Δεν έχουμε κάτι τώρα, αλλά πιστεύω ότι θα βοηθήσει πολύ το δίκτυό μας μια τέτοια εταιρεία», φωτογραφίζοντας ίσως το επόμενο deal της ERGO.

-- Η εταιρεία επενδύσεων χαρτοφυλακίου Alpha Trust Ανδρομέδα διενήργησε αύξηση κεφαλαίου τον Αύγουστο και συγκέντρωσε 12,2 εκατ. ευρώ. Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση για τις οικονομικές επιδόσεις του 9μηνου, επί συνολικής αξίας χαρτοφυλακίου 23,16 εκατ. ευρώ, το 60,3% ήταν επενδεδυμένο σε μετοχές (13,96 εκατ. ευρώ), το 4,48% σε ομόλογα (1,03 εκατ. ευρώ) και το 35,22%  ήταν διαθέσιμα (8,15 εκατ. ευρώ) . Συμπεραίνεται δηλαδή πως το διάστημα Αύγουστο – Σεπτέμβριο η εταιρεία επένδυσε τα 4,1 εκατ. ευρώ από τα 12,2 εκατ. ευρώ της αύξησης. Οι τοποθετήσεις έγιναν σε μετοχές σε επίπεδα γενικού δείκτη κάτω από τις 800 μονάδες. Ενισχύθηκαν κυρίως οι θέσεις στις συστημικές τράπεζες και σε μετοχές με αμυντικά χαρακτηριστικά και υψηλές μερισματικές αποδόσεις όπως ο ΟΠΑΠ. Κατά τη διάρκεια της αύξησης κεφαλαίου, αλλά και μετά την ολοκλήρωσή της, η μετοχή πιέστηκε όπως ήταν αναμενόμενο, ενώ υπήρξε και ένας συστηματικός πωλητής. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα -με στοιχεία 2 Νοεμβρίου- η μετοχή να διαπραγματεύεται με ένα τεράστιο discount της τάξης του 20,4% αφού η εσωτερική αξία της μετοχής ήταν 6,8 ευρώ και η χρηματιστηριακή τιμή στα 5,45 ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια της αύξησης κεφαλαίου το discount της μετοχής δεν ξεπερνούσε το 10%. Ίσως οι επενδυτές θα πρέπει να ξαναδούν τα θεμελιώδη στοιχεία της εταιρείας, η οποία διαθέτει και 8 εκατ. ευρώ στο ταμείο της για νέες τοποθετήσεις, για να εκμεταλλευτεί τις όποιες επενδυτικές ευκαιρίες γεννά το μπρος-πίσω των αγορών.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Stassis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Mezz για… μερακλήδες, η έκτακτη ΓΣ της Παγκρήτιας και το comeback της ΔΕΗ

Η σύγκριση των αποτιμήσεων των τεσσάρων μετοχών Mezz, τα ερωτηματικά για την έκτακτη Γ.Σ. της Παγκρήτιας, το άλμα της μετοχής της ΔΕΗ και η φημολογία περί εξαγορών, πώς έγινε... βούκινο το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιώς και το σιτάρι.
Stournaras, Trapeza tis Ellados, TtE
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η μαγική σκέψη στο ΜΜ, ο Στουρνάρας για την αναβάθμιση, η Coca Cola HBC και η Ρωσία

Γιατί η τακτική «όλα στο φως» για τα Τέμπη δεν έχει πολύ νόημα, η ένεση αισιοδοξίας από τον διοικητή της ΤτΕ και η αθόρυβη αλλά δραστήρια παρουσία της εγχώριας Coca Cola στη Ρωσία.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η επιστροφή Χρυσοχοΐδη, η φάρσα με το αέριο, τα εταιρικά κέρδη και η Coca Cola HBC

Πώς ο Μ. Χρυσοχοΐδης έγινε «πατέρας» της ιδέας για λίστα 50 προϊόντων, οι κυβερνήσεις που συμφωνούν ότι διαφωνούν για πλαφόν στο αέριο, το σημαντικά ποιοτικά στοιχεία στα αποτελέσματα των εισηγμένων, οι προσδοκίες για την Coca Cola HBC και το ανοδικό γύρισμα στη Ν. Υόρκη.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το «βαρίδι» της Coca Cola, η ανθεκτική Ελλάδα, η ζωντάνια του ΧΑ και η Ελλάκτωρ

Τι δείχνουν οι νέες εκτιμήσεις των οίκων αξιολόγησης για την αντοχή της οικονομίας στη νέα κρίση, γιατί εκπλήσσει ευχάριστα η πορεία του ΧΑ τον Απρίλιο, πώς πιέζει την αγορά η Coca Cola HBC, τι δηλώνει η διοίκηση της Ελλάκτωρ για την έρευνα της Επ. Κεφαλαιαγοράς.
Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο «πάτος» για την Coca Cola HBC, το τέλος της γκρίνιας Βακάκη και η υπόσχεση Στουρνάρα

Τι είπε ο Γ. Στουρνάρας για την κρίση στην Ουκρανία και την προοπτική πανευρωπαϊκής απάντησης, η 11η ημέρα πτώσης για την Coca Cola HBC, η πρώτη ημέρα Κοντόπουλου στην ΕΧΑΕ και η εκρηκτική κερδοφορία της Jumbo που διέψευσε την γκρίνια... Βακάκη.