ΓΔ: 1435.19 -0.93% Τζίρος: 94.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Το σιχτίρισμα στην Intralot, το «τρέξιμο» στην ΤΕΝΕΡΓ, ο Σκρέκας και οι βιομήχανοι

Τα μπρος πίσω της Intralot και η βουτιά της μετοχής, τα παράπονα των βιομηχάνων στον ΥΠΕΝ, η κινητικότητα στην Τέρνα Ενεργειακή για το deal, το δυναμικό μπάσιμο της Intrakat για την Αττική Οδό, το bitcoin και γιατί δεν ψηφίζουν οι απόδημοι.

Δεν έχουν περάσει έξι μήνες από τη μεγάλη επένδυση της αμερικανικής Standard General Management στην Intralot, αποκτώντας το 32,9% της εταιρείας μέσω αύξησης κεφαλαίου. Η αμερικανική εταιρία και ο Soohyung Kim, γνωστός και ως ο μάγος των εξυγιάνσεων, επένδυσαν 71 εκατ. ευρώ στην Intralot, αγοράζοντας μετοχές μέσω της ΑΜΚ στην τιμή 0,58 ευρώ, ενώ η έλευση της Standard χαιρετίστηκε ως μια μεγάλη επένδυση στη χώρα και το ελληνικό χρηματιστήριο. Μάλιστα, και ο Σωκράτης Κόκκαλης επένδυσε επιπλέον 45 εκατ. ευρώ μέσω της ΑΜΚ ενισχύοντας το ποσοστό του στο 32,4% από 28%, υπογραμμίζοντας την αλλαγή σελίδας και τις μεγάλες προοπτικές της εταιρείας. Χθες το μεσημέρι, όμως, η μετοχή βρέθηκε να υποχωρεί με -8%, και να «βυθίζεται» κάτω από τα 0,50 ευρώ με συναλλαγές 630.000 τεμαχίων ή 300.000 ευρώ, ενώ είχε προηγηθεί η «βουτιά» της Τετάρτης κατά -9,4% με συναλλαγές επίσης 330 χιλιάδων ευρώ. Με συγχωρείτε, αλλά δεν είναι σοβαρή εικόνα αυτή: εταιρεία που έχει κάνει μια τέτοια στρατηγική κίνηση, και υποστηρίζει ότι άλλαξε σελίδα, να χάνει μέσα σε λίγες ημέρες το 20% της κεφαλαιοποιήσής της, περίπου 45 εκατ. ευρώ, με συναλλαγές... 900 χιλιάδων ευρώ. Πώς νιώθει άραγε ο μάγος των εξυγιάνσεων να βλέπει την επένδυσή του να καταρρέει σαν κρυπτονόμισμα μέσα σε λίγα 24ωρα;

-- Η μετοχή έχασε το έδαφος κάτω από τα πόδια της μετά την αποκάλυψη, με την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του 9μήνου, μιας λογιστικής αρρυθμίας: ότι η εταιρεία δεν μπορεί να αποτιμήσει τη θυγατρική της στην Αμερική σε τρέχουσες αξίες, λόγω Διεθνών Λογιστικών Προτύπων, και έτσι παραμένει με αρνητικά ίδια κεφάλαια, κάτι που σημαίνει ότι η έξοδος της μετοχής από την επιτήρηση δεν είναι δεδομένη με τη δημοσιοποίηση του ισολογισμού του 2022, όπου σύμφωνα με όσα έλεγαν τα στελέχη της εταιρείας θα πιστοποιούνταν η θετική καθαρή θέση της Intralot.

-- Θυμίζουμε ότι μόλις τον περασμένο Αύγουστο, στην ετήσια Γενική Συνέλευση της Intralot, η διοίκηση της εταιρίας απαντώντας σε ερωτήσεις για το πότε η μετοχή θα βγει από το καθεστώς επιτήρησης, αφού μετά την αύξηση τα ίδια κεφάλαια «γύρισαν» σε θετικά, διευκρίνισε πως απαιτείται η πιστοποίηση της μεταβολής από την ετήσια λογιστική κατάσταση του 2022, κάτι που δεν μπορεί να γίνει νωρίτερα από το Μάρτιο του 2023. Τότε είχε παρέμβει ο Σωκράτης Κόκκαλης, τονίζοντας πως ο διοίκηση βρίσκεται σε επαφή με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την επίσπευση της διαδικασίας, αφού ουσιαστικά το πρόβλημα των αρνητικών ιδίων κεφαλαίων έχει λυθεί αλλά είναι δύσκολο να παρακαμφθεί η νομοθεσία. Τουτέστιν το επιτελείο της Intralot σχεδίαζε χωρίς να γνωρίζει τις λεπτομέρειες του λογιστικού χειρισμού και τώρα, λίγες ημέρες πριν το τέλος της χρήσης... ψάχνονται.

