ΓΔ: 1422.75 -0.14% Τζίρος: 84.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτο: Shutterstock

Η εκτίναξη του ελατηρίου, το σήμα της Fed και τα πακέτα ΜΥΤΙΛ και ΕΤΕ

Η δυναμική ανοδική εκτόνωση της αγοράς μετά τις πιέσεις, η ισχυρή αντίδραση ΜΥΤΙΛ και ΕΤΕ με μεγάλα πακέτα, η άνοδος του ΟΤΕ ύστερα από μακρά περίοδο απογοήτευσης και το αρνητικό σερί της Optima.

Την ώρα που η χρηματιστηριακή αγορά βρισκόταν σε πολύ κρίσιμα τεχνικά όρια (πτώση κάτω από τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών), τα αγοραστικά ένστικτα απελευθερώθηκαν χθες και αυτό που πολλοί ανέμεναν ότι θα ήταν μια ήπια τεχνική αντίδραση μετατράπηκε σε... πάρτι.

Η αλήθεια είναι ότι περιμέναμε την αντίδραση νωρίτερα, δεδομένων μάλιστα των πολλών καλών εγχώριων νέων, κάτι που δεν έγινε, με το ΧΑ να επιμένει πτωτικά. Έτσι, χθες η ανοδική αντίδραση θύμισε ελατήριο. 

Αν πρέπει να αναζητήσουμε ένα παράγοντα, πέραν της ελκυστικότητας των αποτιμήσεων, που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη χθεσινή ισχυρή αντίδραση, που έφερε τον Δείκτη +4,19% υψηλότερα με το ταμπλό να «πρασινίζει» (91 ανοδικές μετοχές) και με υπέρβαση του σημαντικού τεχνικού ορίου των 1.150 μονάδων (έκλεισε στις 1.157,85), θα πρέπει να πάμε στην άλλη όχθη του Ατλαντικού. Οι διαβεβαιώσεις από κορυφαίους αξιωματούχους της Fed ότι δεν θα χρειαστεί άλλη αύξηση επιτοκίων ερμηνεύτηκαν από τους επενδυτές των διεθνών αγορών σαν ένα σήμα για «λύση της πολιορκίας» από την αυστηρή νομισματική πολιτική και άρχισε πάλι να ζωντανεύει η διάθεση για ανάληψη ρίσκου.

Στα καθ' ημάς, η ανοδική αντίδραση ήταν ισχυρότερη από άλλες αγορές, καθώς ήταν εμφανής η διάθεση των αγοραστών να «ψαρέψουν στα χαμηλά». Η αντίδραση είχε σημαντικά ποιοτικά χαρακτηριστικά όπως τζίρο, διάχυση και καλό τέμπο όλη την ημέρα, ενώ το γράφημα αφήνει πολλές υποσχέσεις για συνέχεια. Ο τζίρος έφτασε στα 120,79 εκατ. ευρώ, ενώ σχεδόν οι μισές συναλλαγές (56,88 εκατ.) έγιναν σε τρεις μετοχές: Mytilineos (20,45 εκατ. ευρώ), Εθνική (18,75 εκατ.) και Πειραιώς (17,68 εκατ. ευρώ).

-- Mytilineos: Η μετοχή που… έτρεξαν να ψωνίσουν στα χαμηλά όσοι είχαν έντονες αγοραστικές διαθέσεις. Mε ένα μεγάλο πακέτο, αξίας 6,676 εκατ. ευρώ, η ΜΥΤΙΛ ήταν καθαρά πρώτη σε συναλλαγές στη χθεσινή συνεδρίαση, ενώ η τιμή εκτονώθηκε ανοδικά, ύστερα από τη σημαντική πίεση που είχε δεχτεί το τελευταίο διάστημα. Με τα παλιά όρια διακύμανσης, έκλεισε περίπου στο limit up (+8,06%), στα 33,52 ευρώ. Σημειώνουμε ότι το υψηλό της ήταν στα 38,28 ευρώ στα τέλη Αυγούστου. Συναλλαγές άνω των 20 εκατ. χθες για τη μετοχή.

