ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Τα «πρασίνισμα» των «κόκκινων», πωλήσεις από retail και η συντριβή των short

Πώς οι servicers πέτυχαν την επιστροφή στην κανονικότητα (πρώην) «κόκκινων» δανείων 35 δισ., τρέχουν στην Attica για την ΑΜΚ, οι πωλήσεις από τη «μαρίδα», το ράλι των αγορών παρά τα επιτόκια και τα άλμα της Intrakat.

Στη «σκιά» της γκρίνιας και τις κριτικής που συχνά πυκνά διατυπώνεται για τις εταιρeίες διαχείρισης απαιτήσεων, γνωστές ως servicers, γίνεται σοβαρή και συστηματική δουλειά από τις εταιρείες του κλάδου, δουλειά κρίσιμη για τις επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά, τις τράπεζες και γενικότερα την οικονομία. Έτσι, έως τα τέλη του 2022, και ενώ έχουμε διαβάσει και ακούσει τόσα και τόσα αρνητικά για τους servicers που αγόρασαν «κόκκινα» δάνεια για ένα κομμάτι ψωμί και τώρα κυνηγούν τον κόσμο, οι servicers είχαν καταφέρει να επαναφέρουν στην κανονικότητα δάνεια άνω των 35 δισ. ευρώ περίπου 700.000 δανειοληπτών, εκ των οποίων δάνεια ύψους 8 δισ. ευρώ όχι μόνο ρυθμίστηκαν με επιτυχία αλλά «πρασίνισαν», αναταξινομήθηκαν και επέστρεψαν ως υγιή και εξυπηρετούμενα στις τράπεζες. Η αποτελεσματική αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (που μπορεί να έφυγαν από τους τραπεζικούς ισολογισμούς αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι εξαφανίστηκαν και το πρόβλημα λύθηκε) είναι εξαιρετικής σημασίας για την οικονομία, καθώς θα επιτρέψει την επιστροφή στην κανονικότητα ενός μεγάλου αριθμού δανειοληπτών που τώρα είναι στο «κόκκινο» και αποκλεισμένοι από πίστωση. Σε ό,τι αφορά προβληματικές επιχειρήσεις, με τη δεύτερη ευκαιρία που δίνεται μπορούν να εξυγιανθούν, να καταστούν βιώσιμες και να επανέλθουν πλήρως στην παραγωγική διαδικασία, ενώ όσες δεν είναι βιώσιμες θα πρέπει να οδηγηθούν σε εκκαθάριση με στόχο τα παραγωγικά στοιχεία του ισολογισμού τους να περάσουν σε βιώσιμες επιχειρήσεις και να καταστούν και πάλι παραγωγικά. Ασφαλώς υπάρχει και μια σημαντική κοινωνική διάσταση με «κόκκινους» δανειολήπτες που ανήκουν σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες (άτομα με προβλήματα υγείας, άνεργοι και ηλικιωμένοι) για τις οποίες οι servicers ακολουθούν ειδικές πολιτικές.

-- Από τα εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία που δημοσιοποίησαν οι servicers προκύπτει ότι πάνω από το 83% των ανακτήσεων που έχουν επιτευχθεί έγινε σε συνεργασία με τους δανειολήπτες μέσα από συναινετικές λύσεις και μόλις το 17% μέσω πλειστηριασμών. Και αν κάποιοι αναρωτιούνται γιατί τόση επιμονή για τους πλειστηριασμούς αφού δεν γίνεται και τόσο χρήση η απάντηση είναι απλή: ο πλειστηριασμός είναι ένα αναγκαίο κακό για τους servicers, καθώς πρέπει να υπάρχει ένα μαστίγιο για όσους δεν συνεργάζονται και επιμένουν να μην αναγνωρίζουν την πραγματικότητα. Και υπάρχει φυσικά και το στοιχείο της κοινωνικής δικαιοσύνης, διότι για να μπει κάποιος στη διαδικασία να ρυθμίσει τις υποχρεώσεις του θα πρέπει, πρώτον, να μπορεί να ανταποκριθεί, δεύτερον, να βλέπει προοπτική στην οικονομία και, τρίτον, να μην νιώθει κορόιδο, βλέποντας κάποιους πονηρούς να μην πληρώνουν.

-- Οι από καιρό αναμενόμενοι τίτλοι τέλους στο σίριαλ Attica Bank - Ellington Solutions «έπεσαν» χθες με μια γνωστοποίηση στις χρηματιστηριακές αρχές, ανοίγοντας το κεφάλαιο Thrivest. Άμεσα ξεκινά το due diligence από την Thrivest ώστε να «τρέξουν» οι διαδικασίες προκειμένου η τράπεζα να υποβάλει αναθεωρημένο business plan και capital plan στην Τράπεζα της Ελλάδος.