-- Πράγματα μη σοβαρά δηλαδή, κάτι που οδήγησε πολλούς σοβαρούς μικροεπενδυτές που είχαν πιστέψει στην αλλαγή σελίδας της Intralot να ξεπουλήσουν χθες και προχθές τις μετοχές τους σιχτιρίζοντας.

-- Δεν άκουσε πολύ ευχάριστες διαπιστώσεις ο Κώστας Σκρέκας, υπουργός ΥΠΕΝ, στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του ΣΕΒ, όπου συμμετείχε την Τετάρτη. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του προέδρου του ΣΕΒ, Δημήτρη Παπαλεξόπουλου σε «πρωτοφανή υπαρξιακή κρίση» όπου βρίσκεται πλέον η βιομηχανία, εξαιτίας των πολλαπλών δυσκολιών που δημιουργεί η ενεργειακή κρίση. Από την πλευρά των βιομηχάνων, υπάρχει μια δυσφορία που δύσκολα κρύβεται για τις καθυστερήσεις του υπουργείου Ενέργειας στη λήψη μέτρων που θα υποστήριζαν τις ενεργοβόρες βιομηχανίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κ. Σκρέκας υποσχέθηκε αυτή τη φορά ότι θα προωθήσει τις διμερείς -εξωχρηματιστηριακές- συμφωνίες με παραγωγούς ΑΠΕ για να καλύπτεται έως 30% των ενεργειακών αναγκών των βιομηχανιών. Τις διμερείς συμφωνίες τις ζητούν εδώ και πολύ καιρό οι βιομηχανίες, αλλά το αίτημά τους δεν έχει ικανοποιηθεί. Παρά τις νέες υποσχέσεις, πάντως, οι βιομήχανοι κρατούν μικρό καλάθι, εκτιμώντας ότι στο τέλος, στην καλύτερη περίπτωση, θα καλυφθεί μόνο ένα μικρό μέρος από τις ανάγκες με διμερή συμβόλαια και οι βιομηχανίες θα παραμείνουν εκτεθειμένες στις ακραίες χρηματιστηριακές τιμές και διακυμάνσεις.

-- Καθοδήγηση για κέρδη EBITDA 170-180 εκατ. ευρώ για το σύνολο του έτους έδωσε η διοίκηση της Τέρνα Ενεργειακή με αφορμή τα αποτελέσματα του 9μηνου. Τα κέρδη αυτά δίνουν μια αποτίμηση κοντά στα 2,4 έως 2,5 δισ. ευρώ σύμφωνα με τους πολλαπλασιαστές EBITDA που έχουν πραγματοποιηθεί οι τελευταίες εξαγορές εταιρειών του κλάδου ΑΠΕ στην Ευρώπη. Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της εταιρείας βρίσκεται στα 2,26 δισ. ευρώ. Η εγκατεστημένη ισχύς ανέρχεται στα 895MW, αλλά στις αρχές του 2023 θα φτάσει τα 1.225MW με τη λειτουργία του πάρκου στον Καφηρέα.

-- Στα γραφεία του ομίλου πάντως δεν επικρατεί  κλίμα ναυαγίου σχετικά με τη συμφωνία με την First Sentier όπως φημολογείται. To αντίθετο, υπάρχει εγρήγορση και όλα τα τμήματα «τρέχουν» για να προλάβουν.

-- Ομολογουμένως το 30% που εξασφάλισε η Intrakat στην κοινοπραξία με την πορτογαλική BRISA που διεκδικεί την Αττική Οδό είναι εντυπωσιακό, αν σκεφτεί κανείς ότι στο πρόσφατο παρελθόν κανείς δεν έπαιρνε στα σοβαρά την εταιρεία όταν «χτυπούσε» την πόρτα για να ενταχθεί σε κάποιο σχήμα. Μάλιστα, οι διαπραγματεύσεις της απερχόμενης διοίκησης με την BRISA δεν αφορούσαν μετοχική συμμετοχή αλλά κομμάτι του κατασκευαστικού έργου από τη συντήρηση του δρόμου εάν η BRISA ήταν ο νέος παραχωρησιούχος. Προφανώς η παρουσία εφοπλιστών στο μετοχικό κεφάλαιο της Ιntrakat δημιουργεί μια ασφάλεια στους συνεταίρους όταν θα έρθει η στιγμή της υποβολής του τιμήματος για τη διεκδίκηση του χρυσοφόρου δρόμου.

