ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτό: Κύκλος Ιδεών

Τι φοβάται ο Σπ. Θεοδωρόπουλος για τις επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης

Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ αναφέρεται στην ανάγκη μιας νέας συμφωνίας κράτους, εργοδοτών και εργαζομένων, στο πλαίσιο της οποίας θα δοθεί κάποια ευελιξία στις επιχειρήσεις με αντάλλαγμα καλύτερες αμοιβές για τους εργαζόμενους.

Την ανησυχία του για πιθανές καθυστερήσεις στα επενδυτικά προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης εκφράζει ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Σπύρος Θεοδωρόπουλος σημειώνοντας και τις ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού στον τομέα των κατασκευών, σε συνέντευξή του στην Οικονομική Επιθεώρηση

«Υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης από τα 18 διαθέσιμα δισ. ευρώ, συμβασιοποιημένα είναι τα 12. Δεν θεωρώ ότι πήγε κανείς με οργανωμένο φάκελο και απερρίφθη. Αλλού είναι το πρόβλημα: Περνάει ο χρόνος! Πρέπει να έχουν τελειώσει οι επενδύσεις, μέχρι πρώτο εξάμηνο του 2026», τόνισε ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ.

Όσον αφορά το θέμα της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού στο τομέα των κατασκευών ο κ. Σπ. Θεοδωρόπουλος είπε: «Στο θέμα των κτιριακών, της κατασκευής, έχουμε έλλειψη ανθρώπων. Δηλαδή κόσμο για τα κατασκευαστικά έργα. Είναι σημαντικό αυτό το πρόβλημα που έχουμε μπροστά μας».

Παράλληλα επαναφέρει τη θέση του για την ανάγκη μιας νέας συμφωνίας κράτους, εργοδοτών και εργαζομένων, στο πλαίσιο της οποίας θα δοθεί κάποια ευελιξία στις επιχειρήσεις με αντάλλαγμα καλύτερες αμοιβές για τους εργαζόμενους. Την ίδια στιγμή, υπογραμμίζει τον κοινωνικό ρόλο που οφείλουν να διαδραματίσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις. 

«Η βιομηχανία δεν είναι το ίδιο αποδεκτή όσο ήταν παλιότερα [...] Για την κοινωνία γενικά. Για τους εργαζόμενους και για τους επιχειρηματίες η προσέγγιση είναι θετική – γιατί τα βλέπουν από μέσα. Το ζήτημα είναι με την υπόλοιπη κοινωνία. Η οποία έχει πιστέψει τα τελευταία χρόνια –κατά τη γνώμη μου, λανθασμένα – ότι μπορεί να ζήσει με υπηρεσίες μόνο, με τουρισμό και διάφορες αντίστοιχες δραστηριότητες», τόνισε ο Σπ. Θεοδωρόπουλος και συμπλήρωσε: «Εκείνο που ακούμε από επιχειρήσεις, για μη-πρόσβαση σε ρευστότητα, είναι ότι κάποιοι κρατούν ακόμη στο μυαλό τους τις αναμνήσεις της προ-κρίσης κατάστασης. Τότε, δηλαδή, που η ρευστότητα δινόταν αδιακρίτως. Στην εποχή εκείνη, να το πάρουμε απόφαση, δεν θα γυρίσουμε ποτέ. Οι τράπεζες, θα σας θυμίσω, έχουν πληρώσει για εκείνες τις επιλογές. Αντί λοιπόν να γκρινιάζουμε γιατί δεν δίνουν οι τράπεζες λεφτά, ας δούμε πώς θα κάνουμε bankable τις δικές μας τις επιχειρήσεις».