-- Εν τω μεταξύ χθες η Παγκρήτρια με βασικό μέτοχο τη Thrivest  ανακοίνωσε τη συμφωνία απορρόφησης της Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας (πρώην Σερρών) η οποία θα ολοκληρωθεί νομικά και λειτουργικά έως τον Σεπτέμβριο του 2023. Νωρίτερα, τον Ιούνιο του 2023 αναμένεται να ολοκληρωθεί και η απορρόφηση της HSBC Ελλάδος από την Παγκρήτια.

-- Είχε ζωηρέψει κάπως στις προηγούμενες συνεδριάσεις η μετοχή της Coca Cola HBC, δίνοντας κάποιες ελπίδες ότι θα μπορούσε να κινηθεί υψηλότερα. Από τα 21,92 ευρώ στις 25 Ιανουαρίου, είχε κερδίσει έως και την Τετάρτη +2,5%, καθώς ανήλθε στα 22,48 ευρώ. Χθες, όμως, η μετοχή έμοιαζε να έχει χάσει το… ανθρακικό της και υποχώρησε -1,60%, στα 22,12 ευρώ. Από την αρχή του έτους, η απόδοση της μετοχής με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στο ΧΑ παραμένει αρνητική κατά -2,11% και αποτελεί ένα μεγάλο βαρίδι για τους δύο βασικούς δείκτες, που θα είχαν φύγει πολύ υψηλότερα, αν η ΕΕΕ είχε καλύτερη συμπεριφορά. Καθώς πλησιάζουμε στην επέτειο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, που έφερε βαριές απώλειες στην ΕΕΕ, οι μέτοχοι του πολυεθνικού ομίλου κάνουν ταμείο με βαθιά αρνητική απόδοση σε 12μηνη βάση: -24,2% με συνυπολογισμό των μερισμάτων και -28,8% χωρίς τα μερίσματα.

-- Σε ρευστοποιήσεις έχουν προχωρήσει το τελευταίο διήμερο πολλοί εγχώριοι μικροεπενδυτές, το αποκαλούμενο retail, καθώς αρκετοί αναλυτές και χρηματιστηριακές συστήνουν στους πελάτες τους να «πάρουν» κέρδη δεδομένου του ράλι που έχει πραγματοποιηθεί τους τελευταίους μήνες. Σημειώνεται ότι, από τις αρχές Οκτωβρίου, όταν ο Γενικός Δείκτης ήταν στο επίπεδο των 815 μονάδων, τα κέρδη της αγοράς ξεπερνούν το +26% με δεκάδες μετοχές να έχουν μεγαλύτερα κέρδη. Τώρα κατά πόσο θα «βγει» η σύσταση «πάρτε κέρδη» μένει να το δούμε, ειδικά μετά τις ανακοινώσεις της Fed και της ΕΚΤ που έδωσαν μεγάλη ώθηση στις αγορές.