-- Απογοητεύει τους φίλους του το bitcoin, ακόμη και μετά τις ευνοϊκές δηλώσεις Πάουελ για τα επιτόκια, παρά το γεγονός ότι έχει αποδειχθεί εδώ και αρκετό καιρό πως το κορυφαίο κρυπτονόμισμα έχει πολύ υψηλό βαθμό συσχέτισης με τις τεχνολογικές μετοχές, οι οποίες, με τη σειρά τους, κατ’ εξοχήν ευνοούνται όταν υπάρχουν προσδοκίες για πιο χαλαρή νομισματική πολιτική. Αμέσως μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής της Fed, την Τετάρτη, το bitcoin έδειξε να «ξυπνάει», φθάνοντας στα 17.200 δολάρια, αλλά το ράλι δεν κράτησε πολύ και χθες επέστρεψε σε επίπεδα κάτω από τα 17.000 δολ. Είναι προφανές ότι το πρόβλημα με το bitcoin και συνολικότερα με τα κρυπτονομίσματα είναι πολύ βαθύ, αφού όλο το οικοδόμημα ακραίας κερδοσκοπίας που είχε στηθεί τρίζει συθέμελα μετά τη χρεοκοπία της πλατφόρμας FTX, που «έκαψε» πάρα πολλούς μικροεπενδυτές και έθεσε συνολικά σε αμφισβήτηση την ασφάλεια των κεφαλαίων που είναι «παρκαρισμένα» σε μη εποπτευόμενες πλατφόρμες. Αυτή η ανασφάλεια έκοψε απότομα τις διαθέσεις για κερδοσκοπία, που ήταν και η μοναδική κινητήρια δύναμη της ανόδου των κρυπτονομισμάτων. Ίσως κάποτε η αγορά σταθεροποιηθεί, κατά ειρωνικό τρόπο, με τη βοήθεια «κατεστημένων» οικονομικών δυνάμεων, που βρίσκουν ευκαιρία να προσφέρουν ασφαλέστερες πλατφόρμες για συναλλαγές -πιο πρόσφατο παράδειγμα η σχετική προσπάθεια της βρετανικής TP ICAP και του κολοσσού αμοιβαίων κεφαλαίων Fidelity.  Υπάρχει βέβαια και ο βαθύτερος προβληματισμός, τον οποίο εξέφρασε με σαφήνεια και η ΕΚΤ σε σχετική ανάλυση: το bitcoin δεν είναι κατάλληλο ως μέσο πληρωμών, αλλά ούτε και ως επενδυτικό μέσο και είναι καταδικασμένο να «σβήσει».

-- Μόλις 3.800 Έλληνες του εξωτερικού έχουν ενεργοποιηθεί και έχουν καταθέσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά προκειμένου να ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές. Η εξαιρετικά περιορισμένη ανταπόκριση των αποδήμων -σύμφωνα με εκτιμήσεις 400.000 Έλληνες του εξωτερικού θα μπορούσαν να ψηφίσουν- έχει θορυβήσει τη Νέα Δημοκρατία, που περίμενε πολύ μεγαλύτερη συμμετοχή, και αναζητά τρόπους για την κινητοποίηση των Ελλήνων του εξωτερικού. Ίσως οι... «τεχνοκράτες» της Νέας Δημοκρατίας να περίμεναν ουρές αποδήμων για να ψηφίσουν (Νέα Δημοκρατία προφανώς...), ωστόσο, μάλλον θα πρέπει να ξανασκεφτούν κάποια πράγματα. Διότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει βάλει σε άλλη «τροχιά» την Ελλάδα σε πολλά επίπεδα: διαχειρίστηκε με επιτυχία μεγάλες κρίσης όπως την πανδημία και το συμβάν στον Έβρο στις αρχές του 2020, προκάλεσε ψηφιακή επανάσταση του Δημοσίου, πέτυχε την προσέλκυση επενδύσεων κ.α.. Από την άλλη πλευρά όμως, στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού, η κομματοκρατία βασιλεύει, η διαφθορά έχει γιγαντωθεί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρά την εκσυγχρονιστική του φύση, έχει συμβιβαστεί με πολλά κακώς κείμενα της «παλαιάς» Ελλάδας αλλά και του κόμματός του.

