ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
efarmogi-arabika-ellhnika
Φωτο: ΑΠΕ

Εφαρμογή μεταφράζει αραβικά σε ελληνικά για καθημερινούς διαλόγους

Με τη χρήση κειμένου και ήχου, ο επικοινωνιακός οδηγός παρουσιάζει διαλόγους για 20 περιστάσεις, στις οποίες ο πρόσφυγας θα χρειαστεί να επικοινωνήσει στα ελληνικά ή αγγλικά.

Τα εμπόδια στην καθημερινή επικοινωνία που συναντούν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα επιχειρεί να αντιμετωπίσει ένας ψηφιακός επικοινωνιακός οδηγός, που συνδέει τα αραβικά με τα ελληνικά και τα αγγλικά. 

Με τη χρήση κειμένου και ήχου, ο επικοινωνιακός οδηγός παρουσιάζει διαλόγους για 20 περιστάσεις, στις οποίες ο πρόσφυγας θα χρειαστεί να επικοινωνήσει στα ελληνικά ή αγγλικά, όπως επίσκεψη στο γιατρό και στο φαρμακείο, παραγγελία καφέ, συζήτηση για θέματα ηλικίας, καταγωγής, επαγγελματικών ή προσωπικών ενδιαφερόντων. Επιπλέον, η εφαρμογή συνδέει καθημερινές περιστάσεις με το σχετικό λεξιλόγιο, προκειμένου ο χρήστης να ανατρέξει στις λέξεις που θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει. 

Τον επικοινωνιακό οδηγό ανέπτυξε ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός «Γλώσσες Χωρίς Σύνορα» και είναι διαθέσιμος μέσω της ιστοσελίδας app.lwb.gr αλλά και ως εφαρμογή σε κινητά android και ios. 

«Αλληλεπιδρώντας με οργανισμούς που ασχολούνται με πρόσφυγες, διαπιστώσαμε ότι η έλλειψη επικοινωνίας είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι αυτοί. Το ζήτημα ήταν πώς να δημιουργήσουμε φυσικές και ψηφιακές λύσεις για το γλωσσικό εμπόδιο που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που έρχονται εδώ, οι οποίοι πολλές φορές δεν γνωρίζουν να διαβάζουν ούτε στη δική τους γλώσσα», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο μηχανικός υπολογιστών, Σπύρος Τσουκαλάς, ένας εκ των ιδρυτών του οργανισμού. 

Γι’ αυτό σημαντική πτυχή του επικοινωνιακού οδηγού αποτελεί η ηχητική καταγραφή των διαλόγων, ώστε να είναι περισσότερο εύχρηστος για όσους δεν μπορούν να διαβάσουν. Ο κ. Τσουκαλάς επισημαίνει ότι η εφαρμογή βρίσκεται σε στάδιο πιλοτικής υλοποίησης, είναι πλήρως λειτουργική, αλλά μπορεί να επεκταθεί πολύ περισσότερο ανάλογα με τις ανάγκες και τα σχόλια οργανισμών ή χρηστών. Δύο από τα επόμενα βήματα είναι η προσθήκη γραμματικής στην εφαρμογή, αλλά και επιπλέον ενοτήτων, όπως οι συναλλαγές με δημόσιες υπηρεσίες. Επίσης, οι δημιουργοί της εφαρμογής σκοπεύουν να εμπλουτίσουν τον επικοινωνιακό οδηγό με περισσότερες γλώσσες των προσφύγων, όπως φαρσί και κουρδικά, αλλά και επιπλέον ευρωπαϊκές γλώσσες. 

Ωστόσο, όπως διευκρινίζει ο ίδιος, η εφαρμογή δεν αποτελεί εκπαιδευτικό εργαλείο, αλλά έναν τρόπο σύνδεσης δύο γλωσσών (αραβικά-ελληνικά). «Θέλαμε ένα εργαλείο που να έχει και εκπαιδευτική χροιά, αλλά ξεκινήσαμε με την πιλοτική υλοποίηση του επικοινωνιακού οδηγού γιατί δεν έχουμε το μπάτζετ για κάτι μεγαλύτερο. Αν δούμε όμως ότι χρειάζεται και βρούμε τη χρηματοδότηση, είμαστε ανοιχτοί να αναπτύξουμε κάτι χρήσιμο και ωφέλιμο για την επίλυση του κενού αυτού», παρατηρεί. 

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός «Γλώσσες Χωρίς Σύνορα» ιδρύθηκε το 2019 από τον μηχανικό υπολογιστών, Σπύρο Τσουκαλά, και τον γλωσσολόγο, Νίκο Μουρούζη, με στόχο να προσφέρουν τεχνολογικές λύσεις στο προσφυγικό και σε άλλα κοινωνικά προβλήματα. Τον περασμένο χειμώνα είχαν δημιουργήσει την εφαρμογή «CoronaSMS», με στόχο να καλύψουν το κενό της ενημέρωσης και σύνταξης του μηνύματος μετακίνησης των πολιτών τρίτων χωρών κατά την περίοδο του λοκντάουν. 

Ο επικοινωνιακός οδηγός υλοποιήθηκε με χρηματοδότηση του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Ιωνικής Τράπεζας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ψηφιακή έκθεση για την οικονομική άνθιση των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

Η τεκμηριωμένη παρουσίαση αναδεικνύει την προκοπή και το φιλοπρόοδο πνεύμα του Ελληνισμού και φωτίζει πτυχές των επιτευγμάτων του όχι μόνο στον οικονομικό τομέα, αλλά και σε αυτόν της εκπαίδευσης.
STE, Symvoulio Epikrateias
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το ΣτΕ ακύρωσε τον διαγωνισμό για την κατασκευή της «Δομής Μαλακάσας»

Η ίδρυση και κατασκευή δομής εντός αναδασωτέας έκτασης είναι συνταγματικώς ανεκτή υπό την προϋπόθεση ότι δεν εξευρίσκονται άλλες, μη αναδασωτέες και κατάλληλες προς τούτο, εκτάσεις, αναφέρει η απόφαση.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προσφυγικό και ελευθερία του Τύπου προβλημάτισαν την Ελλάδα το 2022

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην παγκόσμια έκθεσή του για το 2022 σημειώνει ότι δεν έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος στην έρευνα για τη δολοφονία του δημοσιογράφου, Γιώργου Καραϊβάζ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα εμπόδια για την απασχόληση προσφύγων σε επιχειρήσεις της περιφέρειας

Σύμφωνα με έρευνα η πρόσληψη προσφύγων καθίσταται σε πολλές περιπτώσεις αναγκαία λόγω του περιορισμένου αριθμού Ελλήνων εργαζομένων για την κάλυψη των αναγκών των επιχειρήσεων. Μεγάλο πρόβλημα η έλλειψη κατάρτισης.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνεχίζονται οι προσπάθειες διάσωσης προσφύγων σε Κύθηρα και Λέσβο

Στα σκάφη που βυθίστηκαν βρισκόντουσαν 135 πρόσφυγες, ενώ ήδη καταγράφονται 16 θύματα και 30 αγνοούμενοι, με το Λιμενικό να συνεχίζει τις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης. Τα βέλη του για την ανοχή της Τουρκίας εξαπέλυσε ο υπ. Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκης.