ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Energeia, Ilektriko Revma, Xrimatistirio, Times
Φωτο: Shutterstock

Έλεγχοι από ΡΑΕ για τις τιμές στο ρεύμα, θα αργήσει η αποκλιμάκωση

Η έλλειψη διμερών συμβάσεων στην ελληνική αγορά και οι υψηλές τιμές στη γειτονική Ιταλία οδηγούν υψηλότερα τις τιμές, όπως εκτιμά ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Αθ. Δαγούμας. Επιθετικοί τόνοι προς ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ και ΔΕΣΦΑ.

Στον μέσο όρο της Ευρώπης βρίσκονται οι τιμές του ρεύματος της χώρας που κινούνται στα ίδια επίπεδα με τις τιμές των γειτονικών χωρών, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής ΕνέργειαςΑθανάσιο Δαγούμα.

Παρότι η Ελλάδα βρίσκεται, με στοιχεία Δεκεμβρίου, στους πρώτους της ακρίβειας στο ρεύμα, ο πρόεδρος της ΡΑΕ αναφέρθηκε σε στοιχεία από το πρώτο εξάμηνο του 2021, όταν ακόμη δεν είχαν εκτιναχθεί στα ύψη οι τιμές, για να υποστηρίξει ότι οι τιμές κινούνται κοντά στον μέσο όρο της Ευρώπης.

Υπό εξέταση από τη ΡΑΕ είναι το γιατί η περιοχή στην οποία ανήκει η χώρα κινείται σε πιο ακριβά επίπεδα από την Ευρώπη και ανέφερε την περίπτωση της Ιταλίας που έχει υψηλότερες τιμές και οδηγεί σε αυξήσεις και τις δικές μας τιμές λόγω των εισαγωγών. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι οι αυξημένες τιμές στη λιανική έρχονται και ως αποτέλεσμα της έλλειψης διμερών συμβάσεων.

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με την επιβάρυνση που προκύπτει από το αυξημένο ποσοστό (περί το 45%) φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα, ο κ. Δαγούμας τόνισε ότι υπάρχει μία δεδομένη επιβάρυνση λόγω της μεγάλης εξάρτησης της αγοράς από το ΦΑ, ωστόσο με την εκτιμώμενη αποκλιμάκωση των τιμών το 2023 και το 2024, η εικόνα αυτή ενδεχομένως να αλλάξει δραστικά. Ο πρόεδρος της ΡΑΕ ξεκαθάρισε ότι η σύνθεση του ενεργειακού μείγματος εξαρτάται από το ΕΣΕΚ ενώ σημείωσε ότι η Αρχή θα κάνει και εκείνη σχετική εισήγηση.

Εργαλεία για τη λιανική αγορά

Αναφερόμενος στις δράσεις της Αρχής για υποστήριξη των καταναλωτών, ο κ. Δαγούμας τόνισε ότι εξετάζεται η δημιουργία ενός εργαλείου Ενεργειακού Διαμεσολαβητή υπό την αιγίδα της ΡΑΕ. Χωρίς κόστος o καταναλωτής θα μπορεί να προσφύγει στον Ενεργειακό Διαμεσολαβητή για την επίλυση διαφορών με παρόχους ή διαχειριστές. Πρόκειται για μία κίνηση που έχει γίνει μόνο σε τρεις χώρες στην Ευρώπη ενώ θα παρέχεται αποκλειστικά online στην ιστοσελίδα της Αρχής. Η διαμεσολάβηση δε θα αφορά αστικές διαφορές αλλά ρυθμιστικά θέματα, που αφορούν τον Κώδικα Προμήθειας.

Ακόμη, σε δύο μήνες περίπου θα αποσταλούν οι πρώτοι νέοι  λογαριασμοί ρεύματος όπου θα αναφέρονται αναλυτικά οι χρεώσεις, το αν είναι ή όχι σταθερό το τιμολόγιο και ποια είναι τα όρια διακύμανσης στην περίπτωση που πρόκειται για κυμαινόμενο τιμολόγιο.

