ΓΔ: 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 00:18:57 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Είκοσι συστάσεις ΟΟΣΑ για την ανάπτυξη, τι λέει για εξυγίανση τραπεζών

Ιδιαίτερη έμφαση από τον Οργανισμό στη βελτίωση της ποιότητας των θεσμών, την ψηφιοποίηση του Δημοσίου και την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης. Ταυτίζεται με τις συστάσεις της Τρ. Ελλάδος για το θέμα των τραπεζών.

Επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων ώστε να βελτιωθεί η ψηφιοποίηση του Δημόσιο Τομέα, να μειωθεί η γραφειοκρατία, να ενισχυθούν οι «χαμηλής ποιότητας» θεσμοί, να καταστεί πιο ταχεία η απονομή δικαιοσύνης και να αντιμετωπιστεί με περισσότερα «εργαλεία» το ιδιαίτερα δύσκολο θέμα της συσσώρευσης «κόκκινων δανείων», συγκαταλέγονται μεταξύ των βασικών συμβουλών που παρέχει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) προς την Ελλάδα, προκειμένου η οικονομία της να γίνει πιο παραγωγική και να προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις.

Ο διεθνής οργανισμός αν και παραδέχεται ότι έχει υπάρξει προώθηση μίας σειράς σημαντικών μεταρρυθμίσεων σπεύδει να τονίσει ότι αυτή θα πρέπει να καταστεί πιο γρήγορη, με δεδομένο και το πλήγμα που έχει δεχθεί η ελληνική οικονομία από την πανδημία. 

Δίνει ιδιαίτερο βάρος στο θέμα της μείωσης των «κόκκινων δανείων» καθώς αυτά αν και έχουν μειωθεί σημαντικά παραμένουν ιδιαίτερα υψηλά, ενώ σε συνδυασμό με την ύπαρξη του αναβαλλόμενου φόρου περιορίζουν σε αρκετά μεγάλο βαθμό τόσο τα κεφάλαια όσο και την κερδοφορία των τραπεζών, με αποτέλεσμα αυτές να μην έχουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία και τις επιχειρήσεις.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε αυτό το θέμα ο ΟΟΣΑ ταυτίζεται πλήρως με την Τράπεζα της Ελλάδος και την πρότασή της για δημιουργία bad bank ως συμπληρωματικό «εργαλείο» στο σχέδιο «Ηρακλής», προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της μεγάλης συμμετοχής αναβαλλόμενων φόρων στα κεφάλαια των τραπεζών.

Οι 20 βασικές συστάσεις 

Σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στις παρακάτω μεταρρυθμίσεις: 

