ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ηλεκτρονικός βοηθός με τεχνητή νοημοσύνη θα μας καθοδηγεί στο Gov.gr

Με εφόδιο την Τεχνητή Νοημοσύνη, θα αλλάξουν ριζικά οι σχέσεις των πολιτών και των επιχειρήσεων στη διάδραση τους με το Δημόσιο. Γιατί γίνεται ελκυστικός επενδυτικός προορισμός για την ΑΙ η Ελλάδα.

Ανοίγει ο δρόμος για την ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ελλάδα, που αποτελεί την πρώτη χώρα η οποία πρόκειται να λανσάρει έναν ψηφιακό βοηθό που θα καθοδηγεί πολίτες και επιχειρήσεις στη διάδρασή τους με το Δημόσιο, με την κυβέρνηση να καλεί για νέες επενδύσεις στον κλάδο καθώς ενισχύεται ως επενδυτικός προορισμός με εφόδιο το υψηλού επιπέδου ελληνικό επιστημονικό δυναμικό.

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης μέσα στην εβδομάδα από το βήμα του 27ου Συνεδρίου του Economist δήλωσε πως «στέλνουμε ένα μήνυμα στη διεθνή τεχνολογική κοινότητα ότι στην Ελλάδα είμαστε ανοιχτοί να υποδεχτούμε επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη», ενώ νωρίτερα από το ίδιο βήμα ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δ. Παπαστεργίου είχε παρουσιάσει τον νέο ψηφιακό βοηθό του Gov.gr που λειτουργεί με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα εμφανίζεται έτοιμη να υποδεχθεί νέες επενδύσεις στην ακμάζουσα τεχνολογία της Τεχνητής Νοημοσύνης, με την κυβέρνηση να ρίχνει στον συγκεκριμένο τομέα μεγάλο βάρος και με την ίδρυση Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη, θέλοντας να εκμεταλλευτεί τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.

Ο δημόσιος υπάλληλος με Τεχνητή Νοημοσύνη

Όπως ανάφερε ο κ. Παπαστεργίου  σε 20 ημέρες θα παρουσιαστεί η νέα γενιά του gov.gr με τον βοηθό Τεχνητής Νοημοσύνης ο οποίος θα βοηθάει τους πολίτες που δυσκολεύονται να βρουν το τι θέλουν στο Gov.gr«Βασιζόμενο στην πρώτη υλοποίηση κυβερνητικού ΑΙ, το chatbot του gov.gr θα απαντάει με μια φυσική γλώσσα σε ό,τι χρειάζεται ο πολίτης για τη σχέση του με το ελληνικό Δημόσιο» ανέφερε.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης σχολίασε ότι είναι σημαντικό η Τεχνητή Νοημοσύνη και γενικότερα η τεχνολογία να τίθεται στην υπηρεσία του ανθρώπου και τόνισε πως «εκεί που σήμερα δυσκολευόμαστε να βρούμε πιθανώς αυτό που θέλουμε, με έναν πολύ απλό οδηγό, ένα Chatbot πλέον σε φυσική γλώσσα το gov.gr θα απαντά σε οτιδήποτε το ρωτάμε σε σχέση με αυτό που ψάχνουμε. Άρα, ένα καινούργιο gov.gr πολύ πιο γρήγορο, πιο διαλειτουργικό, πιο αποτελεσματικό για ακόμη μεγαλύτερη διάδραση με τους πολίτες».

Ο ψηφιακός βοηθός στον οποίο έχουν προστεθεί περίπου 35 νέες υπηρεσίες και βρίσκεται σε διαδικασία πιλοτικής εφαρμογής, έχει στόχο την άμεση εξυπηρέτηση των πολιτών που είτε πληκτρολογούν, είτε εκφωνούν ζητήματα προς επίλυση που θα «πέφτουν» στο Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών, «Μίτος».

Από την πλευρά του, ο κ. Κυρανάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι το πρώτο κράτος-μέλος της ΕΕ, που θα εισάγει έναν βοηθό LLM στην αλληλεπίδραση Δημοσίου-πολίτη, ο οποίος θα απαντά σε όλες τις απαντήσεις των πολιτών σχετικά με τις ψηφιακές υπηρεσίες του Κράτους. Πρόκειται για τη δημιουργία chatbot στο gov.gr, το οποίο θα συμβάλλει στην άμεση εξυπηρέτηση των πολιτών και επιχειρήσεων 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα.

Στην αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης στοχεύει η Ελλάδα

Όπως είχε δηλώσει ο κ. Κυρανάκης κατά τη διάρκεια του Economist, «κάθε κυβέρνηση στον Δυτικό κόσμο διερευνά νέους τρόπους χρήσης του ΑΙ, για να γίνει πιο παραγωγική και αυτό κάνουμε και εμείς», σημειώνοντας ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να αξιοποιηθεί σε μια σειρά από τομείς όπως η πολιτική προστασία ή η υγεία.

Τόνισε πως «θέλουμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί και πιο διαφανείς σε όσα κάνουμε ως Κράτος και η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να μας βοηθήσει σε αυτό» υπογραμμίζοντας ότι «δεν μας επιτρέπεται να κάνουμε λάθη».

Ο κ. Κυρανάκης επισήμανε παράλληλα και το ζήτημα της εκπαίδευσης τόσο των πολιτών όσο και των πολιτικών πάνω στην Τεχνητή Νοημοσύνη. «Βασική προτεραιότητα είναι να εκπαιδεύσουμε δύο πολύ σημαντικές κατηγορίες πολιτών, πάνω στην ορθή χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνη. Η πρώτη ομάδα είναι οι ίδιοι οι νομοθέτες, που θα κληθούν να ψηφίσουν νομοθετήματα για την τεχνητή νοημοσύνη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε επίσης πως η Τεχνητή Νοημοσύνη πρέπει να διδάσκεται στα σχολεία. «Πρέπει να επικεντρωθούμε και να επενδύσουμε στο ανθρώπινο κεφάλαιο. Τα παιδιά πρέπει να διδάσκονται από νωρίς τις νέες τεχνολογίες. Και έχουμε ήδη καθυστερήσει στην Ελλάδα σε αυτό το πεδίο».