Η πορεία της μετοχής της Mytilineos, 2 Φεβρουαρίου 2023 - 10 Οκτωβρίου 2023

-- Τράπεζες: Το ελατήριο είχε πιεστεί υπερβολικά και αδικαιολόγητα. Είναι βέβαιο ότι υπήρξαν κενά στο σχεδιασμό για τα placements, κενά που έσπευσαν να εκμεταλλευτούν κάποιοι προχωρώντας σε επιθετικές ρευστοποιήσεις, επιδιώκοντας να επαναγοράσουν τις μετοχές σε χαμηλότερες τιμές μέσω της διαδικασίας διάθεσης των συμμετοχών του ΤΧΣ. Η κυβέρνηση ωστόσο είδε το πρόβλημα, πίεσε αυτούς που έπρεπε και κάπως έτσι προέκυψε η απόφαση να δοθεί προνόμιο για το placement στους υφισταμένους μετόχους της Εθνικής, ιδιώτες και θεσμικούς, θέμα που παρουσίασε το BD. Κίνηση που έκοψε τον αέρα των πωλητών και πολύ περισσότερο τη διάθεση για short.

Η πορεία του Δείκτη των τραπεζών, 2 Φεβρουαρίου 2023 - 10 Οκτωβρίου 2023

-- Εθνική Τράπεζα: Όπως σημειώσαμε και την περασμένη Δευτέρα, με κεφαλαιοποίηση κάτω από 5 δισ. ευρώ και κέρδη το 2023 που υπολογίζονται σε 1 δισ. και άλλα τόσα το 2024, η μετοχή της ΕΤΕ έχει λαμπρό μέλλον. Μετά την απόφαση για προτεραιότητα των παλαιών μετόχων αρχίζουν να αλλάζουν τακτική κάποιοι από αυτούς που πούλησαν μετοχές, περιμένοντας να τις ξαναπάρουν φθηνά από το placement του ΤΧΣ. Ο τζίρος, στα 18,75 εκατ. ευρώ, ήταν από τους υψηλότερους στη συνεδρίαση, ενώ ένα μεγάλο πακέτο αξίας 8.978.446 ευρώ έδειξε ότι εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από «δυνατά χέρια».

Η πορεία της μετοχής της Εθνική Τράπεζας, 2 Φεβρουαρίου 2023 - 10 Οκτωβρίου 2023

-- Eurobank: Ό,τι δεν είδαμε τη Δευτέρα, με την τράπεζα να πετυχαίνει την εξαγορά των μετοχών της από το ΤΧΣ και να επιστρέφει σε αμιγώς ιδιωτικά χέρια, το είδαμε χθες με το +7,58%.

-- Optima: Κάτω από την τιμή εισαγωγής κινείται η μετοχή, ενώ και χθες, ημέρα ανοδικού ξεφαντώματος για τις τράπεζες, η μετοχή της Optima δεν μπόρεσε να ξεφύγει από το αρνητικό πρόσημο. Το βασικό πρόβλημα της μετοχής είναι ότι είναι πολύ ακριβότερη, σε όρους τιμής προς λογιστική αξία, σε σχέση με τις μεγάλες συστημικές τράπεζες. Όσο ελκυστικό και αν είναι το γεγονός ότι η Optima δεν έχει «κόκκινα» δάνεια και δεν βαρύνεται με άλλα κληρονομικά προβλήματα, ωστόσο διαπραγματεύεται με P/Bv πάνω από το 1, όταν οι συστημικές τράπεζες είναι κοντά στο 0,6 ή και χαμηλότερα. Σημειώνεται ότι η μετοχή της Optima δεν έχει καταφέρει να κλείσει στο συν καμία μέρα από την περασμένη Τετάρτη που ξεκίνησε η διαπραγμάτευσή της στο ΧΑ.

-- Cenergy: Υπερβολική η υποχώρηση της μετοχής τις προηγούμενες ημέρες, βίαιη η αντίδραση χθες. Η μετοχή έκλεισε χθες με ένα άκρως εντυπωσιακό +10,71% που αποκατάστησε την επαφή με το επίπεδο των 6 ευρώ. Βέβαια, στις προηγούμενες 15 συνεδριάσεις οι 13 ήταν πτωτικές και μόλις 2 ανοδικές. Στο +95,03% η μετοχή από την αρχή του έτους.