Έλεγχοι για τη λειτουργία της αγοράς

Σε ό,τι αφορά την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς ο κ. Δαγούμας τόνισε ότι γίνονται σε βάθος έλεγχοι τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική αγορά ενέργειας. Ανακοίνωσε ότι η Αρχή έχει ζητήσει αναλυτικά στοιχεία από την αγορά για το πώς διαχειρίστηκαν τα ποσά της επιδότησης των καταναλωτών για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Σημείωσε, ωστόσο, ότι τα μέτρα της Πολιτείας για την ανακατεύθυνση εσόδων από τον ΕΛΑΠΕ και τα δικαιώματα εκπομπών ρύπων προς το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, με σκοπό την επιδότηση των καταναλωτών κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Παράλληλα, αναφερόμενος στη διαμόρφωση του χονδρεμπορικού κόστους στην Αγορά Επόμενης Ημέρας, τόνισε ότι εξετάζεται η ύπαρξη μη ανταγωνιστικών συμπεριφορών.

Επιπρόσθετα, όπως είπε, έχουν κληθεί σε ακρόαση 12 προμηθευτές για ληξιπρόθεσμες οφειλές το 2021, ενώ έχουν υποβληθεί πρόστιμα σε 5 από αυτούς. Επιπρόσθετα, η Αρχή θα χρησιμοποιήσει νέες κατευθυντήριες γραμμές για τη διαφάνεια προβαίνοντας εκτός από κυρώσεις και σε θετικές αναφορές για τους παρόχους που συμμορφώνονται με τις οδηγίες λειτουργίας της αγοράς. Στο πλαίσιο αυτό, η Αρχή θα αναρτήσει πίνακα προμηθευτών που εκουσίως υιοθέτησαν το υψηλότερο επίπεδο ποιοτικής ενημέρωσης των καταναλωτών. Επιπρόσθετα, είπε ότι γίνονται έλεγχοι για την αλλαγή προσυμβατικών όρων από προμηθευτές χωρίς την έγκαιρη (2 μήνες πριν την αλλαγή) προειδοποίηση των πελατών τους που παραβιάζει Κώδικα Προμήθειας.

Επίσης, όπως σημείωσε, οι οφειλές των παρόχων προς τους διαχειριστές βαίνουν μειούμενες ενώ, σε τελευταία ενημέρωση από την αγορά στα τέλη του 2021 φαίνεται ότι υπήρχε κάποια μικρή αύξηση στους διακανονισμούς οφειλών καταναλωτών, αλλά όχι σημαντική, ενώ περαιτέρω αύξηση αναμένεται μέσα στο επόμενο δίμηνο.

«Καμπανάκι» για τους Διαχειριστές

Σε ό,τι αφορά τους Διαχειριστές, ο κ. Δαγούμας έκανε εκτενή αναφορά σε πολλά «ανοιχτά» ζητήματα όπως η επιβολή κύρωσης στον ΔΕΔΔΗΕ για τη μη τήρηση επικαιροποιημένου μητρώου λέγοντας πως σήμερα 2 εκατ. μετρητές διαθέτουν μη υπαρκτά ή λανθασμένα ΑΦΜ, ενώ για τη λύση του προβλήματος αυτού βρίσκεται σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ. Επίσης. αναφερόμενος στις δαπάνες των διαχειριστών και στο εγγυημένο έσοδο WACC ο κ. Δαγούμας ανέβασε τους τόνους σημειώνοντας ότι «δεν θα χαρίζονται χρήματα από τους καταναλωτές σε διαχειριστές» και υπογράμμισε ότι η Αρχή έχει επιλέξει μία τεχνοκρατική προσέγγιση ώστε να υπάρξει σύγκλιση με τα ευρωπαϊκά standards.

