ΓΔ: 1642.17 -0.79% Τζίρος: 103.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φωτο: Shutterstock

Πόσο θα κοστίζουν στις επιχειρήσεις τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης

Εξαιρετικά χαμηλά τα επιτόκια δανεισμού για επιχειρήσεις με υγιή οικονομική κατάσταση και καλές εξασφαλίσεις, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα επιβάλλονται προσαυξήσεις επιτοκίου ακόμη και 10%.

Με βάση τους ευρωπαϊκούς κανόνες θα δοθούν στις ελληνικές επιχειρήσεις τα δάνεια ύψους 12,7 δισ. ευρώ για επενδυτικά σχέδια που εντάσσονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτό σημαίνει ότι οι οικονομικά υγιέστερες επιχειρήσεις με τις καλύτερες εξασφαλίσεις θα λάβουν δάνεια πραγματικά φθηνά, ενώ θα αυξάνεται έως και κατά 10% το επιτόκιο για τις επιχειρήσεις με χειρότερη οικονομική κατάσταση και πιο «αδύναμες» εξασφαλίσεις.

Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που αξιοποιεί και το σκέλος των δανείων, όχι μόνο των επιδοτήσεων, από το Ταμείο Ανάκαμψης και οι κανόνες αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων, τα οποία θα πρέπει να εμπίπτουν στους πυλώνες του Σχεδίου Ανάκαμψης (αντιμετώπιση κλιματικής αλλαγής, ψηφιακή μετάβαση κ.α.) για να είναι επιλέξιμα, θα είναι αρκετά αυστηροί, ακολουθώντας την κοινοτική φιλοσοφία.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως αναφέρεται στο σχέδιο για τους κανόνες αξιολόγησης που έδωσε σε διαβούλευση ως τα τέλη Σεπτεμβρίου το υπουργείο Οικονομικών, οι επιχειρήσεις θα περνούν από έλεγχο πιστοληπτικής ικανότητας από εξειδικευμένο οίκο αξιολόγησης, όπως η Moody's και η S&P στο διεθνή χώρο ή η ICAP στην Ελλάδα και θα λαμβάνουν βαθμολογία από αυτό τον οίκο, ή από την ίδια την τράπεζα που θέλει να χρηματοδοτήσει το επενδυτικό σχέδιο. Επίσης, θα αξιολογούνται από την τράπεζα οι εξασφαλίσεις που προσφέρει η επιχείρηση.

Ειδικότερα, οι τράπεζες θα πρέπει να παρέχουν στους ανεξάρτητους, πιστοποιημένους ελεγκτές που θα ορίσει το ΥΠΟΙΚ, τα ακόλουθα στοιχεία:

  1. Προέγκριση της δανειοδότησης του επενδυτικού σχεδίου από δάνειο του Ταμείου Ανάκαμψης, όπου θα αναφέρονται οι όροι δανεισμού (ύψος του δανείου, επιτόκιο, περίοδος, περίοδος χάριτος, κλπ).
  2. Αναφορά στο συνολικό χρηματοδοτικό σχήμα, συμπεριλαμβανομένης και της ιδίας συμμετοχής του επενδυτή, όπως την αποδέχεται το τραπεζικό ίδρυμα.
  3. Πρόσφατη αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας της επιχείρησης, είτε από αναγνωρισμένο οργανισμό αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας (Credit Rating Agency), είτε από το τραπεζικό ίδρυμα που θα παρέχει τη δανειακή χρηματοδότηση, με έναν από τους χαρακτηρισμούς: AAA-A, BBB, BB, B, CCC και κάτω.
  4. Αξιολόγηση των εξασφαλίσεων του επενδυτή από το τραπεζικό ίδρυμα που θα παρέχει τη δανειακή χρηματοδότηση, με έναν από τους χαρακτηρισμούς: Υψηλές εξασφαλίσεις, Συνήθεις εξασφαλίσεις, Χαμηλές εξασφαλίσεις.

Αν το σχέδιο φθάσει στο τελικό στάδιο για να πάρει έγκριση χρηματοδότησης, με συμμετοχή του Ταμείου Ανάκαμψης στο δάνειο έως 40%, το επιτόκιο του δανείου που θα χορηγηθεί από την τράπεζα θα υπολογίζεται με βάση το επιτόκιο αναφοράς της Κομισιόν, το οποίο χρησιμοποιείται για να καθορίζεται πότε μια χρηματοδότηση είναι τόσο φθηνή ώστε να θεωρείται κρατική ενίσχυση. Αυτό το επιτόκιο υπολογίζεται με βάση το ετήσιο διατραπεζικό επιτόκιο του ευρώ και μια στάνταρ προσαύξηση 100 μονάδων βάσης (1%).