Υπενθυμίζουμε πως μέσα στην εβδομάδα συνεδρίασε για πρώτη φορά και η Συμβουλευτική Επιτροπή για την Τεχνητή Νοημοσύνη όπου πραγματοποιήθηκε μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων για τη συμβολή που μπορεί να έχει η Ελλάδα στην ευρύτερη διαβούλευση για τη διαμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου που θα διέπει την ανάπτυξη και τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, στα κίνητρα που μπορούν να δοθούν για την καινοτόμο έρευνα και την προσέλκυση επενδύσεων, και στα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει η χώρα μας.

Στη συνεδρίαση τονίστηκε ότι η τεχνητή νοημοσύνη γεννά προκλήσεις σε διάφορα πεδία, περιλαμβανομένης της λειτουργίας της δημοκρατίας, ενώ παράλληλα επιφέρει αλλαγές σε πολλά πεδία, όπως η αγορά εργασίας, η άμυνα και οι αλυσίδες παραγωγής αξίας.

Ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις

Η Ελλάδα μπαίνει στο επενδυτικό στόχαστρο καθώς ένα από τα πλεονεκτήματα της είναι το ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου επιστημονικό δυναμικό που διαθέτει, τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας, και μπορεί να συγκαταλέγεται στους κερδισμένους των αλλαγών και των ευκαιριών που θα φέρει η AI.

Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνα του think tank Macro Polo (The State of European AI Talent) τον Απρίλιο, η χώρα μας βρίσκεται μεταξύ των τριών κορυφαίων στην Ευρώπη που παράγουν επιστήμονες στο πεδίο της Τεχνητής Νοημοσύνης, με το 11% των ερευνητών που ανήκουν στην ελίτ της Ευρώπης για τον κλάδο να έχει σπουδάσει στα ελληνικά πανεπιστήμια.

Ήδη μεγάλες εταιρείες, όπως η Hewlett Packard Enterprise, δημιούργησε στην Αθήνα παγκόσμιο Κέντρο Αριστείας στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, ενώ το 2022 η ελληνική Augmenta είχε εξαγοραστεί από την CNH Industrial αντί 110 εκατ. δολαρίων.

Όπως αναφέρει έρευνα της International Data Corporation (IDC) μέχρι το 2027, οι δαπάνες για παραγωγικές λύσεις τεχνητής νοημοσύνης, θα φτάσουν τα 143 δισ. δολάρια, με τον αντιπρόεδρο της IDC να δηλώνει ότι «η δημιουργική AI είναι κάτι περισσότερο από μια φευγαλέα τάση ή απλή διαφημιστική εκστρατεία. Είναι μια τεχνολογία μετασχηματισμού με εκτεταμένες επιπτώσεις και επιχειρηματικό αντίκτυπο».

Σύμφωνα με την έκθεση, οι επενδύσεις θα ακολουθήσουν μια φυσική εξέλιξη τα επόμενα αρκετά χρόνια μετά τις μετατοπίσεις των οργανισμών από τον πρώιμο πειραματισμό στην επιθετική ανάπτυξη και την ευρεία υιοθέτηση, ενώ μέχρι το 2027 οι δαπάνες παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης θα αντιστοιχούν στο 28,1% των συνολικών δαπανών τεχνητής νοημοσύνης, μια σημαντική αύξηση από το 2023, κατά το οποίο οι δαπάνες παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης αντιστοιχούσαν μόνο στο 9%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξήσεις και μπόνους από τις επιχειρήσεις σε όσους γυρίζουν στο γραφείο

Στην παραδοσιακή γραφειοκεντρική προσέγγιση θέλουν να επιστρέψουν οι επικεφαλής των επιχειρήσεων και σκοπεύουν να δώσουν σημαντικά κίνητρα στους εργαζομένους. Οι προκλήσεις του ESG και της Τεχνητής Νοημοσύνης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης το Δημόσιο με το νέο βοηθό στο Gov.gr

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δ. Παπαστεργίου, προανήγγειλε πως σε 20 ημέρες θα ενεργοποιηθεί ένας ψηφιακός βοηθός που θα ενισχύσει τη διάδραση πολιτών με το Gov.gr. Αναβαθμίζεται το wallet με νέες λειτουργίες.
data-digital transformation-psifiakos metasximatismos-texnologia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έτοιμη η Ελλάδα για ψηφιακό άλμα, λείπουν εξειδικευμένοι εργαζόμενοι

Την ανάγκη να συνδεθούν περισσότερο και γρηγορότερο τα πανεπιστήμια με την αγορά εργασίας τονίζουν κορυφαία επιχειρηματικά στελέχη. Σημειώνουν ότι έρχονται επενδύσεις, αλλά δεν υπάρχουν αρκετοί εργαζόμενοι.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πυρετός κερδών και deals στην Πληροφορική με «πακέτο» έργων 3,5 δισ. ευρώ

Το κύμα του ψηφιακού μετασχηματισμού ανεβάζει σε νέα ύψη την κερδοφορία του κλάδου. Ποιες επιδόσεις πέτυχαν οι εισηγμένες το 2023. Επενδυτικό ενδιαφέρον από νέα κεφάλαια (Entersoft, Epsilon Net) και εξαγορές για ταχύτερη ανάπτυξη.