Σε, επίσης, έντονο ύφος ήταν και η αναφορά στον Κανονισμό Τιμολόγησης που βρίσκεται σε εκκρεμότητα από τη ΡΑΕ και είναι ιδιαίτερα σημαντικός για να προχωρήσει ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ για την υπόγεια αποθήκη αερίου στην Καβάλα. Σε υψηλούς τόνους προς τον ΔΕΣΦΑ, ο κ. Δαγούμας ανέφερε πως τον περασμένο Σεπτέμβριο έβαλε σε αναμονή τη δημοσιοποίηση της απόφασης καθώς έπρεπε να περιμένει τις αναλύσεις του ΔΕΣΦΑ. Στη συνέχεια, όπως ανέφερε, ο ΔΕΣΦΑ έστειλε ένα σενάριο που προέβλεπε τη δημιουργία ενός δεύτερου αγωγού για τη μεταφορά φυσικού αερίου που θα ανέβαζε το κόστος κατά ένα δισ. ευρώ. Πρόταση που η Αρχή δεν έκανε δεκτή καθώς όπως αναρωτήθηκε «θα πληρώνουν οι καταναλωτές για έναν αγωγό που είναι άχρηστος;». Όπως είπε, η χώρα «δεν είναι αποικία» και ο καταναλωτής δεν θα πληρώνει ό,τι θέλουν οι Διαχειριστές.

Τέλος, έκανε αναφορά στη Μη διάκριση από τον ΑΔΜΗΕ της Ενέργειας Εξισορρόπησης από την Ενέργεια για σκοπούς Εκτός Εξισορρόπησης. Ως εκ τούτου, το “redispatching”, αν και λογίζεται ως Ενέργεια Εκτός Εξισορρόπησης, αμείβεται ως Ενέργεια Εξισορρόπησης, με αποτέλεσμα τη μη δικαιολογημένη αύξηση του κόστους. Με απόφαση της διενεργούνται δοκιμές και με βάση τα αποτελέσματα αυτά θα υιοθετηθούν οι βέλτιστες (από πλευράς οικονομικής αποδοτικότητας και λειτουργικής αποτελεσματικότητες) λύσεις για την εκκαθάριση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάλι στην παράταση το κρίσιμο έργο της αποθήκης αερίου στην Καβάλα

Το ΤΑΙΠΕΔ προσανατολίζεται να μεταθέσει την υποβολή προσφορών στα τέλη Μαρτίου, καθώς οι δύο ενδιαφερόμενοι δεν αναμενόταν να υποβάλουν προσφορές. Ποια είναι τα προβλήματα που εμποδίζουν το στρατηγικής σημασίας έργο.
Revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πληθαίνουν οι ρυθμίσεις για το ρεύμα για να αποτραπούν τα «φέσια»

Οι εταιρείες ζητούν να καθιερωθούν βασικοί κοινοί κανόνες για τους διακανονισμούς, που αποτελούν το τελευταίο ανάχωμα στην αύξηση των οφειλών σε καθυστέρηση. Θα κόβεται το ρεύμα σε όσους έχουν οφειλή σε προηγούμενο πάροχο.
revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα κόβεται το ρεύμα σε κακοπληρωτές που έχουν αλλάξει πάροχο

Να ενημερώνονται οι νέοι πάροχοι για «φέσια» σε προηγούμενους για να διακόπτουν την ηλεκτροδότηση προτείνουν οι εταιρείες. Τι συζητήθηκε στη χθεσινή συνάντηση της ομάδας εργασίας παρόχων, ΥΠΕΝ και ΡΑΕ.
Revma, Times, Ilektriko, Electricity, Energeia, Energy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες ο νέος φόρος στην εμπορία ρεύματος

Ζημιές που ξεπέρασαν τα 400 εκατ. είχαν οι εταιρείες εμπορίας το 2021 και συνέχισαν να «μπαίνουν μέσα» το 2022, ενώ άρχισαν να «γράφουν» υπερέσοδα από τον Αύγουστο. Η ΡΑΕ θα ελέγξει αν και πόσο έχουν αυξήσει το μεικτό περιθώριο κέρδους.
photovoltaika-parka
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε φάση... απογείωσης τα έργα ΑΠΕ στις Κυκλάδες και την Κρήτη

Ο ΑΔΜΗΕ προτείνει αύξηση της συνολικής χωρητικότητας έργων ΑΠΕ για τα επόμενα χρόνια σε επίπεδο που αντιστοιχεί περίπου στο ένα τρίτο της εγκατεστημένης ισχύος στη χώρα. Αιτήσεις για φωτοβολταϊκά σε κορεσμένες περιοχές.