Επί του βασικού επιτοκίου, προστίθενται προσαυξήσεις, ανάλογα με την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης και την αξία των εξασφαλίσεων που προσφέρει.

Έτσι, όπως φαίνεται στον πίνακα, μια επιχείρηση με κορυφαία πιστοληπτική αξιολόγηση και καλές εξασφαλίσεις μπορεί να δανεισθεί με επιτόκιο μόλις 60 μονάδες (0,6%) υψηλότερο από το επιτόκιο βάσης. Αντίθετα, στην ακραία περίπτωση μιας επιχείρησης σε οικονομική δυσχέρεια και χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις, το «καπέλο» επιτοκίου ανεβαίνει ως τις 1.000 μονάδες βάσης (10%). Προφανώς, σε αυτή την περίπτωση, το δάνειο γίνεται τόσο ακριβό, που και η ίδια η επιχείρηση είναι αμφίβολο αν θα θελήσει να το πάρει.

Ο... τιμοκατάλογος των δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης

Δανειακά περιθώρια σε μονάδες βάσης   Εξασφαλίσεις
Κατηγορία βαθμολογίας   Υψηλές Συνήθεις Χαμηλές
Υψηλή AAA-A 60 75 100
Καλή  BBB 75 100 220
Ικανοποιητική BB 100 220 400
Χαμηλή B 220 400 650
Κακή, Οικονομικές δυσχέρειες CCC και κάτω 400 650 1000

Πάντως, οι τράπεζες έχουν ήδη στην «ουρά» αρκετά σχέδια για χρηματοδότηση. Σε χθεσινή εκδήλωση της Εθνικής Τράπεζας αναφέρθηκε ότι η τράπεζα έχει επενδυτικά σχέδια της τάξεως των 5 δισ. ευρώ που μπορούν να γίνουν επιλέξιμα για χρηματοδότηση, ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινούνται όλες οι τράπεζες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άλμα νέων δανείων με ώθηση από ναυτιλία, μεγάλες επιχειρήσεις, Αττική Οδό

Το συνολικό ύψος των εξυπηρετούμενων δανείων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών ανήλθε στο τέλος Σεπτεμβρίου στα 132,9 δισ. και ήταν αυξημένο κατά 9,6 δισ. σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες: Υψηλά κέρδη και το 2025 - Το «αντίδοτο» στη μείωση επιτοκίων

Με «σπριντ» στη χρηματοδότηση επενδύσεων θα καλυφθούν οι απώλειες από τις μειώσεις επιτοκίων της ΕΚΤ. Πιο ψηλά οι στόχοι για τα κέρδη του 2024. Ταμείο Ανάκαμψης και ευρωπαϊκά προγράμματα δίνουν ισχυρή ώθηση στα νέα δάνεια.
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Όλα τα φθηνά δάνεια σε μικρομεσαίες: Πώς κατεβαίνει το κόστος δανεισμού

Άρχισαν οι τράπεζες τη μείωση στα επιτόκια των ΜμΕ, έπεσαν κάτω από το 6%. Το Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙΙ και το Ταμείο Ανάκαμψης δίνουν νέες ευκαιρίες στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις για φθηνό δανεισμό.
Skylakakis, ypourgeio Oikonomikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκυλακάκης: Στα 1,9 δισ. οι προεγκρίσεις δανείων μέσω Ταμείου Ανάκαμψης

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, υπάρχουν ακόμα περίπου 700 επενδύσεις που βρίσκονται σε επεξεργασία με το 75% των σχεδίων να είναι «πράσινα» ή ψηφιακά. Επιπλέον πόροι θα εισρεύσουν μέσω του REPowerEU.
trapezes-banks
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το επόμενο «στοίχημα» των τραπεζών: Αύξηση της οργανικής κερδοφορίας

Τόκους από υγιή δάνεια χρειάζονται πλέον οι τράπεζες και θέτουν στόχο την αύξηση χορηγήσεων. Μεγάλη βελτίωση των εσόδων από προμήθειες, με αύξηση έως 37,3% το α' τρίμηνο. Στα ύψη τα χρηματοοικονομικά αποτελέσματα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Τρέχουν» τα επιχειρηματικά δάνεια, πόλεμος και ακρίβεια δεν ανακόπτουν επενδύσεις

Ξεπέρασαν τα 8 δισ. ευρώ οι εκταμιεύσεις νέων επιχειρηματικών δανείων στο α' τρίμηνο. Ακόμα καλύτερες επιδόσεις από τις τράπεζες Απρίλιο - Μάιο. Δεν ανακόπτουν τις επενδύσεις ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση. Αισιοδοξία για το 2022.