Αναφερόμενος στο θέμα του συνδικαλισμού των εργαζομένων ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ επισημαίνει ότι: «Σήμερα θεωρώ ότι ανοίγεται μια δυνατότητα: και οι εργαζόμενοι έχουν πλέον αντιληφθεί ότι ο στείρος συνδικαλισμός δεν οδηγεί πουθενά, η στείρα αντιπαράθεση. Καλύτερα αποδίδει μια συνεννόηση που θα είναι και προς το συμφέρον των επιχειρήσεων, αλλά και προς την ασφάλεια της απασχόλησης, εφόσον μπορέσουν να δώσουν κάποια ευελιξία στις επιχειρήσεις με αντάλλαγμα καλύτερες αμοιβές, περισσότερα χρήματα. Το δε κράτος χρειάζεται να συνειδητοποιήσει –και θαρρώ ότι αρχίζει να το κάνει– ότι δουλειά του δεν είναι να λέει πόσες ώρες θα δουλέψουν οι επιχειρήσεις και πόσες οι εργαζόμενοι. Αλλά να βεβαιώνεται ότι, όταν ο εργαζόμενος εργάζεται παραπάνω ώρες, τότε παίρνει τα λεφτά που δικαιούται σύμφωνα με τον νόμο. Και ότι καταβάλλονται και οι αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές».

Για το θέμα των εργασιακών συνθηκών ο κ. Σπ. Θεοδωρόπουλος σημείωσε ότι: «Δεν θεωρώ ότι είναι δουλειά του κράτους να εξασφαλίζονται σωστές εργασιακές συνθήκες. Αυτό είναι δουλειά των εργοδοτών και των εργαζομένων. Ειδικά δε σε μια εποχή όπου η ζήτηση εργασίας είναι μεγαλύτερη από την προσφορά – γι' αυτό είναι κατάλληλη η εποχή για μια παρόμοια συμφωνία».

Όσον αφορά την αστική τάξη και το ρόλο που καλείται να παίξει ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ υπογράμμισε ότι: «Η κάθε επιχείρηση οφείλει πρώτα πρώτα να είναι καλός και νομοταγής πολίτης. Δεν μπορεί να αφήνει γύρω της εκκρεμότητες, τρύπες που να μπορούν να φέρουν μελλοντικά προβλήματα [...] Μετά η επιχείρηση και ο επιχειρηματίας οφείλει να έχει κάποιες υποχρεώσεις απέναντι στη χώρα του. Η επιχείρηση, ακριβώς λόγω αυξημένων οικονομικών δυνατοτήτων, πρέπει να αναδέχεται μεγαλύτερες [...] Για μένα ένα από τα μεγάλα προβλήματα στο παρελθόν –ένας από τους λόγους που μπήκαμε στην κρίση– ήταν ότι δεν είχαμε αστική τάξη στην Ελλάδα. Είχαμε πλούσιους, δεν είχαμε αστική τάξη. Και η αστική τάξη που είχαμε δεν θέλησε να παίξει τον ρόλο της, φοβήθηκε να παίξει τον ρόλο της».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αισιοδοξία στις ελληνικές επιχειρήσεις, ανησυχία για πληθωρισμό - ενέργεια

Η ετήσια έρευνα του ΣΕΒ δείχνει ότι οι επιχειρήσεις βλέπουν τις λιγότερες δυσκολίες στο ευρύτερο περιβάλλον και τη λειτουργία τους από το 2017. Οι περισσότερες περιμένουν αύξηση πωλήσεων. Φοβούνται την έξαρση πληθωρισμού και το αυξημένο κόστος ενέργειας.
businessdaily-Papathanasis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο Ταμείο Ανάκαμψης εντάσσεται το έργο «Φωτοβολταϊκά σε επιχειρήσεις»

Tο έργο αφορά στη χρηματοδοτική στήριξη επιχειρήσεων σε όλη την επικράτεια, ανεξαρτήτως μεγέθους και κλάδου δραστηριότητας, για την εγκατάσταση μπαταριών σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε χαμηλότερα επίπεδα οι τιμές στα τρόφιμα στο πασχαλινό τραπέζι

Για την συνεχή άνοδο που καταγράφουν οι τιμές στα καύσιμα ο Κ. Σκρέκας θύμισε το πλαφόν που έχει τεθεί στο περιθώριο κέρδους στα πρατήρια και τόνισε πως γίνονται έλεγχοι και ανά εβδομάδα ανακοινώνονται πρόστιμα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υποψήφιος για την προεδρία του ΣΕΒ είναι ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος

«Δεσμεύομαι από τον ρόλο του Προέδρου, να συνεχίσω στην ίδια, σταθερή πορεία ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και των επιχειρήσεων, που ο Σύνδεσμός μας ακολουθεί για περισσότερο από έναν αιώνα», τονίζει.