  1. Επιτάχυνση κωδικοποίησης νόμων και κανονισμών στη δικαιοσύνη.
  2. Βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δικαιοσύνης μέσω περισσότερης εκπαίδευσης του προσωπικού και μέτρησης των επιδόσεων των δικαστηρίων.
  3. Συνεχιζόμενη ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης.
  4. Καλύτερη λειτουργία και «χρήση» των πλεονεκτημάτων των εναλλακτικών μηχανισμών επίλυσης διαφωνιών.
  5. Επείγουσα υλοποίηση στρατηγικής για την αντιμετώπιση του αναβαλλόμενου φόρου και των κόκκινων δανείων που θα απομείνουν μετά την ολοκλήρωση του «Σχεδίου Ηρακλής».
  6. Εφαρμογή ενός ενιαίου πτωχευτικού πλαισίου και επίτευξη δικαιότερης «ισορροπίας» ανάμεσα στα δικαιώματα των πιστωτών και των δανειστών καθώς και γρηγορότερη επιβολή των εγγυήσεων.
  7. Ενίσχυση των δημόσιων επενδύσεων για να στηριχθεί η ανάπτυξη και η βιωσιμότητα του περιβάλλοντος στις δημόσιες μεταφορές, την καινοτομία και τη διαχείριση απορριμμάτων.
  8. Εκπαίδευση του προσωπικού στις διαδικασίες πληρωμών συμπεριλαμβανομένου και του τοπικού επιπέδου, για να στηριχθεί η ταχύτερη υλοποίηση.
  9. Πρόσληψη περισσότερο εξειδικευμένων συμβούλων και χρήση εργαλείων δημιουργίας προφίλ στις δημόσιες υπηρεσίες απασχόλησης.
  10. Ανάπτυξη συστήματος voucher που επιτρέπει σε όσους αναζητούν εργασία να επιλέξουν τον ενδιάμεσο που προτιμούν, συμπεριλαμβανομένων και των υπηρεσιών απασχόλησης του ιδιωτικού τομέα.
  11. Ενθάρρυνση των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης να αναπτύξουν μαθήματα προσαρμοσμένα στις επαγγελματικές ανάγκες και τις πρακτικές συνθήκες για φοιτητές μεγαλύτερων ηλικιών.
  12. Βελτίωση της ποιότητας και πιστοποίησης της ποιότητας των εκπαιδευτικών προγραμμάτων των ενηλίκων.
  13. Στον τομέα της εκπαίδευσης πιο μακροπρόθεσμα συμβόλαια για τους καθηγητές που να επιβραβεύουν τις αποδόσεις, χωρίς την ανελαστικότητα των σημερινών μόνιμων συμβάσεων.
  14. Πλήρης εφαρμογή του υποχρεωτικού παιδικού σταθμού για τα 4χρονα και διεύρυνση της πρόσβασης των μικρότερων παιδιών στην πρώιμη εκπαίδευση και φροντίδα.
  15. Μεγαλύτερη διοικητική αυτονομία για τα ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
  16. Αύξηση των συμμετεχόντων του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και θέσπιση επιδομάτων για τους χαμηλόμισθους.
  17. Αύξηση του παράγοντα αντιστοίχησης του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για τα παιδιά.
  18. Διασφάλιση ότι οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος συμμετέχουν ενεργά σε προγράμματα εργασίας και αποδέχονται θέσεις.
  19. Ενίσχυση των πολιτικών για τη στήριξη των οικογενειών, με προτεραιότητα στη διευρυμένη πρόσβαση σε ποιοτική φροντίδα για παιδιά και ηλικιωμένους.
  20. Παροχή βοήθειας στο σπίτι για τους ηλικιωμένους.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Oikonomia, Economy, Ellada, Greece
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΟΣΑ: Στο 1,1% υποχωρεί η ανάπτυξη το 2023, τι προβλέπει για το χρέος

Στο 5,1% υποβαθμίζει την εκτίμηση για την ανάπτυξη του 2022 ο διεθνής οργανισμός, ενώ θα αποκλιμακωθεί από 9,5% σε 3,7% ο πληθωρισμός. Τονίζεται ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει να μειώνει το χρέος και να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις.
Ellada, Greece, Oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ψαλίδι» στα μέτρα στήριξης ζητά ο ΟΟΣΑ, τι λέει για επενδυτική βαθμίδα

Ο διεθνής οργανισμός υπογραμμίζει στη νέα έκθεσή του ότι τα μέτρα στήριξης πρέπει να περιοριστούν στις πλέον ευάλωτες ομάδες. Προβλέπει υποχώρηση της ανάπτυξης στο 1,6% το 2023 και το 2024. Πώς θα ανακτηθεί η επενδυτική βαθμίδα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα πρόβλεψη ΔΝΤ για την ανάπτυξη, λέει «όχι» σε φοροελαφρύνσεις

Θα παραμείνει σε τροχιά ανάκαμψης η οικονομία παρά τον πόλεμο, αλλά η πρόβλεψη για την ανάπτυξη μειώνεται στο 3,5% και για τον πληθωρισμό αυξάνεται στο 4,5%. Προειδοποίηση στην κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε μείωση εισφορών και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.