-- Αλήθεια, γιατί να μπει στη διαδικασία να ψηφίσει ένας Έλληνας που εργάζεται στο εξωτερικό όταν βλέπει να διορίζονται σε κρίσιμες θέσεις άτομα χωρίς πτυχίο με ειδικές τροπολογίες (όπως ο Κοντολέων στην ΕΥΠ), όταν «μοιράζονται» θέσεις καθηγητών στα πανεπιστήμια με φωτογραφικές προκηρύξεις, όταν δεν μπορείς να περπατήσεις σε πεζοδρόμιο, όταν η δημόσια εκπαίδευση είναι σε μαύρα χάλια, όταν η Δικαιοσύνη είναι σε αφασία και πάει λέγοντας. Κομματοκρατία, οικογενειοκρατία και διαφθορά παντού. Τι να τον τραβήξει στην Ελλάδα όταν ακόμα και στα πιο αξιοσέβαστα, μέχρι πρότινος, φιλανθρωπικά ιδρύματα, όπως η Κιβωτός του Κόσμου, γίνεται «ο κλέψας του κλέψαντος»;

-- Άλλωστε το ίδιο το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού που ψήφισε η κυβέρνηση έχει τόσες πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες, τόσες δυσκολίες και απαιτεί τόσο κόπο που αποτρέπει και τον πιο καλοπροαίρετο από όλη αυτή τη διαδικασία.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα «πρασίνισμα» των «κόκκινων», πωλήσεις από retail και η συντριβή των short

Πώς οι servicers πέτυχαν την επιστροφή στην κανονικότητα (πρώην) «κόκκινων» δανείων 35 δισ., τρέχουν στην Attica για την ΑΜΚ, οι πωλήσεις από τη «μαρίδα», το ράλι των αγορών παρά τα επιτόκια και τα άλμα της Intrakat.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το μαρτύριο της σταγόνας στην Intralot, οι τράπεζες και η ρωσική «υπερδύναμη»

Πώς η μετοχή της Intralot έχει παγιδευτεί σε όλο και πιο στενό εύρος διακύμανσης, η δυναμική των τραπεζικών μετοχών που οδηγεί τον Γενικό Δείκτη προς τις 900 μονάδες, η αποκαθήλωση της Ρωσίας, οι τραγελαφικές καταστάσεις στο μετρό και οι κορβέτες.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο «αθόρυβος» Κοντόπουλος, οι τραπεζικές μετοχές και το μεγάλο deal στα σούπερ μάρκετ

Ο δραστήριος νέος CEO της ΕΧΑΕ, η ανώμαλη προσγείωση των προσδοκιών για τις τραπεζικές μετοχές και η συνέχεια, η αναβολή της συνέλευσης της Intralot και τα υπαρξιακά της Intrakat.
intrakat
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι Αυστραλοί στην Αθήνα, το φλερτ των εφοπλιστών με Intrakat και ο νέος πρέσβης

Τα τελευταία βήματα προς το deal της Macquarie για την Τέρνα Ενεργειακή, τα σχέδια Μπάκου - Καϋμενάκη για την Intrakat, το άλμα της Motor Oil στην πράσινη ενέργεια και η αλλαγή στην αμερικανική πρεσβεία.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η Πειραιώς τρέχει το 30ετές, η Intrakat, ο Γ. Στάσσης και η δυσεπίλυτη άσκηση

Αισιοδοξία για το 30ετές, τι είπε στην Ουάσιγκτον ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, ο Αλ. Εξάρχου και η επόμενη ημέρα της Intrakat, η Ideal γεμίζει ταμείο, το newsletter του politico για τον Ευ. Μυτιληναίο, ΕΥΔΑΠ και κλιματική αλλαγή και το πλήγμα στην Apple.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ονόματα από Μητσοτάκη, η νέα θέση Τσαμάζ και το κοινοπρακτικό της Intralot

Η κρίσιμη ομιλία του πρωθυπουργού για τα οικονομικά συμφέροντα, η ισχυρή εισηγμένη που περιμένει τον Μ. Τσαμάζ, οι υπογραφές στο δάνειο της Intralot, οι ισχυρές επιδόσεις της Παπουτσάνης και η τελευταία καθυστέρηση για την Εγνατία.