-- Εκ πρώτης όψεως φαίνεται παράδοξο, αν όχι παράλογο: οι κεντρικοί τραπεζίτες στις δύο όχθες του Ατλαντικού λένε «αυξάνουμε και θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια», αλλά οι αγορές κάνουν ράλι. Η ΕΚΤ ανακοίνωσε χθες όχι μόνο ότι αύξησε τα επιτόκιά της κατά 50 μ.β., αλλά ότι «προτίθεται» να τα αυξήσει εκ νέου κατά το ίδιο ποσοστό και τον Μάρτιο. Η Fed έκανε μικρότερη αύξηση την Τετάρτη (0,25%) αλλά επέμεινε στην αυστηρή της γλώσσα, με το σταθερό μήνυμα ότι έρχονται και άλλες αυξήσεις μέχρι να καμφθεί ο πληθωρισμός. Παρόλα αυτά, σήμερα ο Stoxx 600 στην Ευρώπη έκανε ράλι (+1,35%) και οι αποδόσεις των ομολόγων έπεσαν (η απόδοση του ελληνικού 10ετούς γκρεμίστηκε από 4,24% σε 3,94%). Στην Αμερική, ο Nasdaq έκανε για δεύτερη ημέρα ράλι, με κέρδη πάνω από 2%, ενώ ισχυρή άνοδο είχε και ο S&P 500 και μόνο ο Dow Jones υστέρησε. Τρελάθηκαν, λοιπόν, οι επενδυτές και αγοράζουν μετοχές, όταν έχουμε μπροστά μας και άλλες αυξήσεις επιτοκίων; Μάλλον όχι: βλέπουν λίγο πιο μπροστά και στοιχηματίζουν ότι αυτές θα είναι οι τελευταίες μεγάλες «κανονιές» από τις κεντρικές τράπεζες και σύντομα θα κλείσει αυτός ο κύκλος σύσφιξης της οικονομικής πολιτικής, για να αρχίσουμε από το 2024 να περιμένουμε ότι θα αρχίσει η αντίστροφη πορεία. Οι πιο απαισιόδοξοι λένε ότι ίσως το στοίχημα αυτό είναι παρακινδυνευμένο. Ας μην ξεχνάμε ότι μόλις πρόσφατα οι περισσότερες μεγάλες επενδυτικές τράπεζες εξέδιδαν αναλύσεις με προειδοποιήσεις κινδύνου για συνέχιση της bear market, βαριές απώλειες κ.ο.κ.  Σε κάθε περίπτωση, όμως, με δεδομένο και ότι η παγκόσμια οικονομία αρχίζει να βγαίνει σε ξέφωτο, όπως προκύπτει και από τις πρόσφατες προβλέψεις του ΔΝΤ, ίσως να δικαιωθούν όσοι θέλουν να δουν το επενδυτικό ποτήρι μισογεμάτο.

-- Αυτοί που κάηκαν τις τελευταίες ημέρες, βεβαίως, ήταν οι short. Όσοι περίμεναν ότι την Τετάρτη και την Πέμπτη, με αφορμή τις ανακοινώσεις των κεντρικών τραπεζών, οι αγορές θα έκαναν κάποια «βουτιά» και είχαν ποντάρει αναλόγως, τελικά την πάτησαν μεγαλοπρεπώς. Ειδικά στη Wall Street ένα μεγάλο μέρος της ανοδικής δυναμικής που αναπτύχθηκε φαίνεται ότι προήλθε από τους short που έσπευδαν να κλείσουν θέσεις.

-- Με την όρεξη έμειναν όσοι περίμεναν ότι η εισαγωγή των νέων μετοχών της Intrakat, που προέκυψαν από την αύξηση κεφαλαίου, θα δημιουργούσε πίεση στο χαρτί και θα είχαν την ευκαιρία για τοποθετήσεις σε ελκυστικές τιμές. Η μετοχή έκλεισε με κέρδη +6,02%, στα 1,602 ευρώ και έναν όγκο συναλλαγών χωρίς προηγούμενο, καθώς άλλαξαν χέρια 2,12 εκατ. μετοχές. Μετά την ΑΜΚ η Intrakat είναι η καλύτερα κεφαλαιοποιημένη κατασκευαστική εταιρία (κλάδος με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης), με ισχυρούς και φιλόδοξους μετόχους και με μικρή διασπορά της μετοχής.

-- Εκτός από τα πακέτα της Κλουκίνας –Λάππας (+10,55% και νέο υψηλό 52 εβδομάδων) λόγω της εξαγοράς της από την Intracom, το ενδιαφέρον χθες στο ΧΑ επικεντρώθηκε σε δυο ακόμα μετοχές: Στη MIG που έκανε limit up με 29,8 εκατ. τεμάχια, στον απόηχο της εισόδου του εφοπλιστή Ηλιόπουλου στο μετοχικό της κεφάλαιο. Την ίδια στιγμή, οι μετοχές της Τέρνα Ενεργειακή και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις, μετά τη φημολογία ότι το deal για την εξαγορά της Τέρνα Ενεργειακή από δύο αυστραλιανά funds ίσως χαλάσει, φήμες όμως που δεν ενστερνίζεται ο όμιλος. Η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε με απώλειες 6,27% στα 18,7 ευρώ με αξία συναλλαγών 10,3 εκατ. ευρώ και η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μάζεψε στο τέλος τις αρχικές απώλειες και έκλεισε  με πτώση 1,29% στα 12,2 ευρώ με αξία συναλλαγών 6,21 εκατ. ευρώ.