Η πορεία της μετοχής της Cenergy, 2 Φεβρουαρίου 2023 - 10 Οκτωβρίου 2023

-- ΕΥΔΑΠ: Σε μια ημέρα που σύσσωμο το Χ.Α. ανέβηκε και οι 24 υπόλοιπες μετοχές του Large Cap είχαν άνοδο, η ΕΥΔΑΠ έκλεισε αμετάβλητη στα 5,50 ευρώ, δηλαδή δύο σεντς πάνω από τα 5,48 ευρώ που βρέθηκε προ ημερών και αποτελούν χαμηλά τριάμισι ετών! Και όλα αυτά, μολονότι είχε λόγους αντίδρασης, καθώς υποχωρεί 19% φέτος. Στα 585 εκατ. ευρώ η αποτίμηση.

Η πορεία της μετοχής της ΕΥΔΑΠ, 2 Φεβρουαρίου 2023 - 10 Οκτωβρίου 2023

-- Τέρνα Ενεργειακή: Αντέδρασε η μετοχή (+3,18%) μετά τις έντονες πιέσεις των τελευταίων εβδομάδων. Οι κεραίες μας πιάνουν μια ιδιαίτερα ελπιδοφόρα κινητικότητα. 

-- Dimand: Δεν κατάφερε να κλείσει θετικά ούτε χθες, σε τέτοια ημέρα. Έφτασε έως το χαμηλό των 10,85 ευρώ, μόλις 10 σεντς πάνω από το ιστορικό χαμηλό της Δευτέρας και τα 10,75 ευρώ, ενώ έκλεισε αμετάβλητη στα 11 ευρώ, με… στηρίξεις.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

MARKET MAKER

Η ανθεκτικότητα της αγοράς, η πανίσχυρη Εθνική, η πίεση στην Aegean και η ΜΥΤΙΛ

Πώς οι αγορά απορρόφησε χωρίς δυσκολία τις ρευστοποιήσεις κερδών, η επίδειξη ισχύος από την Εθνική, η συνεχής απώλεια ύψους για την Aegean, η Mytilineos με απώλειες σε τρεις συνεδριάσεις και η Intrakat πάνω από τα 4 ευρώ.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
MARKET MAKER

Η παράλληλη πίεση σε ΧΑ και ομόλογα, η «βύθιση» των τραπεζών και η ΚΡΙ ΚΡΙ

Το ταυτόχρονο «άδειασμα» μετοχών και ομολόγων, οι νέες ρευστοποιήσεις τραπεζικών μετοχών, τα ισχυρά αποτελέσματα της ΚΡΙ ΚΡΙ, η σημαντική βελτίωση στα EBITDA της Lamda και η κινητικότητα στην Μπλε Κέδρος.
MARKET MAKER

Η επιστροφή της αισιοδοξίας, γιατί ξεχωρίζει η ΕΤΕ και η ταλαιπωρία της Lamda

Αναμένοντας την υποδοχή της διπλής αναβάθμισης, η κακή εικόνα της Lamda, το placement της Εθνικής, η διολίσθηση του ΟΤΕ, η μόνιμα εκτός κλίματος ΕΥΔΑΠ και η αθόρυβη ανοδική κίνηση της Coca Cola HBC.
MARKET MAKER

Οι ορεξάτοι αγοραστές, η ΓΣ της Mytilineos και το επόμενο στάδιο της Alpha

Η κυριαρχία των αγοραστών, η ΜΥΤΙΛ σε πορεία προς τα 40 ευρώ, η Alpha χτίζει το αναπτυξιακό story, η ψυχραιμία των μικρών μετόχων της ΙΝΛΟΤ στην ΑΜΚ, τα ρεκόρ της Cenergy και Βιοχάλκο, η Autohellas και το άλμα της MΟΗ.
MARKET MAKER

Οι τράπεζες σε θέση οδηγού, σήμα για Εθνική - Fourlis και τα άλματα της Intrakat

Η άνοδος του ΓΔ και ο προβληματισμός για τον τζίρο, η Εθνική ανεβάζει στροφές, οι προοπτικές της Foulis, η Pantelakis βλέπει τα 41 ευρώ για ΜΥΤΙΛ και η χρηματιστηριακή μεταμόρφωση της Intrakat με τη νέα διοίκηση.