-- Στον ιστότοπο http://www.igwork.gr  o ΣΕΒ έχει αναρτήσει την ψηφιακή πλατφόρμα IG@work με στόχο τη σύνδεση ταλαντούχων νέων υψηλών προσόντων και εξειδίκευσης με βιομηχανίες και επιχειρήσεις τεχνολογίας. Στην πλατφόρμα παραγωγικές επιχειρήσεις αλλά και startups καταχωρούν αγγελίες για την εξεύρεση προσωπικού. Περίπου 400 αγγελίες από 88 εταιρείες είναι ήδη αναρτημένες στην πλατφόρμα. Ξεχωρίζουν η Sunlight με 29 αγγελίες, η Τιτάν με 13, η Pharmaten με 11 και η Αθηναϊκή Ζυθοποιία με 7. Η προσέλκυση ταλέντων από την Ελλάδα και το εξωτερικό είναι κρίσιμη για την επιχειρηματική ανάπτυξη. Ταυτόχρονα με την πρωτοβουλία αυτή, δίνεται η δυνατότητα  σε ανθρώπους που θέλουν να επαναπατριστούν ή ψάχνουν το επόμενο βήμα της  καριέρας του να συνεργαστούν με τον αφρό της ελληνικής επιχειρηματικότητας.

-- Μια πιο αναλυτική ματιά στις πολιτικές εξελίξεις θα έχουμε από εδώ και πέρα στο Business Daily με την ένταξη στην ομάδα μας του έμπειρου συναδέλφου Γιάννη Πιταρρά.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το σιχτίρισμα στην Intralot, το «τρέξιμο» στην ΤΕΝΕΡΓ, ο Σκρέκας και οι βιομήχανοι

Τα μπρος πίσω της Intralot και η βουτιά της μετοχής, τα παράπονα των βιομηχάνων στον ΥΠΕΝ, η κινητικότητα στην Τέρνα Ενεργειακή για το deal, το δυναμικό μπάσιμο της Intrakat για την Αττική Οδό, το bitcoin και γιατί δεν ψηφίζουν οι απόδημοι.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το «όργωμα» Β. Ψάλτη, το σίριαλ της Χαλυβουργικής και η χαμηλή πτήση της Intrakat

Η δίψα για επενδύσεις που διαπίστωσε η διοίκηση της Alpha, οι περιπέτειες της ΕΤΕ με την Χαλυβουρική, το κατόρθρωμα του 10ετούς, η αφύπνιση στο ΧΑ, το νέο χαμηλό της Intrakat και οι ατελείωτες διαπραγματεύσεις στην ΕΕ για την ενέργεια.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η αντίδραση στις αγορές, το δράμα της Credit Suisse και η «βουτιά» της Intrakat

Το ισχυρό ξεκίνημα των αγορών κόντρα στο October effect και στις ανησυχίες για την Credit Suisse, πώς οι φήμες για ΑΜΚ «βύθισαν» τη μετοχή της Intrakat, η σύσκεψη για τις ανατιμήσεις, το deal AΝΕΚ - Attica, οι αλλαγές στην ΕΥ, και η μεταγραφή της Alpha Finance.
intrakat
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η απογοήτευση της αγοράς για Intrakat, τα 13,8 δισ. της Eurobank και η βουτιά στο LME

Η διάψευση προσδοκιών για δημόσια πρόταση στην Intrakat, τα «ξένα» καύσιμα των καταστροφολόγων στο ΧΑ, το «σβήσιμο» των παλαιών ζημιών της Eurobank, η βύθιση των μετάλλων στο Λονδίνο και η πτώση του πετρελαίου κάτω από 100 δολ.
Ιωάννης Λιανός, Πρόεδρος Επιτροπής Ανταγωνισμού
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το διαζύγιο Σαράντη - Estee Lauder, η πώληση κτιρίου της ΤτΕ και τα καμώματα Λιανού

Οι επόμενες κινήσεις από τον όμιλο Σαράντη με μετρητά 55,2 εκατ., η παρέμβαση χωρίς προηγούμενο από τον πρόεδρο της Επ. Ανταγωνισμού, η πώληση κτιρίου της ΤτΕ σε εφοπλιστή, οι συζητήσεις για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και το νέο εργαλείο της ΕΚΤ.
SEV, SEB, Papalexopoulos
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Γιατί θα «καούν» οι σορτάκηδες, οι βίλες με ΕΝΦΙΑ Παγκρατίου και η διεύρυνση του ΣΕΒ

Οι προφητείες καταστροφής που θα διαψευστούν, οι όροι της ΕΚΤ για στήριξη, το επιτυχημένο άνοιγμα του ΣΕΒ, οι χλιδάτες βίλες με αντικειμενική αξία όσο ένα δυάρι, η επίσκεψη Στ. Ιωάννου στην Κύπρο και η συνεδρίαση της Επ. Κεφαλαιαγοράς.